Антитерористичка акција на МВР: Во Скопје, Струга и Куманово се апсат припадници на ИСИС

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Немам потреба, еве ти си тука да ме подсетиш на реалноста. Да ме раздрмаш.
Тешко тебе некој да те подсети на реалноста. Ако реалноста живее на Артикот ти си на Галапагос. Тебе не те размрдува ниту земјотрес од 9 степени по Рихтер. Имаш класичен синдром на благо лудило. Закопан си во својите приказни и ништо не те вади од таму. Единствена разлика помеѓу тебе и лудаците затворени по лудници е што си безопасен.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.524
Поени од реакции
27.339
Тешко тебе некој да те подсети на реалноста. Ако реалноста живее на Артикот ти си на Галапагос. Тебе не те размрдува ниту земјотрес од 9 степени по Рихтер. Имаш класичен синдром на благо лудило. Закопан си во својите приказни и ништо не те вади од таму. Единствена разлика помеѓу тебе и лудаците затворени по лудници е што си безопасен.
Поарно во своите да бидам закопан, него ли да ме лаже човек кој има интелегенција помала од празно шише на кока кола дека ќе направи револуција. Што би рекле дубиоза "Ако немаш став, одма ти га ставе"

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Поарно во своите да бидам закопан, него ли да ме лаже човек кој има интелегенција помала од празно шише на кока кола дека ќе направи револуција. Што би рекле дубиоза "Ако немаш став, одма ти га ставе"
А, после овој квалитетен цитат веднаш се повлекувам од дискусијата. Туку, што ќе биде после Исламската Држава? Ќе не киднапираат вонземјани? Да бараме чаре дури е совреме...

W

wicked_1

Гостин
@Ставрогин ти текнува ли кога го праша да предвиди случувања во Македонија у наредни месец два? Оваа беше одговорот пред неколку месеци
Не на месец, еве во блиска иднина, не подолго од 3-4 месеци, ќе има и други инциденти со групи попут онаа во Куманово(минимум), може и доста скоро.
после ова добивме нов тајмлајн за македонскиот Мајдан, т.е од коа не се деси на 17ти, вториот аргумент беше ова
Дали знаеш како се одвиваше Мајдан а? Како започна и слично? Па шаторите се Мајданското сценарио. Што очекуваше ти одма да има колеж? Чекај малце, сега ќе се случуваат забави, се точи бесплатно пиво, за да се опушти народот да доаѓа да им е убаво и после .... Тоа беше и на Мајдан, ништо не сме лупале ниту измислиле.
а сеа ни луѓе ни шатори има :toe:

Последно уредено:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.524
Поени од реакции
27.339
@Ставрогин ти текнува ли кога го праша да предвиди случувања во Македонија у наредни месец два? Оваа беше одговорот у пред неколку месеци

после ова добивме нов тајмлајн за македонскиот Мајдан, т.е од коа не се деси на 17ти, вториот аргумент беше ова

а сеа ни народ ни шатори има :toe:
Ај побарај исто така и прашањето кога ќе се објави бомбата за Смилковци да видиме.....
Иначе имаше шатори пред влада, само што на Зајо изгледа му понудија нешто што неможе да одбие...па неможеше да истера до крај...

а за терористички напади ... 3-4 месеци не се поминати.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
@Ставрогин ти текнува ли кога го праша да предвиди случувања во Македонија у наредни месец два? Оваа беше одговорот у пред неколку месеци

а сеа ни луѓе ни шатори има :toe:
Малку му е избегано топчето, не е страшно. Секогаш е тука да ја сподели својата параноја. :)

Ciudad Juarez

rothschild
Член од
18 март 2015
Мислења
385
Поени од реакции
403
Сум ги одговорил овие прашања повеќе пати. Но еве очигледно не го знаеш мојот став.

Додека Заев не ги даде бомбите за Смилковци неговите бомби не можат да бидат пример за ништо. Мојот впечаток за улогата на УБК во безбедноста на Македонија не е воопшто негативен. Тоа што има политика на некои раководни функции во УБК тоа е затоа што тие функции се политички и се доделуваат со политичка одлука.

Се додека има луѓе кои се спремни да загинат за нашата безбедност во безбедносните структури(како што беше случајот во Куманово), јас ќе верувам во тие структури.

Јас не знам детални информаци, не го знам капацитетот на ИД во регионот, ниту пак нивните планови. Јас само го пренесувам впечатокот поткрепен од разни медиуми дека ИД претставува реална закана по безбедноста на Македонија.
Според тоа што Кумановската група, која броеше 10тина прекалени борци ни направи огромен проблем убивајќи 8 полицајци, можеш ли да си замислиш што би се десило доколку со бегалците кои доаѓаат во Македонија успеат да се прошверцуваат 1000 борци на ИД? Ова е иначе лесно изводливо сценарио. Зошто под број 3 би било лудило? Зарем ИД не се бори со 3 регуларни армии, далеку посилни од Македонската Армија? И што има разлика помеѓу 2 и 3?

По сугестија на НАТО војската е повлечена од границите после конфликтот од 2001 година, а исто така по сугестија на НАТО укинат е редовниот воен рок на во АРМ. Така да за разнишаната безбедносна состојба не се криви политичките структури.[DOUBLEPOST=1439327241][/DOUBLEPOST]
За тебе нема лек, и само да те прочита човек моментално затапува, ти допринесуваш да се намали просекот на светската интелегенција за неколку бројки, толку си глуп.[DOUBLEPOST=1439327689][/DOUBLEPOST]
Ама не се воздржуваат да побараат помош од џихадистите кога им требала. И тие и босанците така ја донесоа таа епидемија на Балканот. Имам впечаток дека не си бил одамна низ Чаир да прошеташ. Поготово кај што им се тие дивите џамии, на пример отиди во петок кај што беше МЗ Рајко Жинзифов во Топаанско Поле и види.... Во Чаир не владеат Албанците, барем не тие што се националисти пред да се муслимани, да владееја они ќе можеше у Албански кафич пиво чоек да се напие или во Албанска пиљара да купи алкохол.
Аууууу брат,ама одговори ми даде за Бомбите и политиката во УБК...:sramezliv:

А за Куманово јас би рекол:
Како може да се дозволи да влезат терористи туку така во град ?
Ако веќе биле таму повеќе време,зошто не биле откриени на време ?
Баш поради овој факт не треба да имаш верба во нашите институции.

Самиот велиш дека е лесно сценариото да ни се прошверцуваат 1 000 борци на Исис во Македонија.
Значи,штом веруваш дека може овоа да ни се случи,автоматски и несвесно признаваш дека институциите ќе потфрлат и во овој случај.
1 000 терористи мравки ли се бе човече туку така да се прошверцуваат во земјава и да не останат забележани ?!
Тие луѓе треба да се сместат некаде,оружје треба да им се даде...
Покрај тие 1 000,ќе треба да бидат вмешани уште стотици па и илјадници други кои ќе служат за помагање.Тоа ќе биде огромна мрежа и доколку не успееме да ја детектираме...
Зошто викаш дека е лесно сето овоа,а од друга страна велиш дека имаш верба во институциите ?

Под број три дефинитивно би било лудило,затоа што просто НЕ МОЖЕ некоја терористичка организација од Сирија и Ирак да дојде да освојува територии на балканот.

Значи НАТО ама ни го спопикале...
Наместо да ја зголемиме безбедноста на границите после конфликтот,ние сме ја намалиле.
Наместо да ја зајакнуваме нашата војска,ние дури и ја намаливме.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.524
Поени од реакции
27.339
А за Куманово јас би рекол:
Како може да се дозволи да влезат терористи туку така во град ?
Ако веќе биле таму повеќе време,зошто не биле откриени на време ?
Баш поради овој факт не треба да имаш верба во нашите институции.
Многу е интересно вака лаик да кажува како е тоа возможно да влезе вооружена група во Македонија. Ајде кажи како треба да се заштити Македонија од вакви групи. Како прво такви групи имаат јатаци во Македонија. Како второ, треба да воспоставиш целосна контрола врз еден огромен регион кој гравитира кон Косово и Албанија. Тие во Куманово не дошле со транспаренти и знамиња и со полна воена опрема. Дојдени се еден по еден и во помали групи, како цивили, најчесто легално, а оние кои се со досие, влезени се во Македонија преку див премин.

Границата со Косово е долга околу 100 километри права воздушна линија за да се чува ваква една граница беспрекорно колку луѓе се потребни? Ниедна граница не е безбедна ниту пак е 100% обезбедувана. Така да самото прашање како се нашла вооружена група во Македонија е несериозно.

Самиот велиш дека е лесно сценариото да ни се прошверцуваат 1 000 борци на Исис во Македонија.
Значи,штом веруваш дека може овоа да ни се случи,автоматски и несвесно признаваш дека институциите ќе потфрлат и во овој случај.
1 000 терористи мравки ли се бе човече туку така да се прошверцуваат во земјава и да не останат забележани ?!
Дали имаш појма колку бегалци влегувааат дневно во Македонија, без да имаме појма кои, без да носат лични документи или нешто по што би биле препознаени. која е таа држава во светот, која би можела да спречи да влезе со тие бегалци и одреден број на терористи. Иначе Балканот веќе брои бројка од повеќе од 1000 борци во Сирија, така да тие може да се повратници, кои лесно ќе се вклопат во средина чим веќе еднаш дојдат на „свој“ терен.

Тие луѓе треба да се сместат некаде,оружје треба да им се даде...
Покрај тие 1 000,ќе треба да бидат вмешани уште стотици па и илјадници други кои ќе служат за помагање.Тоа ќе биде огромна мрежа и доколку не успееме да ја детектираме...

Зошто викаш дека е лесно сето овоа,а од друга страна велиш дека имаш верба во институциите ?
Тоа би било све во ред, доколку немаат луѓе во државава, кај што можат да се сокријат, кои можат да им дадат оружје и така натака. Зарем оваа акција не е дел од напорот ова да се спречи? Зарем Кумановската акција не е со цел да се уништи една терористичка група во моменти кога била на окуп, пред да се подели на ќелии од по 3 теорористички групи?
Јас гледам резултат на тие институции, пошто ете 8 луѓе го ризикуваа животот за ние да бидеме безбедни. И тоа што имам јас доверба нема да се смени доколку се смени власта, пошто тие што го ризикуваат животот не го ризикуваат за власта, туку за народот.

Сепак сметам дека главен проблем е капацитетот на безбедносните сили на Македонија. Тоа е веќе друго прашање, и нема врска со довербата за тоа дали безбедносните структури ја вршат својата работа. Ние немаме капацитет да се справиме со безбедносна закана од таков карактер.

Под број три дефинитивно би било лудило,затоа што просто НЕ МОЖЕ некоја терористичка организација од Сирија и Ирак да дојде да освојува територии на балканот.
Значи најмалце што има во ИД се Сиријци. Тоа е интернационала на исламисти од целиот свет, кои имаат приврзаници во целиот свет, само во Ирак и Сирија се претпоставува дека ги има во бројка од над 100.000 борци. Доволно е да дојдат неколку инструктори, кои би имале за задача да ги крена тнивните приврзаници. На балканот веќе имаат стари должници, Албанците и Босанците.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.524
Поени од реакции
27.339
Уште еден уапсен во „Ќелија“

Министерството за внатрешни работи уапси уште еден осомничен во акцијата „Келија“ во којашто беа уапсени и идентификувани лица кои се сомничат дека војувале во редовите на Исламската држава во Сирија.

Осомничениот дека војувал за ИСИС, бил приведен вчера.

Во акцијата беа уапсени деветмина лица, а полицијата трага по 27 лица, од кои за 20 од нив постои сомнение дека се се уште на боиштата во Сирија.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
.... Како прво такви групи имаат јатаци во Македонија. Како второ, треба да воспоставиш целосна контрола врз еден огромен регион кој гравитира кон Косово и Албанија. ....
A kako treto, nashata vlada mora da cheka "zeleno svetlo" od imperijata pa neshto da prevzeme....Ne zaboravajte deka Makedonija e protektorat...
E sega kako toa se sluchi vo Kumanovo i zoshto nemashe avtobusi da gi evakuiraat "borcite za sloboda" zaedno so zapadnite emisari i neumorni borci za demokratija, samo gospod znae (zad zatvoreni vrati, razbira se).
Kako i da e, se srushi mitot za toa deka Rambovcite od Kosovo "kurshum ne gi bie". Pa ajde posle zakanuvanja deka ke se odmazdat, pa ajde "Makedonija ke gori" i slichni serotini na internet imashe kolku sakash...na krajot na kraishtata " ni se fatija za dolniot"
Toj vikend Premierot Gruevski beshe nedostapen za zapadnite ambasadori, ne mozhea da go najdat. Koga se pojavi, rabotata beshe zavrshena "We kicked their asses" big time.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.524
Поени од реакции
27.339
A kako treto, nashata vlada mora da cheka "zeleno svetlo" od imperijata pa neshto da prevzeme....Ne zaboravajte deka Makedonija e protektorat...
E sega kako toa se sluchi vo Kumanovo i zoshto nemashe avtobusi da gi evakuiraat "borcite za sloboda" zaedno so zapadnite emisari i neumorni borci za demokratija, samo gospod znae (zad zatvoreni vrati, razbira se).
Kako i da e, se srushi mitot za toa deka Rambovcite od Kosovo "kurshum ne gi bie". Pa ajde posle zakanuvanja deka ke se odmazdat, pa ajde "Makedonija ke gori" i slichni serotini na internet imashe kolku sakash...na krajot na kraishtata " ni se fatija za dolniot"
Toj vikend Premierot Gruevski beshe nedostapen za zapadnite ambasadori, ne mozhea da go najdat. Koga se pojavi, rabotata beshe zavrshena "We kicked their asses" big time.
Од мај до сега поминаа 3 месеци, тоа време е ништо. Јас не би ги земал здраво за готово заканите за одмазда, како што верувам и безбедносните структури не ги земаат здраво за готово.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.153
Поени од реакции
5.921
Последно уредено:

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Јас лично, сум против акцијата на МВР, бидејќи сметам дека на секој припадник на ИСИС, на секој терорист и бомбаш самоубиец, државата треба да му гарантира слобода, просперитет и поволни услови за отворање приватен бизнис.
Ајде ти се молам, приватен бизнис, ќе треба даноци да плаќат, фирмарина, плати да врвит, па испекции да се расправа... изначукај ги сите министри таму и мирна глата.:D

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.444
Поени од реакции
18.432
Ајде ти се молам, приватен бизнис, ќе треба даноци да плаќат, фирмарина, плати да врвит, па испекции да се расправа... изначукај ги сите министри таму и мирна глата.:D
И ако можи дома да седат, а да му иди плата :)

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Според Коха Диторе.

Еве превод:

http://vecer.mk/makedonija/koha-ditore-sedum-borci-na-id-se-krijat-vo-skopsko

:nesumjas:

fun fact, Зоран Божиновски објавил за ова уште на 24ти Ноември :shok2:

Нормално, шиптaрите се со типична реакција "nishto ne sum go videl, ova e dezinformacion".

А што очекувате вие? Дека ќе им се спротивстават. Ова покажува колку и да се правдаат муслиманите дека не ги подржуваат ИСИС, сепак со ова се покажува нешто друго. Изгледа такијата (која е земена од Шиитите), сунитиве успешно ја применуваат за замајување на каурите - наивни овци.

Kajgana Shop

На врв Bottom