Одговор не добив што значи да умреш од сиромаштија. А за горните 20% од светското население, тоа не е моја констатација, ниту пак констатација што некогаш е произнесена од Македонски медиуми, било да се тие позициски или опозициски.
Еве ти информација превземена од обединети нации:
http://newsjunkiepost.com/2010/04/15/poverty-half-the-world-lives-on-less-than-2-50-a-day/
...
For instance, at least 80 percent of humanity lives on less than $10 a day...
Процентуално Македонија е надвор од овие 80% од светската популација. Јас не викам дека сме ние лихтенштајн или Германија или незнам кој, можеби сме на дното на овие 20% или на самата граница, меѓутоа таму сме, во горните 20%.
А еве ти и официјален документ на Обединети Нации врз кој е правена претходната анализа за процентуално како се движи сиромаштијата во светот.
http://www.un.org/esa/socdev/rwss/docs/2010/chapter2.pdf на 32 страна ја има Македонија.
И пак ќе те прашам де објасни ми што значи да умреш од сиромаштија. Ако мислиш дека сум ДПМНЕ, тогаш еве објасни ми што значело да умреш од сиромаштија во периодите 1990-1998 и 2002-2006 за да не ги гледам објаснувањата со предрасуди.
Во периодот од 1990-1998 и 2002 -2006 изумреа еден куп луѓе поради таа пуста мочана приватизација.
Ќе го напуштат од работа човека,не можејќи да најде набрзо друга работа ќе почнат да му се трупаат долгови и да стравува за најосновните работи вклучувајќи ја и храната...И еден ден -тааааак,срцев удар.
Во ваква слична ситуација била и мојата фамилија после напуштањето на татко ми од ХИВ.
Во Велес плакатите беа преполни во 90-те години со мртовци на возраст од 45-55 години.
И сега ништо не е сменето.
Јасно е поради што умреле тие луѓе.
Зошто во бивша Југославија немаше толкав број на смртни случаеви од срцев удар ?
И не ми ставај тука статистики од ОН,затоа што они не живеат во државава,јас живеам и јас подобро можам да увидам колкав е процентот на сиромаштија отколку ОН.
Абе само некои ретардирани статистики се ставаат тука,дури и отстрана повеќе знаат за нашата финансиска состојба отколку ние самите себе.
Дајте не ме заебавајте.
Доста е оф-топик.
Убаво рече Марамбо погоре.
Од Македонија единствено се врбуваат борци,ништо друго.
Друго,сите терористички напади што се извршени во Македонија (вклучувајќи го и конфликтот во 2001 ),се само пропуст на УБК И АР,ништо друго.
Не дека сите вработени од нашиве тајни служби се легачи,но дел од вработените на повисока функција се корумпирани и гледаат да ги саботираат или пренасочуваат истрагите кон небитни цели.
Што мислиш ти,нашите тајни служби не знаеа од предвреме за конфликтот 2001 ?
Како успеаа Албанците да пренесат толку многу оружје во Македонија и никој да не дознае ?
УБК се знае зошто постои во државава.
За политички цели.
Запази,буџетот на УБК е многу, многу, многу,многу поголем од буџетот на АР.
По која логика,дефанзивната тајна служба треба да има многу поголем буџет од офанзивната тајна служба ?
Се е корумпирано во државава бе пријателе.
Злото почнува од внатре.
Не е тероризмот зло за државава.
Нашата тајна полиција колку само луѓе има убиено во државава,ИСИС може вода да и носи.
Па и уште кога ќе видам некои членови кога ќе напишат пост од типот: "ЈАС ВЕРУВАМ ВО НАШИТЕ БЕЗБЕДНОСНИ СЛУЖБИ",просто ми се повраќа.