Антитерористичка акција на МВР: Во Скопје, Струга и Куманово се апсат припадници на ИСИС

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
кај нас проблемот е платите ни се индиски, а цените ни се европски. се увезуваме, не произведуваме доволно храна ни за нашите потреби. а имаме огромен неискористен потенцијал.
дискусија за сиромаштија во форумот економија.

ИСИС и да се присутни во МК, тука се единствено за да врбуваат нови борци. Друг интерес немаат.

Ciudad Juarez

rothschild
Член од
18 март 2015
Мислења
385
Поени од реакции
403
Одговор не добив што значи да умреш од сиромаштија. А за горните 20% од светското население, тоа не е моја констатација, ниту пак констатација што некогаш е произнесена од Македонски медиуми, било да се тие позициски или опозициски.
Еве ти информација превземена од обединети нации:
http://newsjunkiepost.com/2010/04/15/poverty-half-the-world-lives-on-less-than-2-50-a-day/
...For instance, at least 80 percent of humanity lives on less than $10 a day...
Процентуално Македонија е надвор од овие 80% од светската популација. Јас не викам дека сме ние лихтенштајн или Германија или незнам кој, можеби сме на дното на овие 20% или на самата граница, меѓутоа таму сме, во горните 20%.

А еве ти и официјален документ на Обединети Нации врз кој е правена претходната анализа за процентуално како се движи сиромаштијата во светот.
http://www.un.org/esa/socdev/rwss/docs/2010/chapter2.pdf на 32 страна ја има Македонија.

И пак ќе те прашам де објасни ми што значи да умреш од сиромаштија. Ако мислиш дека сум ДПМНЕ, тогаш еве објасни ми што значело да умреш од сиромаштија во периодите 1990-1998 и 2002-2006 за да не ги гледам објаснувањата со предрасуди.
Во периодот од 1990-1998 и 2002 -2006 изумреа еден куп луѓе поради таа пуста мочана приватизација.
Ќе го напуштат од работа човека,не можејќи да најде набрзо друга работа ќе почнат да му се трупаат долгови и да стравува за најосновните работи вклучувајќи ја и храната...И еден ден -тааааак,срцев удар.
Во ваква слична ситуација била и мојата фамилија после напуштањето на татко ми од ХИВ.
Во Велес плакатите беа преполни во 90-те години со мртовци на возраст од 45-55 години.
И сега ништо не е сменето.
Јасно е поради што умреле тие луѓе.
Зошто во бивша Југославија немаше толкав број на смртни случаеви од срцев удар ?
И не ми ставај тука статистики од ОН,затоа што они не живеат во државава,јас живеам и јас подобро можам да увидам колкав е процентот на сиромаштија отколку ОН.

Абе само некои ретардирани статистики се ставаат тука,дури и отстрана повеќе знаат за нашата финансиска состојба отколку ние самите себе.
Дајте не ме заебавајте.

Доста е оф-топик.
Убаво рече Марамбо погоре.
Од Македонија единствено се врбуваат борци,ништо друго.

Друго,сите терористички напади што се извршени во Македонија (вклучувајќи го и конфликтот во 2001 ),се само пропуст на УБК И АР,ништо друго.
Не дека сите вработени од нашиве тајни служби се легачи,но дел од вработените на повисока функција се корумпирани и гледаат да ги саботираат или пренасочуваат истрагите кон небитни цели.
Што мислиш ти,нашите тајни служби не знаеа од предвреме за конфликтот 2001 ?

Како успеаа Албанците да пренесат толку многу оружје во Македонија и никој да не дознае ?

УБК се знае зошто постои во државава.
За политички цели.
Запази,буџетот на УБК е многу, многу, многу,многу поголем од буџетот на АР.
По која логика,дефанзивната тајна служба треба да има многу поголем буџет од офанзивната тајна служба ?
Се е корумпирано во државава бе пријателе.
Злото почнува од внатре.
Не е тероризмот зло за државава.
Нашата тајна полиција колку само луѓе има убиено во државава,ИСИС може вода да и носи.
Па и уште кога ќе видам некои членови кога ќе напишат пост од типот: "ЈАС ВЕРУВАМ ВО НАШИТЕ БЕЗБЕДНОСНИ СЛУЖБИ",просто ми се повраќа.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.575
Поени од реакции
27.408
Значи немора да се погаѓа што е интересот на ИД на Балканот. Имаше официјално видео наменето на нивните следбеници на Балканот, во кое јасно се гледаат нивните инструкции. А за плукањето по безбедносните структури немам никаков коментар, тоа е најдолна работа што може да се направи за луѓето кои животот го ризикуваат за нашата безбедност.

Ciudad Juarez

rothschild
Член од
18 март 2015
Мислења
385
Поени од реакции
403
Значи немора да се погаѓа што е интересот на ИД на Балканот. Имаше официјално видео наменето на нивните следбеници на Балканот, во кое јасно се гледаат нивните инструкции. А за плукањето по безбедносните структури немам никаков коментар, тоа е најдолна работа што може да се направи за луѓето кои животот го ризикуваат за нашата безбедност.
Верувам дека има агенти што се навистина патриоти и стварно си ја работат коректно работата.Во овоа не се сомневам.
Во секоја тајна служба има такви луѓе.
Но се е џабе доколку врвот е корумпиран.
Врвот е оној што ги дава наредбите.
На врвот може да му прдне на газот да рече дека и ти си закана за безбедноста на Македонија,нормално,доколку не им одговараш на некои луѓе жив или на слобода.
Оној што треба да ја изврши наредбата нема многу да се запрашува дали ти навистина си непријател или не.
Колку само вакви примери имало во тајните служби ехееееее.
Земи ја за пример бивша Југославија.
Или Сталинистичка Русија.
Имаше еден ваков пример неодамна,каде што еден АЛФА-ОПЕРАТИВЕЦ на ЦИА пред умирање јавно се исповедал за тоа како бил искористуван за лични потреби од страна на некои луѓе.
На секоја мисија што му била давана,му велеле дека целта што требало да ја ликвидира,била закана за безбедноста на Америка од највисок степен.
Нормално,човекот бил патриот и не се ни запрашувал дали навистина било така како што му велеле.
Со текот на времето почнал да се сомнева, и истражувајќи,сфатил дека во целата негова кариера бил манипулиран.

А и општо земено,тајните служби секогаш се искористувани за свои лични потреби.Особено во Македонија.
Бомбите на Зајко нели ти дадоа пример за вакво нешто ?

Во врска со Исис.
Според тебе,на скала од еден до десет (доколку десет е најопасен степен ),Исис на кој степен го ставаш според ризикот по безбедноста на Македонија ?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.575
Поени од реакции
27.408
Бомбите на Зајко нели ти дадоа пример за вакво нешто ?
Бомбите на Заев ќе размислам да почнам да ги сметам за релевантни во оној момент кога ќе ја испука бомбата за Смилковци. Се дотогаш нема да имаат никаква тежина.

Во врска со Исис.
Според тебе,на скала од еден до десет (доколку десет е најопасен степен ),Исис на кој степен го ставаш според ризикот по безбедноста на Македонија ?
Исис е најголемата закана за безбедносната стабилност на Македонија од 1991 до денеска.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Што би рекла баба ми,
АБЕ ТРОООООЛ....
Сериозно, јас откако ја видов мапата не можам да спијам. Сигурен сум дека за година две ќе бидем дел од Исламската држава. Прво ќе паднaт членките на НАТО Португалија и Шпанија, потоа нам ќе ни дојде редот. Ни нема спас. Јас веќе се распрашав за цените на недвижнините на Исланд, што е сигурно сигурно е....

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.575
Поени од реакции
27.408
Сериозно, јас откако ја видов мапата не можам да спијам. Сигурен сум дека за година две ќе бидем дел од Исламската држава. Прво ќе паднaт членките на НАТО Португалија и Шпанија, потоа нам ќе ни дојде редот. Ни нема спас. Јас веќе се распрашав за цените на недвижнините на Исланд, што е сигурно сигурно е....
Класичен трол.

Ciudad Juarez

rothschild
Член од
18 март 2015
Мислења
385
Поени од реакции
403
Бомбите на Заев ќе размислам да почнам да ги сметам за релевантни во оној момент кога ќе ја испука бомбата за Смилковци. Се дотогаш нема да имаат никаква тежина.

Исис е најголемата закана за безбедносната стабилност на Македонија од 1991 до денеска.
Јас те прашав едно за бомбите на Заев,ти ми одговори друго.
Кога сте во небрано,или ќе избегнете да одговорите или ќе дадете сосема друг одговор што нема врска со прашањето.
Прашањето беше:
НЕЛИ БОМБИТЕ НА ЗАЕВ ТИ ДАДОА ОДЛИЧЕН ПРИМЕР ЗА ТОА КАКО СЕ ИСКОРИСТУВА НАШАТА УБК ОД СТРАНА НА НЕКОИ ЛУЃЕ ?

Ти зарем уште веруваш во нашите институции бе човече ?

Во врска со Исис и ризиците по безбедноста на Македонија.
Што мислиш,на кој начин Исис би ја дестабилизирале Македонија ?
1. Преку еднократни терористички напади со цел да се создаде паника меѓу населението ?
2. Преку создавање на воен конфликт како оној во 2001 ?
3. Освојувајќи ни дел од територијата по насилен пат,преку крвави битки со македонската војска(овоа да го помислиш е еднакво на лудило ) ?

И за крај.
Кој ни е крив што имаме толку слаба безбедност на границите ?

Ако сакаш квалитетна дебата,те замолувам да одговориш на сите овие прашања.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.296
Поени од реакции
18.292
Најголема закана за безбедноста на државата биле и ќе бидат албанците. Исис во никој случај не би добил широка подршка тука,албанците се пред се националисти па после муслимани.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.575
Поени од реакции
27.408
Сум ги одговорил овие прашања повеќе пати. Но еве очигледно не го знаеш мојот став.

Јас те прашав едно за бомбите на Заев,ти ми одговори друго.
Кога сте во небрано,или ќе избегнете да одговорите или ќе дадете сосема друг одговор што нема врска со прашањето.
Прашањето беше:
НЕЛИ БОМБИТЕ НА ЗАЕВ ТИ ДАДОА ОДЛИЧЕН ПРИМЕР ЗА ТОА КАКО СЕ ИСКОРИСТУВА НАШАТА УБК ОД СТРАНА НА НЕКОИ ЛУЃЕ ?
Додека Заев не ги даде бомбите за Смилковци неговите бомби не можат да бидат пример за ништо. Мојот впечаток за улогата на УБК во безбедноста на Македонија не е воопшто негативен. Тоа што има политика на некои раководни функции во УБК тоа е затоа што тие функции се политички и се доделуваат со политичка одлука.

Ти зарем уште веруваш во нашите институции бе човече ?
Се додека има луѓе кои се спремни да загинат за нашата безбедност во безбедносните структури(како што беше случајот во Куманово), јас ќе верувам во тие структури.

Во врска со Исис и ризиците по безбедноста на Македонија.
Што мислиш,на кој начин Исис би ја дестабилизирале Македонија ?
1. Преку еднократни терористички напади со цел да се создаде паника меѓу населението ?
2. Преку создавање на воен конфликт како оној во 2001 ?
3. Освојувајќи ни дел од територијата по насилен пат,преку крвави битки со македонската војска(овоа да го помислиш е еднакво на лудило ) ?
Јас не знам детални информаци, не го знам капацитетот на ИД во регионот, ниту пак нивните планови. Јас само го пренесувам впечатокот поткрепен од разни медиуми дека ИД претставува реална закана по безбедноста на Македонија.
Според тоа што Кумановската група, која броеше 10тина прекалени борци ни направи огромен проблем убивајќи 8 полицајци, можеш ли да си замислиш што би се десило доколку со бегалците кои доаѓаат во Македонија успеат да се прошверцуваат 1000 борци на ИД? Ова е иначе лесно изводливо сценарио. Зошто под број 3 би било лудило? Зарем ИД не се бори со 3 регуларни армии, далеку посилни од Македонската Армија? И што има разлика помеѓу 2 и 3?

И за крај.
Кој ни е крив што имаме толку слаба безбедност на границите ?
По сугестија на НАТО војската е повлечена од границите после конфликтот од 2001 година, а исто така по сугестија на НАТО укинат е редовниот воен рок на во АРМ. Така да за разнишаната безбедносна состојба не се криви политичките структури.[DOUBLEPOST=1439327241][/DOUBLEPOST]
Најдобар лек за идиотизми е тролање. Секој добива она што заслужува.
За тебе нема лек, и само да те прочита човек моментално затапува, ти допринесуваш да се намали просекот на светската интелегенција за неколку бројки, толку си глуп.[DOUBLEPOST=1439327689][/DOUBLEPOST]
Најголема закана за безбедноста на државата биле и ќе бидат албанците. Исис во никој случај не би добил широка подршка тука,албанците се пред се националисти па после муслимани.
Ама не се воздржуваат да побараат помош од џихадистите кога им требала. И тие и босанците така ја донесоа таа епидемија на Балканот. Имам впечаток дека не си бил одамна низ Чаир да прошеташ. Поготово кај што им се тие дивите џамии, на пример отиди во петок кај што беше МЗ Рајко Жинзифов во Топаанско Поле и види.... Во Чаир не владеат Албанците, барем не тие што се националисти пред да се муслимани, да владееја они ќе можеше у Албански кафич пиво чоек да се напие или во Албанска пиљара да купи алкохол.

Последно уредено:
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
За тебе нема лек, и само да те прочита човек моментално затапува, ти допринесуваш да се намали просекот на светската интелегенција за неколку бројки, толку си глуп.
Затоа си ти тука да го крениш нивото, на параноја.

До сега спрема тебе требаше да ни се случат три-четири Мајдани, неколку албански востанија, инвазија на штрумфови, напад на жолти мрави, и сега последно, окупација од страна на Исламската држава.

Имаш сериозен проблем, посети психијатар. Најсериозно.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.575
Поени од реакции
27.408
Затоа си ти тука да го крениш нивото, на параноја.

До сега спрема тебе требаше да ни се случат три-четири Мајдани, неколку албански востанија, инвазија на штрумфови, напад на жолти мрави, и сега последно, окупација од страна на Исламската држава.

Имаш сериозен проблем, посети психијатар. Најсериозно.
Немам потреба, еве ти си тука да ме подсетиш на реалноста. Да ме раздрмаш. Да ми кажеш дека све е уствари ова завера на семоќниот Саше против цел свет. Дека уствари бомбите Смилковци кои требаше до сега 7 пати да бидат излезени и кои ти ги раскажал некој на кој му раскажал некој кој има слушнато што има на бомбите, дека уствари убиствата во Смилковци и сите други сечења на глави во Сирија, Нигерија и Ирак уствари го има нарачано Грујо. Само чекаат да видат што ќе се деси со Хрватот и тогаш ќе ги објават. Пошто тоа со Хрватот е заговарано во 2011.

Kajgana Shop

На врв Bottom