Значи на стариот добар начин си тераш
Јас искрено немам многу сандаци, околу 10 и дел ми се дадант 10 а дел ми се нешто како еко воја со висина на спратот од само 130 мм и затоа можеби имам повеќе време да си експериментирам со нив.
Во секој случај вака правам во кратки црти ( за дадантот). Ги развивам најнормално до кај почетокот на април исто како и ти.
Некаде на 20 до 15 дена пред багрем, што кај мене би значело околу 25 април ги селектирам кој ке бидат производни а кој помошни. За даданот да биде производно треба да има 8 рамки со пило на 20 дена пред пашата. Ако има помалце тогаш од помошните им вадам цела рамка со поклопено пило без тресење и им го ставам во јаките. Значи ако има 7 му вадам 2 од помошното , ако има 6 му вадам 4 и притоа многу јасно е да не ја ставиш и матицата заедно со рамките. Значи јаките се сега ептен јаки, а помошните ги ослабив пошто секако никакво фајде немам од нив, но тука се за во зол час што би рекле пошто имаат и матица и пчела, така да способни си се сами да си се одржуваат . И ке заборавев му ставам медишта на јаките. И чекам
Кога багремот ке замеди но не покасно од 20 дена од оваа операција( многу многу битно) ги отворам јаките, ја барам матицата и ја тргам настрана. Го вадам цело пило освен неколку рамки со најмалце легло по можност отворено и ги ставам во друг сандук и го тргам настрана( без тресење). Сите матичњаци какви сака нека се ги кинам. Му давам шербет и толку со него сега засега. Тоа ке ми биде за ројчиња друштво.
Јакото сега има неколку рамки со отворено пило, матица и еден куп пчели излетнички. Остатоткот го пополнувам со поможност изградени рамки за да не губат време да ги градат во време на паша туку цел мед да го складираат во медиштето. Со оваа операција и го спречив роевиот нагон, и имам јако производно друштво и ке направам неколку ројчиња. Ако има паша и мед ке има( само да не е како оваа година времето). Во секој случај со оваа опреација нити едно не ми се изрои, а колку што гледам се трудат нешто да подосберат.
Сега во сандакот каде го ставивме пилото без матица( за ројчиња што ми беше) по една недела го отворам и ги проверувам сите рамки и каде има затворен матичњак го рушам, а ги оставам другите. По 3 -4 дена го делам на нуклеуси или прави со него што ке правиш. После натаму си е стандард.
Само ке заборавев дека производното друштво не го третирам против крлеж додека ова што ми е за ројчиња го третирам откако матиците ќе се оплодат и нема затврено пило.
На есен ги третирам со оксална а сега со чадење. Забележа дека не се замарам со јентер и со други техники на вадење на матици пошто немам ни потреба.
Од оси и стршлени немам мака сега засега но можеш да пробаш со
мрежа против грабежи. Истата функција ја брка.