Пчеларство

Член од
30 јули 2008
Мислења
4.320
Поени од реакции
2.846
Лошо годинава али ланската кај мене беше полоша. Ако издржи уште неделава ќе има од костен солидно инаку багрем само 4 рамки извадив за децата да имам нешто. Со мед годинава послабо али затоа добро поминав со продажба на матици.
Инаку дел годинава ги селев и тоа на место посадено со маслодајна репа плус околу уште 10тина декари со истата а околу багреми, али баш кога требаше од репата да се појачуваат се истури од врнење. Сетоа јаки друштва и полно со пчела а мед 0.

Спас ми е овие две недели да издржи времево...

Член од
26 јуни 2014
Мислења
3
Поени од реакции
0
Што мислите за третирањето со апигуард паштетите ?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.293
Поени од реакции
23.937
Лошо годинава али ланската кај мене беше полоша. Ако издржи уште неделава ќе има од костен солидно инаку багрем само 4 рамки извадив за децата да имам нешто. Со мед годинава послабо али затоа добро поминав со продажба на матици.
Инаку дел годинава ги селев и тоа на место посадено со маслодајна репа плус околу уште 10тина декари со истата а околу багреми, али баш кога требаше од репата да се појачуваат се истури од врнење. Сетоа јаки друштва и полно со пчела а мед 0.

Спас ми е овие две недели да издржи времево...
Ти барем од багрем извади нешто. Кај мене кога почна да врни некаде средината на април и не престана заклучно со пред некој ден. Се изми. И маслодајна и багрем и делумно липата. Сега овие дена ако нешто што остана од липата ако донесат пошто освем некоја ливадска паша безвезе друго поќе нема.
Инаку не ги селам. Не дека ми се на идеално место туку и малце се. Повеќе за хоби ги чувам, ама сепак.
Со роењето како помина пошто јаки друштва + лоша паша = роење. Јас моите ги санирав на време но на друг пчеларник во моја близина бааѓи му се изроја. Ако ништо друго барем го труплира пчеларникот:)[DOUBLEPOST=1403770079][/DOUBLEPOST]
Што мислите за третирањето со апигуард паштетите ?
Искрено немам пробано така да не те земам на душа.[DOUBLEPOST=1403770551][/DOUBLEPOST]
Овде кога ќе читам некако многу лесни математики ми правите.Татко ми има 90-100 и ни се одреден придонес но сигурно неможеме само од нив да живееме.На претходниве страни читам по 40кг од сандак, нз дали ние нешто незнаеме или лажги со опашки продавате.Па последниве 3-4 год повеќе од 1000кг по година не сме.Не ги шетаме еве да ви кажам пред време али не се на лошо место.
Вака како што кажуваш просек ти е 10 кг од сандак. Искрено не е којзнае каков просек ако ја иземеме оваа година како исклучително лоша. Со што сандаци пчеларите и каква техника користите? Можи тука е маката. Дај да споделиме некој искуства.

Последно уредено:
Член од
30 јули 2008
Мислења
4.320
Поени од реакции
2.846
Ти барем од багрем извади нешто. Кај мене кога почна да врни некаде средината на април и не престана заклучно со пред некој ден. Се изми. И маслодајна и багрем и делумно липата. Сега овие дена ако нешто што остана од липата ако донесат пошто освем некоја ливадска паша безвезе друго поќе нема.
Инаку не ги селам. Не дека ми се на идеално место туку и малце се. Повеќе за хоби ги чувам, ама сепак.
Со роењето како помина пошто јаки друштва + лоша паша = роење. Јас моите ги санирав на време но на друг пчеларник во моја близина бааѓи му се изроја. Ако ништо друго барем го труплира пчеларникот:)[DOUBLEPOST=1403770079][/DOUBLEPOST]
Искрено немам пробано така да не те земам на душа.[DOUBLEPOST=1403770551][/DOUBLEPOST]
Вака како што кажуваш просек ти е 10 кг од сандак. Искрено не е којзнае каков просек ако ја иземеме оваа година како исклучително лоша. Со што сандаци пчеларите и каква техника користите? Можи тука е маката. Дај да споделиме некој искуства.
Со роење добро поминав само една ми се изроа али ја собра татко ми. Со селење оваа година пробав али толку повеќе не. Не дека не се исплати туку мојата локација е малку незгодна за пренос неможам со платформа да ги носам мора сандак по сандак до трактор или приколица независно со што ќе ги селам. Во глобала костенот кај нас моментално добро меди и планирам викендов да извадам нешто. Кај мене најглавна паша ми е костен и нешто ливадски пред тоа.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.293
Поени од реакции
23.937
Со роење добро поминав само една ми се изроа али ја собра татко ми. Со селење оваа година пробав али толку повеќе не. Не дека не се исплати туку мојата локација е малку незгодна за пренос неможам со платформа да ги носам мора сандак по сандак до трактор или приколица независно со што ќе ги селам. Во глобала костенот кај нас моментално добро меди и планирам викендов да извадам нешто. Кај мене најглавна паша ми е костен и нешто ливадски пред тоа.
Кај мене костен ( освен во дворот што имам еден питом) колку што знам нема, а тој цветаше пред 15 дена.
Со што сандаци пчелариш и како ги средуваш за паша или да не се ројат. Да споделиме искуства малце.

Член од
30 јули 2008
Мислења
4.320
Поени од реакции
2.846
Кај мене костен ( освен во дворот што имам еден питом) колку што знам нема, а тој цветаше пред 15 дена.
Со што сандаци пчелариш и како ги средуваш за паша или да не се ројат. Да споделиме искуства малце.
Имам и ланстронг и дадамблат, али во последно некако најпогодно за развивање ми е даданблат 10ка, така што со 10ка можам за спрат и ланстрог да ставам.

За паша претежно на почетокоткако ќе има легло на крајот од леглото (не последна) ставам празни СО за влечење. Кога ќе изградат и е полно дигам спрат. Во кратки црти така терам. За крлежи ги третирам со мравја и оксална киселина. Роењето најдобро да ги рушиш матичњаците и да им ставиш празни рамки или спрат зависи. А и матичњаците не е лошо тие од страна големите да си ги извадиш и да си извадиш матици. Роевите матици се квалитетни иако има некој си мит дека од тие матици друштвото има нагон за роење. Но ако си тамо и имаш време ќе го спречиш тоа. Иако јас лично мислам дека немора да е така. Ако гледаме така има можност матицата да се оплоди со трут кој е од роево друшто па и на тој начин друштвото да има нагон за роење. Сепак со правилна работа нема да дојде до тоа и зависи од времето. Еве годинава сите се жачат од роење поради врнеживе а матиците не им се од роење. Инаку јас со кинеска игла пресадувам за матици а годинава сакав да пробам со јентер али немав многу време за експериментирање.

Во кратки црти тоа ако те интересира нешто слободно пишувај прашувај убаво е да се споделуваат искуства. Инаку јас сум релативно нов во ова но татко ми одамна се бави и тоа доста е успешен и има добро име изградено а јас само учам од него.

Ти како се справуваш со грабежи со стршлени?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.293
Поени од реакции
23.937
Значи на стариот добар начин си тераш:)
Јас искрено немам многу сандаци, околу 10 и дел ми се дадант 10 а дел ми се нешто како еко воја со висина на спратот од само 130 мм и затоа можеби имам повеќе време да си експериментирам со нив.
Во секој случај вака правам во кратки црти ( за дадантот). Ги развивам најнормално до кај почетокот на април исто како и ти.
Некаде на 20 до 15 дена пред багрем, што кај мене би значело околу 25 април ги селектирам кој ке бидат производни а кој помошни. За даданот да биде производно треба да има 8 рамки со пило на 20 дена пред пашата. Ако има помалце тогаш од помошните им вадам цела рамка со поклопено пило без тресење и им го ставам во јаките. Значи ако има 7 му вадам 2 од помошното , ако има 6 му вадам 4 и притоа многу јасно е да не ја ставиш и матицата заедно со рамките. Значи јаките се сега ептен јаки, а помошните ги ослабив пошто секако никакво фајде немам од нив, но тука се за во зол час што би рекле пошто имаат и матица и пчела, така да способни си се сами да си се одржуваат . И ке заборавев му ставам медишта на јаките. И чекам :)
Кога багремот ке замеди но не покасно од 20 дена од оваа операција( многу многу битно) ги отворам јаките, ја барам матицата и ја тргам настрана. Го вадам цело пило освен неколку рамки со најмалце легло по можност отворено и ги ставам во друг сандук и го тргам настрана( без тресење). Сите матичњаци какви сака нека се ги кинам. Му давам шербет и толку со него сега засега. Тоа ке ми биде за ројчиња друштво.
Јакото сега има неколку рамки со отворено пило, матица и еден куп пчели излетнички. Остатоткот го пополнувам со поможност изградени рамки за да не губат време да ги градат во време на паша туку цел мед да го складираат во медиштето. Со оваа операција и го спречив роевиот нагон, и имам јако производно друштво и ке направам неколку ројчиња. Ако има паша и мед ке има( само да не е како оваа година времето). Во секој случај со оваа опреација нити едно не ми се изрои, а колку што гледам се трудат нешто да подосберат.
Сега во сандакот каде го ставивме пилото без матица( за ројчиња што ми беше) по една недела го отворам и ги проверувам сите рамки и каде има затворен матичњак го рушам, а ги оставам другите. По 3 -4 дена го делам на нуклеуси или прави со него што ке правиш. После натаму си е стандард.
Само ке заборавев дека производното друштво не го третирам против крлеж додека ова што ми е за ројчиња го третирам откако матиците ќе се оплодат и нема затврено пило.
На есен ги третирам со оксална а сега со чадење. Забележа дека не се замарам со јентер и со други техники на вадење на матици пошто немам ни потреба.
Од оси и стршлени немам мака сега засега но можеш да пробаш со мрежа против грабежи. Истата функција ја брка.

Член од
30 јули 2008
Мислења
4.320
Поени од реакции
2.846
Со јентер и јас не сум се замарал ама би сакал да пробам онака колку да се проба, некои се фалат некои не па ме интересира чисто да пробам.

Инаку за грабеж до сега најефикасно е да летот му ставам сено малу од тревата што ја косам околу и што се исушила, така влезот не е затворен а е редуциран така што од надвор не го знаат патот за внатре а тие што излегуваат наоѓаат и го знаат за назат. Многу ефикасна метода и едноставна.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.293
Поени од реакции
23.937
Дека рече за стршлени а не за грбеж. Во секој случај го немам пробано и незнам како би се покажало, но во секој случај е покултурно отколку сено:).
За јентер не сум се ни замарал, а инаку има неколку други опции кои се онака поприродни отколку јентерот. Пошто сега немам потреба од никоја од нив, но да имам потреба би барал техника каде нема пресадување на ларвите. Поточно две од нив ми ги фати окото. Едната е со сечење на самото пило во траки и лепење на посебна рамка. Значи зборуваме за тазе нанесено пило на ново изградена рамка на кој имало само парче сатна основа. Па одкога ке ја прицврстиш траката од саќето секоја трета ларва ја оставаш , додека другите помеѓу нив со шајка или било што ги ништиш. Другата варијанта е скоро иста како првата само што не го сечиш саќето туку цела рамка ја поставуваш хоризонтално над другите рамки и правиш простор на средината за да можат матичњаците да бидат изградени. Нормално и таму со нешто оштро ги редуцираш ларвите за да не бидат матичњаците залепени еден до друг за понатамошна полесна манипулација а и зависи колку ти требаат.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Vaka jas da prasam nesto za isplatlivosta me interesira samo onaka imam edno mesto odaleceno okolu 9 kilometri e sega e prasanjeto dali bi bilo isplatlivo da se cuva tamu pceli ako se zeme deka avtobuskata kartata vo eden pravec e 40 den znaci 80 den ( odis i se vracas) ..Kolku pati treba da bides so pcelite primer za mesec i dali bi se isplatilo da pocnam ??? Sepak site sto cuvate pceli gi cuvate od ljubov no i za zarabotka
Inaku sum totalen pocetnik i ne znam mnogu za pcelite

Член од
2 јули 2015
Мислења
121
Поени од реакции
18
Сакам да почнам да се бавам со пчеларство ама баш ништо не знам ае некој нека ми објасне малце со се хранат сандуци тиа работи:vrtioci::vrtioci: или пак ако има некоја книга кажете ми ја

Последно уредено:
Член од
4 април 2013
Мислења
30
Поени од реакции
5
Сакам да почнам да се бавам со пчеларство ама баш ништо не знам ае некој нека ми објасне малце со се хранат сандуци тиа работи:vrtioci::vrtioci: или пак ако има некоја книга кажете ми ја
Еве по нагоре човекот објавил линк (http://www.zasve.net/biblioteka/pcelarstvo/).
Како со мозев на кратко да видам овде има доста книги (од кој има и за почетници).

Јас сум иста така почетник. Дедоми има еден сандак на спрат, но нема многу искуство.
Затоа јас енос почнав да се едуцирам околу тие работи, и да почнам да се бавам со пчеларство.

Kajgana Shop

На врв Bottom