Духовните вредности денес

• Креатор на темата Креатор на темата Изгрев
  • Време на започнување Време на започнување
да му велиш добар ден на комшии, да му стануваш на постари во автобус, да не вреѓаш други вери и религии
Aha... znaci nemoras da bides religiozen za da poseduvas duhovni vrednosti...! Ej majkata!

Eee micko koa ti vikav deka svetot nema cosinja ti me praese ulav i velese prazna "crpka,lejka" itn...Ispadna muabetov site osven ti nosime prazni "lejki,crpki"!

Да користиш ефтина струја во недела, да се бањаш, ќунци да не крадеш и бар еднаш во живот да се имаш бричено.:icon_lol:
чоек треба да се бања во Сабота пошто Сабота е денот божји а славење на Недела е пагански обичај

Aha... znaci nemoras da bides religiozen za da poseduvas duhovni vrednosti...! Ej majkata!
Ако навистина сакаш да разбереш кои се духовни вредности кои морални, а потоа да ја разбереш разликата може да ги (пре)прочиташ првите 5 страни од темава.

Последно уредено:
Така ќе ги видиш последиците од земјината револуција Мики.

А бе нејќам револуции, сакам да гледам како Земјава се „врти„ околу Сонцето.[DOUBLEPOST=1438790627][/DOUBLEPOST]
Ако сакаш дирекно да ја набљудуваш Земјата како се врти околу Сонцето ќе треба да одиш во вселената и од таму да гледаш.

А како тоа да го сторам? Ти си бил „таму„?[DOUBLEPOST=1438790698][/DOUBLEPOST]
Ц ц ц, кој дел од општественото живеење толку те изневерил? Дури и се гордееш со своето незнаење. Страшна работа.

travelch,

ти знаеш дека Земјава се „врти„ околу Сонцето или веруваш дека Земјава се „врти„ околу Сонцето?[DOUBLEPOST=1438790758][/DOUBLEPOST]
да му велиш добар ден на комшии, да му стануваш на постари во автобус, да не вреѓаш други вери и религии

И што е овде будистичко, а што е хиндуистичко? :confused:[DOUBLEPOST=1438790859][/DOUBLEPOST]
Eee micko koa ti vikav deka svetot nema cosinja ti me praese ulav i velese prazna "crpka,lejka" itn...Ispadna muabetov site osven ti nosime prazni "lejki,crpki"!

Суб,

а бе многу си паметен, мислим, озбилно го велам ова!
Па ни мене не би ми паднало на памет дека кругот и топката немаат ќошиња...:cool:

Ако навистина сакаш да разбереш кои се духовни вредности кои морални, а потоа да ја разбереш разликата може да ги (пре)прочиташ првите 5 страни од темава.
OK poentata e deka mozes da imas duhovni - moranli vrednosti i bez da bides religiozno opredelen!

OK poentata e deka mozes da imas duhovni - moranli vrednosti i bez da bides religiozno opredelen!
Поентата е дека има разлика меѓу духовни и морални вредности,но и сличности бидејќе моралните вредности се повлијаени од духовните.Тврдењето духовни вредности кај атеизам е оксиморон.

Поентата е дека има разлика меѓу духовни и морални вредности,но и сличности бидејќе моралните вредности се повлијаени од духовните.Тврдењето духовни вредности кај атеизам е оксиморон.
Toa moze da go ima samo vo vasata "pravoslavna denominacija".Ako go zamenis zborot Duhovna so Pravoslvna ili Hristijanska vrednost\i togas imas oksimoron. Religijata i Duhovnosta se povrzani ama ne zavisat eden ...Again za da bides duhovno bogat ne ti treba religija.

Тврдењето духовни вредности кај атеизам е оксиморон.
Духовноста не е ексклузивитет на теизмот, а атеизмот се однесува исклучиво на теизмот, односно е негова негација. Постојат повеќе концепти на духовност - деизам, пантеизам, гностицизам, џанаизам и слично.

Се Мики, се...

Да, а можеби и не.[DOUBLEPOST=1438813169][/DOUBLEPOST]
Toa moze da go ima samo vo vasata "pravoslavna denominacija".Ako go zamenis zborot Duhovna so Pravoslvna ili Hristijanska vrednost\i togas imas oksimoron. Religijata i Duhovnosta se povrzani ama ne zavisat eden ...Again za da bides duhovno bogat ne ti treba religija.

Суб,

наведи 3 духовни богатства на не религиозна основа.
Се надевам дека прашањево не е премногу тешко...:sneaky:

Не ми е релевантно тоа на прашањето за неговите супер дупер способности и особини.
Не ми е битно како ти знаеш дека постоел ко историска личност, туку како знаеш дека поседувал супер дупер способности.

Aко некој не постоел како историска личност, апсурдно е да расправаме за какви и да било негови способности.

Е да бе, пошто „контемплација“ не е доволно кул. :D

Напросто, контемплација е латински поим.

Епа колку вистини од твојата религиозна контемплација на совршеноста на Божјата Лепота можеш да ги тестираш и осознаеш во овој природен свет? Како знаеш дека на пример тоа што си го исконтемплирал се знаења и вистини, а не лаги и игри кои умот ги прави со тебе како резултат на емоции, добра имагинација, магично размислување, пареидолии/апофении и слично?

Мешаш созерцание и прелест.

Има многу езотериски мистични западни и источни школи, дали суфите, дали џаинистите, шрамана, будисти, њу ејџ гуру Англија со мешавина Индија и тристо други врагови кои го користат тој метод на внатрешно осознавање и спознавање на Вистината, ништо ново на запад. Многу од тие школи се постари од христијанството...
Проблемот е во тоа што тие контемплации се различни кај различни луѓе од различни школи, со различни верувања, очекувања и заклучоци кои ги изведуваат од таквиот тип на „интуитивни осознавања“ на Вистината што не' доведува до четири можни решенија...
Или реалноста самата по себе е контрадикторна и по пат на интуитивни сознанија секој допира различен контрадикторен аспект од истата.

Повторно бркање на созерцание и прелест.

Полошата според мене варијанта, реалноста не постои надвор од умот и секој креира своја реалност.
Тоа се отфрла освен ако не си субјективен идеалист и не веруваш дека реалноста не може да постои надвор од умот што не би верувал знаејќи дека си христијанин.

Toчно. Тоа што го опиша ти е солипсизам.

Или само една од тие школи води кон Вистината, а другите школи имаат квази интуитивна контемплација.

Или ниту една од школите не доведува до Вистината.

Ниту една школа не води кон Вистината. Кон каква вистина би те одвела исламската Шафи'и или будистичката Ваџрајана, индиската Аџивика или средновековната западноевропска Схоластика?

Како знаеш дека на пример твоето божанско контемплирање е вистинското, а не тоа на суфите? Дека твоето контемплирање на вистината е она правото, а не тоа на сиките на пример? Емотивно осеќаш?
На крај краева, ти не си осознал интуитивно и од нигде за светото тројство, ниту по пат на самосознавање, духовно осознавање на реалноста и слично. Ти си го прочитал тоа.
Ти не си се родил у село, цел живот да го потрошиш на чување овци и наеднаш од нигде да осознаеш дека постои Светото Тројство па да го исконтемплираш тоа, иако повеќето сакате да звучи дека ова се случило така.
Реалноста е друга и најчесто е претставена од овој тек на настани:
1. Прво читаш дека светото тројство постои.
2. Потоа од Х причини почнуваш да веруваш во тоа.
3. Потоа следуваат спиритуалните искуства, контемплации и потврди дека верата не е празна туку базирана на нешто што постои. Тие контемплации се најчесто емотивни, барање на игла у сено односно очајно барање на боженствени искуства, апофении/пареидолии, магично размислување и све што веќе набројав погоре, да не се повторуем.
Дали било што од твојата контемплација што си го заклучил како факт, може да го објасни светот, да се тестира во овој свет?
Што ја прави твојата контемплација добра епистемиолошка алатка?
Како делиш знаење од измислица, нешто што те прашав и во претходниот пост?

Каков одговор конкретно бараш? Oнтолошки, фидеистички, дијалектично-теолошки, некој друг?

Aко некој не постоел како историска личност, апсурдно е да расправаме за какви и да било негови способности.
И крали Марко постоел како историска личност. Значи тоа е доказ дека прерипувал планини.

Причина?...
Јас пријавувам за лична или верска навреда.
Ти?...

Мики, дали успеа да утрвдиш дека имаш мозок? Ако не, еве ти совет. Удри се по главата со секира, силно. После оди пред огледало и види дали имаш мозок, па врати се овде да ни кажеш. Може така?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom