Ќе добиеш одговор кога ти ќе кажеш колку во US $ вредеа овие:

-А може и на ОВОЈ ЛИНК
Последно уредено:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ќе добиеш одговор кога ти ќе кажеш колку во US $ вредеа овие:
Во Јули 89 (овие се новчаници од таа година) милион динари вредеа 45 долари, 100 иљади вредеа 4,5 а 50000 2,25Ќе добиеш одговор кога ти ќе кажеш колку во US $ вредеа овие:
![]()
![]()
![]()
Демек од голем патриотизам отидоа во фингирана војна? Стварно веруваш во тие приказни?[DOUBLEPOST=1438201268][/DOUBLEPOST]Mandrache...da te nemashe na forumov ke trebashe da te izmislime...prestani da se glupirash
![]()
Ова време го одбирам без размислување. За независна Македонија се залагав цел живот и како во таква единствено сакам да живеам.Во Јули 89 (овие се новчаници од таа година) милион динари вредеа 45 долари, 100 иљади вредеа 4,5 а 50000 2,25
јас ти одговорив.
А сега ти одговори ми дали би одбрал време кога се плаќаше со тие динари или време кога на брутален начин се егзекутирани 4 деца и еден возрасен во муџахедински стил среде бел ден во близина на главниот град
Кога власта ќе осуди некој на казна па и смрт, суди по закон и процедура. Секој кој се огрешил против закон и треба да стравува од казна. Тие што биле стрелани и ако биле стрелани, биле стрелани по параграф осудени од судДемек од голем патриотизам отидоа во фингирана војна? Стварно веруваш во тие приказни?[DOUBLEPOST=1438201268][/DOUBLEPOST]
Ова време го одбирам без размислување. За независна Македонија се залагав цел живот и како во таква единствено сакам да живеам.
-А немаше убивања во СФРЈ, нели? За стреланите и тоа од властите и нивните масовни гробници близу Велес и Куманово не спомнуваш, не ти одговара.
Стрелање по неправедно и нефер судење е законски според тебе? Секаде крвниците кои стрелаа во име на комунистичките режими одговараа, само не и овде, на просторите на некогашна СФРЈ. И лустрацијата ви пречи уште. А уништените животи се ништо, минорна работа?Кога власта ќе осуди некој на казна па и смрт, суди по закон и процедура. Секој кој се огрешил против закон и треба да стравува од казна. Тие што биле стрелани и ако биле стрелани, биле стрелани по параграф осудени од суд
Али одговорот твој и го очекував пошто веќе се уверив дека имаше тешко трауматично детство и тоа остави длабоки последици врз тебе.
Сепак се надевав дека ќе размислиш али и тоа не го направи, кај тебе е веќе преминато во фаза на инстинкт, значи ни механизам на рационално мислење не ти функционира/
Али то е што е, сочуствувам со твојата болка и трагедија, се надевам дека нема да ти се влоши состојбата
Стрелање по неправедно и нефер судење е законски според тебе? Секаде крвниците кои стрелаа во име на комунистичките режими одговараа, само не и овде, на просторите на некогашна СФРЈ. И лустрацијата ви пречи уште. А уништените животи се ништо, минорна работа?
Читај овде малку за убиствата СФРЈ
Како ги пресмета жити се дека се 1090 US$? `89 година јас имав една од подобрите плати во СФРЈ, ама не изнесуваше 1090 US $ по ниеден можен курс (зашто банкарскиот беше нереално низок и не можеше слободно да се купат девизи по тој курс па се купуваа на црно по многу повисок). Не се сеќавам колкава ми беше платата зашто вчера ти спомнав колку ми била битна, ама знам дека беше меѓу „појаките“ ама и дека ни случајно не била над 800$. Такви плати за кои ти зборуваш имаа офицерите во ЈНА од повисок ранг. И како тоа најде еквивалент меѓу некогашниот сфрј-динар и денешниот македонски денар? Не ти држи вода муабетов, дупнато ти е бурето![DOUBLEPOST=1438206497][/DOUBLEPOST]Просечна плата во СФРЈ во 1989 година беше еквивалент на денешни 1090 американски долари, или отприлика (по денешен курс, 55,000 денари. Таква просечна плата се уште нема достигнато Хрватска, тука негде е Словенија (значи сега имаат просечна плата како што имаа пред 25 години во СФРЈ) а за останатите репоблики е долг патот да се достигне нивото на платите од време на СФРЈ нарочно за Македонија каде просечната плата е помала од она во Албанија
Тука треба да се додаде дека се исплаќаа и многу други основи, дневници, дежурства прекувремени, бонуси.... Пример во 1978 година во фабрика за цевки Куманово се поделени 20 просечни плати на секој вработен.
Има и повеќе, можам и за масовни убијци од тоа време да ти најдам информации. Овие се први на кои налетав без да се отепувам од пребарување. Поентата е дека имало криминални убиства и тогаш. Сега веројатно ги има повеќе, но тоа е најпосле и тренд во цел свет така да не можеме ние да бидеме исклучок.[DOUBLEPOST=1438206862][/DOUBLEPOST]у овој линк има 5 души убијци у толку години што постоела југославија а сега 3 пати повеќе убиства годишно се случуваат во државава од 40 и кусур години во СФРЈ, за пример само вчера имаше 4 убиства од кои 3 ладнокрвно и едно од заскитан куршум
Мојата состојба во секој поглед е одлична од како СФРЈ не постои! Каква е твојата, можам само да предпоставам. Ама ако, што знаеш, може ќе воскресне тој на Дедиње што го ставија под армирана плоча и 5 тона мермер му наредија врз него, па ќе дојде да те утеши.Кога власта ќе осуди некој на казна па и смрт, суди по закон и процедура. Секој кој се огрешил против закон и треба да стравува од казна. Тие што биле стрелани и ако биле стрелани, биле стрелани по параграф осудени од суд
Али одговорот твој и го очекував пошто веќе се уверив дека имаше тешко трауматично детство и тоа остави длабоки последици врз тебе.
Сепак се надевав дека ќе размислиш али и тоа не го направи, кај тебе е веќе преминато во фаза на инстинкт, значи ни механизам на рационално мислење не ти функционира/
Али то е што е, сочуствувам со твојата болка и трагедија, се надевам дека нема да ти се влоши состојбата
Одвојувала заради некој и некаков замислен еквивалент кога се во прашање патриотски теми. Ако споредиш колку филмови на Македонски јазик се направени за време на СФРЈ и по осамостојувањето на Македонија, ќе се разочараш кога ќе видиш дека за 23 години бројката е скоро иста ако не и поголема од колку за скоро 60 години во СФРЈ. И друг факт, а тоа е дека најмногу филмови се снимаа на српски јазик. Ако изброиш колку филмови и серии се снимени со заеднички пари од сите републики на српски јазик, кој и ден денес не ми е јасно зашто го нарекуваа српскохрватски кога во него немаше ниту еден карактеристичен хрваски збор, и колку филмови на јазиците на другите народи во СФРЈ, ќе сфатиш зашто некогашната СФРЈ ја нарекуваа „Србославија“.Моментално на МТВ одат серијал филмови по повод празникот што следи...Интересно е како таа држава што ја репресирала националната свест на Македонецот одвојувала толкав буџет за снимање филмови?![]()
Јас мислев дека процентот на стапката на невработеност во СФРЈ е далеку понизок од 15%, бев на мислење дека е околу ~5%. Како и да е, имаш податоци за невработеноста во периодот од 1970 до 1980 за Италија, UK, Франција, Зaпадна/Источна Германија, Шпанија, Грција -- да споредиме?стапката на невработеноста во СФРЈ се движеше во просек од 15% што е далеку помалку од колку денешни 30 сетина проценти во Македонија, во 1990 година СФРЈ беше рангирана на 31 место по стопански развој, ште е многу повисоко од колку денешниот ранг на Македонија
Одвојувала заради некој и некаков замислен еквивалент кога се во прашање патриотски теми. Ако споредиш колку филмови на Македонски јазик се направени за време на СФРЈ и по осамостојувањето на Македонија, ќе се разочараш кога ќе видиш дека за 23 години бројката е скоро иста ако не и поголема од колку за скоро 60 години во СФРЈ. И друг факт, а тоа е дека најмногу филмови се снимаа на српски јазик. Ако изброиш колку филмови и серии се снимени со заеднички пари од сите републики на српски јазик, кој и ден денес не ми е јасно зашто го нарекуваа српскохрватски кога во него немаше ниту еден карактеристичен хрваски збор, и колку филмови на јазиците на другите народи во СФРЈ, ќе сфатиш зашто некогашната СФРЈ ја нарекуваа „Србославија“.
15% е просек за цела сфрј, негде имаше повеќе негде помалце, во 1980 Македонија имаше 117.000 невработени додека денес ги има нешто над 300.000[DOUBLEPOST=1438210271][/DOUBLEPOST]Јас мислев дека процентот на стапката на невработеност во СФРЈ е доста пониска од 15%, бев на мислење дека е околу ~5%. Како и да е, имаш податоци за невработеноста во периодот од 1970 до 1980 за Италија, UK, Франција, Зaпадна/Источна Германија, Шпанија, Грција -- да споредиме?
Се рачунаат и оние со Драги Шпага? на некој начин тие промовираат љубов и наталитет во МакедонијаДобро...Ајде наброј ми три филмови од таа огромна бројка снимени после распадот на бивша Ју каде што се јакне националната свест на Македонецот.