Зошто постоиме? Која е нашата цел на живеење?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Зошто би требало да се побегне од животот?[DOUBLEPOST=1434141640][/DOUBLEPOST]
Религиите им даваат решение на оние кои не знаат каде.
Ги упатуваат во некој правец(за некого правилен можеби).На силните луѓе не им треба религија.
pa koj rece deka treba, rekov ne moze[DOUBLEPOST=1434504162][/DOUBLEPOST]
Ги упатуваат во некој правец(за некого правилен можеби).На силните луѓе не им треба религија.
Koi znaat kade? Da znaete kade da idete na odmor ama ovdfe ne se misli na toa tuka kade voopsto se odi. Ako nema nisto togas nikade ne se odi taka da i vie silnite ne znaete kaj odite a plus cvikate koa gubite.

Последно уредено:
Член од
22 јуни 2014
Мислења
70
Поени од реакции
46
живееме затоа што некој не створил(нашите родители)...

што менува тоа и да ми е последен ден во животот ...ама баш ништо затоа што ако цел живот не си живеел како што треба еден ден ти е ептен малце -толку ли е ефтин мојот живот па еден ден да ми е доволен се да изживеам ?-се си има свое време и место и добра причина

Член од
27 септември 2007
Мислења
1.028
Поени од реакции
440
Неможе да се генерализира нели нема НАША цел на живеење, така даа
Мојата - Прокреација, а до тогаш, работа на себе.

Член од
27 септември 2007
Мислења
1.028
Поени од реакции
440
После тоа ќе се здебелиш и ќе гледаш серии по цел ден?
Ова е твоја претпоставка или прашање - а што после тоа? :)
Не, нема да се здебелам и да гледам серии по цел ден.
Ако се здебелам и гледам потем серии по цел ден, тогаш значи не сум работела баш на себе.
Што после тоа, ќе ти одговорам - активно родителство: стимулација на детето од сите можни аспекти, подршка да расте и да се развива според своите потреби а не моите (се надевам и на партнерот) и никако создавање на патолошка приврзаност/врска за која што имаме многу примери во минатато, а и денес како што може да се забележи значителен процент на родители уште го подржуваат тој вид на релација родител-дете.

Последно уредено:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ако се здебелам и гледам потем серии по цел ден, тогаш значи не сум работела баш на себе.
Што после тоа, ќе ти одговорам - активно родителство: стимулација на детето од сите можни аспекти, подршка да расте и да се развива според своите потреби а не моите (се надевам и на партнерот) и никако создавање на патолошка приврзаност/врска за која што имаме многу примери во минатато, а и денес како што може да се забележи значителен процент на родители уште го подржуваат тој вид на релација родител-дете.
И што после откако ќе порасне детето?

Член од
27 септември 2007
Мислења
1.028
Поени од реакции
440
И што после откако ќе порасне детето?
Сценарио за филм да направиме? :D
Тоа е мојата цел на живеење (да потенцирам тука осмислена врз основа на моето досегашно сеопшто искуство,со оглед на мојата возраст и знаења за себе и светот и + што некако ова цел на живеење малку ми изгледа можеби тесно, дека немора да значи една само цел на живеење и да не ја тупам мн...), се тоа погоре што наведив. а потоа откако ќе порасне неговата патека си е негова патека. А мојата тоа што ми останува во однос на години и како ќе бидат тие исполнети will see :cool:

Вакви предикции за остварување на целите/целта на живеење се опасни ако немаш предвид две страни на паричката за тоа како може да излезе сценариото, затоа имај план but watch out.

Последно уредено:
Член од
21 март 2013
Мислења
104
Поени од реакции
156
Може да значи и дека си работела на себе па си забаталила. Али да, прашање беше. Дали и понатаму би работела на себе?

Член од
27 септември 2007
Мислења
1.028
Поени од реакции
440
Може да значи и дека си работела на себе па си забаталила. Али да, прашање беше. Дали и понатаму би работела на себе?
Секогаш, додека ме држи умот т.е додека јас го држам него :)

Edit: Макар што ако би имала и повеќе умствен капацитет дефинитивно би ми била целта некое discovery, invention чисто да ја оправдам еволуцијата и да придонесам на таков начин, но, тоа го оставам за next generation што потајно се надевам дека ќе биде https://www.youtube.com/watch?v=3CgkWmKJLuE па ќе ми се направи ќеифот :D

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
74
Поени од реакции
82
Секогаш, додека ме држи умот т.е додека јас го држам него :)

Edit: Макар што ако би имала и повеќе умствен капацитет дефинитивно би ми била целта некое discovery, invention чисто да ја оправдам еволуцијата и да придонесам на таков начин, но, тоа го оставам за next generation што потајно се надевам дека ќе биде https://www.youtube.com/watch?v=3CgkWmKJLuE па ќе ми се направи ќеифот :D
Остаи ти дискавери, инвеншн. Ачивмент се антиципира од тебе, и тоа не само за некст џенерејшн, туку и за дип спејс и за ентерпрајз!

Член од
8 мај 2015
Мислења
29
Поени од реакции
10
Целта е стреланје на ракети и секс.Помегју тоа може и да се јаде, пие жолта и бира и да се оди на работа за да има пари за сите тие работи.[DOUBLEPOST=1438247156][/DOUBLEPOST]Инаку философски биоматеријата постои и се развива оти има услови за тоа. Прашанјето е исто како "оти се врти земјата". Па оти има земја и има импулс за тоа и се врти. Исто и биоматеријата. Па имало услови создадена е и се развива и мултиплицира.Докле има услови ке се развива демек докле постои земјата ако човекот најпосле се не освести и не започне наместо да мисли како да се уништи сам себе, да помисли како да се разсели. Еден поголем метеорит и ке ни ебе мајката на целата раса ке останат можеби само амеби.

Последно уредено:

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.297
Поени од реакции
782
Постоиме за да дознаеме зашто постоиме.
Опасна филозофија е ова, години се во прашање колку прашањево е на маса.
Мислам дека секој индивидуално би требало да си го сконта одоговорот, и секој според свој личен капацитет на духовна и ментална интелегенција затоа што секој е суштински различен а со иста цел, а штосот е ова прашање - зашто постоиме и која е нашата цел.
Постоиме за да преживееме и да се размножиме, тоа е основната цел на човекот.
Останатите цели се да се освестиме за нашето постоење, свесно да го живееме животот и да чекориме според некои вистински кодекси и вистини кој што се пренесени преку книгите, науките и слично така што би живееле исполнет живот и свесно би преминале кога ќе треба во друга димензија каде што ќе се дешава тоа што ќе се дешава.
Онака у два реда муабет тоа е моето мислење..

Kajgana Shop

На врв Bottom