Tomasino
За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
- Член од
- 19 март 2009
- Мислења
- 9.252
- Поени од реакции
- 19.549
За дозвола од закуподавецот,види си во договорот за закуп,како си ги имате уредено правата и обрските..Дали како закупец на деловна просторија во станбена зграда имам право да ги користам заедничките делови од зграда (односно да поставам клима на зид од зграда кој не е дел од деловната просторија) и дали ми треба согласност од закуподавачот или мнозинство станари ( не можам да се снајдам ниту во закон за домување ниту во делот за етажна сопственост)
На пример доколку во договор ти е изречно забрането да правиш преправки на заеднички простории тогаш немаш право да бараш дозвола од останатите станари....
Ако нема таква одредба имаш право да побараш од останите станари да ти дозволат да поставиш клима на ѕидот....
Инаку,нормално дека имаш право да ги користиш заедничките простории(скали,ходници,лифтови,визби итн)...
А за преправки,доградби,измени на изгледот на заедничките простории,ова се прави договор за заемни односи помеѓу станарите кои живеат на спратот(доколку има таков склучен),инаку,да,ти треба дозвола од мнозинството станари...[DOUBLEPOST=1437643531][/DOUBLEPOST]
Засега останува само на пријавата....http://prvi.mk/krivichna-za-gazdata-na-gorska-voda-aktsija-na-mvr-vo-kavadartsi/
шо би се случило со овие сеа, онака на лаик ко мене да ми објасните
може да им ја затворат фирмата?
Потоа треба да се отвори процес по пријавата,па да се одлучи дали ќе се покрене обвинение,па топката да се префрли во судот..
Па судот да одлучи дали обвинетите го сториле или не делото за кое се товарат..
Ако го сториле ќе им одреди казни според Кривичен Закон..
И плус ќе лета од работа тој од Катастар,и ќе надомести штета..
А за фирмата во случајот....
Доколку има основи ќе забранат трајно вршење дејност и затворање на фирмата...
Се зависи од казната која ќе ја одреди Кривичниот Суд"..
Последно уредено: