Докажете дека постои вашиот бог!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Hhahahahahahahahahahahahahahahahaah :D E stavrno si be car!!!!!!!!!!!!!!!!! :D Kako ziti se Bog koj ja sozdal zemjata(kalot) moze da nastane od istata taa kal :D? Samo ti moze vakvo nesto da pises na cel forum,hahahaha :lolzz::lolzz::lolzz::lolzz::lolzz::lolzz::lolzz:
Ех кога би можел да сфатиш дека сам себе си си се смееш...

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Ех кога би можел да сфатиш дека сам себе си си се смееш...
Ne se smeem sto samo tvojot mozok moze da izmisli takov zaklucok ili prasanje,tuku se smeem sto so tvojata zelba da me navredis mene a pritoa nikogas ne mi davas kontra-argumenti,samiot se dokazuvas kolku si nadprosecno glup hahahahahahaha :D Cekaj da te opismenam!

1. Во почетокот +Бог ги создаде небото и земјата.
2. Земјата беше безоблична и празна; и имаше темнина над бездната; Духот Божји лебдеше над водата.
3. И рече Бог: „Нека биде +светлина!” И би светлина.
4. И виде Бог дека светлината е добра; и ја оддели Бог светлината од темнината.
5. И светлината Бог ја нарече ден, а темнината ја нарече ноќ. И би вечер, и би утро – ден први.
6. Потоа рече Бог: „Нека има свод среде водата и тој да разделува вода од вода!”
7. И создаде Бог свод; и ја одвои водата од под сводот од водата над сводот. Така и стана.
8. И сводот Бог го нарече небо. И би вечер и би утро – ден втори.
9. И рече Бог: „Нека се собере водата, што е под небото, на едно место, и нека се појави суво!” И стана така.
10. И сувото Бог го нарече земја, а собраните води ги нарече – мориња; и виде Бог дека е добро.
11. И пак рече Бог: „Нека израсте од земјата зеленило – трева, што дава семе, според својот род и вид, и дрво плодородно на земјата, што дава плод и има во себе семе, според својот род и вид!” И стана така.
12. И пушти земјата од себе зеленило: трева што дава семе според својот род и вид, а и дрво плодородно што раѓа плод, и чие семе е според нивниот род на земјата. И виде Бог дека е добро.
13. И би вечер, и би утро – ден трети.
14. Потоа рече Бог: „Нека се појават светила на сводот небески, што ќе ја осветлуваат замјата за да го делат денот од ноќта, и да бидат знаци и за времињата, и за деновите и за годините;
15. и нека светат на сводот небески, за да ја осветлуваат замјата!” И би така.
16. И создаде Бог две големи светила: светило поголемо да управува со денот, а светило помало да управува со ноќта, и ѕвезди;
17. и ги постави Бог на сводот небески да ја осветлуваат земјата,
18. и да управуваат со денот и ноќта, и да ја одделуваат светлината од темнината. И виде
Бог дека е добро.
19. И би вечер, и би утро – ден четврти.
20. Потоа рече Бог: „Нека произведе водата лазачи, живи суштества, и птици да полетаат над земјата, под сводот небески!” И би така.
21. И создаде Бог големи риби и секаков вид животни влекачи, а кои ги произведе водата, според нивниот род, како и секаков вид крилати птици, според родот нивни. И виде Бог дека е добро.
22. И ги благослови Бог, велејќи: плодете се и множете се, и наполнете ја водата во морињата, и птиците нека да се множат на земјата.
23. И би вечер, и би утро – ден петти.
24. Пак рече Бог: „Нека произведе земјата од себе разни суштества според родот нивни: добиток, и лазачи, и ѕверки земни според нивниот род!” И би така.
25. И создаде Бог ѕверови земни, сопред родот нивни, и добиток според родот негов, и секакви гадинки на земјата, според родот нивни. И виде Бог дека е добро.
26. Потоа рече Бог: „Да создадеме човек според Нашиот образ и подобие како што сме Ние, кој ќе биде +господар над рибите морски, и над птиците небески, и над ѕверовите – над целата земја и над сите гадинки што се движат по земјата!”
27. И го создаде Бог човекот според образот Свој, според образот Божји го создаде; машко и женско ги создаде. Прва книга Мојсеева (Битие)
http://agapi.mk/sveto-pismo/star-zavet/prva-kniga-mojseeva/

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
.
3. И рече Бог: „Нека биде +светлина!” И би светлина.
4. И виде Бог дека светлината е добра; и ја оддели Бог светлината од темнината.
Овде Бог не знаеше дали светлината ќе биде добра, па откако виде дека е добра, ја оддели од темнината? Онака, еј абе добра работа е светлината?

И како работеше во темница пред тоа, не му беше темно?

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Овде Бог не знаеше дали светлината ќе биде добра, па откако виде дека е добра, ја оддели од темнината? Онака, еј абе добра работа е светлината?

И како работеше во темница пред тоа, не му беше темно?
Hahahahahaha :D ne se pravi poglup nego sto si :D sega potona za kalov pa se fati za svetlinata,isti ka onoj ledon si,hahahahahahah :D :lolzz::lolzz:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
26. Потоа рече Бог: „Да создадеме човек според Нашиот образ и подобие како што сме Ние, кој ќе биде +господар над рибите морски, и над птиците небески, и над ѕверовите – над целата земја и над сите гадинки што се движат по земјата!”
A како тогаш ако Бог го ставил човек за господар на зверови и животни, се случува лав или тигар или ајкула или крокодил да убие и изеде човек? Или змија да го касне и отрује?
нели е тоа против божјата реч?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Hahahahahaha :D aj ne tresi gluposti,ne se pravi poglup nego sto si :D sega potona za kalov pa se fati za svetlinata,isti ka onoj ledon si,hahahahahahah :D :lolzz::lolzz:
Не бе, сериозно прашувам. Инаку, кога ја читаш Битие веднаш е гледа дека е Божји збор. Колку е убаво објаснето постанието, веднаш се сфаќа. Јас се шинав глупи научни и филозофски книги читање и пак не сфаќав ништо за постанокот. Еднаш ја прочитав Битие и веднаш се ми стана јасно.

Бог рече нека биде вака, и бидна така. И потоа Бог виде дека е убаво, па продолжи. Одлично објаснето.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Не бе, сериозно прашувам. Инаку, кога ја читаш Битие веднаш е гледа дека е Божји збор. Колку е убаво објаснето постанието, веднаш се сфаќа. Јас се шинав глупи научни и филозофски книги читање и пак не сфаќав ништо за постанокот. Еднаш ја прочитав Битие и веднаш се ми стана јасно.

Бог рече нека биде вака, и бидна така. И потоа Бог виде дека е убаво, па продолжи. Одлично објаснето.
Za tvojot kapacitet i toa e premnogu detalno objasneto.[DOUBLEPOST=1436897521][/DOUBLEPOST]
A како тогаш ако Бог го ставил човек за господар на зверови и животни, се случува лав или тигар или ајкула или крокодил да убие и изеде човек? Или змија да го касне и отрује?
нели е тоа против божјата реч?
:facepalm:
Zatoa sto ajkulata i tigarot se zivi sustestva a ne robotski masini koi ne se programirani ako se pocustvuvaat zagrozeni da ubijat.Procitaj kolku ajkuli i tigri zaedno ubivaat lugje a kolku lugje ubivaat i tigri i ajkluli...
Ova e isto kako da me prasas kako mozel Brut da go ubie Cesar..........................................................................

Последно уредено:
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
И кој е виновен за твоето несфќање: постанокот, творецот, ти, нешто шеснаесто?
Неможноста за спознание не го исклучува постоењето, или настанот.
Штом си се начитал филозофија и наука како ЛОГИЧНО ти ја објаснија конечноста или безконечноста на вселената?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Zatoa sto ajkulata i tigarot se zivi sustestva a ne robotski masini koi ne se programirani ako se pocustvuvaat zagrozeni da ubijat.Procitaj kolku ajkuli i tigri zaedno ubivaat lugje a kolku lugje ubivaat i tigri i ajkluli...
Ova e isto kako da me prasas kako mozel Brut da go ubie Cesar..........................................................................
He те прашувам јас за Цезар ни Брут, ако Бог ги создал животните и зверовите да му служат на човека, то ест човек да им е господар од каде инстинкт желба на зверови да убиваат човек. Секој лав тигар ајкула... ќе нападне човек и ќе го убие за храна. Кога Бог му рекол на зверовите “хранете се со човек“

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Nema slucaj ispisimus vo zivotov niti na forumov kade jas sum se upletkal a znaes zosto ? Zatoa sto jas znam sto pisuvam.. ti moze samo so zlobna namera da go prestavis toa deka se ''pletkam'' namesto da dopolnitelno da prasas pa posle da mudruvas.No,bidejki na tebe i na nekoi ovde mora da vi se objasnuva so vo nano-detali da ti doobjasnam.
Bog e Vecen,nema pocetok niti kraj,nema den na ragjanje niti den na umiranje.Covekot e sozdaden od zivo(BOG E ZIVO BITIE) a sozdaden e od zemja(COVEKOT) i mu vdahnal zivot.
Uste ednas,ne niknal covekot kako drvo od zemja tuku Bog(zivo bitie) go sozdal.ZIVOTO NASTANUVA SAMO OD ZIVO.. zemjata e samo materijal.Ako pak mislis deka sum se upletkal,togas ne znam sto da ti kazam :D
Ако животот може да настане само од друг живот, тогаш како бог (кој е живо битие) не настанал од нешто живо? Нели поентата на Пастер е таа? Таа теза ти го демантира христијанскиот концепт за бог како живо битие, а ти си ја користиш како аргумент.
Со свој камен по глава.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
He те прашувам јас за Цезар ни Брут, ако Бог ги создал животните и зверовите да му служат на човека, то ест човек да им е господар од каде инстинкт желба на зверови да убиваат човек. Секој лав тигар ајкула... ќе нападне човек и ќе го убие за храна. Кога Бог му рекол на зверовите “хранете се со човек“
Se prasuvam koj del tebe od Biblijata ti nekogas si go razbral pa ova da ti bide jasno..
Pa i e covekot gospodar vrz niv.Moze da gi istrebi,cuva vo zarobenistvo,odgleduva,razmnozuva... treba mnooooooooogu pamet za ova da go razmislese...[DOUBLEPOST=1436902732][/DOUBLEPOST]
Ако животот може да настане само од друг живот, тогаш како бог (кој е живо битие) не настанал од нешто живо? Нели поентата на Пастер е таа? Таа теза ти го демантира христијанскиот концепт за бог како живо битие, а ти си ја користиш како аргумент.
Со свој камен по глава.
Ahhh ispisimus..
Pozadinata na rabotata na Luj Paster t.e pricinata za sozdavanje na Biogenezata e celta da se pobie Abiogenezata.Da ne bila Abiogenezata moze samo da se pravime proroci dali Paster bi ja sozdal ili ne Biogenezata.Osnovata na Abiogenezata e deka zivite organizmi moze da nastanat od mrtva materija a ne potekloto na Bog i koj nego go sozdal.
Bog ne e takov kakov lugjeto go zamisluvaat deka mora da nastanel od nekoj drug.Bog nema ''semejna loza''.. Gledas deka iako najgolemite naucnici vo istorijata bile Hristijani nikoj od niv ne se obidel da go istrazi ''potekloto'' na Bog ? Zatoa sto toa ne postoi..
Postoel,postoi i ke postoi..
Patem zatoa Biblijata uci deka covekot nemoze da gi razbere i dostigne znaenjata za Bog.On po Negova zelba se otkriva na covekot preku Otec,Sin i Svet Duh.Da ne se otkril samiot,nie nikogas ne bi znaele koj e i sto e Bog duri i da imame bezbroj pogolemi dokazi za negovoto postoenje od tie vo Biogenezata.

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Se prasuvam koj del tebe od Biblijata ti nekogas si go razbral pa ova da ti bide jasno..
Pa i e covekot gospodar vrz niv.Moze da gi istrebi,cuva vo zarobenistvo,odgleduva,razmnozuva... treba mnooooooooogu pamet za ova da go razmislese...
Не паметувај туку читај Библијата, Бог го ставил човека како господар на зверови. Зверови напаѓаат убиваат и јадат луѓе. Не туку превртувај зборови, каде Бог му дозволил на зверови да се хранат со човек? зошто Бог му дал такви атрибути и инстикти на зверови да нападнат убијат и изедат човек ако на човек му рекол дека ќе им е господар?

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Не паметувај туку читај Библијата, Бог го ставил човека како господар на зверови. Зверови напаѓаат убиваат и јадат луѓе. Не туку превртувај зборови, каде Бог му дозволил на зверови да се хранат со човек? зошто Бог му дал такви атрибути и инстикти на зверови да нападнат убијат и изедат човек ако на човек му рекол дека ќе им е господар?
Spored tebe,koga covek ke mu dojde so satar na tigarot da go odere,tigarot treba da mu prede kako mace okolu nego neli ? Ajde dokazi deka ne sum vo pravo za toa sto go pisav.Znaes kolku zivotni veke ne postojat blagodarenie na istrebuvanjata ? Znaes kolku postojat zaradi odgleduvanjata od strana na covekot ? Ajde ukluci go mozokot malce,ke ti zariba.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ahhh ispisimus..
Pozadinata na rabotata na Luj Paster t.e pricinata za sozdavanje na Biogenezata e celta da se pobie Abiogenezata.Da ne bila Abiogenezata moze samo da se pravime proroci dali Paster bi ja sozdal ili ne Biogenezata.Osnovata na Abiogenezata e deka zivite organizmi moze da nastanat od mrtva materija a ne potekloto na Bog i koj nego go sozdal.
Bog ne e takov kakov lugjeto go zamisluvaat deka mora da nastanel od nekoj drug.Bog nema ''semejna loza''.. Gledas deka iako najgolemite naucnici vo istorijata bile Hristijani nikoj od niv ne se obidel da go istrazi ''potekloto'' na Bog ? Zatoa sto toa ne postoi..
Postoel,postoi i ke postoi..
Patem zatoa Biblijata uci deka covekot nemoze da gi razbere i dostigne znaenjata za Bog.On po Negova zelba se otkriva na covekot preku Otec,Sin i Svet Duh.Da ne se otkril samiot,nie nikogas ne bi znaele koj e i sto e Bog duri i da imame bezbroj pogolemi dokazi za negovoto postoenje od tie vo Biogenezata.
Цитатот што ти е во потпис вели - "живото настанува само од живо". Ако бог е живо битие, тогаш според оваа логика мора и самиот да настанал од нешто живо! Ако тука го искористиш изговорот дека тој е вечен и не го создал никој, тогаш не само што го побиваш тврдењето на Пастер, туку ја доведуваш во прашање и потребата за креатор воопшто, ако на бог не му е потребен креатор и може да постои одсекогаш, тогаш ни на универзумот не му е потребен креатор и може да постои одсекогаш.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Spored tebe,koga covek ke mu dojde so satar na tigarot da go odere,tigarot treba da mu prede kako mace okolu nego neli ? Ajde dokazi deka ne sum vo pravo za toa sto go pisav.Znaes kolku zivotni veke ne postojat blagodarenie na istrebuvanjata ? Znaes kolku postojat zaradi odgleduvanjata od strana na covekot ? Ajde ukluci go mozokot malce,ke ti zariba.
Не те прашвам јас научно и Дарвински, те прашвам за Божијот план, ако бог создал се ваљда имал и начин зверовите да ги направи да не напаѓаат и убиваат и јадат луѓе. Секој зоолог кој верува во еволуција и Дарвин ќе ми одговори како ти што напиша, јас те прашвам во Божијот план човек да е господар на зверовите - би значело дека човек може да му пријди на чопор лавови и да му господари, но сите знаеме дека тие ќе си го убијат и поделат за ужинка. Кај е тука господарството Божје. Јас наоружан со пушка од тежок калибар и снајпер лесно можам да му бидам господар на зверовите но тоа не е божје дело и чудо. Факт е дека човек не е господар на зверови освен ако не се наоружа добро.

Kajgana Shop

На врв Bottom