Духовните вредности денес

• Креатор на темата Креатор на темата Изгрев
  • Време на започнување Време на започнување
Добро, се што кажал си е така. И што сега? Зошто воопшто го напишал ова? Дека човекот е отпаднат од духовното е позната работа и е во основата на христијанството. Затоа и постојат духовните пастири - да го насочат стадото по прави патишта. А стадото, напротив, се полошо и полошо. И кој е виновен, стадото или пастирите? Ме израдува кога прочитав дека е потребно да се тргне од себеси, дека е потребна самокритика. Неколку пати ја спомнува таа самокритика и на крај останав жеден преку вода -сета самокритика се сведе на тоа дека некои големи викале а други си молчеле. Е со таква самокритика не е чудо што стадото ќе ви оди по се покриви патчиња.
Добра забелешка!

Добро, се што кажал си е така. И што сега? Зошто воопшто го напишал ова? Дека човекот е отпаднат од духовното е позната работа и е во основата на христијанството. Затоа и постојат духовните пастири - да го насочат стадото по прави патишта. А стадото, напротив, се полошо и полошо. И кој е виновен, стадото или пастирите? Ме израдува кога прочитав дека е потребно да се тргне од себеси, дека е потребна самокритика. Неколку пати ја спомнува таа самокритика и на крај останав жеден преку вода -сета самокритика се сведе на тоа дека некои големи викале а други си молчеле. Е со таква самокритика не е чудо што стадото ќе ви оди по се покриви патчиња.
Зошто го напишал? Повикот е јасен тоа е целта. Со молчење оваа состојба нема да се подобри.
Кој е виновен?Како што цитира во еден друг текст за злото сите имаме одговорност.Едни го предизвикуваат други не го спречуваат трети го игнорираат...секој да се пронајде.
Самокритика имаше доволно самиот вели да тргнеме од нас прво кои проповедаме тоа е повик и критика. Небаре треба да кука за да ти заличи на типична самокритика, и што ако зарем таквата ќе те фасцинираше или ќе беше признателен кон старецот.

Зошто го напишал? Повикот е јасен тоа е целта. Со молчење оваа состојба нема да се подобри.
Кој е виновен?Како што цитира во еден друг текст за злото сите имаме одговорност.Едни го предизвикуваат други не го спречуваат трети го игнорираат...секој да се пронајде.
Самокритика имаше доволно самиот вели да тргнеме од нас прво кои проповедаме тоа е повик и критика. Небаре треба да кука за да ти заличи на типична самокритика, и што ако зарем таквата ќе те фасцинираше или ќе беше признателен кон старецот.

Знам дека ти се мили овие старци, како што ги нарекуваш, а и мене ми се допаѓаат и сигурно дека тие се последните луѓе од црковните редови кои треба да бидат критикувани или непочитувани. Ама, од друга страна, работите не треба да се идеализираат зашто никој не е совршен и секој си има недостатоци. И сигурен сум дека старецов, доколку беше во можност да ја прочита мојава критика, не само што не ќе се навредеше туку како вистински христијанин и ќе ми заблагодареше на неа.

Што се однесува до тоа дека сите сме виновни што работите се такви какви што се - тоа е точно. Ама точно е и дека не сме сите исто виновни и дека оние што се дури и платени да го чуваат лузјето а не го прават тоа сигурно не се исто виновни како некој што ни лук јал ни на лук мирисал.

И не разбирам зошто толку ве изненадува влошувањето на состојбите. Зарем не е и проречено дека работите ќе стануваат се полоши. А и логично е да е така - човекот станува технолошки се помоќен а духовно си е и понатаму незрел како што си бил отсекогаш а таа комбинација од моќ и незрелост сигурно нема да доведе до нешто убаво во иднина.

И не разбирам зошто толку ве изненадува влошувањето на состојбите. Зарем не е и проречено дека работите ќе стануваат се полоши. А и логично е да е така - човекот станува технолошки се помоќен а духовно си е и понатаму незрел како што си бил отсекогаш а таа комбинација од моќ и незрелост сигурно нема да доведе до нешто убаво во иднина.
Нестанува збор за изненада, а за реакција(како и констатација и предупредување едновремено) на опишаната деградација.Да, согласен сум со остатоков од кажаното, но тоа што е проречено и јасно дека нештата се движат во тој правец не значи дека треба да се набљудува ладнокрвоно.Потребна е реакција,првенствено секој од себе. Не е сеедно дали 100 или 100 000 000 ќе бидат спасени.
И сигурен сум дека старецов, доколку беше во можност да ја прочита мојава критика, не само што не ќе се навредеше туку како вистински христијанин и ќе ми заблагодареше на неа.
И јас сум сигурен за тоа:).
Кога сме кај навредливоста-православниот поглед:
https://www.youtube.com/watch?v=8aVHUT4TLEo&list=PLw6VGL2NYkseZ8AWa5cw1IpKdu4dazX1b&index=2
https://www.youtube.com/watch?v=6YI2iDdbjgg&index=1&list=PLw6VGL2NYkseZ8AWa5cw1IpKdu4dazX1b
https://www.youtube.com/watch?v=BMvKl0vNDco&index=4&list=PLw6VGL2NYkseZ8AWa5cw1IpKdu4dazX1b

Последно уредено:
Нестанува збор за изненада, а за реакција(како и констатација и предупредување едновремено) на опишаната деградација.Да, согласен сум со остатоков од кажаното, но тоа што е проречено и јасно дека нештата се движат во тој правец не значи дека треба да се набљудува ладнокрвоно.Потребна е реакција,првенствено секој од себе. Не е сеедно дали 100 или 100 000 000 ќе бидат спасени.

Веројатно нема ништо лошо во тоа што сметаш дека можат да се спасуваат луѓе. Јас мислам поинаку. Не се раѓаат сите луѓе како јагниња. Голем дел се волци, лисици, коњи и магариња. Има и лавови и змии а има и крлежи. А најголем дел се некаква неодредена мешавина.
Како можеш волкот да го научиш да не јаде јагне? Ако постојано го тепаш кога ќе потрча по јагнето веројатно ќе го издресираш да не трча повеќе. Ама ќе си остане волк и нема да биде среќен што мора да живее поинаку одошто сака.

Луѓето се различни - такви се раѓаат. Некој сака едно некој сосема спротивно - не постои заедница во која сите би биле задоволни.

Меѓутоа има една друга работа - кога човек живее во заблуда или кога се уште не знае што сака. Е на таквите луѓе веројатно би им користела помош и насочување со совети или анализи на работите.

И се уште никој не успеа да наброи неколку духовни вредности. Толку ли е тешко тоа? Само мелете напразно...

А зошто ти требаат? Нели е рано за зимница?

Чисто да видам дали воопшто знаете за што зборувате. Скапавте мелење за духовни вредности, за духовни кризи, а ниту еден од вас не знае да каже кои се тие духовни вредности.

Циркус.

Ајде духовни јунаци, да видам кој од вас може да наброи неколку духовни вредности.

Веќе ти е одговорено. Не аздисуј...
За потсетување:

http://forum.kajgana.com/threads/Духовните-вредности-денес.78612/#post-7310413
Од поставувач на неодговорени прашања (што вои суштина никогаш и не си бил), премина во неодговарач на поставени прашања, а сега пак и во Молер. Не аздисувај и не раскажувај прикаски што не се духовни вредности. Еве ќе бидам поскромен од @Ставрогин не мора 5, 6 најброј само 3 “духовни вредности“, да видиме кои се тие.

Од поставувач на неодговорени прашања

...и се' уште сум, оти не добивам одговори на моите прашања, а јас одговарам на поставените...:P[DOUBLEPOST=1436705667][/DOUBLEPOST]
Еве ќе бидам поскромен од @Ставрогин не мора 5, 6 најброј само 3 “духовни вредности“, да видиме кои се тие.

Одговорот од мене (!) веќе е даден (!), а има троа појќе од твоите скромни и барани 3 вредности:

http://forum.kajgana.com/threads/Духовните-вредности-денес.78612/#post-7310413[DOUBLEPOST=1436705787][/DOUBLEPOST]
Чисто да видам дали воопшто знаете за што зборувате. Скапавте мелење за духовни вредности, за духовни кризи, а ниту еден од вас не знае да каже кои се тие духовни вредности.

Циркус.

Ајде духовни јунаци, да видам кој од вас може да наброи неколку духовни вредности.

Наместо да мелеш без везе, дај троа потруди се и читни:

...и се' уште сум, оти не добивам одговори на моите прашања, а јас одговарам на поставените...:P[DOUBLEPOST=1436705667][/DOUBLEPOST]

Одговорот од мене (!) веќе е даден (!), а има троа појќе од твоите скромни и барани 3 вредности:

http://forum.kajgana.com/threads/Духовните-вредности-денес.78612/#post-7310413[DOUBLEPOST=1436705787][/DOUBLEPOST]

Наместо да мелеш без везе, дај троа потруди се и читни:

И повторно ништо. Толку е тешко да се наброи? Нешто во стилот, духовни вредности се: тоа, тоа и тоа. Без упатувања на свети и несвети писма, без упатувања на други постови, наједноставно набројување.

Како да барам одговор од деца од трето одделение. Страшна работа овие духовните личности.

И повторно ништо.

За почеток, имаш 10 Заповеди и 10 блаженства.
10+10=20, а „20„ е појќе од твоето „ништо„.[DOUBLEPOST=1436707575][/DOUBLEPOST]
Толку е тешко да се наброи?

Не, не ми е, туку тебе ти е тешко да прочиташ, оти ако прочиташ, ќе се зезнеш самиот себе.
Како и обично, полесно е својата вина да им ја префрлиш на другите.

За почеток, имаш 10 Заповеди и 10 блаженства.
10+10=20, а „20„ е појќе од твоето „ништо„.

Извина, ретардиран си, имаш когнитивни проблеми, седиш на промаја, што е проблемот? Колку е тешко да сфатиш дека барам да НАБРОИШ неколку духовни вредности? Па масата на која ми е мониторот разбта што е муабетот.

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...

Недела од 5 јули 2025

Back
На врв Bottom