Две магистратури

• Креатор на темата Креатор на темата Dev!L!sH
  • Време на започнување Време на започнување

Дали се исплати да имаш две магистратури?

• Да!

Гласови: 4 16,7%
  • Не!

Гласови: 20 83,3%

• Вкупно гласачи
    24
Член од
10 септември 2008
Мислења
65
Поени од реакции
23
Локација
The City of Townsville
Имам читано по многу статии, за многу личности, дека имаат две магистратури. Попресно што прочитав пред некој ден, министерот за надворешни работи, ете, Никола Попоски, има две магистратури, една по странски јазици и меѓународна трговија, и уште една по економски студии. Пошто досега не сум знаела дека постои таква можност (silly me), ако има некој поупатен, ќе го замолам да напише нешто повеќе, дали има врска факултетот со магистратурата што сакаш да ја земеш, како оди со кредитите, што значи, доколку имате лично искуство, или искуство на луѓе што ги познавате и сл.

Ни една да ја имаш не ти се исплаќа.

Во Македонија не (освен ако вујче не владика), во светот да но зависи во која област, научници, истражувачи, иноваотри и тоа како. За ,,обичен" магистрант и една е доволна и ценета. Остатокот ќе се дополни со дела.

Само во РМ, на прашањето “дали ти се исплати.... тоа и тоа“ се добива одговор “не ти се исплати ништо, камоли тоа“

Секако дека се исплати. Ако имаш една, се што е повеќе од тоа, е подобро. Ако си “бркаш“ работа на тоа ниво, со ова ќе имаш двојо поширок дијапазон за “барање чаре“. Три уште подобро. Три и докторат, уште подобро. И тн

Инаку, по новите принципи во образованието (нови = past few years), критериумите за магистерски студии се ептен лабави. Просекот не е критериум, а ниту додипломските студии.

Пр. Ако си дипломирал на педагогија со 6,44, ништо не те спречува да запишеш магистерски на молекуларна биологија.
Е сега, дали ќе завршиш, тоа е друга работа. Нели

Ако ти, или било кој размислувате за втора магистерска - go for it.

P.S. Јас имам... неколку :D

Освен за модератор на Кајгана, за што друго ти помогнаа магистратурите?
Успеа ли во животот? :D

Освен за модератор на Кајгана, за што друго ти помогнаа магистратурите?
Успеа ли во животот? :D

Сите магистратури не се доволни за да бидам модеЛатор на кајгана. Imagine that happening.
Ваљда со докторатот кај да е, ќе ме стаат. :D

Тешко е да се пресуди дали си успеал во животот само по критериум “кариера“

Имало моменти (читај: периоди) во студирањето кај што со денови не сум јадел, и сум позајмувал 30 денари за да заверам карта за дома. :D

А сега има моменти кај што не прашувам за цена, и дури го прашував @Peja989 за стан да купам.

Ако е кариерата мерило, да. успеав

Ама, јас сум бил многу често без ништо - никаде, но никогаш празен ко сеа...

(еноугх абоут ме)

за овде, со овдешни плати, направи математика за колку време ќе ги вратиш парите само од студирањето, а камо ли од магистерските ...

Obrazovanieto vo MK se pretvori vo ambalazha/pakuvanje. Mashnichkata e magistraturata. Pod pakuvanjeto nema sodrzhina, nishto, gola voda.

Privatnite fakulteti/universiteti za povekje pari nudat: edno (po)ubavo spakuvano sr*nje i nisto povekje. Koj ima pari i godini za frlanje, bujrum.

Videte koj se drzhi katedri na universitetite, a pa koj se zavrshuva/diplomira, neznam dali e komichno ili tragichno, izgleda i dvete.

Za onie koi se navistina talentirani, barajte si go chareto na stranski univerziteti, tuka zalosno za parite i godinite izgubeni.

Само во РМ, на прашањето “дали ти се исплати.... тоа и тоа“ се добива одговор “не ти се исплати ништо, камоли тоа“

Секако дека се исплати. Ако имаш една, се што е повеќе од тоа, е подобро. Ако си “бркаш“ работа на тоа ниво, со ова ќе имаш двојо поширок дијапазон за “барање чаре“. Три уште подобро. Три и докторат, уште подобро. И тн

Инаку, по новите принципи во образованието (нови = past few years), критериумите за магистерски студии се ептен лабави. Просекот не е критериум, а ниту додипломските студии.

Пр. Ако си дипломирал на педагогија со 6,44, ништо не те спречува да запишеш магистерски на молекуларна биологија.
Е сега, дали ќе завршиш, тоа е друга работа. Нели

Па нормално дали се исплати, ќе се мачиш десетици години за да земаш 200Е плата ? Или како што викаат, бараат мотивационо писмо за 12000 денари.
Барање чаре со собирање на магистратури е само одбегнување на реалноста со никаквите услови што ги нудат кај нас за квалификуван кадар.
Само во РМ билдањето на образование се полнат сништата, но не и џебот, боље замини со Work&Travel америка и за 4 месеци ќе заштедиш колку тука за цела година во некоја добро стоечка фирма, во која за да почнеш да работиш ти требаат не врски туку кабли.
Магистратурата/докторатот е девалвиран во РМ од 2007 па наваму

Во приватен сектор не ти помага ништо магистратурата (многу се ретки фирми каде што може да ти промени нешто во животот), јас сум во една од најголемите во државата и пак нема да имам никаква придобивка со магистратурата (зборувам за промена на работно место, плата..)

Се гледа најчесто колку ги разбираш работите, а во државава со факултет ако не си имал/а шанса да одиш на пракса или да работиш на некои поголеми проекти каде стварно треба одговорност и знаење, нема да имаш никаква појма од работите (додатно е тоа што во приватните фирми, па дури и во поголемите работиш и тоа што си квалификуван и се друго што ќе затреба).

Јас на моменти сум скептик за тоа што ги учев тука постдипломските, али за било каде надвор ќе ме чинеше многу повеќе, а и реално и надвор нема да добиеш некое поголемо знаење туку само карта за да летнеш од тука. Знаење и тука ако се интересираш се добива (барем на мојот факултет имам стварно одлични професори кои се радуваа ако некој се интересира повеќе од тоа што се учи и ни помагаа и даваа насоки доколку имаше потреба).

За да заработуваш не ти треба реално ниту средна школа, ако ти си гениј може да напредуваш и без тоа, али чувството е поинакво кога ќе ги имаш тие две букви пред името и тоа што си навлегол малку подетално во некоја област.
Мој заклучок од тоа што сум искусил досега е дека се што знаеш не е залудно, порано или подоцна ќе ти послужи на било каков начин, во државава има многу луѓе што се чукаат по гради со просеци и дипломи, а во пракса не знаат ни основни работи од тоа што го завршиле.

Последно уредено:
Ако една ти е малку за газот да го избришеш, тогаш дефинитивно две.

Магистратура се зема за научно-истражувачка дејност, не за индустриска работа... не знам што се чудите дека не ви користи.

Што е најтрагично, 90% од луѓето што ги знам со магистерски немаат појма зошто земале магистерски и не им се од никаква корист во тоа што го работат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom