Купување на нов компјутер

• Креатор на темата Креатор на темата VaneStoilov
  • Време на започнување Време на започнување

VaneStoilov

Jaeger
Член од
6 јуни 2015
Мислења
98
Поени од реакции
13
Здраво на сите. ;)
Значи планирам да купам компјутер некаде околу Август или Септември, па сакав да ве прашам.
Кои спецификации би требало да ги има компјутерот и дали ова куќиште ( http://www.amc.com.mk/ShopDetal.aspx?ArticleID=44324&i=6&l=MK&q=&SupplierArticleID=&Action= ) вреди за парите? (n)
И дали овој ( http://www.amc.com.mk/ShopDetal.aspx?ArticleID=44223&i=6&l=MK&q=&SupplierArticleID=&Action= ) што е поевтин е добар за парите? o_O
Компјутерот би го користел за училиште, програми за програмирање (Notepad++ и сл.), а и за гејминг. :D
Ви благодарам однапред за одговорите. ;)

Вториот по ти се исплаќа, ако сакаш програмирање можеш и со Windows 98 да програмираш.

Кажи си искрено дека ти е за гејминг само :P Да сум на твое место би одел со своја конфигурација без оперативен систем што би ме коштало многу помалку од тие два што ги постира. A "гејмеров" со 750Ti, не врши работа

Никад не купувај склопени конфиругации, особено не од AMC. Купувај дел по дел, па склопи си го сам компјутерот. Ем по мерачки, ем по исплатливо, бајаги.

Здраво на сите. ;)
Значи планирам да купам компјутер некаде околу Август или Септември, па сакав да ве прашам.
Кои спецификации би требало да ги има компјутерот и дали ова куќиште ( http://www.amc.com.mk/ShopDetal.aspx?ArticleID=44324&i=6&l=MK&q=&SupplierArticleID=&Action= ) вреди за парите? (n)
И дали овој ( http://www.amc.com.mk/ShopDetal.aspx?ArticleID=44223&i=6&l=MK&q=&SupplierArticleID=&Action= ) што е поевтин е добар за парите? o_O
Компјутерот би го користел за училиште, програми за програмирање (Notepad++ и сл.), а и за гејминг. :D
Ви благодарам однапред за одговорите. ;)

Како прво, од АМЦ не купувај, најверојатно ќе те заебат - било кој е подобар од АМЦ.
Како второ, склопениве конфигурации имаат начукана цена и делумно дискутабилни компоненти.

И јас на тебе ти благодарам за прашањето.

Во ред, благодарам за одговорите :)
Сакам уште да прашам на кои работи треба да се гледа кога се купува компјутер?
И да ми објасни некој на кратко ако сака за што служат и кое е поважно во случај да треба да се направи компромис за Motherboard, CPU, GHZ, MHZ, графичка.... :unsure:
Знам, постои гугл, но на мене ми треба објаснување на македонски начин, :D
на гугл претежно се објаснува за нивните функции и сл.

Благодарам Однапред. :);)

И да ми објасни некој на кратко ако сака за што служат и кое е поважно во случај да треба да се направи компромис за Motherboard, CPU, GHZ, MHZ, графичка.... :unsure:

Секој ќе ти каже како тој преферира, но јас ќе ти кажам за мене, матична и процесор ти се HIGH PRIORITY, повеќе би дал пари на тие 2 дела отколку на графичка. Тие 2 компонента ти се основата на секој компјутер и се тешки за обновување. Хард диск, рам, графичка можеш да ги менуваш од шала. Гледај и да ти биде куќиштето големо т.е. да си имаш место во наредните години за обновување на деловите, посебно графичката. За тоа што служат и како имаш посебен топик овде

Секој ќе ти каже како тој преферира, но јас ќе ти кажам за мене, матична и процесор ти се HIGH PRIORITY, повеќе би дал пари на тие 2 дела отколку на графичка. Тие 2 компонента ти се основата на секој компјутер и се тешки за обновување. Хард диск, рам, графичка можеш да ги менуваш од шала. Гледај и да ти биде куќиштето големо т.е. да си имаш место во наредните години за обновување на деловите, посебно графичката. За тоа што служат и како имаш посебен топик овде
Во ред, благодарам многу. (y)

најбитен дел ти е добра матична и добро напајање, после на неа моеш се да ставаш да оверклокуваш итн

Ако ти е за гејминг, јас би рекол ќе идеш на малце појака графичка, Intel i5-ка процесор, и ќе земеш обична матична до 4000мкд максимум. Напајање исто гледај да е квалитетно (од познат бред, поскапичко, исто околу 4000).

Од АМЦ само лаптоп купувај. Никако куќиште, шкарт роба, преваранти тешки.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom