Грција излегува од Еврозоната?

• Креатор на темата Креатор на темата Xibalba
  • Време на започнување Време на започнување
Паааа... колку и да не ги сакам јужните ни соседи, мора да им признаам дека имаат огромни муда!
Не дозволуваат евробирократите да им кројат судбината, за разлика од нас на пр.
Но, од друга страна, токму тие кај нас имаат доста бизниси, две банки... За банките не ми е толку страв, бидејќи имаме солиден систем после ТАТ, и обичниот штедач е заштитен...
Но, можно е да си ги повлечат бизнисите, а тоа значи отпуштања тука, наши добавувачи би останале без работа и сл.

Vo Grcija realno platite i standardot treba da se kolku kaj nas i vo bugarija, i na tolku ke padnat. Dali ke imaat evro ili drahma voopsto ne e bitno. Drzava so nikakva industrija si delat plati i penzii po 1000 evra? I uste plukaat po kreditorite? Haha, evropa i poloticarite se idioti so dozvolile ovakov nerealen standard i prikrivanje na realnite moznosti na grckoto stopanstvo.

Не ќе да е баш така. Грчкиот БДП во 2014 бил ~250 мил.$, нашиот е ~ 10 мил.$. Кога на тоа ќе ја додадеш и сивата економија, која кај нив ја има многу, ќе видиш дека тоа сценарио за кое пишуваш е доста нереално.

Не можев да најдам податоци колкав им буџетскиот дефицит/суфицит, без ратите за кредити. Тој податок би помогнал подобро да ја согледаме состојбата како и опциите кои ги имаат. Претпоставувам дека после неколку години "мерки за штедење" и кратење на трошоци, имаат некаков буџетски суфицит, без ратите за враќање на кредитите, ама не можев да го најдам тој податок.

До пред некое време мислев дека овие од Сириза блефираат и глумат, ама сега ми се чини дека веруваат во тоа што го зборуваат. Така да, колку и тоа неразумно да ни изгледа, може доста радикално да изиграат.

Доколку Грциве одлучат за банкрот , што ќе се следува? Сакам да прашам што ќе се следните етапи ? Враќање на драхмата,повлекување на пари,зголемување на невработеноста ..... итн ?! Некој добар текст нека напише . После банкрот на Грција и последиците ....

Доколку Грциве одлучат за банкрот , што ќе се следува? Сакам да прашам што ќе се следните етапи ? Враќање на драхмата,повлекување на пари,зголемување на невработеноста ..... итн ?! Некој добар текст нека напише . После банкрот на Грција и последиците ....
Zimbabve scenario.[DOUBLEPOST=1435436450][/DOUBLEPOST]
Не ќе да е баш така. Грчкиот БДП во 2014 бил ~250 мил.$, нашиот е ~ 10 мил.$. Кога на тоа ќе ја додадеш и сивата економија, која кај нив ја има многу, ќе видиш дека тоа сценарио за кое пишуваш е доста нереално.

Не можев да најдам податоци колкав им буџетскиот дефицит/суфицит, без ратите за кредити. Тој податок би помогнал подобро да ја согледаме состојбата како и опциите кои ги имаат. Претпоставувам дека после неколку години "мерки за штедење" и кратење на трошоци, имаат некаков буџетски суфицит, без ратите за враќање на кредитите, ама не можев да го најдам тој податок.

До пред некое време мислев дека овие од Сириза блефираат и глумат, ама сега ми се чини дека веруваат во тоа што го зборуваат. Така да, колку и тоа неразумно да ни изгледа, може доста радикално да изиграат.
Nema nikakov suficit, ako seknat parite od nadvor gotovo e. BDPto e vestacko na racun na stranskite krediti.

Точно што ќе се случува отпосле никој не знае, ни Меркел, ни Ципрас, едноставно во европското законодавство не е предвидено излегување не накој членка од еврозоната. Сива зона, кратко речено.

Nema nikakov suficit, ako seknat parite od nadvor gotovo e. BDPto e vestacko na racun na stranskite krediti.

Всушност лани имаа квартал(и) со примарен суфицит, т.е суфицит во буџетот без да се вкалкулираат исплатите на ратите за кредитите.

Ne moze da ima suficit koga penziite i platite na javniot sektor se finansiraat vo najgolema mera direkno od zadolzuvanje. Povtorno igra na brojki. Znaci grcija nema nikakva industrija i BDPto e naduvano za faktor x3 samo od trosenje na bugetski nezaraboteni pari.

Ne moze da ima suficit koga penziite i platite na javniot sektor se finansiraat vo najgolema mera direkno od zadolzuvanje. Povtorno igra na brojki. Znaci grcija nema nikakva industrija i BDPto e naduvano za faktor x3 samo od trosenje na bugetski nezaraboteni pari.

The primary budget surplus for the period January-November 2014 more than doubled from last year, however, social security funds are showing a significant deficit.

According to figures released by the Ministry of Finance Thursday, the social security pension fund deficit has increased to 741 million euros, as contributions are decreasing. The cash reserve of the social security pension fund is now 435 million euros, when at the end of November 2013 it was 2.15 billion euros, or a 79.8 percent decrease.

Unemployment has caused the shrinking of contributions to pension funds, which decrease at an average of 2.9 percent each year. Since July 2014, the rate of contributions to the Social Security Fund (IKA) have dropped by 3.9 percent due to unemployment and salary cuts.

However, the general government budget figures tell another story as the primary surplus rose to 3.7 billion euros, 2.2 billion up compared to the first eleven months of 2013. The figure is due to a primary surplus of 1.8 billion euros against a 2.7 billion euro primary deficit in 2013.
---------------

http://www.ft.com/cms/s/0/72b8d2ae-f275-11e4-b914-00144feab7de.html#ixzz3eITh1Ng0
The forecast of a rising Greek deficit after achieving a 1.7 per cent surplus last year — and overly optimistic projections of similar surpluses into the future — would also increase the size of a third Greek bailout, which most officials believe is necessary once the €7.2bn left in the current programme is paid out.

Абе, не дека се којзнае што, ама не се ни толку отепани како што мислиш.

Exports:
$35.8 billion (2014 est.)
$36.6 billion (2013 est.)
Exports - commodities:
food and beverages, manufactured goods, petroleum products, chemicals, textiles
Exports - partners:
Turkey 11.8%, Italy 9.1%, Germany 6.7%, Bulgaria 5.4%, Cyprus 4.5% (2013)

Е сега увозот им е скоро дупло поголем, ама не е дека баш ништо не произведуваат.
Imports:
$62.8 billion (2014 est.)
$62.19 billion (2013 est.)
Imports - commodities:
machinery, transport equipment, fuels, chemicals
Imports - partners:
Russia 14.1%, Germany 9.8%, Italy 8.1%, Iraq 7.8%, France 4.7%, Netherlands 4.7%, China 4.6% (2013)

Reserves of foreign exchange and gold:
$6.433 billion (February 2015 est.)

Јас не би се радувал премногу на туѓата несреќа. Не дека многу ги сакам грците, меѓутоа секоја економска нестабилност во регионот не може никако да ни оди нас во прилог, посебно со грците со кои имаме солидни економски размени и многу бизнис соработки. Доволно имаме домашни проблеми и политичка нестабилност.
По мене банкрот за грците е спас. Тие програмите за штедење душата им ја извадија на луѓето...

По мене банкрот за грците е спас. Тие програмите за штедење душата им ја извадија на луѓето...
Sto im ja izvadile dusata, seuste imaat vestacki standard lapaat pomos po desetici milijardi evra godisno i imaat najmalku za 3 pati pogolemi plati i penzii ot realnosta. Vo primer na bankrot ke nema veke krediti eden podolg vremenski period pa ke vidis na kolku ke im padnat platite i penziite. Ako ja vovedat drahmata nisto cudno preku hiperinflacija i podole od nas da padnat so standardot.

Реално гледано на Грците ќе им биде многу подобро доколку излезат од Еврозоната бидејќи вака долговите никогаш нема да ги вратат и плус тоа ќе бидат марионети на Германија и на Франција бидејќи гледано они сега играат како голема улога.

Доколку излезе Грција не верувам според мене дека ќе се распадне Европска унија но доколку излезе Велика Британија е тука веќе ќе има распад а како што се навестува веќе се они во дилема во врска со излегувањето.

Јас мислам дека Грците играат на картата да излезат а воедно тука е Русија која ќе им помогне со пари во замена преку нив да оди рускиот гас но што понатака реално тешко е дека ќе се предвиди.

Sto im ja izvadile dusata, seuste imaat vestacki standard lapaat pomos po desetici milijardi evra godisno i imaat najmalku za 3 pati pogolemi plati i penzii ot realnosta. Vo primer na bankrot ke nema veke krediti eden podolg vremenski period pa ke vidis na kolku ke im padnat platite i penziite. Ako ja vovedat drahmata nisto cudno preku hiperinflacija i podole od nas da padnat so standardot.

Што читав некои анализи, ако банкротираат и ако излезат од еврозоната и од ЕУ, за некое време ќе станат најсиромашната држава во Европа и ќе им требаат околу 20 години да се оправат колку толку.

Доколку излезе Грција не верувам според мене дека ќе се распадне Европска унија но доколку излезе Велика Британија е тука веќе ќе има распад а како што се навестува веќе се они во дилема во врска со излегувањето.

Британците повеќето се против излегување од ЕУ.

Ke moraat grcite sakale nejkele da padnat na standardot kakov sto e vo okolnite balkanski drzavi. Eve Bugarija e isto vo evropa, zosto na bugarite koi se isto vo eu da ne im se davaat desetici milijardi baksis godisno, pa i oni da si delat penzii i plati po 1000 evra?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom