Gurdjieff Bastardo dentro
Член од:
12 јануари 2011
Мислења:
3.645
Допаѓања:
1.260
lejdi....eve malku ke bidam pojasen za da ja svatish razlikata megu "nauka" i nauka. I deka jogata e religija
Sekoja nauka e bazirana na eksperiment, dodeka jogata se bazira na iskustvoto,licnoto iskustvo. Razlikata e vo toa shto eksperimentot e neshto nadvor od covekot,dodeka iskustvoto e eden vid na eksperimenet shto e svrten prema vnatreshnosta na covekot.Znaci naukata so eksperimentite moze da dade tocni rezultati,dodeka jogata so licnoto iskustvo ne znaci deka sekogash ke gi dade istite rezultati.Vo toj konteks go spomnav Patanjali, (vo mojot prv post), i rekov deka skoro ja sveduva jogata na matematika, vo smisol deka toj so negovite sutra go ima dadeno patot koj sekogash bi trebalo da dade isti rezultat.
Megutoa ,popitaj se dali e toa taka i dali so jogata rezultatite se sekogash isti.
Potoa go spomnav i Osho i rekov deka veli " Yogata e nauka na dushata". Samiot zbor dusha e religiozen, ne postoi nauka koja moze da ja dokaze postoenjeto na dushata.
Naukata veli deka ne trebe da veruvash vo dogmi, deka trebe da ekserimentirash, dodeka religijata, zboram za ovaa monotistickata, veli da veruvash vo dogmi, vo boga.
Buda ponudil drug nacin da se dojde do vistinata, bez da se veruva vo boga, vo dogmi.Znaci toj e prv shto pocnal da eksperimentira za toa kako da dojde do vistinata bez da veruva vo boga.Megutoa nacinot na koj toa go napravil ne go ima zapishano nikade. Prv koj uspeal toa da go stavi vo pismena forma e Patanjali so negovite sutra.
Mislam deka e dovolno da svatish i ti , i site onie 92% shto praktikuvat joga a shto se izjasnile na anketava deka jogata e samo rekreacija i relaksacija
До Ре Ми Фа Сол Ла Си До
Бог = До
1 (Отец) +1 (Син) + 1 (Светиот Дух) = 1 (Бог)
Бог =1
Бог = Јас[DOUBLEPOST=1435177621][/DOUBLEPOST]
Gurdjieff Bastardo dentro
Член од:
12 јануари 2011
Мислења:
3.645
Допаѓања:
1.260
Za da bidam pojasen,gledam deka mnogumina od vas sakaat da se bavat so joga, ama imaat skros pogreshen pristap sprema istata. Isto mi se slucuva i koga razgovaram vo zivo so lugje shto praktikuvaat joga i na prashanje zoshto se bavish so joga, ke mi recat....jas sakam samo da si gi sredam mislite...ne me interesira krajnata cel na jogata.....jas sum ateist i ne veruvam vo boga, veruvam samo vo sebe, a so jogata uspevam da se zapoznaam samiot sebe....veruvam vo boga ama odam na koga za da ja gi kontroliram nervozata.....itn..itn
Jas ne sakav da dadam poraka deka e pogreshno nekoj da se bavi so joga, duri i jas ja upotrebuvav na pocetokot kako nacin za zapoznavanje na samiot sebe.Mislam deka jogata e i eden od nacinite za da se dojde do vistinata!
Edna od krajnite celi na jogata e prosvetluvanjeto. Za da se postigne toa, vo svetot postojat generalno 3 shkoli.
1. Fakirska shkola
Ovaa shkola go koristi teloto za da dojde do prosvetluvanje...
Ovoj pat do celta e najdolg...
2. Monarhska shkola
Ovaa shkola gi koristi emociite i slepata verba vo Boga za da go postigne prosvetluvanjeto. Znaci tuka spagjaat site monoteisticki religii, i ostanatite religii koi veruvaat vo Bog. Site ovie ja koristat ljubovta kako sretsvo za postignuvanje na celta, za da zasluzat
mesto vo rajot, za da vecniot zivot im bide dobar.
3. Joga shkola
Ovaa shkola go koristi intelektualnit del(umot) kaj covekot za da dojde do krajnata cel, prosvetluvanjeto (nirvana)
Ovoj pat e i eden od najbrzite do celta
Prv koj uspeal da dojde do toj stepen, do postignuvanje na nirvanata e BUDA. Prv koj uspeal toa da go napravi vo pismena forma e PATANJALI. Znaci Patanjali uspeal iskustvoto na Buda da go stavi vo pismena forma.
До Ре Ми Фа Сол Ла Си До
Бог = До
1 (Отец) +1 (Син) + 1 (Светиот Дух) = 1 (Бог)
Бог =1
Бог = Јас