Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
Не чита никоја верзија на виндовс, затоа што самата плочата не ги гледа. Биосот толку покажува.... стар чипсет.

Ако ми најдеш плоча со LGA 775 што чита 8Gb рам те частам.;)
можеби најстарите чипсетови за socket 775 имаат проблем со поголеми количини рам меморија, но не можеш да кажеш дека нема чипсет/матична за socket 775 што не подршува 8 GB или повеќе. мислам дека 16GB беше лимитот за тој socket.

Колку пари е да купам РАМ за ДДР2? Имам 2ГБ ама откако почнав ја да го користам компјутеров малце ми се, отворам два таба у Хром, и го почне да кочи.
Оно целиот компјутер е прегазен од време, ама голем дел од игрите на него ми одат подобро отколку на лаптоп и затоа сакам РАМ да му појачам малце додека уште работи како швајцарски сат. :D
слободно стави уште 2GB рам. ќе мора да инсталираш 64бит windows бидејќи 32бит само 3GB ќе покажува/користи.

Последно уредено:
Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
можеби најстарите чипсетови за socket 775 имаат проблем со поголеми количини рам меморија, но не можеш да кажеш дека нема чипсет/матична за socket 775 што не подршува 8 GB или повеќе. мислам дека 16GB беше лимитот за тој socket.
Имам 8 компјутери, некои од нив имаат и 4 слотови за рам. Никој од нив не поддржува повеќе од 4Гб. Можеби плочи со чипсет 775 но со DDR3 би поддржувале но тоа е друга приказна тоа се плочи кои најчесто се за Quad процесори и се доста ретки.
Ќе стави членот и ќе види дека нема сите 4 гб да ги даде.

Т

Триптико

Гостин
Не чита никоја верзија на виндовс, затоа што самата плочата не ги гледа. Биосот толку покажува.... стар чипсет.

Ако ми најдеш плоча со LGA 775 што чита 8Gb рам те частам.;)
4 ќе ги даде. Singlesided и тоа како ќе ги чита. Никој не спомна 8GB ram.
Оваа е мојата. Ај види колку може ;)

Член од
5 септември 2012
Мислења
1.280
Поени од реакции
1.135
Проблем имам со bluscreen на W7. Поточно ntoskrnl.exe... Некој да помогне да каже во што е проблемот прашав на друг форум ми кажаат до sata каблите.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
4 ќе ги даде. Singlesided и тоа како ќе ги чита. Никој не спомна 8GB ram.
Оваа е мојата. Ај види колку може ;)
Max 4Gb, со тоа што не верувам дека баш 4Gb точно ти ги прикажува. Еве пример:
upload_2015-6-15_15-2-3.png upload_2015-6-15_15-2-3.png

Со тоа што на истава плоча со друг процесор различни вредности на меморијата дава.

Attachments

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
да препорачате глувче до 600-700 денари там.
Го искршив старото пошо го земав од пазар за 150 ден и сакам квалитет.

Некое едноставно а ефикасно, да не штрака ногу.
за тие пари може безжично глувче да земиш, без опаш. на пример ова http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=364&pid=33094
или некое друго од a4 tech кој важи за не скап, а квалитетн бренд за мауси и тастатури.

Max 4Gb, со тоа што не верувам дека баш 4Gb точно ти ги прикажува. Еве пример:
Прегледај го приврзокот 122933Прегледај го приврзокот 122933

Со тоа што на истава плоча со друг процесор различни вредности на меморијата дава.
графичка на матична и зима 512мб рам или посебна графичка има?

Последно уредено:
Т

Триптико

Гостин
@Kostur123 дома ми е хаос, да не отварам куќиште и да барам manual за мојата матична. Кога ќе можам ќе добиеш детално. Можеби неговата не може 8, ама 4 ќе ги даде како од шала. На мојата може 8 (имаше модел со 16, ама прескап) со тоа што плочките мора да се исти и имаше некое правило (не сум сигурен како беше точно, во упатството има) точно како да ги ставаш плочките. Плус има и начин 800ка меморија да ја чита најнормално и да не се смета за оверклок матичната. Со 6 гига рам имам пробано на мојата и ги дава целосно ( графичката има нејзина), со 8, ако работи понатаму, ќе пробам. Сите беа 800ки, а матичната поддржува 667. Е, ај сега? Плус да частиш :D

Т

Триптико

Гостин
Проблем имам со bluscreen на W7. Поточно ntoskrnl.exe... Некој да помогне да каже во што е проблемот прашав на друг форум ми кажаат до sata каблите.
Плав екран обично (скоро секогаш) дава лоша рам меморија, лоши тајминзи на истата, лоши слотови. ХДД скоро никогаш, а, ако даде, тогаш е поврзан проблемот плус со уште нешто. Да не погодуваме, види ги ерорите што ти ги дава во dump фајловите (ако можеш). Сепак, јас би играл на проблеми со рам меморијата.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
@Kostur123 дома ми е хаос, да не отварам куќиште и да барам manual за мојата матична. Кога ќе можам ќе добиеш детално. Можеби неговата не може 8, ама 4 ќе ги даде како од шала. На мојата може 8 (имаше модел со 16, ама прескап) со тоа што плочките мора да се исти и имаше некое правило (не сум сигурен како беше точно, во упатството има) точно како да ги ставаш плочките. Плус има и начин 800ка меморија да ја чита најнормално и да не се смета за оверклок матичната. Со 6 гига рам имам пробано на мојата и ги дава целосно ( графичката има нејзина), со 8, ако работи понатаму, ќе пробам. Сите беа 800ки, а матичната поддржува 667. Е, ај сега? Плус да частиш :D
Еве ја твојата плоча колку поддржува:
upload_2015-6-15_15-57-42.png

Член од
21 јануари 2009
Мислења
28
Поени од реакции
7
Некој да не знае зошто немам пристап до фајловите на USB-то? Принтав нешто во фотокопирница и кога дојдов дома не можев да најдам ниту еден фајл. Значи, уште се тука, само немам пристап до нив.

Член од
3 февруари 2013
Мислења
609
Поени од реакции
1.028
Некој да не знае зошто немам пристап до фајловите на USB-то? Принтав нешто во фотокопирница и кога дојдов дома не можев да најдам ниту еден фајл. Значи, уште се тука, само немам пристап до нив.

Ја можам да да ги отворам фајловите ама незнам зашто внатре има shortcut од фајловите?
Исто од фотокопирница си дојде :)
Пошо немам антивирус формат му направи и нема сега тоа. Ама незнам што му било.

за тие пари може безжично глувче да земиш, без опаш. на пример ова http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=364&pid=33094
или некое друго од a4 tech кој важи за не скап, а квалитетн бренд за мауси и тастатури.
Имам лошо искуство со бежични.
+ за PC ми е, не за лаптоп. Ќе се снајдам 400-500 таму.

H

HoT IcE

Гостин
https://www.asus.com/Motherboards/P5KPL1600/
Еве што матична ми има компјутеров.
Ќе има некоја разлика да му ставам плус 1гб рам на веќе сегашнтие 2гб. И како да му го инсталирам рамот откако ќе го купам? И шо цена се отрпилика.

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
https://www.asus.com/Motherboards/P5KPL1600/
Еве што матична ми има компјутеров.
Ќе има некоја разлика да му ставам плус 1гб рам на веќе сегашнтие 2гб. И како да му го инсталирам рамот откако ќе го купам? И шо цена се отрпилика.
ако имаш една плочка од 2 гб подобро стави уште една од 2гб. да ти биде меморијата во dual channel (поголема брзина на трансфер), а и денеска комотно на пц се работи со минимум 4гб рам.
за инсталирање имаш милион упатства и видеа на интернет. ги тргаш белите стеги, ја местиш плочката да биде свртена така да жлебот да одговара, и притискаш, стегите сами се затвараат.
ако купуваш подобро на старо купи од сигурно место бидејќи нов ддр2 рам е поскап од ддр3.

H

HoT IcE

Гостин
ако имаш една плочка од 2 гб подобро стави уште една од 2гб. да ти биде меморијата во dual channel (поголема брзина на трансфер), а и денеска комотно на пц се работи со минимум 4гб рам.
за инсталирање имаш милион упатства и видеа на интернет. ги тргаш белите стеги, ја местиш плочката да биде свртена така да жлебот да одговара, и притискаш, стегите сами се затвараат.
ако купуваш подобро на старо купи од сигурно место бидејќи нов ддр2 рам е поскап од ддр3.
Па на сајтов за матичнава ми пишува дека повеќе од 3гб не е препорачливо. Затоа и се мислев ја, дека е 2009 купен компјутеров може во тоа време така бил планиран до 3гб, пример да не ставам 4гб и да се поебе, преоптерети нешто или лошо да работи на 64 бита. И ја би сакал 4, таман ќе ми биде за потребите, на лаптопот имам 6гб и никогаш повеќе од 3 гб не сум поминал со се вклучено.

Kajgana Shop

На врв Bottom