Не ми ја покажува целосната меморија на лаптоп

• Креатор на темата Креатор на темата arizanov
  • Време на започнување Време на започнување
Имам 3GB RAM меморија на мојот лаптоп кој е 6 години стар. Никогаш сум немал никаков хардверски проблем, а секогаш самиот сум си поправал ако било софтверски проблем.
Пробај да инсталираш Windows со 64 наместо со 32 и можеби ќе се тргне овој проблем, или доколку имаш опции во bios тоа може некако да се промени. Како и да е тој RAM не е изгубен туку се користи за други намени меѓу кои и за графичката картица. Еве како е кај мене ама на PC

Untitled.jpg

Бидејќи ти е стар компјутерот, како и мојот можно е да е проблем со BIOS и да мора да се прави update на истиот (не знам како тоа се прави така што јас се откажав и вака функционирам)

Иначе, @Zedd - Како што кажа некој член пред мене - 32 битен систем може да адресира/прочита 3GB рам без никаков проблем, така да не е до тоа.
Не реков дека сигурно е до тоа, туку дека можеби ако проба со 64 битен ќе успее (што не е случај кај мене). Пробај со дијагностика во директ икс ќе видиш што ќе ти пише еве кај мене како дава

1.jpg

2.jpg

Конкретно мојот пробем еве го имаат повеќе луѓе со речиси идентична матична плоча
http://www.tomshardware.co.uk/forum/302384-30-installed-memory-bios-usable

Не реков дека сигурно е до тоа, туку дека можеби ако проба со 64 битен ќе успее (што не е случај кај мене). Пробај со дијагностика во директ икс ќе видиш што ќе ти пише еве кај мене како дава

Прегледај го приврзокот 122088

Прегледај го приврзокот 122089

Конкретно мојот пробем еве го имаат повеќе луѓе со речиси идентична матична плоча
http://www.tomshardware.co.uk/forum/302384-30-installed-memory-bios-usable

Проверив и ми кажува дека имам 2GB. Не сум многу по отварање па не сакам да го отварам, но ќе го однесам на сервисер пошто секако сакам да ставам повеќе рам, ако имам 3GB ќе ставам уште еден, ако не морам да ставам 2GB бидејќи вака многу ми е бавен компјутерот. А може да ја пробам и варијантата да ставам windows 64x. Ќе видам како ќе сум со слободно време.[DOUBLEPOST=1433112941][/DOUBLEPOST]
Имам 3GB RAM меморија на мојот лаптоп кој е 6 години стар. Никогаш сум немал никаков хардверски проблем, а секогаш самиот сум си поправал ако било софтверски проблем.
Пред 2 месеца за првпат го однесов на сервис бидејќи портот за полнење стана лабав а тоа е нешто што јас неможев да го поправам/заменам а и не сакав да го отаварам лаптопот пошто и така не знам да поправам хардверски проблеми.
Во последниот месец лаптопот ми стана неверојатно slow и онака случајно проверив и ми кажува во Installed memory (RAM) дека имам 2GB меморија.
Дали е можно да ми имаат извадено 1GB меморија кога лаптопот ми беше на сервис или имам некој проблем па не ми ја покажува целата меморија? Инаку имам Windows 7. HDD ми е 500GD.
Ваши искуства?
Благодарам однапред

Инаку да ставам update
Ми се има појавувано ова неколку пати, плав screen http://forum.kajgana.com/threads/Проблем-при-преинсталирање-на-windows-xp.74647/

Значи дефинитивно нешто не ми е во ред со Рамот

Последно уредено:
Чекајте малку другари...

РАМОТ ТИ Е ИЗВАДЕН... не знам зошто инсталирате програмчиња.. се гледа во биос, се гледа кога ќе го отвориш (btw 2-3 штрафчиња се за да дојдеш до рамот)...А и многу логично ми е, во Америка го поправаш, им кажуваш дека ќе си одиш за Македонија (за нив тоа е У Божју Матер), рам од 3 ГБ не постоим 2+1 ти било и најнормално мајсторот си земал 1ГБ таман за лаптот дома му требало...хахах:zloo:

Најдобра опција ти е:
не чепкај ништо, оди у америка, тужи ги за 10 милиони и после купи си лаптоп со 64ГБ рам

Сервисерот си го честил со 1 GB RAM. Иди сега, и тужи ги не за 10, туку 100 милиончиња.

Не се занесувајте со тужби. Најверојатно едната плочка не работи и затоа не ја покажува. 6год стар лаптоп, и повеќе од веројатно е да откаже рам, хдд и сл. Пред 2 месеца бил на сервис, па после 1 месец покажува 2GB? Требало да го тестираат цел систем. Ќе откажела тогаш и мирна глава.

Не се занесувајте со тужби. Најверојатно едната плочка не работи и затоа не ја покажува. 6год стар лаптоп, и повеќе од веројатно е да откаже рам, хдд и сл. Пред 2 месеца бил на сервис, па после 1 месец покажува 2GB? Требало да го тестираат цел систем. Ќе откажела тогаш и мирна глава.
нема ни да бутира со расипан рам модул.

нема ни да бутира со расипан рам модул.
Ако едниот е исправен, вториот исто како да го нема. Ќе бутира најнормално. На мојот десктоп имаше 2GB рам. Сакав да биде 2+2. По ставање на втората плочка подигна најнормално, ама покажуваше само 2GB. Морав додека е вклучен да ја ставам втората за да ја прочита. Сега си работи одлично со 4GB. Сите ми викаа да не си играм хот свап со рам мемории, ама на крај излезе добро :) Работата е што неговиот лаптоп после 2 месеца од сервисирање станал бавен и покажувал помалку рам. Ако е извадена плочката додека бил на сервис, уште од прв ден ќе покажел дека нешто не е во ред.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom