Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Кажете како да се научи кучето да слуша наредба кога ќе го викнеш ? ја научив Лара на здраво,на лежи,чекај,седи,ама кога ќе ја пуштиш од ланец е како мува без глава,денес ни се протна испод оградата во едно паркче,јадеше ќутек пошто ќе излеташе на прометна улица...како мачка се протна.И тешка е за фаќање,го сфаќа како игра,и бега ко улава...:D

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Кажете како да се научи кучето да слуша наредба кога ќе го викнеш ? ја научив Лара на здраво,на лежи,чекај,седи,ама кога ќе ја пуштиш од ланец е како мува без глава,денес ни се протна испод оградата во едно паркче,јадеше ќутек пошто ќе излеташе на прометна улица...како мачка се протна.И тешка е за фаќање,го сфаќа како игра,и бега ко улава...:D
Беки знае така да се исклучи. @Lu гледаше како се одвиваа олимпииските игри во парк. :D Трчање, па пливање, па залетување во ограда и убаво одбивање назад... Не знаев дали да се смеам или да плачам во тој момент. Ама сега се учиме полека, на секоја прошетка натоварена сум со ташна во која има играчки, храна, маска, резерва поводник, резерва ланче и шише вода (од шишињата во џамбо што се, специјални за кучиња). Со фул опрема ретко се случува да се исклучи и да не ме слуша, зашто кој би ги одбил омилената играчка и саламчињата?:rolleyes:

L

Lu

Гостин
Беки знае така да се исклучи. @Lu гледаше како се одвиваа олимпииските игри во парк. :D Трчање, па пливање, па залетување во ограда и убаво одбивање назад... Не знаев дали да се смеам или да плачам во тој момент.
Леле у 6 сабајле како мрдната се смеам за ситуацијава :pos:

Тачно, така беше :ROFLMAO: прво трчаше и бегаше, неможеше да ја фатиш, па после замина на пливање во каналчињата во парк, и на крај ваљда од што беше мокра затоа што пливаше, ја фати огромна еуфорија и желба за трчање ... иии убаво се залета во оградата на паркот за кучиња и се одби назад од ударот :pos:

Јас цел живот сум со кучиња, али таква ситуација и такво улетување во ограда и одбивање од самата мрежа како што го направи тоа Беки на @Papillon.Papi ... досега сеуште немав видено таква акробација :D

Језда Доберманкава моја еднаш цела клупа ќе откорнеше ... ама ај и се простува, ионака е како тенк и ништо не и беше, немаше последици од силниот удар кога се заби у клупата.
А клупата цела се клатеше по ударот :LOL:

Член од
24 март 2015
Мислења
11
Поени од реакции
2
Да не знае некој колку е кученце од расата ''Бигл'' ? И ако може да ми препорачате некоја раса за надвор со среден кон мал раст и дали ке можам да најдам во Скопје.

Epics™

Академски граѓанин
Член од
29 септември 2011
Мислења
1.590
Поени од реакции
3.891
Ај и овде да си прашам

Имам Хаски по име Лео. Старо ми е 4 ипол месеци, му давам калциум апчиња по две на ден, од тие што се продаваат на парче по 3 денари едно.
Е сега маката ми се ушињата, сеуште не му се кренати, мислам има напредок ама не каков што мислев дека ќе има за овој период.

Некој совет ?

Ви благодарам однапред.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Да не знае некој колку е кученце од расата ''Бигл'' ? И ако може да ми препорачате некоја раса за надвор со среден кон мал раст и дали ке можам да најдам во Скопје.
Цените на Бигл се движат од 250 до 400 евра. Зависи какво е кучето.

Куче со мал раст кое што надвор може да се чува-нема. Можеш да земеш Ердел Териер за надвор ама под услов секој ден да го чешлаш и средуваш, за да не биде уплеткан со трња. Ако сакаш нешто повеќе за нив, пиши ми во ЛП, имам женка Ердел Териер.

L

Lu

Гостин
Непостои конкретна цена за ниедна раса ... се ти зависи од тоа колку е квалитетен примерокот.
Цените се од 50 евра до 5.000 евра ... ама буквално ... за било која раса.

За да ти се препорача раса, прво треба да кажеш нешто повеќе за себе.
Дали би ти било прво куче, дали си имал претходно искуство со кучиња, колкаво знаење имаш за кучињата, колку имаш слободно време да му посватиш во текот на денот за шетање и физичка активнос, колку си финансиски стабилен за основни трошоци во текот на месецот, колкава сума си спремен да одвоиш за да го купиш кученцето.

Кога ќе одговориш на ваквите прашања, ќе можеме да ти препорачаме соодветна раса.

Уствари овие основни прашања се наменети за секој кој што планира да земе кученце, и најпрво секој сам на себе треба да си ги постави овие прашања пред да земе куче.

А не како што си е стандардно кај нас ... „леле кученцево е ептем слатко, многу ми се допаѓа ќе си го земам“ :tapp:

Кучето не е играчка, пред се е живо суштество, и е голема обврска.
Ако некој не е способен да чува куче како што треба, и да му ги пружи основните потреби, тогаш подобро е воопшто да не го ни зема.

Член од
7 октомври 2014
Мислења
73
Поени од реакции
104
Непостои конкретна цена за ниедна раса ... се ти зависи од тоа колку е квалитетен примерокот.
Цените се од 50 евра до 5.000 евра ... ама буквално ... за било која раса.

За да ти се препорача раса, прво треба да кажеш нешто повеќе за себе.
Дали би ти било прво куче, дали си имал претходно искуство со кучиња, колкаво знаење имаш за кучињата, колку имаш слободно време да му посватиш во текот на денот за шетање и физичка активнос, колку си финансиски стабилен за основни трошоци во текот на месецот, колкава сума си спремен да одвоиш за да го купиш кученцето.

Кога ќе одговориш на ваквите прашања, ќе можеме да ти препорачаме соодветна раса.

Уствари овие основни прашања се наменети за секој кој што планира да земе кученце, и најпрво секој сам на себе треба да си ги постави овие прашања пред да земе куче.

А не како што си е стандардно кај нас ... „леле кученцево е ептем слатко, многу ми се допаѓа ќе си го земам“ :tapp:

Кучето не е играчка, пред се е живо суштество, и е голема обврска.
Ако некој не е способен да чува куче како што треба, и да му ги пружи основните потреби, тогаш подобро е воопшто да не го ни зема.
Бравос бе, што убаво си кажа:bravobe: Потполно се сложувам со се ова што го кажа! :D

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
Член од
24 март 2015
Мислења
11
Поени од реакции
2
Да ... прво куче ќе ми е ама живеам со родителите, татко ми може да ми помага исчувал германски овчар но со среден раст и многу му се засвиѓало па сеа и јас сакам куче :). Сакам помирно што можам лесно да го социализирам да не напаѓа да биде дружељубиво бидејки би сакал секоја вечер да го шетам и доста време би му пружил, а би сакал ако е можно до 2-3 илјади денари на месец а кучето негде до 5 илјади. И по можност да биде паметно.

Последно уредено:
Член од
7 октомври 2014
Мислења
73
Поени од реакции
104
Да ... прво куче ќе ми е ама живеам со родителите, татко ми може да ми помага исчувал германски овчар но со среден раст и многу му се засвиѓало па сеа и јас сакам куче :). Сакам помирно што можам лесно да го социализирам да не напаѓа да биде дружељубиво бидејки би сакал секоја вечер да го шетам и доста време би му пружил, а би сакал ако е можно до 2-3 илјади денари на месец а кучето негде до 5 илјади. И по можност да биде паметно.
Тогаш јас и @SaltNPepa би ти рекле едно: Лабрадор! :D

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
И јас топло ти препорачувам лабрадор.

Единствен проблем со нив е храната,никогаш не се најадени,и кога и да те види дека јадеш,ќе те замара 5 мин,и останатите ќе се лигави како спонзоруша за поклон/пари,и едноставно не можеш да му одолееш,и 90% им даваат дел од "колачот".Но тоа,всушност,не е никаков проблем :D

Член од
2 јули 2010
Мислења
5.913
Поени од реакции
7.497
Друштво,ај да си кажам јас маката,имам лабрадорче ,машко,во септември сега ќе полни 6 години.
Во неделата му се појави едно топче на надворешната страна од вилицата меѓутоа во понеделникот го снема веднаш,си реков ајде нешто е алергиско од тревите надвор.
Вчера повторно му се појави и сабајлево станувам,гледам задната нога не ја дига, тешко станува со мака,станав го однесов во ветеринарната амбуланта и го рекоа следново:
Или е од крлеж или од некоја друга боцка од тревите,нешто внатрешно е и тоа му прави проблеми и развива некој процес,има температура зголемена и веројатно едниот крајник му е отечен.
Му дадоа инекција,антибиотик некој и тој ќе треба да го прими уште утре и задутре,веројатно треба да се дупне тоа топче и да истече ако има нешто внатре.
Она што мене ме интересира е следново,проблемот не е во тоа топченце кое делува како оток,да речеме дека се во право од амбулантата,мене ме интересира зошто не може да ја придвижи воопшто задната десна нога.
Немаше никаква повреда,вчера вечер го шетав јас лично и го вратив дома жив здрав.
Сабајле станувам не може да се помести,надвор рипка на ногата единствено ако мора гази со неа,од кола кога рипа, рипа на 3 нозе и по скали се качуваше на тие три,воопшто не ја користи нејзе.
Сакам да знам дали е можно да е нешто поврзано со тоа на вилицата.
Фала многу.

Член од
24 мај 2015
Мислења
4
Поени од реакции
0
Zdravo jas imam kuce 2ipol meseci i go zemav koga imase dva meseca, seuste neznam sto rasa e, majka mu e terrier ama moeto nema nikakov znak na golemi vlakna kako terrierot , pa sakam da prasam ako nekoj znae sto rasa e i, koga treba da se vakcinira, kolku pari e vakcinata i kakva hrana e najdobra za nego i dodatni informacii za nego za obrocite i bolesti itn.. IMG_20150604_152406.jpg IMG_20150604_152534.jpg 11272915_836732253070303_418456091_n.jpg IMG_20150604_152350.jpg IMG_20150604_152352.jpg IMG_20150604_152401.jpg IMG_20150604_152406.jpg IMG_20150604_152431.jpg IMG_20150604_152433.jpg IMG_20150604_152528.jpg IMG_20150604_152534.jpg

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Zdravo jas imam kuce 2ipol meseci i go zemav koga imase dva meseca, seuste neznam sto rasa e, majka mu e terrier ama moeto nema nikakov znak na golemi vlakna kako terrierot , pa sakam da prasam ako nekoj znae sto rasa e i, koga treba da se vakcinira, kolku pari e vakcinata i kakva hrana e najdobra za nego i dodatni informacii za nego za obrocite i bolesti itn..Прегледај го приврзокот 122352 Прегледај го приврзокот 122347 Прегледај го приврзокот 122349 Прегледај го приврзокот 122350 Прегледај го приврзокот 122351 Прегледај го приврзокот 122352 Прегледај го приврзокот 122353 Прегледај го приврзокот 122354 Прегледај го приврзокот 122355 Прегледај го приврзокот 122356
Не ти го дадоа со книшка? Ма да мешанче е па не им се трошеле пари на претходниве сопственици... Одвратни луѓе. Има тема вакцинација отвори ја и разгледај. Земи му храна од Брит puppy all breed-Lamb and rice. Пиши по ЛП ако сакаш бројот од увезувачпт да ти го дадам. Околу 3000 денари е, ама се исплати.

И да, нема раса териер, туку крвна група (по ФЦИ трета).

Како и да е, многу е слатко.

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
Член од
24 мај 2015
Мислења
4
Поени од реакции
0
Не ти го дадоа со книшка? Ма да мешанче е па не им се трошеле пари на претходниве сопственици... Одвратни луѓе. Има тема вакцинација отвори ја и разгледај. Земи му храна од Брит puppy all breed-Lamb and rice. Пиши по ЛП ако сакаш бројот од увезувачпт да ти го дадам. Околу 3000 денари е, ама се исплати.

И да, нема раса териер, туку крвна група (по ФЦИ трета).

Како и да е, многу е слатко.
Znaci mesance e, ke vidam za hrana, a inace ce vidam sto kuce ce ispadni koga ce porasne :D

Kajgana Shop

На врв Bottom