Анксиозност

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
zdravo jas sum nov na forumov

Vaka skoro 5-6 meseci imam problem. Pocna so stresen slucaj i postojani misli i grizi koj me doveduvaa do panicni napadi. So toa nekako se spravuvav me fakaa samo koga premnogu razmisluvav.Posledniov mesec sostojbata mi se vlosi imam konstaten nemir i strav citav mn za psihozi za shizo za poremetuvanje na licnost, postojano mislev deka so mene nesto ne e vo red imav mn napadi dodeka citav i razmisluvav za toa, i sega sostojbata mi e vlosena so konstaten nemir,kako da sum opsednat so tie misli deka nesto mi se slucuva otsuten sum(mislan na problemot) koncentracijata i fokusiranjeto i zadovolstvata vo zivotot mi se namalija. Strav mi e da ispagam da se druzam mislam deka ne se ponasam vo red deka ke me setat deka nesto ne vo red so mene se stapisuvam cel koga treba da prezboram so nekoj nadvor...katastrofa mi e
.
otidov na psihijatar dijagnoza GAP i pijam heleks i elicea 2-3 dena. Samo malce me smirija no se custvuvam otsuten ne mozam da se opustam da bidam istiot kutam uste mi e strav da ne e poseriozno nesto opsesivno razmisluvam za sekoja moja postapka misla dali e vo red,custvuvam deka nesto ne vo red so mene se plasam trajno da ne me smeni voa kako licnost se mi se vrti niz glavava 90% od denot mi e loso. ne znam kako da se spravam
Елицеата е многу добар лек. Го пијам скоро 1 година веќе (во комбинација со хелекс на почетокот), сега сум во фаза на откажување. И мене ми беше даден по доживеана стресна ситуација, (по што следеа премногу тешки моменти кои траеја 4 месеци, со премногу премногу страв, болка и некое грозно чувство во градите, како и размислување до степен да неможам да си го сопрам мозокот да работи :D), по што ми беше воспоставена дијагноза F1.42 депресивно-анксиозно растројство. Но тој не е аналгетик за да делува веднаш. За да почнеш да ги чувствуваш промените потребно е време од 3-4 недели. Максимални промени можеш да почувствуваш дури по 3-тиот месец (се разбира овде влијаат и други фактори како твојата психа, така што се зависи од случај до случај). Најлошо што можеш да си направиш е да очекуваш премногу од лекот во кратко време. Земај го редовно и не мисли на неговото дејство. Почитувај ги советите од лекарот, оди на редовни контроли и се ке биде во ред. Исто така не читај по интернетот, зошто така полошо си правиш. Од искуство. Елицеата е феноменална. За некое време се ќе биде добро. Поздрав.

Член од
14 мај 2015
Мислења
1
Поени од реакции
0
здраво дечки.
Би сакала да ве замолам да ми помогнете и да ми дадете по некој совет.Немам редовен сон веке 10 години и пијам различни апчиња и со нивна помош пак немозам да заспијам.Спијам многу ретко и некако се научив да зивеам со тоа.Сум била на повеќе психијатри ,а на последниот пред некој ден ми е дијагностицирано ансиозно растројство неозначено.Што е тоа е уште не ми е јасно...пред тоа бесе генерализирано па ми ја сменија дијагнозата.Пиев есциталопрам уз золпидем и слично.Имам константно проблеми на работа и нервоза ,но главниот проблем е во тоа што не сум сигурна со мојава состојба како понатаму и дали воопсте да размисувам на деца и нормален зивот поради тоа сто мислам дека ке ми биде теско да се справувам со тоа.Како да се справувам со оваа болес не се трпи веке,,,

Член од
25 септември 2008
Мислења
342
Поени од реакции
63
Ми треба одговор и тоа што е можно побрзо. Откога ќе се напиам Хелекс, колку време е потребно да помине за да можам да се напиам алкохол? До сега има поминато 9 часа, дали е Ок да пијам?

Член од
24 февруари 2015
Мислења
33
Поени од реакции
11
Taman iskomentirav nekade pred 1-2 maj deka nikoj nisto ne pisuva i se e dobro ete izgleda toa dobriot period trae kratko i povtorno se vrakja nazad :/ Mislam deka ovaa faza na depresija ili anskioznost ili nz vekje sto e kako e tocno e na nekoe novo nivo , najloso i najstrasno do sega .. Gi citav komentarite od 1 maj pa nataka i se pronaogam vo skoro site od niv , nekade pomalce nekade povekje .. Znaci da e loso porano bilo e loso ama sega ova sto mi se slucuva e mn strasno , bukvalno od neverojatni napadi pocnuvam da uzdisuvam kako da sum trcal nekoj maraton ili kako da sum preplasen , imam cuvstvo na odvratnost , otsutnost , preterana zagrizenost za se i sesto , panika , nervoza , kako da propadjam vo nekoja provalija .. Za se nesto mislam dali pravam pogresno , sto ne e vo red so mene. Totatlna nesigurnost vo mene i naglo promenlivo raspolozenie .. Nz stvarno se tesev malku od malku deka neli sega e mesec maj , pa ako ne nisto drugo vremeto e ubavo , izleguvas povekje , na prosetka na ubavo vreme soncevo pa kolku tolku ke ti bide podobro ama vsusnost bas sprotivno , izgleda deka vremeto ne pomaga vo vrska so ova .. Tolku imam izgubeno volja za zivot , mi zbori nekoj od drugarite ili nekoj od doma ne mi se pravi muabet ne sakam nikogo da slusam , sakam samo da si legam ili taka da se vrtam vo edna soba i da si mislam na problemite i da se plasam ..Sekoj den sum po kafe , prosetka ova ona ama ne e toa toa , ne mi godi kako porano .. Iako gi imav ovie problemi ne bev takov ama sega .. Ovie nekolku dena taka me fakja strav i vo isto vreme disam 200 na sat i si vikam samo neka pomine ovoj strav, sto pobrzo i istovremeno legam ili sedam kako skamenet a mizernoto e vo toa sto i jas nz od sto me stra ama ete .. Nekolku pati si vikav taka ne mi se zivee vekje i dosta mi e od se .. Ne se funkcionira vaka niti mozes da pravis nesto da ucis , da se skoncentriras na rabota nekoja i nesto slicno .. Postojano mislam na ova i ne mozam barem na 5 minuti da go isklucam mozokot , mnogu sum opsednat so ova .. Nz sto ke se pravi ......

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.936
Поени од реакции
25.394
Taman iskomentirav nekade pred 1-2 maj deka nikoj nisto ne pisuva i se e dobro ete izgleda toa dobriot period trae kratko i povtorno se vrakja nazad :/ Mislam deka ovaa faza na depresija ili anskioznost ili nz vekje sto e kako e tocno e na nekoe novo nivo , najloso i najstrasno do sega .. Gi citav komentarite od 1 maj pa nataka i se pronaogam vo skoro site od niv , nekade pomalce nekade povekje .. Znaci da e loso porano bilo e loso ama sega ova sto mi se slucuva e mn strasno , bukvalno od neverojatni napadi pocnuvam da uzdisuvam kako da sum trcal nekoj maraton ili kako da sum preplasen , imam cuvstvo na odvratnost , otsutnost , preterana zagrizenost za se i sesto , panika , nervoza , kako da propadjam vo nekoja provalija .. Za se nesto mislam dali pravam pogresno , sto ne e vo red so mene. Totatlna nesigurnost vo mene i naglo promenlivo raspolozenie .. Nz stvarno se tesev malku od malku deka neli sega e mesec maj , pa ako ne nisto drugo vremeto e ubavo , izleguvas povekje , na prosetka na ubavo vreme soncevo pa kolku tolku ke ti bide podobro ama vsusnost bas sprotivno , izgleda deka vremeto ne pomaga vo vrska so ova .. Tolku imam izgubeno volja za zivot , mi zbori nekoj od drugarite ili nekoj od doma ne mi se pravi muabet ne sakam nikogo da slusam , sakam samo da si legam ili taka da se vrtam vo edna soba i da si mislam na problemite i da se plasam ..Sekoj den sum po kafe , prosetka ova ona ama ne e toa toa , ne mi godi kako porano .. Iako gi imav ovie problemi ne bev takov ama sega .. Ovie nekolku dena taka me fakja strav i vo isto vreme disam 200 na sat i si vikam samo neka pomine ovoj strav, sto pobrzo i istovremeno legam ili sedam kako skamenet a mizernoto e vo toa sto i jas nz od sto me stra ama ete .. Nekolku pati si vikav taka ne mi se zivee vekje i dosta mi e od se .. Ne se funkcionira vaka niti mozes da pravis nesto da ucis , da se skoncentriras na rabota nekoja i nesto slicno .. Postojano mislam na ova i ne mozam barem na 5 minuti da go isklucam mozokot , mnogu sum opsednat so ova .. Nz sto ke se pravi ......
Имаш можност да посетиш стручно лице? Претходно спомнав за когнитивна бихевиористичка терапија. Распрашај се дали има во твоја близина и дали цената ти е достапна.

Сам кажуваш дека сакаш да се затвориш во соба и да мислиш на проблемите, ќе мораш да проработиш на овој став. Живеј со помислата дека си моментално во кризна состојба, која ќе помине. Не може да не помине!

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
здраво дечки.
Би сакала да ве замолам да ми помогнете и да ми дадете по некој совет.Немам редовен сон веке 10 години и пијам различни апчиња и со нивна помош пак немозам да заспијам.Спијам многу ретко и некако се научив да зивеам со тоа.Сум била на повеќе психијатри ,а на последниот пред некој ден ми е дијагностицирано ансиозно растројство неозначено.Што е тоа е уште не ми е јасно...пред тоа бесе генерализирано па ми ја сменија дијагнозата.Пиев есциталопрам уз золпидем и слично.Имам константно проблеми на работа и нервоза ,но главниот проблем е во тоа што не сум сигурна со мојава состојба како понатаму и дали воопсте да размисувам на деца и нормален зивот поради тоа сто мислам дека ке ми биде теско да се справувам со тоа.Како да се справувам со оваа болес не се трпи веке,,,
Да те земам со мене.....30 Км возење точак и саат и кусур играње фудбал нема да знаеш кој кревет да го фатиш :D
Да оставиме на страна цел ден работа, тоа не е толку битно.

Муабетот ми е пробај со спорт, ама не само заради ред. Тешко ќе ти биде може ако немаш трчано цел живот ама пробај. Комбинирај со точак и теретана, ако те бива и за некој спорт уште поубаво. Батали тие апчиња и дијагнози, појди од една замислена ситуација дека нема ништо што не е во ред со тебе и од утре почнуваш со ново темпо. Батали се, занемари било што што го имаш земено за точно. Пробај исто и со медитација, eве ти едно видео -> https://www.youtube.com/watch?v=0peVQTdI3Yg од човечево, ма да можеби не ти требаат вакви забрадени ич во оваа ситуација :D
Незнам колку разбираш англиски, може ќе ти биде од корист ова.....
How you look at things depends on you, not on things. Unless you come to a point where you drop the interpreting mind and look directly, look immediately, mind is your mediator. It brings you things distorted, it brings you things mixed with interpretations. They are not pure.
“So the only way to reach to truth is: how to learn to be immediate in your vision, how to drop the help of the mind. This agency of the mind is the problem, because mind can create only dreams. But mind can create beautiful dreams, and you can get so excited. Through your excitement the dream starts looking like reality.
“If you are too excited then you are intoxicated, then you are not in your senses. Then whatsoever you see is just your projection. And there are as many worlds as there are minds, because every mind lives in its own world.”
Method
“Try in small things not to bring the mind in. You look at a flower — you simply look. You don’t say, ‘Beautiful!’ ‘Ugly!’ You don’t say anything! Don’t bring words, don’t verbalize. Simply look. The mind will feel uncomfortable, uneasy. The mind would like to say something. You simply say to the mind, ‘Be silent! Let me see. I will just look.’
“In the beginning it will be difficult, but start with things in which you are not too involved. It will be difficult to look at your wife without bringing words in. You are too involved, too emotionally attached...angry or in love, but too involved.
“Look at things which are neutral — a rock, a flower, a tree, the sun rising, a bird in flight, a cloud moving in the sky. Just look at things with which you are not much involved, with which you can remain detached, with which you can remain indifferent. Start from neutral things and only then move towards emotionally loaded situations.
“The more you put the mind aside, the more light will happen to you, because when there are no dreams, doors are open, windows are open, and the sky reaches to you, and the sun rises and it comes to the very heart, the light reaches you. You become more and more filled with truth as you are less and less filled with dreaming.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
здраво дечки.
ФИзичка активност. Трчање, теретана, аеробик, точак, пешачење.[DOUBLEPOST=1432200632][/DOUBLEPOST]
Ти уште не си бил на лекар, нели? Што чекаш?

Член од
15 март 2009
Мислења
69
Поени од реакции
15
Општо за сите: побарајте го Константин Кајшаров, чисто само напрајте муабет. Мој личен познаник оди кај него и ми кажа дека таму се излекувани луѓе со различни болести, како физички така и психички ...

Член од
24 февруари 2015
Мислења
33
Поени од реакции
11
ФИзичка активност. Трчање, теретана, аеробик, точак, пешачење.[DOUBLEPOST=1432200632][/DOUBLEPOST]

Ти уште не си бил на лекар, нели? Што чекаш?
Uste ne sum a nz zosto , nisto ne prevzemam okolu ova a se si vikam ke odam i na kraj nisto .. Ama ke odam , ke najdam nekoj koj bilo za pocetok uste slednata nedela .. Inaku zaboraviv edna rabota da kazam , koga bev ednas kaj eden psihijatar mi kaza deka imam emocionalna nezrelost i deka poradi toa mi se slucuva ova megutoa interakcijata i komunikacijata pomegu nas ne bese bas naj naj , mislam toj i malku pogresno me razbra za nekolku raboti pa taka nz kolku e verodostoen toj zaklucok .. Inaku ednas piev elicea i bas dobro mi deluvaa megutoa toa bese period koga nemav tolku golemi problemi pred 2 godini nekade i gi piev zasto imav problemi nesto vo seksot pa mi gi prepisa edna psihijatarka .. Koga gi ostavav posle 1 mesec bev mn nervozen i mi bese tesko bez niv ama mozebi bi mozel da gi pocnam . Sepak ne bi sakal pred da se konsultiram ..

Општо за сите: побарајте го Константин Кајшаров, чисто само напрајте муабет. Мој личен познаник оди кај него и ми кажа дека таму се излекувани луѓе со различни болести, како физички така и психички ...
Psihijatar e ili ?[DOUBLEPOST=1432254280][/DOUBLEPOST]
Имаш можност да посетиш стручно лице? Претходно спомнав за когнитивна бихевиористичка терапија. Распрашај се дали има во твоја близина и дали цената ти е достапна.

Сам кажуваш дека сакаш да се затвориш во соба и да мислиш на проблемите, ќе мораш да проработиш на овој став. Живеј со помислата дека си моментално во кризна состојба, која ќе помине. Не може да не помине!
Vo mojot grad se somnevam deka ima ama blisku sum do Skopje pa mozebi bi mozel tamu da odam .. Ti da ne znaes telefon od nekoe mesto vo Skopje , vednas bi iskontaktiral so niv :) Inaku ti imas odeno na vakva terapija ? Izvini mozebi si napisala ama ne se sekjavam momentalno bidejki mnogu postovi ima .. Znam nekoj pisuvase deka odel ama ne se sekjavam tocno koj od forumdziive :D

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.936
Поени од реакции
25.394
Vo mojot grad se somnevam deka ima ama blisku sum do Skopje pa mozebi bi mozel tamu da odam .. Ti da ne znaes telefon od nekoe mesto vo Skopje , vednas bi iskontaktiral so niv :) Inaku ti imas odeno na vakva terapija ? Izvini mozebi si napisala ama ne se sekjavam momentalno bidejki mnogu postovi ima .. Znam nekoj pisuvase deka odel ama ne se sekjavam tocno koj od forumdziive :D
@Magde. имаше некои информации за кбт терапевт, можеби знае и број.

Учев за овој вид терапија и гледам има доста позитивни искуства, особено помага за анксиозност и панични напади. Имам другарка што има посетено оваков терапевт и задоволна е.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028

Учев за овој вид терапија и гледам има доста позитивни искуства, особено помага за анксиозност и панични напади. Имам другарка што има посетено оваков терапевт и задоволна е.
Немам јас за кбт ама една членка и колешка одеше и знае.
Ќе и пишам сеа па ако има инфо ќе апдејтираме..

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856

Единствено кбт во Скопје во моментов е Еквилибриум точно до фонтана во парк во ред со зградата на бившо Сопотско. Гуглајте го, имаат веб страна и контакт Ирена е моментално, супер терапевт е. Имаме учено кај ист едукатор и имам работено со неа.
Не знам точно цена али и да ви се видат поскапи од другите, за специфични растројства со кбт ќе ви треба најмалку сеанси, според емпириски истражувања.

Член од
24 февруари 2015
Мислења
33
Поени од реакции
11
Vi blagodaram mnogu. Najdov edno na fb , pretpostavuvam deka e toa .. Terapevtski centar ekvibrilium pisuva na fb ? Samo ne e sajt pa prativ pokana , koga me prifatat bas ke iskontaktiram so niv :) A kakva e ovaa terapija , sto tocno se slucuva koga se odi tamu ?

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.936
Поени од реакции
25.394
Член од
10 мај 2015
Мислења
16
Поени од реакции
1
Елицеата е многу добар лек. Го пијам скоро 1 година веќе (во комбинација со хелекс на почетокот), сега сум во фаза на откажување. И мене ми беше даден по доживеана стресна ситуација, (по што следеа премногу тешки моменти кои траеја 4 месеци, со премногу премногу страв, болка и некое грозно чувство во градите, како и размислување до степен да неможам да си го сопрам мозокот да работи :D), по што ми беше воспоставена дијагноза F1.42 депресивно-анксиозно растројство. Но тој не е аналгетик за да делува веднаш. За да почнеш да ги чувствуваш промените потребно е време од 3-4 недели. Максимални промени можеш да почувствуваш дури по 3-тиот месец (се разбира овде влијаат и други фактори како твојата психа, така што се зависи од случај до случај). Најлошо што можеш да си направиш е да очекуваш премногу од лекот во кратко време. Земај го редовно и не мисли на неговото дејство. Почитувај ги советите од лекарот, оди на редовни контроли и се ке биде во ред. Исто така не читај по интернетот, зошто така полошо си правиш. Од искуство. Елицеата е феноменална. За некое време се ќе биде добро. Поздрав.
se nadevam ke bide podobro. Inaku 3ta nedela mi zgolemija +1 heleks pijam x3 posto slabo mi deluva. Celo vreme razmisluvam za mojava sostojba mislam deka ne sum vo red,ednostavno ne mozam da se relaksiram psihicki. zamislen dekoncentracija nemam fokus na nestata okulu mene izbegavam luge (da ne me setat deka nesto ne sum vred i grozno se custvuvam mi se zgolemuva napnatosta) poslednava nedela nemam ni volja prazen sum radi situacijava. Sekoja postapka si ja posmatram sekoja misla i ako nesto mi doe da zarzmisluvam gluyposti AA ete ne sum vred jas nesto i cel mozok mi se grci. Od doma ne mi se ispaga poveke od strav neamm sila i volja custvuvam deka ke poludam :( nagoni na panika mi idat vsusnost kako da sum na rabot na panikata postojano. se plasam voa da ne me promeni trajno... sosem poinakov bev sega kutam zamislen uplasen .... baram nekoja zanimacija bilo kakva samo da ne mislam na gluposto a POSTOJANO mislam na sostojbava....katastrofa mi e :(

Kajgana Shop

На врв Bottom