ГМО - генетски модифицирана храна

Член од
24 април 2008
Мислења
10.810
Поени од реакции
12.112
pa ispaga deka se slepi, gi otfrlaat site raboti i gi stavaaat vo eden kos, eve eden licen primer, od eden drugar tatko mu uporno zboruva deka se sto e GM e stetno, bez da gi pogledne faktite... drugo, jas ne se obidov da ja obvinam industrijata za organsko proizvodstvo, jas samo kako primer ja dadov taa alternativna situacija... a za poslednoto mislenje na Vanlok se slozuvam celosno so boldiranoto...
Во ред е да имаш свое лично мислење и да го изразуваш на форумов, но сепак на форумов се води објективна, а не субјективна дискусија.

Доколку сакаш да учествуваш во дикусијата на оваа тема, потенцирај извори на информациите кои ги објавуваш, а не мислењата на пријатели и/или роднини.

А без разлика какво е мислењето на твоите пријатели и/или роднини за било што, не заборавај дека и тие - исто како и ти - имаат право на свои лични мислења.
 

Давид!

Голем Ентузијаст
Член од
23 март 2015
Мислења
171
Поени од реакции
47
Со еден збор - тоа е пластична храна. Без вкус, без калории итн.
 

Теодор006

Научник
Член од
25 август 2013
Мислења
270
Поени од реакции
111
Не, во голема заблуда си, може да се направи да има дури и појак вкус и мирис, може да се направи јаболко да мириса на нешто сосема друго и такви слични работи поврзани со генетиката...
 

Давид!

Голем Ентузијаст
Член од
23 март 2015
Мислења
171
Поени од реакции
47
Сигурно гледаш многу филмови со научно-фантастична содржина ;)
 

Теодор006

Научник
Член од
25 август 2013
Мислења
270
Поени од реакции
111
Не јас, туку ти не ги гледаш фактите... Со ГМ може да се внесе, отстрани или замени некој елемент од ДНК на некој организам по пат на генетски инженеринг.

Значи елементот може да биде додаден од друг организам, да се изврши замена на некој елемент со елемент од друг организам, или доколку е непожелен елементот да се отстрани.

Пред некое време на пример имаа создадено јаболко со отстранет елемент од ДНК кој го поттикнуваше создавањето на некоја супстанца што го предизвикува потемнувањето на јаболкото, се доби идентично јаболко со оригиналот, само што не потемнуваше.

Со еден збор, со лабораториско ГМ може да правиме што сакаме, можеме да направиме и јаболкница да раѓа плодови што не личат на јаболка...
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Со еден збор - тоа е пластична храна. Без вкус, без калории итн.
Како тоа генетски модифицираната храна е без калории?
Имаш многу погрешен концепт за гмо. Исчитај ја убаво темава, чисто да си го прошириш знаењето.
 

Теодор006

Научник
Член од
25 август 2013
Мислења
270
Поени од реакции
111
Тоа е кога си под пропаганда дека секое ГМО е штетно, тогаш еве не јади јаболка, затоа што човекот генетски ги модифицирал со селекција. Значи имаш различни видови на генетска модификација, главно се делат на природни и вештачки пат. од природни ти се природна селекција, а од вештачки ти е вештачката селекција, калемењето и модифицирањето по пат на генетски инженеринг. Одлучи се кој од овие ќе го конзумираш.;)

П.С. Леле несватливо ми е како можеш да помислиш дека постои храна без калории? Леле другар откри идеална храна за слабеење!:cool:
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
24.688
Поени од реакции
32.731
Со еден збор - тоа е пластична храна. Без вкус, без калории итн.
Moжеби делумно те извадија од контекст, но мора да се каже дека (делумно) се во право.
Постојат студии за инфериорниот нутритивен состав на ГМО (во споредба со „традиционалните„ организми), но тоа всушност и не е најголемиот проблем со ГМО. Ниту нутритивниот состав, ниту вкусот, не се најголемиот проблем.
Проблемите со ГМО, се најмногу во фактот дека немаме дефинитивни сознанија за долгорочните здравствени последици. А во исто време постојат повеќе научни студии кои укажуваат дека и тоа како се можни заебани здравствени последици, од долгорочна исхрана со ГМО.

Вкусот се разбира, е важен. Но индустријата го жртвува вкусот (исто како и здравјето на муштериите), за да обезбедат производи кои поевтино ќе се произведуваат, и кои се поиздржливи за транспорт и долорочно складирање.
На нас купувачите останува, да ги бојкотираме тие производи и со тоа да ја покажеме својата волја, и своите потреби.
 

Давид!

Голем Ентузијаст
Член од
23 март 2015
Мислења
171
Поени од реакции
47
Јас Ви кажувам тоа што ме учат е сега вие како сакате сфатете. ;)
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Јас Ви кажувам тоа што ме учат е сега вие како сакате сфатете. ;)
Изгледа или лошо те учат или не ги разбираш добро работите.
Калориската вредност на храната е различна од составот на витамини/минерали итн...
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.772
Поени од реакции
82.788
Соин лецитин има во секое чоколадо.
Веројатно е пишувано поназад, ама ваљда не постои начин да се знае дали е од ГМО соја тоа добиено.Немам намера од чоколади да се откажувам.
Чаре?
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
24.688
Поени од реакции
32.731
Во овој случај повеќе би се загрижил за конзервансите во чоколадите... Не сум сигурен, треба да се прочита - ама мислам дека за вакви „рафинирани„ состојки не би требало да има значење потеклото од ГМО. Башка што во лецитинот нема протеини (а со тоа и ДНК).
Нека ме поправи некој ако грешам.


Eве што најдов за кратко недетално пребарување:
http://chriskresser.com/harmful-or-harmless-soy-lecithin/
GMO
Most of the soy grown in the US is genetically modified, so unless the label says ‘organic soy lecithin,’ it probably came from a genetically modified soybean. You know I’m not a fan of GMOs, due to the presence of potentially transferrable DNA and potentially immunogenic proteins. However, as I discussed in the section on allergies, soy lecithin contains very little soy protein, and lecithin from some sources contains no detectable protein at all. Soy lecithin also contains very little DNA, and the DNA present is usually degraded to the extent that it’s impossible to tell whether the soy is genetically modified or not. (14) Thus, most of the risks associated with consumption of GMOs aren’t relevant for soy lecithin, and shouldn’t be cause for concern.


Прочитај и за фитоестрогените во сојата (на истиот линк).
 
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.871
Поени од реакции
25.095
Соин лецитин има во секое чоколадо.
Веројатно е пишувано поназад, ама ваљда не постои начин да се знае дали е од ГМО соја тоа добиено.Немам намера од чоколади да се откажувам.
Чаре?
Ќе си најдеш „путер“ од какао и сам ќе си правиш чоколадо. Другите состојки се лесно достапни.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom