16: 8 А Он, кога ќе дојде, ќе го изобличи светот за грев, и за правда, и за суд:
Toj ]e donese pravda pome\u narodot
Pratenikot Muhamed, neka e Bo`jiot mir nad nego, bil ispraten kako milost i upatstvo za lu\eto:
„I Nie te isprativme kako radosnik i opomenuva~ za site lu|e, no, ete, mnozinstvoto od lu|eto ne znaat.“
(Kuran, 34: 28)
Pratenikot Muhamed, neka e Bo`jiot mir nad nego, ni go donel islamot koj [to gi napravil site lu\e od razli~ni nacii, bra]a. Dobile ednakvi prava, bez bilo kakvi primesi na rasizam ili diskriminacija i vospostavil op[testvo vo koe [to preovladuvala pravdata; muslimanite i nemuslimanite bile ednakvo tretirani. Duri, islamot poka`al najvisoka tolerancija pome\u drugite religii, [to go priznavaat duri i negovite neprijateli.
Toj nema da prestane ili da se obesharbri
sè dodeka ne vospostavi pravda na zemjata
I pokraj lo[oto odnesuvawe koe go manifestirale negovite neprijateli, Pratenikot Muhamed, neka e Bo`jiot mir nad nego, ne se po~uvstvuval slab ili obeshrabren sè dodeka ne gi nadvladeal svoite neprijateli, go [irel islamot i
vospostavil pravda.
Vo negoviot zakon ostrovite ]e se nadevaat
Pratenikot Muhamed, neka e Bo`jiot mir nad nego, e pratenik koj donel nov zakon - [erijatot. Drugite evrejski pratenici posle Pratenikot Mojsej, neka e Bo`jiot mir nad nego, ne vospostavuvale drugi zakoni, tuku go sledele zakonot na Pratenikot Mojsej, neka e Bo`jiot mir nad nego[DOUBLEPOST=1429639514][/DOUBLEPOST]
. Прочитај кои се својствата на Утешителот.
dali utesitelot svetiot duh ima svojstvo da slusa i da govori ,dali moze svetiot duh da slusa i da govori. i da im kazuva na lugeto, t.e da mu se prepise svojstvo na duhot na vistinata (utesitel) deka go zboruva i go kazuva ona sto go slusa[DOUBLEPOST=1429639848][/DOUBLEPOST]
14:16 Јас ќе Го помолам Отецот, и Он ќе ви даде друг Утешител, за да биде со вас довека,
Сакаш да кажеш дека Исус ќе го помоли Отецот да ни го даде Мухамед, чие својство е да биде со нас довека
poslednata bozja kniga kuran ostanuva doveka do krajot na sudniot den tokmu kuran kerim objavena na Muhamed ke ostane doveka
nie navistina ja objavivme opomenata i nie navistina ke ja cuvame,15,9.نَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ[DOUBLEPOST=1429640260][/DOUBLEPOST]
Дали Мухамед ни напомнува за сè што ни зборувал Исус? Дали најпрвин самиот Мухамед се придржуваше на зборовите на Исус, а камоли да ни напомнува за сè што Исус ни зборувал?
da se e objasneto vo kuran kako isus zboruval dodeka bil vo krosni . se sto isus zboruval.
nakratko;
spomni go vo ovoj kuran-- o, muhamed!
kazuvanjata za merjem(marija) koga se oddaleci od semsejstvoto i odbra mesto istocno od niv, postavi perde megu nejzinoto semjestvo zavesa sto ke ja sokrie od nego i od lugeto ii go isprativme melekot dzebrail(gabriel) koj i se prestavi vo celosna forma na covek,
merjem mu rece: se sklonuvam kaj milostiviot od tebe, da ne mi naneses zlo, ako si od onie koi se plasat od allah,
melekot (angelot) i rece; jas sum pratenik od tvojot gospodar koj me isprati do tebe za da ti podari dete, cisto od grevovi,
merjem na melekot mu rece;
kako ke imam dete koga ne me dopre maz so kogo bi bila vo dozvolen brak, ane sum ni bludnicka?
melekot i rece;
ete taka e toa kako sto velis, ne te doprel ni maz ne si ni rasipana, no tvojot gospodar rece; rabotata za mene e ednostavna,
ova dete neka bide znamenie za lugeto, sto ke ja dokazuva mokta na allah, neka e milost od nas vrz nego negovite roditeli i vrz lugeto.togas taa ostana bremena i se odaleci vo edno mesto dalecno.
i porodilnite bolki ja nateraa da se zaoslni do edno steblo od urma i rece; tesko mene! zasto ne umrev pred ova i za sekoj pat da bidam zaboravena?
i ja povika glas pod nea; ne zalostise gospodarot tvoj odredi pod tebe da potece izvor,
i stresi od urminata granka, ke popagaat vrs tebe svezi urmi
pa jadi i pij i bidi radosna !ako zdogledas nekogo kazi; da jas vetiv da postam za milostiviot i deneska so nikogo nema da razgovaram!
potoa dojde kaj narodot svoj , se pojavi kaj niv nosejki go novorodenceto,
i rekoa o merjem(marija) ti napravi nesto sekako nevideno, o sestro harunova tvojot tatko ne bese los, a i majkati tvoja ne bese necesna!
merjem dade isaret kon nejzinoto novorodence,( na isus da go prasaat i da mu zboruvaat, pa negirajki go toa i rekoa;
KAKO KE ZBORUVAME SO DETE KOE VO KROSNI(KOLEVKA)
DODEKA BESE VO KOLEVKA I DODEKA CICASE ISA(ISUS) RECE;
'' JAS SUM ROB NA ALLAH(BOG) ODLUCI DA MI OBJAVI KNIGA I ME ODREDI ZA PEJKAMBER(VEROVESNIK)!
I NAPRAVI DA BIDAM BLAGOSLOVEN I KADE BILO DA SUM, I MI OSTAVI VO VASIET DA KLANJAM NAMAZ I DA DAVAM ZEKAAT SE DODEKA SUM ZIV.
DA BIDAM UCTIV KON RODITELITE MOI, I DA NE BIDAM DRZOK I STROG NEKA E SELAM I MIR VRS MENE OD ALLAH NA DENOT KOGA SUM RODEN , NA DENOT KOGA KE UMRAM, I NA DENOT VO KOJ KE BIDAM OZIVEEAN!
TOA E OPISOT I KAZUVANJATA, O MUHAMED,! STO TI GO PRIoPSTIVME ZA ISA SINOT NA MERJEM, VO TOA NEMA NIKAKVO DVOUMENJE I SOMNEZ, TUKU TOA E VISTINSKI GOVOR VO KOJ SE SOMNEVAT EVREITE I HRISTIJANITE.
na allah ne mu dolikuva i ne mu prilega da zema dete od svoite robovi, on e cist i svetol od sekakov vid na nesovrsenstvo,, koga ke resi za nesto samo ke rece bidi! i toa tokmu ke bide1,
isa (isus)
na svojot narod im rece allah e mojot i vasiot gospodar obozavajtego samo nego i ne pripisuvajte mu zdruzenik, ovaa e vistinskiot pat.,
sledbenicite na knigata vo vrska so isa(isus)
se podelija megu sebe , nekoi od niv preteraa vo toa kako sto se hristijanite, nekoi veleea, TOJ E BOG, a nekoi drugi velea TOJ E BOZJI SIN, a imase i takvi koi tvrdea TOJ E EDEN OD TROJCA, nekoi bea surovi kon nego kako sto se evreite koi tvrdea deka toje magionicar.
i megu sebe tie se podelija vo delnici, tesko na onie koi ne verauvaat vo svedocenjeto na denot golem..
i .t n,
I koga Allah rece:
O Isa (Isuse), sine Merjemin, im zboruvase li na lugeto: "Prifatete ne, mene(kako sin Bozji) i majka mi (Merjem) pokraj Allah!"
Isa(Isus) rece: "
Slaven bidi! Ne mi dolikuva da zboruvam za ona sto neam pravo. Ako ova go zboruvav (deka sum sin Bozji), Ti bi go znael toa. Ti go znaes ona sto e vo dusava moja, a jas ne go znam ona sto e vo Tebe. Ti navistina si Toj sto gi znae site tajni!",, i