Општи вело муабети, прашања, совети

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
trek 1.1 немаат на лагер, инаку ќе го земев минатата недела.
Турите најверојатно нема да бидат со многу опрема, а и јас меркам приколица за поедноставно да биде. Долги тури не ми се во план за оваа година, 2-3 дена макс за викенд да побегнам негде.
Само ќе видиме, најдов еден точак на старо со ултегра гарнитура, ќе идам да го видам следната недела.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.701
Поени од реакции
33.902
Каде би ми препорачале да направам сервис на SR Suntour вилушка? Има ли некој сертифициран/официјален застапник за нив?
Како да се сеќавам на еден муабет со газдата на КТМ дуќанот во Карпош 4, мислам дека спомна како нарачувале резервни делови за сервисирање на Suntour вилушките (и било чист промашај од бизнис аспект, ваљда заради фактот што такви вилушки често имаат луѓе што не се замараат многу со сервиси). Види прашај таму, немам контакт - нека каже некој ако знае.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Како да се сеќавам на еден муабет со газдата на КТМ дуќанот во Карпош 4, мислам дека спомна како нарачувале резервни делови за сервисирање на Suntour вилушките (и било чист промашај од бизнис аспект, ваљда заради фактот што такви вилушки често имаат луѓе што не се замараат многу со сервиси). Види прашај таму, немам контакт - нека каже некој ако знае.
Па и нема што да се сервисира на основните модели на SR Suntour, кои ги има фабрички на 90% од новите точаци од пониските класи, освен чистење и подмачкување. Кај воздушните или тие со рибаунд е друг муабетот.

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.451
Поени од реакции
2.002
Да, истото го рече и овој од кисела вода, велоспринт. Ги сервисирал порано, но поради неисплатливоста ги баталил, затоа што вика, секој модел различни делови, па немаш на лагер, па додека порачаш, па чекаш, не се исплати. Овој од КТМ ми го препорачаа и мене за сервис, ама не сум бил сеуште, не знам дали сервисира вилушки.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Да, истото го рече и овој од кисела вода, велоспринт. Ги сервисирал порано, но поради неисплатливоста ги баталил, затоа што вика, секој модел различни делови, па немаш на лагер, па додека порачаш, па чекаш, не се исплати. Овој од КТМ ми го препорачаа и мене за сервис, ама не сум бил сеуште, не знам дали сервисира вилушки.
А што му е на амортизерот ?? За кој модел се работи ??

Член од
21 јули 2010
Мислења
352
Поени од реакции
320
Дечки, во преговори сум со еден дечко од цикло берза, да се пуштам до Врање да земам точак за дечко ми , ако се сложи Србинот да ми го прати така.....па сакам да ве прашам дали некој имал искуство како ќе оди работата преку граница ? Би одела со кола да го земам, дали ќе ми го царинат, колку би го царинеле или некоја др комбинација ако постои да ми кажете :)

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.451
Поени од реакции
2.002
А што му е на амортизерот ?? За кој модел се работи ??
На мојот ништо не му е. Јас сакав на обичен сервис за подмачкување на главини и останато да отидам до КТМ а за suntour вилушка прашуваше boomerang каде има сервис.
Јас си нарачав пумпа за воздушна вилушка на нет. Барем за тоа да не ја носам на сервис.[DOUBLEPOST=1428879833][/DOUBLEPOST]
Дечки, во преговори сум со еден дечко од цикло берза, да се пуштам до Врање да земам точак за дечко ми , ако се сложи Србинот да ми го прати така.....па сакам да ве прашам дали некој имал искуство како ќе оди работата преку граница ? Би одела со кола да го земам, дали ќе ми го царинат, колку би го царинеле или некоја др комбинација ако постои да ми кажете :)
Внимавај во што се впушташ. Јас кога сакав да купувам исто се интересирав и со двајца разговарав и на телефон, пробуваа да ме смотаат ако можат. Подобро да се разбираш доста од велосипеди ако земаш од нив. Имаше неколку огласи со гланц нови велосипеди кои на каталошката опрема имаа пример Rockshox воздушни вилушки а овие од Србија имаа обични Suntour, но тоа некој што не се разбира може и да не го примети. Царина може и 150 евра да платиш а може и воопшто. Мој предлог ти е ако веќе земеш од таму да го донесеш на делови, ако не го носиш на делови мачкај го што повеќе со кал, да, КАЛ. :D

Последно уредено:

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
На мојот ништо не му е. Јас сакав на обичен сервис за подмачкување на главини и останато да отидам до КТМ а за suntour вилушка прашуваше boomerang каде има сервис.
Јас си нарачав пумпа за воздушна вилушка на нет. Барем за тоа да не ја носам на сервис.
Хаха да, очигледно ве смешав. :D За подмачкување главини, најдобар мајстор (исто и за плетење бандажи) е Гари во Outdoor. Му нема равен во тој домен и плус користи Weldtite маст, што доста долго трае. Јас моите таму ги сервисирам, по препорака. Ги платив "солено" и не ми се даваат на било кој да ги отвара. :)

Член од
21 јули 2010
Мислења
352
Поени од реакции
320
Јас си нарачав пумпа за воздушна вилушка на нет. Барем за тоа да не ја носам на сервис.[DOUBLEPOST=1428879833][/DOUBLEPOST]
Внимавај во што се впушташ. Јас кога сакав да купувам исто се интересирав и со двајца разговарав и на телефон, пробуваа да ме смотаат ако можат. Подобро да се разбираш доста од велосипеди ако земаш од нив. Имаше неколку огласи со гланц нови велосипеди кои на каталошката опрема имаа пример Rockshox воздушни вилушки а овие од Србија имаа обични Suntour, но тоа некој што не се разбира може и да не го примети. Царина може и 150 евра да платиш а може и воопшто. Мој предлог ти е ако веќе земеш од таму да го донесеш на делови, ако не го носиш на делови мачкај го што повеќе со кал, да, КАЛ. :D

Eve go bajkot, mene mi deluva prilicno nov.... mi kaza samo deka lock-ot na viljuskata se skrsil pri transport od Avstrija, a se dr deka e ok...... ok, kje razmislam uste ednas..... dobra kombinacija e da si najdam nekoj decko od Vranje gaga da go prefrlam do Skopje , pa nekako taka da se protnam ..... dobro ti e ova so kalta :D ne mi tekna

http://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/mtb-bicikli-7/cube-attention-29-velicina-15#.VSr3xJPciId

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.702
Поени од реакции
21.201
Eve go bajkot, mene mi deluva prilicno nov.... mi kaza samo deka lock-ot na viljuskata se skrsil pri transport od Avstrija, a se dr deka e ok...... ok, kje razmislam uste ednas..... dobra kombinacija e da si najdam nekoj decko od Vranje gaga da go prefrlam do Skopje , pa nekako taka da se protnam ..... dobro ti e ova so kalta :D ne mi tekna

http://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/mtb-bicikli-7/cube-attention-29-velicina-15#.VSr3xJPciId
на огласот пишува величина 15 што е рамно на рамка за 10 годишно дете :D

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.451
Поени од реакции
2.002

Ова е S величина, многу е мал. Инак вака ОК изгледа. За колку пари ти го дава ако не е тајна? Затоа што таа цена што е наведена не е воопшто ефтина. За таа цена имаш неколку слични велосипеди кај нас што се продаваат, ако треба царина макар и 50 евра да платиш, во загуба си. Види на реклама5 има еден Merida со добра опрема и има еден Attention со добра опрема и тој е донесен од Србија.

Член од
21 јули 2010
Мислења
352
Поени од реакции
320
t'man si e velicinata za covek od 162 cm, baska so 29 -ka super kje si dojde :)

Ова е S величина, многу е мал. Инак вака ОК изгледа. За колку пари ти го дава ако не е тајна? Затоа што таа цена што е наведена не е воопшто ефтина. За таа цена имаш неколку слични велосипеди кај нас што се продаваат, ако треба царина макар и 50 евра да платиш, во загуба си. Види на реклама5 има еден Merida со добра опрема и има еден Attention со добра опрема и тој е донесен од Србија.
Ne e tajna, taman rabota....sekoj sovet e dobrodojden. 500 evra krajna....rabotata e sto decko mi vozi trek 29ka, i toj e 15ka mislam ili max 15.5, ama saka od mehanika na hidraulika.... a kaj nas sezonava da nacekas S ramka so 29ka, mislam deka tesko e nekako zboram za na staro vaka.....obicno taa velicina so 27.5 e pocesta varijanta ama i opsto S ramka retkost e ..... zatoa nekako idealno mi deluva ponudava zosto voj cube na novo da go zemes e izgor, skoro duplo...... ne deka mn se razbiram, ama od toa sto procepkav , taka nekako mi deluva :)

Последно уредено:

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678

Размисли добро, локаутот (зависно колку е оштетен) може да чини. Не е кој знае колку ама ќе влијае на финалната цена.
Тоа со калта, до некаде и нема врска. Зависи од цариникот, како кој ќе ти се погоди. Обично се пријавуваат такви ствари на излез од МК. Значи може да ти бара потврда. Во спротивно ќе подлежи на царинска постапка.

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.451
Поени од реакции
2.002
Велосипедот секако дека ќе подлежи на царинска постапка. Работата е на која цена ќе ти го царинат.
Цариникот може да ти рече ова е нов велосипед вреди 1000 евра, за него е царина 400 евра, па ти направи си математика. Тоа со калта е евентуално да пробаш да измамиш некого дека е прилично стар велосипед и не вреди повеќе од 200,300 до 400 евра. Пак на крајот зависи каков цариник ќе ти се погоди. Овие што препродаваат кај нас од Србија имаат луѓе и така ги внесуваат. Инаку нема математика.
Дека нема избор кај нас на половни нема, поготово каков што бараш ти, со таа големина на рамка и 29 инчни тркала. Тогаш тој е добра понуда.

Kajgana Shop

На врв Bottom