Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
12 март 2015
Мислења
17
Поени од реакции
3
koga ke bide glasanjeto na noviot zakon,,koj mesec den..ako nekoj znae nekami kaze

Член од
28 октомври 2013
Мислења
31
Поени од реакции
56
http://www.aba.government.bg/?legal=3
lugje spored ova neli znaci deka treba da mineme so dokument od BKKS ili druga organizacija[DOUBLEPOST=1427639192][/DOUBLEPOST]Документ'т за доказване на б'лгарскија произход на в'зходјашт на зајавителја, може да б'де издаден от:

а) б'лгарски или чужд д'ржавен орган;

б) организација на б'лгари, живеешти изв'н Република Б'лгарија, призната с'с Заповед на председателја на Агенијата и вписана в регист'ра на организациите, воден от Агенцијата;

в) б'лгарска православна ц'рква
В'в вр'зка с Правилника за изменение и доп'лнение на Правилника за дејността на Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина по издаване на удостоверенија за б'лгарски произход, от 1 декември 2014 г.е необходимо да се спазват следните изискванија:
1. Документите се подават на хартиен носител на б'лгарски език. Документите, издадени от чужди д'ржавни институции, зад'лжително се придружават от официален превод на б'лгарски език.
2. Изв'ршенијат превод на документите, издадени на чужд език, трјабва да отговарја на изискванијата на с'ответните разпоредби на двустранните международни договори или на Конвенцијата за премахване на изискването за легализација на чуждестранните публични актове /Хагската конвенција от 5 октомври 1961 г./ или на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа.

Последно уредено:
Член од
25 март 2014
Мислења
717
Поени од реакции
733
Може ли документ за потекло оригинален да се завери на нотар во Мкд? или мора во Бг?

Член од
29 март 2015
Мислења
1
Поени од реакции
0
Добровечер, нов сум на форумов а сакам да знам дали некој од тука ја има водено процедурата за бугарски пасош преку конзулатот или амбасадата. Би бил благодарен за било какви информации

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
цената за бугарскиот пасош се повеке и повеке расте....ДОКАЗ....

http://25chasa.eu/?p=13412&oid=1114552[DOUBLEPOST=1427656864][/DOUBLEPOST]
Може ли документ за потекло оригинален да се завери на нотар во Мкд? или мора во Бг?
колку што јас знам мора во бугарија....

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
Добровечер, нов сум на форумов а сакам да знам дали некој од тука ја има водено процедурата за бугарски пасош преку конзулатот или амбасадата. Би бил благодарен за било какви информации
јас сум преку амбасадата во Скопје, го минав интервјуто на 17.02.2014. значи поднесувањето на документите и интервјуто беше во амбасадата, а за понатаму како ќе иде процедурата не знам, за се се консултирам со посредникот

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
некако дечки слабо со бројкиве со над +16000 оти вака :/

Член од
13 септември 2008
Мислења
194
Поени од реакции
259
http://www.aba.government.bg/?legal=3
lugje spored ova neli znaci deka treba da mineme so dokument od BKKS ili druga organizacija[DOUBLEPOST=1427639192][/DOUBLEPOST]Документ'т за доказване на б'лгарскија произход на в'зходјашт на зајавителја, може да б'де издаден от:

а) б'лгарски или чужд д'ржавен орган;

б) организација на б'лгари, живеешти изв'н Република Б'лгарија, призната с'с Заповед на председателја на Агенијата и вписана в регист'ра на организациите, воден от Агенцијата;

в) б'лгарска православна ц'рква
В'в вр'зка с Правилника за изменение и доп'лнение на Правилника за дејността на Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина по издаване на удостоверенија за б'лгарски произход, от 1 декември 2014 г.е необходимо да се спазват следните изискванија:
1. Документите се подават на хартиен носител на б'лгарски език. Документите, издадени от чужди д'ржавни институции, зад'лжително се придружават от официален превод на б'лгарски език.
2. Изв'ршенијат превод на документите, издадени на чужд език, трјабва да отговарја на изискванијата на с'ответните разпоредби на двустранните международни договори или на Конвенцијата за премахване на изискването за легализација на чуждестранните публични актове /Хагската конвенција от 5 октомври 1961 г./ или на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа.
Ova treba so noviot zakon da bidi, a tuka e napisano kako veke deka mozii so to da se pomini ne razbiram so se slucva matat nekoj raboti so noviot pretsedatel bitno e deka se pozitivni

Wiz

Член од
17 јуни 2008
Мислења
88
Поени од реакции
50
Во ред е сето тоа меѓутоа не требаше вака да ја заглават цела работа.Ево јас место лани да го земам државјанството тек сега ме одобрија и го чекам указот.Живееме во време на информатички бум.Многу лесно може да се дојде до податоци за секој поединец.Пример можеле секој пооделно да го повикаат во Софија на уште еден разговор па макар тоа биле 50 или 60 илјади. и тие што се регуларни да ги одобрат.
Кога ти излезе указот, а кога беше на интервју? :)

Има ли некој извадено пасош или да му излегол указ од 2014 кои биле на интервју?

Член од
21 јули 2010
Мислења
352
Поени од реакции
320
Има ли некој извадено пасош или да му излегол указ од 2014 кои биле на интервју?
Mислам дека не, при крај се со 2013 та............би требало наскоро да се почне со 2014

• Ми се допаѓа
Reactions: Wiz
Член од
25 февруари 2014
Мислења
242
Поени од реакции
244
Кога ти излезе указот, а кога беше на интервју? :)

Jas sum od 2012 a od 2014 seuste nema nikoj dobieno osven tie po brza postapka so roditeli so bg drzavjanstvo.

• Ми се допаѓа
Reactions: Wiz
Член од
18 септември 2014
Мислења
828
Поени од реакции
747
Има некој од 2015 година да е бил на интервју после поднесувањето на документите во ДАБЧ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom