Интернет трговија и закони

Член од
11 декември 2007
Мислења
116
Поени од реакции
2
Здраво форумџии :)

Ме интересира, дали некој од форумов се занимава со трговија на интернет, и какви закони постојат на што треба да обрнам внимание затоашто ке треба да повлекувам суми до неколку илјади евра на Skrill месечно и потоа да уплаќам дел преку paypal.

Што треба да знам за во македонија и како е најдобар начин да се изведе овој процес ?

D

Darko_ufo

Гостин
Најубаво е да си платиш консултантска куќа ама пред да ти ги земат парите осигурај се дека ќе ти помогнат. Инаку има некои закони донесени од оваа гарнитура дека сметки од странски банки се забранети а ти дека ќе ги примаш преку skrill фактички имаш online сметка во странска банка. Исто како што не смееш да се кладиш на интернет и да повлечеш пари, така да според мене ќе работиш незаконски, башка што ќе мораш на тие пари да плаќаш данок па дури и придноеси со новиов закон.

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.200
Поени од реакции
18.303
Закони во Македонија какви и да има од оваа област како прво не се спроведуваат, а како второ не се доволно усогласени, средени и донесени во онаа форма во која може да функционираат во денешни услови. Така да цепај си и ич не се секирај.

Член од
11 декември 2007
Мислења
116
Поени од реакции
2
Па како што разбрав секој трансфер кон државава оди преку НБРМ. Е сега сигурно трансфери од по неколку илјади евра би биле интересни за УЈП ?

А што закониве во државава се од изминатиот милениум тоа е сосема друга работа.

DonExo

Apex
Член од
1 ноември 2012
Мислења
459
Поени од реакции
298
да пробаш да ги пренасочеш парите на платежни процесори како Neteller/Payoneer и слични кои имат свои дебитни картички - мислам би ти била најдобра опција. (мислам дека и Skrill имат нивна картичка)
Сите пари шо ќе ги имаш пример на Нетеллер акаунтот - ти се веднаш достапни на таа нивната Нет+ картичка, која ти ја праќат на домашна адреса... и не се замараш воопшто со даноци, казни и слично...

Е сега овоа е супер за нас ситните риби, по неколку стотина долара шо вртеме месечно.. а за тебе.. не знам.. разгледај ги тие опции

Член од
11 декември 2007
Мислења
116
Поени од реакции
2
Колку што знам картичката на скрил не е достапна во МКД. А мислам дека и Payoneer е блокиран од PayPal http://community.payoneer.com/en/discussion/19680/paypal-no-longer-accepting-payoneer . Друга опција е некои рандом сајтови што нудат услуга да префрлат пари од скрил ама мислам дека тие воопшто не се безбедни.

DonExo

Apex
Член од
1 ноември 2012
Мислења
459
Поени од реакции
298
Друга опција - да си отвореш банкарска сметка во Бугарија, и да регистрираш нов пејпал со Бугарската картичка...
башка ако можеш Нетелер некако да го искористеш - нема да се покаеш.

Член од
11 декември 2007
Мислења
116
Поени од реакции
2
Можно е да се отвори сметка во бугарија без државјанство ? Или во некоја друга земја во близина ?

DonExo

Apex
Член од
1 ноември 2012
Мислења
459
Поени од реакции
298
сметка мислам дека може (иако не сум сигурен), но пак чќе имаш проблем.. после кога ќе го стигнеш лимитот на Пејпал ќе ти тражат residence documents бла бла.. а ти очигледно ќе немаш такви БГ документи.. така да нема ногу работа и тоа да ти заврши мислам.

Види, пиши ми ти мене малце подетално ако сакаш во порака, што како ти е работата, како ќе се одгивават дејствијата за вадење и слично.. па ќе ти понудам ја нешто од моја страна ако ти се допадне.

zabiste

Ако не ааа ако не...
Член од
8 октомври 2013
Мислења
242
Поени од реакции
699
Можеш преку нетелер слободно да си извадиш картичка за македонија, а мислам дека лимитот е некаде околу 700 евра макс. на една недела, но не сум сигурен, може да е поголем. Провери за секој случај.

Член од
11 декември 2007
Мислења
116
Поени од реакции
2
Нетелер не ми врши работа пошто ми требаат и пејпал и скрил константно. Пејпал за плаќање скрилл за превземање. Проблемот ми е како да уплатам на пејпал преку скрил а да не внесувам во банка без потреба. Или барем на легален начин :)

Член од
16 март 2015
Мислења
6
Поени од реакции
0
Страшна работа е ова УЈП :) Ја правам по 2000евра годишно (студент сум ова му иде како бонус џепарлак) и ги влечам преку skrill, не пријавив данок годинава... Валјда нема ујп да ми пишат писулче со казна од неколку илјади евра а ?

п.с.
А на крај краева срамота е данок да плаќаме, 10 посто на сајтот кај со заработуваме лапаат, скрил лапа некој долар, од тутунска ке земат несо при претварање у денари.... и уште на груевски да му даваме, срамота :(

Последно уредено:
Член од
11 декември 2007
Мислења
116
Поени од реакции
2
Значи ако сакам да префрлам пари што ми се потребни за бизнис од скрил до пејпал јас треба да платам 35% и потоа и 35% на заработеното според нашиве закони. Јас незнам зашто уопште не постават нов закон кај што државата ги конфискува сите пари што ги имаме па да не се замараат да заобиколуваат со вакви безвезни закони.

Ги жалам тие што се форсирани од работодавецот и администрација да гласаат за вмро, ама тие што по своја волја гласаат се навистина суицидални луѓе.

За пример, во соседна србија можен е прилив од ~15.000 еура годишно без потреба од плаќање данок, и 10% за над 15. Пошто таму сваќаат колку се битни девизни приливи за државата а не на најбрз можен начин да ги стават во буџетот и да бидат експресно потрошени за намени кои што воопшто не им помагаат на граѓаните.(сите знаеме кај одат парите ама ајде колку да не одам толку оф топик)

Крајно разочарувачки.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.328
Поени од реакции
21.637
За пример, во соседна србија можен е прилив од ~15.000 еура годишно без потреба од плаќање данок, и 10% за над 15. Пошто таму сваќаат колку се битни девизни приливи за државата а не на најбрз можен начин да ги стават во буџетот и да бидат експресно потрошени за намени кои што воопшто не им помагаат на граѓаните.(сите знаеме кај одат парите ама ајде колку да не одам толку оф топик)
Бооо глупости тресење. До 15,000 евра не се плаќало данок... :ROFLMAO: :facepalm:
Од кај ги ваѓаш информацииве жити вилицата од баба ти!? Еве колку се плаќа данок во Србија:
The standard personal tax rate is 10%. If the individual earns more than 3 times average salary, an additional tax rate of 10% is applied. For a person earning six times the average salary, an additional 15% is applied on top of the previously described taxes. It must be clear that all the tax rates described are cumulatively applied, one on top of the other.

Obligatory contributions for state funds by an employee (up to a certain amount) include:
- 13% state pension fund
- 6.5% state health fund
- 0.5% unemployment insurance
[DOUBLEPOST=1426864479][/DOUBLEPOST]
Најубаво е да си платиш консултантска куќа ама пред да ти ги земат парите осигурај се дека ќе ти помогнат. Инаку има некои закони донесени од оваа гарнитура дека сметки од странски банки се забранети а ти дека ќе ги примаш преку skrill фактички имаш online сметка во странска банка. Исто како што не смееш да се кладиш на интернет и да повлечеш пари, така да според мене ќе работиш незаконски, башка што ќе мораш на тие пари да плаќаш данок па дури и придноеси со новиов закон.
Булшит. Скрил не е банка. Не туку шири дезинформации.

Последно уредено:
Член од
11 декември 2007
Мислења
116
Поени од реакции
2
@conartist Да, баба ми работи во даночна фирма во РС. Наместо да трчаше да докажеш како не сум во право, првин можеше да се обидеш и да прочиташ што точно пишав. Ама не е битно, сепак е форум па мора некој наместо да размисли за решение попрво ќе ти каже како си неук.

"Neoporezivi iznos dohotka za 2014. godinu iznosi 2.211.336 dinara i odgovara visini trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Republici Srbiji u 2014. godini (737.112 dinara x 3)."

http://www.pktatic.rs/novosti/elementi-za-utvrdjivanje-godisnjeg-poreza-na-dohodak-gradjana-za-2014-godinu/

Kajgana Shop

На врв Bottom