Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Не ми одговори! Како тоа во псалмот е метафора, а во окултните текстови не било метафора?
Не ти одговорив.. па за што е постот за кој ме цитираш!? за временската прогноза утре.. ? ај прочитај што пишува во предпоследната реченица со Исус Христос..

Не ти одговорив.. па за што е постот за кој ме цитираш!? за временската прогноза утре.. ? ај прочитај што пишува во предпоследната реченица со Исус Христос..
Така е, у право си. Матируваш невидено. Секоја чест :aplauz:

Повели обори ми ја аргументацијата дека ти стварно си Бог и можеш да разделиш море.
Аргументација имал тој златниот......:pos::pos::pos: Да не пукнеш.

Ако знаеш англиски читај:

God is not some Being outside of ourselves. He is not some cloudy figure, perhaps an old man of sorts, that watches our every move and judges us. He is not a stern father that judges and rebukes you, but “the Child-Voice of Love in thine own Soul!”

In a sense, Jesus was an example of the Man-God, who was both Man and God. In him was God made Man and Man made God. Even as he says, “I and my Father are one.” (John 10:30)

In the symbol we sign each message with, the Unicursal Hexagram, we show God and Man as One. Traditionally, the Hexagram is formed of two separate triangles representing interlocking opposites of male & female, god & man, spirit & matter, etc. The unicursal hexagram – which literally means a hexagram that can be drawn in one stroke without lifting up a pen – symbolically asserts a unity between these complements.

One reason Christianity is dead is that the symbols are unbalanced. We praise good & life, and fear evil & death. In Thelema:

“My adepts stand upright; their head above the heavens, their feet below the hells.” (Liber Tzaddi)

Since God is All, and since Man’s true identity is One with God’s (and God’s true identity one with Man’s) we move beyond opposition into unity with All things from Highest to Lowest. As it is said: “Love is the law, love under will” and Love means Union. Again it is written:

There is no grace,

There is no guilt,

This is the law:

DO WHAT THOU WILT.

God is expressed by Doing one’s own Will, which if pure is one with God’s will and God’s will is one with your own Will, and in that Thou art God. This is not a judgmental god of sin and hell and fear of punishment and endless retribution.

“Remember all ye that existence is pure joy; that all the sorrows are but as shadows; they pass & are done; but there is that which remains… Beauty and strength, leaping laughter and delicious languor, force and fire, are of us.”

Thelemites even go so far as to call themselves Atheists because they identify so closely with God. As it is said: “To admit God is to look up to God, and so not to be God. The curse of duality.”

We simultaneously deny the dogmatic Theistic god of superstition and assert our identity so closely with the God who is All that we admit of No Other. This is the secret meaning of saying “There is no god”: “This refers to the spiritual experience of Identity. When one realizes one’s Truth there is no room for any other conception.

It also means that the God-idea must go with other relics of the Fear born of Ignorance into the limbo of savagery. We speak of the Idea of God as generally understood, God being “‘something ‘not ourselves’ that makes for righteousness.””

The true God is one with ourselves, for “There is no god but man!”

Аргументација имал тој златниот......:pos::pos::pos: Да не пукнеш.

Ако знаеш англиски читај:

God is not some Being outside of ourselves. He is not some cloudy figure, perhaps an old man of sorts, that watches our every move and judges us. He is not a stern father that judges and rebukes you, but “the Child-Voice of Love in thine own Soul!”

In a sense, Jesus was an example of the Man-God, who was both Man and God. In him was God made Man and Man made God. Even as he says, “I and my Father are one.” (John 10:30)

In the symbol we sign each message with, the Unicursal Hexagram, we show God and Man as One. Traditionally, the Hexagram is formed of two separate triangles representing interlocking opposites of male & female, god & man, spirit & matter, etc. The unicursal hexagram – which literally means a hexagram that can be drawn in one stroke without lifting up a pen – symbolically asserts a unity between these complements.

One reason Christianity is dead is that the symbols are unbalanced. We praise good & life, and fear evil & death. In Thelema:

“My adepts stand upright; their head above the heavens, their feet below the hells.” (Liber Tzaddi)

Since God is All, and since Man’s true identity is One with God’s (and God’s true identity one with Man’s) we move beyond opposition into unity with All things from Highest to Lowest. As it is said: “Love is the law, love under will” and Love means Union. Again it is written:

There is no grace,

There is no guilt,

This is the law:

DO WHAT THOU WILT.

God is expressed by Doing one’s own Will, which if pure is one with God’s will and God’s will is one with your own Will, and in that Thou art God. This is not a judgmental god of sin and hell and fear of punishment and endless retribution.

“Remember all ye that existence is pure joy; that all the sorrows are but as shadows; they pass & are done; but there is that which remains… Beauty and strength, leaping laughter and delicious languor, force and fire, are of us.”

Thelemites even go so far as to call themselves Atheists because they identify so closely with God. As it is said: “To admit God is to look up to God, and so not to be God. The curse of duality.”

We simultaneously deny the dogmatic Theistic god of superstition and assert our identity so closely with the God who is All that we admit of No Other. This is the secret meaning of saying “There is no god”: “This refers to the spiritual experience of Identity. When one realizes one’s Truth there is no room for any other conception.

It also means that the God-idea must go with other relics of the Fear born of Ignorance into the limbo of savagery. We speak of the Idea of God as generally understood, God being “‘something ‘not ourselves’ that makes for righteousness.””

Абе остај ова Окултистичкиве глупости,одговори ДАЛИ АКО ТЕ ОДНЕСАМ НА ОХРИДСКО ЕЗЕРО ЌЕ МОЖЕ ДО АЛБАНИЈА ДА ГО РАЗДЕЛИШ НА ПОЛА ? да или не и не мрчи више! не ти тражам докторат да напишеш туку да одговориш со едноставно ДА и со едноставно НЕ.Поштеди ме од хексаграми и твои овие..

Абе остај ова Окултистичкиве глупости,одговори ДАЛИ АКО ТЕ ОДНЕСАМ НА ОХРИДСКО ЕЗЕРО ЌЕ МОЖЕ ДО АЛБАНИЈА ДА ГО РАЗДЕЛИШ НА ПОЛА ? да или не и не мрчи више! не ти тражам докторат да напишеш туку да одговориш со едноставно ДА и со едноставно НЕ.Поштеди ме од хексаграми и твои овие..
Во такво нешто може да веруваат деца што гледаат том и џери и што мислат дека пакетчето под елка им го носи дедо мраз а братчето им го донел штркот.....и ти нормално.
Јас сеуште го имам зачувано умот.

...........................................................

Aко добро го разбрав текстот, ти тврдиш дека човекот ја измислил идејата за Бог за да пронајде утеха во суровиот свет, слично како што осамено дете си измислува непостоечко другарче?

И дека човештвото што досега не било збришано од болести, супервулкани, метеорити и други природни катаклизми може да ѝ се заблагодари само на чистата случајност што вакви природни процеси го заобиколувале до сега. Прашање е до кога ќе ја има таа среќа? И што после тоа? Човекот ќе биде само уште еден изумрен вид како и многуте други видови досега?

Треба да правиш разлика помеѓу обожување (λατρεια), почитување на светителите ( προσκυνησις), натпочитување на Богородица (υπερδουλια) и чествување на ангелите и светителите (δουλια).

ЛАТРИЈА (гр. λατρεια, лат. adoro, - adoratio или latria, богослужење, богопоштовање, клањање, поклоњење): дубоко религиозна радња, праћена обредом и покретима, кроз коју се исказује пуна зависност и покорност пред Богом као свемоћним и сведржећим Господом: "Господу Богу своме клањај се и њему јединоме служи" (Мт. 4,10; 10,12; Лк. 4,8; Дела 7,7; уп. Пон. закон. 6,13). Латрија је везана за саму природу религије Старога и Новога Завета (Рим. 9,4), а подразумева веру у живога и личноснога Бога Који улази у свесни дијалог са личносним бићима. Блажени Августин (354-430) афирмише латрију као основни хришћански став потпуног покоравања Богу (0 правој вери, гл. 45). Премда су практиковали обред евхаристијске жртве, Хришћани су од самог почетка Цркве одбили да приносе жртве паганским идолима, позивајући се не само на недоследност жртава хране и животиња него и на идоло-латријски карактер култа богова (Рим. 1,25). У расправама изазваним иконоборством, православни су доказивали да поштовање икона није идололатрија (идолопоклонство), јер се иконографским или сликовним приказивањем личности не поштују као богови, на материјалној основи, како вероваху иконоборци, - него се превасходно поштују због њихове подобности са насликаним ликовима. Поштовање дато иконама прелази непосредно на представљене личности (в. ИКОНА).

Латрија или богослужење сачињава највиши култ: клањање у правом смислу које приличи лицима Свете Тројице. Лашрија се разликује од поштовања или чествовања уопште (προσκυνησις), за којима следи надпоштовање (или υπερδουλια) Мајци Божијој у Њеноме својству Богородице (Θεοτοκος), и чествовања (δουλια) анђела и светих због њихове блискости са Христовом личности. Евхаристијски хлеб и вино претворени у Тело и Крв Господњу изискују и добијају исти облик латрије, док се Јеванђеље, крст и иконе поштују у релативном смислу, то јест кроз њихов однос са представљеним догађајима и личностима. Латрија се исказује у чину клањања, приношења дарова, епиклептичким молитвама и славословљима, у побожним и благочестивим покретима.

Латрија се радикално разликује од идололатрије, као што постоји апсолутна разлика између религије и митологије, између Тајне и мита. У чину латрије(богослужења, богопоштовања), хришћанин се обраћа Богу као ипостасном бићу које је пуно љубави, док идололатрија (идолопоклонство) долази из страха (или из мита) од безличног божанства, представљеног у безгласном идолу. Апостол Павле говори о λογικη λατρεια, то јест о привођењу верника у стање самосвесне жртве: "Молим вас, дакле, браћо, ради милости Божије, да дате тјелеса своја у жртву живу, свету, угодну Богу, као своје духовно богослужење" (την λογικηιν λατρεια υμων) (Рим. 12,1).
латрија-идолатрија ова ти е драпај си мадиња.Не по врат по шија.[DOUBLEPOST=1426000511][/DOUBLEPOST]Kon Presveta Bogorodica

Presveta Devo,Majko na Sevisniot Gospod,
Semilostiva Zastitnice i Pokrovitelke
na site sto so vera ti pristapuvaat,
pogledni na mene od visocinata na
Tvojata nebeska slava,
poslusaj ja sega mojata smirena molitva,
i prenesi mu ja na Tvojot sakan Sin.
O,Preblagoslovena Bogorodice,
Ti si skoroposlusnica na site
i radost na naskrbenite,
poslusaj me mene nazaleniot.
Ti gi smiruvas tagite,
smiri gi i moite tagi i izlekuvaj gi
moite dusevni i telesni bolesti.
Na Tebe posle Boga,
ja polagam sekoja moja nadez,
bidi mi Zakrilnica i silna Zastapnica
pred Tvojot Sin,Gospod nas Isus Hristos.
Zasili ja mojata vera vo Nego,
utvrdi me vo Negovata ljubov,
i nauci me da Te sakam i da Te proslavuvam,
Precista Majko Bozja,
Bogorodice Marijo.
Se zasolnuvam pod Tvojot svet pokrov,
Precista Bogorodice,zakriluvaj me.
Amin.

Последно уредено:
Aко добро го разбрав текстот, ти тврдиш дека човекот ја измислил идејата за Бог за да пронајде утеха во суровиот свет, слично како што осамено дете си измислува непостоечко другарче?

И дека човештвото што досега не било збришано од болести, супервулкани, метеорити и други природни катаклизми може да ѝ се заблагодари само на чистата случајност што вакви природни процеси го заобиколувале до сега. Прашање е до кога ќе ја има таа среќа? И што после тоа? Човекот ќе биде само уште еден изумрен вид како и многуте други видови досега?
Значи ако тебе не ти одговара можноста човекот да биде збришан и ако немаш одговор што понатаму, тоа значи дека за вистина треба да го сметаш само она што тебе ти нуди задоволителен одговор? И не, не си разбрал добро. Дали некој ја измислил идејата за Бог, или таа е нешто друго, не е предмет на дискусија на текстот што си го цитирал.

Во такво нешто може да веруваат деца што гледаат том и џери и што мислат дека пакетчето под елка им го носи дедо мраз а братчето им го донел штркот.....и ти нормално.
Јас сеуште го имам зачувано умот.
Па сеа нели веруваше дека си Бог,сега јас цртани правам.Ни ти не знаеш самиот што си..

Па сеа нели веруваше дека си Бог,сега јас цртани правам.Ни ти не знаеш самиот што си..
Да користиш христијанска терминологија, за нешто кое има сосема различен концепт и пристап е или злонамерно извртување на фактите или ограниченост во разбирањето на тематиката. Грев, пекол, рај, ангели, богови.....се христијански концепти, во окултните правци тие немаат исто значење, некои дури и не се употребуваат воопшто. Тоа е исто како да користиш терминологија од автомеханика, за да објасниш како се прави торта или сладолед.
Вие како прво и прво не сте способни да разберете дека има разни концепти за тоа што претставува Бог(теизам, деизам, пантеизам), и она што е различно од вашето слепо верување, го прогласувате за лага, отфрлање на Бог, сатанизам и што уште не. Тешка глупост и лага е дека окултизмот имал за цел да го отргне човекот од Бог! Окултните правци се сосема различна гранка, иницијантите се стремат да го осознаат Бог, а не да веруваат што некој тврди дека Бог е!

Сеа си Бог или не ? тоа кажи ми,не ми прави демагогија..

Затоа друг пат,не треси глупости дека си ГОСПОД затоа што Бог во Библијата те демантира ,,НЕМАШ ДРУГИ БОГОВИ ОСВЕН МЕНЕ'' !
Колку си ти отиден со умот човече......страшна работа. Јас му објаснувам дека поимите бог, ангели, пекол, рај имаат поинакви значења, тој ми вика тврдиш дека си Господ......
И после било навреда да се каже дека ваков човек е глуп! Вистината била навреда за некого...... Ако некој се соблече гол, навреда е да му кажеш дека е гол испаѓа работава.....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom