Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Ај сега кажи за жена му на шефот.
Ме вадиш од контекс,ова е само споредба на традиционалното црковно сваќање за Бог,кое им се сервира на широките народни маси од свештенството,и искуственото кое е за малкумина,малкумина како што биле пророците,апостолите.Кабалата,Телемата,Розенкројцеризмот,Езотеризмот сите тие имаат посуптилно истражување за разлика од традициите,обредите и сите формалности кои што ги нуди тобожната црква која е само хиерархиска материјалистичка организација.

Јахве е Бог,а Исус не е Бог.Докажи го спротивното па ќе се разбереме.Инаку вака ништо не правиме.Ти ќе си пишуваш по твое,така како што те учеле.

Shemah.gif

Чуј Израеле, Јах Е наш Бог, Јах Е Еден.
Shmaa Yisrael, Yah Hoveh Eloheinu, Yah Hoveh Echad.

Во хебрејскиот јазик, глаголот сум нема сегашно време. Има само идно и минато време:

http://quizlet.com/8316494/hebrew-verb-to-be-flash-cards/

Taка, во еврејскиот јазик не можеш да кажеш: Jaс сум учител, јас сум паметен и сл., туку велиш јас - учител, јас - паметен и сл. Употребата на глаголот hoveh (јас сум) имплицира дека оној што го користи е Семоќен!

http://www.revelations.org.za/NotesS-Name.htm

http://www.12accede.org/Gods_holy_Name.pdf

Јах се себеобјавува преку Исус (Yehoshu'a - Бог спасува).

Во Исаија 7:14 се вели:

Затоа Самиот Господ ќе ви даде доказ: ете, Девица ќе зачне и ќе роди Син, и ќе Му дадат името Емануел.

A во Матеј 1:23 се вели:

И ете, девица ќе зачне во утробата своја и ќе роди Син, и ќе го наречат Емануил – што значи: со нас е Бог!

A тоа значи дека Јах(Бог) е отелотворен преку Исус.

Види стр. 58 во линков:

Shemah.gif

Чуј Израеле, Јах Е наш Бог, Јах Е Еден.
Shmaa Yisrael, Yah Hoveh Eloheinu, Yah Hoveh Echad.

Во хебрејскиот јазик, глаголот сум нема сегашно време. Има само идно и минато време:

http://quizlet.com/8316494/hebrew-verb-to-be-flash-cards/

Taка, во еврејскиот јазик не можеш да кажеш: Jaс сум учител, јас сум паметен и сл., туку велиш јас - учител, јас - паметен и сл. Употребата на глаголот hoveh (јас сум) имплицира дека оној што го користи е Семоќен!

http://www.revelations.org.za/NotesS-Name.htm

Јах се себеобјавува преку Исус (Yehoshu'a - Бог спасува).

Во Исаија 7:14 се вели:

Затоа Самиот Господ ќе ви даде доказ: ете, Девица ќе зачне и ќе роди Син, и ќе Му дадат името Емануел.

A во Матеј 1:23 се вели:

И ете, девица ќе зачне во утробата своја и ќе роди Син, и ќе го наречат Емануил – што значи: со нас е Бог!

A тоа значи дека Јах(Бог) е отелотворен преку Исус.

Види стр. 58 во линков:

Бог е Еден,Тој нема ниту посредник,ниту родил,ниту му е потребен придружник.А Исус е веќе нешто друго,тој бил учител,кабалист,исцелител.

Може и Талмудот го применувал............

Вас ве лажат во Окултизмот дека слбоодата која ќе ја добиете со тоа што ќе го отфрлите Бог од вашите животи(ќе се ослободите од ропството) ќе бидете супер.
Ве лажат со тоа дека да се биде роб односно послушен кон Бог е ропство.Не,тоа љубов.Дали тебе татко ти ти рекол ,,Ако речеш не ме сакаш ќе ти ја исечем главата истата секунда'' ? не верувам,и ретки се тие таткови што викаат тоа затоа што тоа е веќе психичко нарушување.Бог гледаш дека доброволно ги поставува Заповедите.
Какво ропство е реченицата ИЗБЕРИ ГО ? осветете се дека ве лажат во Окултизмот...
Многу правилна забелешка во однос на заблудата што е слобода што е робство. Тука си ги спомнал окултистите, но не само тие а и останатите иноверни се во заблуда дека се слободни а Христијаните/верниците ’’робуваат на догми, Бог...’’.Како и во други погледи така и во поимањето слобода со иноверните имаме диаметрално спротивни ставови. За нив слобода е всушност робувањето на своеглавието и егото, кое се разбира во даден момент станува контрапродуктивно и изходот е секогаш негативен. Кај верните слобода е да го потчиниш своеглавието и егото на Христовата/Божјата волја, додека додека неможноста за контолирање своеглавието е робување.

Многу правилна забелешка во однос на заблудата што е слобода што е робство. Тука си ги спомнал окултистите, но не само тие а и останатите иноверни се во заблуда дека се слободни а Христијаните/верниците ’’робуваат на догми, Бог...’’.Како и во други погледи така и во поимањето слобода со иноверните имаме диаметрално спротивни ставови. За нив слобода е всушност робувањето на своеглавието и егото, кое се разбира во даден момент станува контрапродуктивно и изходот е секогаш негативен. Кај верните слобода е да го потчиниш своеглавието и егото на Христовата/Божјата волја, додека додека неможноста за контолирање своеглавието е робување.
Благодарам.И неверните,ама Окултизмот го има тоа баш онака,стрикно дефинирано што е целта.Чим ги лажат дека почитувањето на Божјите Закони е ропство а не доброволна послушност и љубов кон истиот тој Бог.... шта речи...

Првин одлучи се на кого ќе се потчиниш,На Бог ли,на Христос ли,на Богородица,на Св.Ѓорѓи,на Св.Петка,на Вртолом,на Игнат,и уште на илјадници други.Народот е целосно збунет,се нарекуваат Православни Христијани,а незнаат на кого му се покоруваат и во кого веруваат.А Кој ја ствара таа заблуда,сигурно не атеистите,муслиманите ли,окултистите ли.Кој?

Првин одлучи се на кого ќе се потчиниш,На Бог ли,на Христос ли,на Богородица,на Св.Ѓорѓи,на Св.Петка,на Вртолом,на Игнат,и уште на илјадници други.Народот е целосно збунет,се нарекуваат Православни Христијани,а незнаат на кого му се покоруваат и во кого веруваат.А Кој ја ствара таа заблуда,сигурно не атеистите,муслиманите ли,окултистите ли.Кој?
Немаш елементарни познавања од Православното Христијанство.Господ Исус Христос е оној пред кого се поклонуваат Христијаните,затоа што ,,Никој не доаѓа при Отецот освен преку него'' и затоа што Он со својата смрт на крстот ги плати нашите гревови И НЕ ПОМИРИ со Бог.
Другите што ги наброја,се за слава и почит како указ на нивното дело и живот.

Немаш елементарни познавања од Православното Христијанство.Господ Исус Христос е оној пред кого се поклонуваат Христијаните,затоа што ,,Никој не доаѓа при Отецот освен преку него'' и затоа што Он со својата смрт на крстот ги плати нашите гревови И НЕ ПОМИРИ со Бог.
Другите што ги наброја,се за слава и почит како указ на нивното дело и живот.
Така значи.До Бог се стигнува преку Христос.А до Христос за да се стигне се оргира преку неговата мајка Богородица.Ако она е зафатена може да заврши работа и некој од горенаведените светии.Небесна хиерархија.Навистина тешко ако толку треба да се помине администрација,и заобиколување.А Бог е Совршен и Тој е Насекаде.Доволно е само да помислиш,и Тој веќе знае за твојата потреба.

Така значи.До Бог се стигнува преку Христос.А до Христос за да се стигне се оргира преку неговата мајка Богородица.Ако она е зафатена може да заврши работа и некој од горенаведените светии.Небесна хиерархија.Навистина тешко ако толку треба да се помине администрација,и заобиколување.А Бог е Совршен и Тој е Насекаде.Доволно е само да помислиш,и Тој веќе знае за твојата потреба.
Хахахахаха... немој аман да го замениш исписимус во размислувањава да не речам глупостиве.Ти разбираш на македонски што значи ,,Да се почитуваат'' ? јас ти кажувам дека Христос е патот до Бог и никој неможе без Него да дојде до Бог,ти овде ми направи цела администрација.Светците се само Отци т.е луѓе кои покажале со својот живот што е Христијанство во буквална смисла на зборот па затоа Православната црква им оддава почит.Дај човече читај Библија,какви обиколници какви зафатени светии...

Хахахахаха... немој аман да го замениш исписимус во глупостиве.Ти разбираш на македонски што значи ,,Да се почитуваат'' ? јас ти кажувам дека Христос е патот до Бог и никој неможе без Него да дојде до Бог,ти овде ми направи цела администрација.Светците се само Отци т.е луѓе кои покажале со својот живот што е Христијанство во буквална смисла на зборот па затоа Православната црква им оддава почит.Дај човече читај Библија,какви обиколници какви зафатени светии...
Интересно,ме цитираше за сите,и за светиите на кои не им се молиш,и за Христос патот до Бог кој истовремено е и Бог.А зошто не ја споменуваш Богородица,таа е најпочитувана и најобожавана.Нејзе сите и се молат.Таа во православието повеќе се обожува дури и од Христос.

Интересно,ме цитираше за сите,и за светиите на кои не им се молиш,и за Христос патот до Бог кој истовремено е и Бог.А зошто не ја споменуваш Богородица,таа е најпочитувана и најобожавана.Нејзе сите и се молат.Таа во православието повеќе се обожува дури и од Христос.
:facepalm:.. ти што мислиш што е Богородица,Светија или Бог во Православието ?

:facepalm:.. ти што мислиш што е Богородица,Светија или Бог во Православието ?
За мене лично ниту таа ниту светиите имаат некое посебно значење.А тоа што ја издигнувате над светиите,и ја изедначувате со Тројството е нешто друго.Сосема пореметено верување.Верувајте си како што сакате,ама бидете си искрени самите на себе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom