Ovaa sto ja imam gledano e bela obicna ograda od zelezo no kako da ima plastificirana folija na zelezoto i se kupuva gotova , ja ima na razlicna visocina..Ne e kovano zelezo.Мислиш на ограда од ковано железо (црни железа)?
![]()
Ovaa sto ja imam gledano e bela obicna ograda od zelezo no kako da ima plastificirana folija na zelezoto i se kupuva gotova , ja ima na razlicna visocina..Ne e kovano zelezo.Мислиш на ограда од ковано железо (црни железа)?
![]()
Мислам дека од прилика знам за што збориш. Поквалитетните железни огради, меѓу кои и оние од ковано железо чинат околу 50 евра од квадрат. Кога даваш толку пари, најдобро земи си ковано железо.Ovaa sto ja imam gledano e bela obicna ograda od zelezo no kako da ima plastificirana folija na zelezoto i se kupuva gotova , ja ima na razlicna visocina..Ne e kovano zelezo.
Сунгер Боб ти благодарам, баш таква каква што барам. Многу ми помогна да си здрав и жив, ти благодарам од срце.Мислам дека од прилика знам за што збориш. Поквалитетните железни огради, меѓу кои и оние од ковано железо чинат околу 50 евра од квадрат. Кога даваш толку пари, најдобро земи си ковано железо.
Нешто поевтино имаш и во Ројал Инвест (незнам колку е точно цената, но поевтино е). Може да си одбереш мрежеста ограда или најстандардна ограда, поцинкувана или пластифицирана.
http://www.rojalinvest.com.mk/bekatonogradi-i-nadvoreshni-elementi
Јас би ти препорачал да си ставиш sидана ограда во дворот. Направете дупка со длабочина 40 - 60 сантиметри, поставете арматура и наполнете бетон. Над земјата нека биде поткренато едно 15-20 сантиметри. Одозгора sидајте со бетонски блокови. Бетонските блокови се 28 денари од парче, на метро квадратно потребни се 10, значи 280 денари. Вертикално можеш во еден правец блокови да ставиш и арматура, да пополниш со бетон, што значи дека не треба дополнително да правиш бетонски столпчиња, да ставаш оплата, па бетонирање, ова она. Малтерот не е за скап. Блоковите се далеку поцврсти од циглите, што значи дека потешко се кршат и погрубо се работи со нив, со што можете и самите да си ја направите оградата, ни мајстори ви требаат, ни ништо.
![]()
okolu mojot plac se e izgradeno i se uste nekoj gradat, sepak tie so gradat imale nekoja osnova dali temeli ili faza karabina iako i toa ne e soglasno so zakonot. Zkonski ne sme nikoj ni tula da stavi ama sega tie da iskoristat 1 evro m2. Posto jas treba da pocnuva od temeli resiv da ne rizikuvam i da pocekam do 2016 da pomine rokot za da moze da se donese DUP, mene ke me cine za 100m2 sprat i 100m2 potkrovje od 5000 do 6000 evra samo za komunali zatoa sto nesakam da imam glavobolki i nesakam da strepam od prijava na inspekcija togas ke me cini mnogu[DOUBLEPOST=1425074140][/DOUBLEPOST]Другар фала за инфото, иначе плацот се наога на такво место, од сите страни е затворен со куки, и една уличка која е слепа. така да пат, или нешто слично нема шанси да се гради.
А сакав да те прашам, дали би знаел што може да се деси доколку почнам да градам, и поднесам документи?
Има еден случај, каде што еден да го наречам комшија, летото имаше почнато градба до прва плоча, и како наводно го стопирале.... а пред некој ден бев натаму, дечкото ја дигнал комплет куката. И го запрашав што како, ми вика имал стара дозвола ово оно, па као демек таа му ја продолжиле....
Јас планирам на пролет, лето да почнам со градба.... па ке видиме... ти на кој дел си со плацот?
Inaku zboram za palc vo Strumica posto sum StrumicanecImam kupeno plac vo blizina na gradskiot park vo Strumica vo taa naselba momentalno ima okolu 250 kuki i vo posledno vreme e dosta atraktivno mesto mozebi go kupiv i posledniot plac. Placot ima 467 kvadrati i na nego ima struja i voda sepak ke treba da platam za priklucok, me interesira kolku cini priklucokot?Komunalite cinat 30 evra m2 za sprat i 3 evram2 za potkrovje ili podrum.Posto planiram kukjata da bide sprat 100m2 i potkrovje100m2 (znaci potkrovjeto moze da bidat zidovite najmnogu do 120 sm dignati posto nad toa e sprat) dali znae nekoj da mi kaze priblizno so sredno kvalitetni materiali kolku ke cini faza karabina, znaci samo sprat i potkrovje,normalno prasuvam izveduvac da bide gradezna firma? Isto taka kolku ke cini elektricnata instalacija i vodovodot ako vo kukjata na sprat ima kujna,kupatilo,posebno wc,salon,ostava,hodnik i spalna, a na podkrovjeto 3 spalni i mini kupatilo so tus kabina? Blagodaram![DOUBLEPOST=1425073417][/DOUBLEPOST]d[DOUBLEPOST=1425073826][/DOUBLEPOST] okolu mojot plac se e izgradeno i se uste nekoj gradat, sepak tie so gradat imale nekoja osnova dali temeli ili faza karabina iako i toa ne e soglasno so zakonot. Zkonski ne sme nikoj ni tula da stavi ama sega tie da iskoristat 1 evro m2. Posto jas treba da pocnuva od temeli resiv da ne rizikuvam i da pocekam do 2016 da pomine rokot za da moze da se donese DUP, mene ke me cine za 100m2 sprat i 100m2 potkrovje od 5000 do 6000 evra samo za komunali zatoa sto nesakam da imam glavobolki i nesakam da strepam od prijava na inspekcija togas ke me cini mnogu
taka mi kaza od kataster za kvadrat od sprat 1800 denari nema veza kaj siMnogu be toa 30e m2??? u centar da ne si?
Тоа зависи од дизајнерот, колку даваш, толку добиваш.Дали знае некој колку се плаќа дизајнер за уредување на стан мислам да ти даде предлози за боја на зидови,каков паркет,ламинат,плочки да ставиш,како да изгледа кујна,дневна,спална не знам што ?
Отприлика колку се движат ценитеТоа зависи од дизајнерот, колку даваш, толку добиваш.
Ќе дојдат да ти го мерат станот, ќе ти прават 3 д проект на станот, ќе изготват решение и ќе те прашат дали ти се допаѓа проектот, боите, распоредот и мебелот општо. Ти ќе даваш амин, и после проектот ќе се реализира.А тоа со квадрат иде ли ? мислам што уствари прават тие дали за се ти дават идеи,предлози, од почетна фаза на уредување до завршена?