Што со плаќањето? Кој би требало да плаќа?

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Треба да разграничите поими како „обврска“ и „мерак“. Исто како и чувство кога некој константно те части и и некој кому му е мило да те почести.
Го делам мислењето на Њот, Ставро и донекаде на Агда. @Agda Beata све е тоа ок што викаш ако искачаш со студент, невработен. Но прашај го како се чувствува кога ти би му ја платила пијачката. Исто како што кога ќе прашаш некоја цура со повеќе комон сенс кога ја частиш константно.
Половата разлика е оваа - машко помалку трпи коа некоја го части. Зошто? затоа што има чувство на грижа на совест бидејќи не е успешен. Исто као што цура која е често пати частена да се запраша зошто баш толку често и` се нуди.
Гестот е да не се биде пренападен и да не се сфати работата толку сериозно, it`s a freakin` пијачка/мезе/вечера на крај краева. Ако е occasionaly, ок е. Ако е често, едните ќе се изедат дека се „потрошиле“, другите ќе се изнервираат дека е некаков вид на влог.

Веројатно исто како што би се чувствувала и јас. Не правевме голема работа околу ова, плаќал тој што имал, НО размисли кој чувствувал поголем притисок, дали студентот што ја гледа мајка му како се мачи да плати за образование и да ги прехрани и сепак мора да побара пари од дома за да си ја почести девојката(затоа што му е вметнат оној притисок од општеството дека како маж е должен да плаќа), или јас која сама си ги заработувам парите и не барам од никој. Добро знам низ што мине самохраниот родител, затоа и успеав да ги убедам дека е сосема океј да плаќам и јас. Значи пак ќе повторам, не бев само јас таа што плаќа, плаќаше кој располага со кеш во моментот, не пазевме ред. Затоа не ми се допаѓа притисокот над мажот.

Луѓе, во Шведска има дури и брачни парови кои цел живот имаат поделени финансии, односно секој со својата плата. Пример, мажот зема 3500 евра, жената 3000(да, постои дискриминација со платите). Трошоци како струја, кирија, кола, деца... покриваат заедно и потоа остатокот си го трошат секој за себе. Дури и кога одат во кино заедно, секој посебно си плаќа. Доколку еден од партнерите зема многу мала плата за разлика од другиот, дава помал дел за трошоците. Мене лично ова не ми е природно и не би сакала овака, но ми се допаѓа како функционира. Немаат кавги за пари, трошоците подмирени и другото колку ќе остане, толку ќе трошат. Знам дека избегав од тема, муабетов беше за парови во почеток на врска, но поентата ми беше дека сепак она непишано правило дека мажот е тој што треба да плати е издиктирано од општеството, што не значи дека е правилно, нели?

Браво за темава.

Инаку еве јас да кажам нешто од тоа што ме опкружува.

Има пример каде што дечкото плаќа ко луд, девојката новчаник носи како моден детал да и одговара уз облеката. Долго време се во врска значи има некоја поврзаност не е се до парите.

И се случува следното....машкото заборава новчаник, се обраќа кон девојката да ја плати она сметката(некој си 90 денара)....и оваа збеснува...како можеш да заборавиш новчаник, ти си прост ваков таков, овој се заќуте се сврте накај мене и ме замоли јас да го платам нивниот дел да не се резили пред народот.

Заклучокот е дека не постојат правила за тоа кој плаќа, туку кој како си дозволил. Оти во повеќето случаи девојката се осеќа увредена ако биде приморана таа да си го плати својот дел.

Од друга страна има девојки кои што на колена да ги молиш да ги почастиш нема да прифатат.

Исто има и машки спонзоруши кои што знаат кај да упецаат и се шлепаат на грбот на нивните девојки/жени.

Зошто го гледате како негативна работа тоа што јас си го гледам како обврска секогаш да плаќам?
Можам, сакам.
Тука е најбитната работа, сфаќаш? И јас кога можам - сакам и плаќам.

Ама ај види вака. Имаш просечен студент вон Скопје во земјава, кој од дома добива 1500-2000 денари неделно. Во Скопје стуридаат и тој и девојка му и одат 4 пати на кафе неделно и еднаш во неделата одат обавезно на кино/вечера/ручек нешто. Кога испаѓа, тој треба да потроши преку 1000 денари неделно само за да ја види девојка му. И мислиш ли оти со 500-1000 денари ќе преживее 7 дена во Скопје?

Значи тоа е цел муабет, оти ти ако можеш да си дозволиш може на тоа да гледаш како обврска. Има луѓе што работат, што си имаат цела плата за себе и секако се во состојба да частат секогаш. Ама неможе да му се каже на некој оти е сељак дека не плаќал кафе на девојка му. Кога имам вишок пари или кога фаќам нешто на спортска частам нешто обавезно, ама дека неможам да си дозволам секое седнување негде да биде на моја сметка - неможам.

Штета е што вака паметни моми имаат ваков начин на размислување, освен ако не се спрдаат на темава :icon_mrgr:
Додуша и не е некое изненадување, ретки се оние што мечтаат сеуште по принцот не бел коњ, сега принцовите во белото ферари, со белата јахта и белата компанија на неговиот татко се во мода :kuracc:
На темава имам некакво мислење како и повеќето од машките во темава, кои за жал се окарактеризирани како гревови без мозок и пари :icon_mrgr:
Јебига, не секој имал среќа да му падне лажичката во медот кога се родил...
Ниту на прв состанок, ниту на втор, ниту на било кој состанок не сум се замарал со тоа да ја платам цела сметка. Си го плаќам мојот дел, и не чувствувам никаква обврска да му платам нешто на некого освен ако не станува збор за ситуација во која тој што е со мене нема многу средства да си го плати својот дел, или пак дошол во кафаната/кафичот/кај и да е по мое инсистирање.
Во врска често сум знаел да купам нешто што сметам дека ќе го израдува партнерот без разлика дали има повод за тоа, да купам јадење и за двајцата, ама никогаш не сум чувствувал обврска да го правам тоа, туку сум го правел од мерак затоа што сум сакал да ја израдувам партнерката.
И не сум очекувал никакви повратни услуги, ниту пак некогаш сум префрлал дека треба да добијам нешто плус, затоа што сум се сетил да спремам некое изненадување или да почастам од време на време.
Си ја знам длабочината на џебот, затоа и кога не сум бил во можност, никогаш не сум се согласувал да одам на бадијалџиски седења преку ден во кафичи, кога ако ми е дојдено до муабет, можам истиот да го направам и седејќи во некое паркче.
Читам дека има и префрлања за некои што не сакале да ја делат сметката при одење во кафана. Ако не сум јадел нешто, нема што да плаќам, затоа пред да нарачаш нешто, прашуваш кој би сакал да дели салата, вино, ракија итн, барем така оди во наше друштво, ама веројатно ние не сме од овој свет :blablab: Секогаш знам да додадам пари ако му фалат на некој, да оставам некој денар бакшиш, ама не чувствувам потреба да плаќам заедничка сметка, ако јас сум изел пет ќебапи, сум пиел вода, а другите на масата иждрале пола кило месо со салати и пиеле ракија.
Што е тоа потсмевање дека некои ги броеле парите пред да одат некаде?
Нормално дека ќе ги бројат, заборавате во која држаа се живее, дури и ако си вработен не знаеш дали ќе земеш плата, или дали утре ќе леташ од работа. Ќе броиш пари, ако не изброиш доволно ќе си седиш во паркчиња или на игралишта и ќе пиеш вода од фонтана :icon_mrgr:

Не им замерувам на девојките што бараат финансиска стабилност во животот, па затоа мажите ги ценат според парите, а не според други мерила. Како и повеќето момци, така и повеќето девојки во државава не се родиле во розов свет, па уште откако ќе дојдат при крај на средното образование си го препознаваат примарниот фактор за некој да им биде дечко. Ги гледаат секојдневните проблеми во кои се наоѓаат нивните родители и се решаваат да ги избегнат таквите проблеми на подруг начин. Ако во Македонија за работно место примарен услов е партиска книшка, тогаш за да дојдеш до срцето на поголемиот дел од девојките условот е да им гарантираш (финансиски) дека ќе ги извадиш од гомната во кои живееле дотогаш.
Имаш девојки кои се родиле богати и уште од мали се научени дека треба да се дружат со луѓе од нивната класа. Тие се оние кои се сликаат каде стигнат, го шетаат светот секоја година, учат во приватни школи и на приватни универзитети...
Вторите се девојките кои ги опишав погоре, кои во текот на животот сакаат да ги достигнат првите и би се омажиле и за најгрдото и најискомплексирано машко суштество само за да бидат како првите.
Има и девојки кои си работат одлична работа и земаат одлична плата, иако немале добро ситуиран живот од претходно, а за жал и овие што треба да ја знаат маката на еден просечен граѓанин, не ги сфаќаат останатите, се креваат во облаци и они ги напаѓаат богатите момци.
Просечен момак има шанса да фати некоја типка што има длабок џеб и родители кои не летаат во облаци (за жал ретки се ваквите богаташи, затоа и имаат такви снобови од ќерки и синови), па и им контраат на татините принцези кои ги ставив во првата категорија.

За жал и момците се доста искомплексирани, знаат дека со малце подлабок џеб можат да ја легнат секоја, па бидејќи мислат само со курот, некогаш ги разочаруваат и оние искрените девојки.

Јас би рекол ебате светот во кој не постојат фантазери :icon_mrgr:
Ебате животот ако не сум видел мака за да стигнам до нешто, а сум го постигнал со тоа што богатиот партнер ми го купил/подарил само заради длабокиот џеб.
Да бев женско, ќе бев разочаран да живеам живот во кој секој ден дремам на кафиња, шетам низ Европските метрополи за да купувам гардероба, и не сум постигнал ништо друго во животот.
Лесно е да направиш добро тело и истото да му го "продадеш" на некој слепец, и после да уживаш во животот, тешко е да се образуваш, да напредуваш на работни места без ничија помош туку поради твојата посветеност, и да се земеш со некој кој стварно ќе те почитува, па заедно ќе минувате и низ добро и низ лошо.
Ебате животот во кој се ти е достапно и за ништо не треба да се помачиш :гик:
Плус врската со некој кој ќе те почитува и е на иста бранова должина со тебе си носи некои свои убавини кои сигурно нема да ги добиете во врските кои ги гледате како ИНВЕСТИЦИЈА.
Штета голема што ваквите размислувања понатаму се пренесуваат на идните генерации и сме дошле до светот во каков што живееме сега...
Попрво би одбрал да живеам од ден за ден со некој кој ме сака каков што сум, отколку да го поминам цел живот во мед и млеко со некој на кого сум му факинг спонзор.

Interesno e sto eden del od vas ste mnogu sovremeni vo vrska so plakanjeto smetka, a golemi tradicionalisti koga stanuva zbor za seksot. Da potsetam deka proglasivte za kurva devojka koja imase eden i pol decko, ama ako vi se brkne vo dzebot, odma Skandinavci stanuvate. Skrzavi licemeri!

Interesno e sto eden del od vas ste mnogu sovremeni vo vrska so plakanjeto smetka, a golemi tradicionalisti koga stanuva zbor za seksot. Da potsetam deka proglasivte za kurva devojka koja imase eden i pol decko, ama ako vi se brkne vo dzebot, odma Skandinavci stanuvate. Skrzavi licemeri!

LOL, нокаут. :pos:

Јас сум традиционален, ама барем си ги плаќам сметките... :lolzz::lolzz:

LOL, нокаут. :pos:

Јас сум традиционален, ама барем си ги плаќам сметките... :lolzz::lolzz:
Me интересира твое мислење и за "инвестицијата" спомната на претходната страна. Дали според тебе и тоа е нормална работа? :)

Me интересира твое мислење и за "инвестицијата" спомната на претходната страна. Дали според тебе и тоа е нормална работа? :)

Не, тоа е ужасна работа. Жената поинаку треба да инвестира во врската. Најдобро преку грижа за себе, и преку верност.

Poentata na toj post bese deka ne sekogas devojkata ima dobri nameri koga ja deli smetkata.[DOUBLEPOST=1425923415][/DOUBLEPOST]
Не, тоа е ужасна работа. Жената поинаку треба да инвестира во врската. Најдобро преку грижа за себе, и преку верност.
Taka e. A grizata za sebe cini pari. :-)

Poentata na toj post bese deka ne sekogas devojkata ima dobri nameri koga ja deli smetkata.
Тоа е веќе друго. Класична женска подла работа. :icon_mrgr:

Сепак, конкретно на темава јас пишав дека реално најголем дел, од студентите пред се, не се во состојба да ја плаќаат сметката на девојката нон-стоп. И не знам која е тешкотијата да се сфати тоа.

Веројатно исто како што би се чувствувала и јас. Не правевме голема работа околу ова, плаќал тој што имал, НО размисли кој чувствувал поголем притисок, дали студентот што ја гледа мајка му како се мачи да плати за образование и да ги прехрани и сепак мора да побара пари од дома за да си ја почести девојката(затоа што му е вметнат оној притисок од општеството дека како маж е должен да плаќа), или јас која сама си ги заработувам парите и не барам од никој. Добро знам низ што мине самохраниот родител, затоа и успеав да ги убедам дека е сосема океј да плаќам и јас. Значи пак ќе повторам, не бев само јас таа што плаќа, плаќаше кој располага со кеш во моментот, не пазевме ред. Затоа не ми се допаѓа притисокот над мажот.

Луѓе, во Шведска има дури и брачни парови кои цел живот имаат поделени финансии, односно секој со својата плата. Пример, мажот зема 3500 евра, жената 3000(да, постои дискриминација со платите). Трошоци како струја, кирија, кола, деца... покриваат заедно и потоа остатокот си го трошат секој за себе. Дури и кога одат во кино заедно, секој посебно си плаќа. Доколку еден од партнерите зема многу мала плата за разлика од другиот, дава помал дел за трошоците. Мене лично ова не ми е природно и не би сакала овака, но ми се допаѓа како функционира. Немаат кавги за пари, трошоците подмирени и другото колку ќе остане, толку ќе трошат. Знам дека избегав од тема, муабетов беше за парови во почеток на врска, но поентата ми беше дека сепак она непишано правило дека мажот е тој што треба да плати е издиктирано од општеството, што не значи дека е правилно, нели?

Првиот пасус: не станува збор за „деца“ од загрозена средина, пошо знам „деца“ кои што се од релативно добростоеќа фамилија ама ете по некој склоп на мрзо.... овај де околности, не работат. Е сеа и јаре и паре не иде, нели? Обично таквите ги мава фрустрација дека ништо не напраиле во животот бидејќи реално не ни мрднале со прст без тато и мама да им каже. Оние од „загрозена“ ќе исцрнчат и некоја пара и ќе покажат на цура поубаво да си минат.
Вториот пасус сосема се слагам, верувам повеќе на човек што видел нешто низ светот него ли тој што останал дома и дрнда дека секаде е буквално исто како дома. Од тоа „буквалното“ не мрдаме понапред. Околу ова имам неколку случки па ќе ја издвојам најпресната пред неполн месец дена.
Искачаме еден другар и јас со пар холанѓанки на шетња по Сити мол (типот ги викнал, ама пошо слаб е со јазици јас му бев преведувач), и ај на куглање па муабети ова она. Настрана клишето што секој странец ни` се чуди, другар ми и јас претходно решени ќе ги честиме за играње + пијачката. И им падна после тро незгодно и не` молеа да идеме да седнеме некаде демек да го допраиме муабетот (пошо демек оваму било гласно па не сме се чуле ко што треба) па отидовме после на кафе и типкиве инсистираа. Сфатив колку е саат, им „дозволив“ овој пат они да частат.
Поентата на сево ова ми е, никој не остана „сиромашен“ од ова, не имаше драми и подмочувања отстрана, цело време си водевме опуштен муабет. Частењето као гест можда кај секого различно пали, но мислам дека не треба да се сфаќа као пропаст на светот, иако знам да немав ни денар во џебот, не би ни отишол кај другаров па во Сити Мол. Чергичето колку што е, дотаму и нозете, но ако се има повеќе, гестот е добронамерен ако се сфати дека тоа не е „инвестиција“ туку само гест.

Ushte sme kaj plakjanjevo..
Plakja koj mozhe, zar ke merime koj kolku pati platil, doduse toa veke brak se izlituva nema merka se e domashen zaednicki fond, arno ama dodeka bevme vo vrska, plakjal on, a i jas, e plus sakav da prasham toa u natura kako ja delite smetkata?

Многу е забавна темава.

Наградно прашање до машките. Кога на светот би постоеле само две врсти на девојки, едните кои уредно си ги плаќаат сметките но имале голем број на сексуални партнери пред вас, и другите кои имале максимум еден маж пред вас но очекуваат вие да им ги плаќате сметките, каков тип би одбрале? :angel:

Што е поголемо, суетата или скржавоста? :lolzz:

Немаш право да збориш за скржавост кога маж ти неговите пари ги троши и за него и за тебе.... а ти твоите само за тебе....и други ќе нарекуваш скржави лицемери стварно?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom