До кога МПЦ планира да го дере народот?

• Креатор на темата Креатор на темата Moon Child
  • Време на започнување Време на започнување
:vozbud:
МПЦ: Стандардот на граѓаните е пораснат, затоа ги зголемивме цените

105120.jpg
Логично било да се зголемат цените на услугите на црквата во време кога расте стандардот на граѓаните, изјави за 24 Вести, владиката Тимотеј, по реакциите за новиот тарифник на Македонската православна црква - Орхидска архиепископија.
[DOUBLEPOST=1425582055][/DOUBLEPOST]
Све е ова супер,ама каква врска имаат болниците со ова поскапување.Демек да не беа црквите власта у болници ќе инвестираше и непартиски кадри?
Ја овде не глеам верници да се бунат, глеам атеисти како се бунат друг кај ги дава парите.
Ова поскапување е крајна граница на лудилото што се случува во однос на реалноста.
Еве ти пример, за болниците, Гуштеров даде пари да се изгради огромна црква во Радовиш, а ако ја видеш болницата во Радовиш или некое друго место во македонија ќе се згрозиш од глетката или барем ако си доволно стар (барем над 20 години) ќе се потсетиш на детството.
Е сега што мислиш, ако на Гуштеров му треба итна медицинска нега во даден момент, мада било некоја мала интервенција од доктор за што може да му биде спасен животот бидејќи на време се интервенирало што ќе му каже сестрата, господине системот ни е паднат немате закажано или докторот не е во амбулантата, ви останува само да одете во црквата таа ќе ве спаси ?
Или со други зборови, не е битно колку си богат, ако за некоја ситница умреш како скот, пред се поради трошењето на парите на работи што немаат никаква врска со реалните потреби на луѓето.
И да бидеме реални во една фамилија, сигурно не се сите атеисти, но еве на пример, зошто мајка ти да троши пари за поп, а тебе ти вика немам пари да ти позајмам за ова или она или треба да се штеди за ова или она за да има на попот да му дадеме ?

Последно уредено:
[DOUBLEPOST=1425582055][/DOUBLEPOST]
Ова поскапување е крајна граница на лудилото што се случува во однос на реалноста.
Еве ти пример, за болниците, Гуштеров даде пари да се изгради огромна црква во Радовиш, а ако ја видеш болницата во Радовиш или некое друго место во македонија ќе се згрозиш од глетката или барем ако си доволно стар (барем над 20 години) ќе се потсетиш на детството.
Е сега што мислиш, ако на Гуштеров му треба итна медицинска нега во даден момент, мада било некоја мала интервенција од доктор за што може да му биде спасен животот бидејќи на време се интервенирало што ќе му каже сестрата, господине системот ни е паднат немате закажано или докторот не е во амбулантата, ви останува само да одете во црквата таа ќе ве спаси ?
Или со други зборови, не е битно колку си богат, ако за некоја ситница умреш како скот, пред се поради трошењето на парите на работи што немаат никаква врска со реалните потреби на луѓето.
И да бидеме реални во една фамилија, сигурно не се сите атеисти, но еве на пример, зошто мајка ти да троши пари за поп, а тебе ти вика немам пари да ти позајмам за ова или она или треба да се штеди за ова или она за да има на попот да му дадеме ?

Муабетот ми е дека ако не ги вложи во црква ќе ги вложи во нешто друго што сигурно нема да биде општокорисно.Хинт,Скопје 2014.
Гуштеров и таквите како него ги боли кур какви се болниците во Радовиш,бидејки може да се лекува кај сака во светот:icon_lol: Да беше некој друг би ти рекол негови пари као сака да си ги троши,али овој има и покрадено нешто од нашите па сеа преку црквата си ја смирува совеста.

Нормално ако фамилијата нема за леб нема мајката да даде 6000 за крштевање,ама ако син и троши по 1000 ка во кафана нема право да се буни дека поскапеле крштевките(ако е верник).

Кај нас верниците се големи лицемери. Не е проблем за некој што е сиромав и нема пари. Но највеќе се буни оној кој вели дека му е скапа венчавката, но затоа без никаков проблем ќе фрли 500 евра во кафеана за моминска или ергенска вечер. Или ќе организира свадба на која ќе покани 200 гости. А најголем дел од тие гости не го сфаќаат значењето на свадбата и дека тоа е настан во кој се прославува венчавањето како круна на љубовта помеѓу невестата и младоженецот, туку гледаат како на згодна прилика за да се прејадат и опијат и ако ним не им се види доволно богата трпезата тогаш ќе ги оговарат домаќините дека не знаеле да направат свадба (!).

Или ќе каже домаќинот дека му е скапо осветувањето на колачот за Слава или Служба за светителот, ама затоа ќе направи манџи од пет врсти, колачи од десет вида, со гостите ќе се напијат, најадат и ќе пеат соблазнувачки песни. Многумина ќе се опијат и ќе се степаат итн. Ни ваквиот домаќин, ниту неговите гости не ни знаат кој е светецот и кои се неговите заслуги чија Слава слават, туку на гостите најважно им е да се најадат и напијат, а на домаќинот да се покаже со разни јадења и пијачки и со што повеќе пречекани гости.

Slava kod Srba:
http://www.alo.rs/vesti/reportaza-srbija/slavlje-u-dvoristu-vrtica-uz-go-go-igracice-video/61722

Или за оној кому погребните трошоци му се скапи. Таквиот без никаков проблем ќе даде илјадници евра за најмодерна надгробна плоча. Иако вистинските верници знаат дека за починатиот последното пеење од свештеникот е од непроценлива важност за упокоениот. И единствена работа што може да ѝ помогне на неговата душа на патот низ поднебесието, кадешто не му помага ни златен гроб опсипан со бесценети камења.

Не си во право, овој аргумент Мики го пласираше пред неколку години. Зошто не си во право? Сопствените пари заработени со мој личен труд се моја лична сопственост. Како јас ќе ги потрошам е мое лично право загарантирано со Устав и сите меѓународни конвенции за човекови права. Јас како индивидуа одлучувам моите пари каде ќе ги потрошам. Нема систем кој може да ги распредели моите пари. Освен јас за моите лични пари неможе никој да одлучува.

Кога веќе правно ја разграничуваме приватната сопственост многу е лесно натаму да се побие ова. Јас ако сакам моите пари сите до денар ќе ги оставам и во кафана и ќе ги фрлам пред црква и ќе изградам споменик поголем од црквата. Значи тоа е мое право тука нема лицемерие. Јас сум верник али не сум будала тука треба да се разграничат работите. Јас ако работам и творам не значи дека творовиве кои работат во име на Бога треба да ги ранам. Зошто јас ја ранам Владата, администрацијата(против своја волја наметната законски) и ми фали уште некој кој „по своја слободна волја“ треба да го ранам. Ете несакам. Каде тука гледаш лицемерие?

Он одлучил исто по своја лична желба да биде дел од религијата. И негова обврска е да збори во името на Господа. Макар и без пари. Дајте ми еден божји закон кој не обврзува да платиме? Нема. Се е тоа измислица на новава религија која се вика крадам додеак народот ми гладува. Кога ќе слушнам дека црквата дала пари за операција, изградила дом, ранела фамилија цела година тогаш и јас ќе им дадам алал да им е. А додека работат против својот народ може само да го „изедат“.

• Ми се допаѓа
Reactions: McQ
Денес на вести имаше прилог за ова и кажаа снимка некој си поп таму како излегува од Мерцедесот и влегува во црквата. Одма после овој прилог беше прилогот за детето кое на грешка испи солна киселина и му требаат 20 000 евра за операција во Труција. Јебига.

Не е народот крив што е глуп, крив е што е неедуциран.
Многу од работите што луѓето го селата ги носеле со векови, денес ги гледаме во градовите поради насилната миграција после 2 светска војна. Така и религиозните обреди се пренесуваат од колено на колено и голем број на луѓе ги сваќаат здраво за готово, како и ти твоето читање на библијата.
Многу луѓе не знаат дека старите народи со робовладетелски систем, имале мала класа на луѓе на кои му бил среден животот (исхрана и енергија) и го посветувале на наука, литература итн. Е тие луѓе ги пишувале овие религиозни книги и ги измислувале митовите и бајките за да може да уживаат во тој среден живот.
Ова како е поврзано со христијанството ? Баш тие митови и бајки се основа на христијанството прикажани со друг јазик.
Или со други зборови фразата "Интелектуалец е човек што ќе те отера у три лепе, а ти кога ќе го слушнеш ќе сакаш да одиш таму" ако ја користиш во религиозен контекст ти е како начелно слово според кои се пишувани сите религиозни книги.
Сите религиозни книги содржат стилски фигури како алегории, компарации до тој степен што скоро секој може различно да ги толкува и применува.
Затоа ти викам, луѓето не се глупи, не се едуцирани.
Искрен да бидам,од пола па до крај ништо не те разбрав.Дали поентата ти е да ја акцентираш моќта на нечив индивидуален интелект,дали сакаш да кажеш дека Христијанството е митови и бајки,дали е митологија општо,дали ми објаснуваше социологија,или па влијанието на мирграциите стварно не разбрав.Но,викаш народот не е крив што е глуп,крив е што не е едуциран.Ова е исто како да кажеш,пример на некој човек му се запалува дома електричната инсталација,му гори она како сандаче со прекинувачи и осигурувачи,и он зема кофа вода и истура врз тоа со цел да го изгасне пожарот.Резултатот фатален нормално.И сега поентата е, крива е државата,бидејќи кога бил основно одделение,кога се предавала лекција по Физика за Електричната енергија и можните последици по човечкиот живот он избегал тој ден од час,ТРЕБАЛО ДРЖАВАТА ВО ЛУДАЧКА КОШУЛА ДА ГО ВРЖЕЛА за да го следи он тој час.За тој ден,место кофа вода да истури врз запалената електрична инсталација,да ако има против-пожарен апарат со него да го гасне или во краен случај да викне пожарна.Значи ПОТПОЛНО ист пример и иста поента.

Што не е едуциран народот ? да зборува ? за да каже ,,Еј луѓе,не сме ние Норвешка со минимална плата од 3.000 евра па ајде,што се 7.000 денари за нас'' или ,,Еј свештеници,Исус вели ,,Безплатно ви е дадено безплатно и давајте'' а ако треба да даваме,дај да направиме хиерархија по углед на Католицизмот или Протестантите,па да бидеме среќни и ние верниците и вие свештенство''.Или пак ако веќе се толкави цените да рече народот ,,Добро,нека бидат,ама ајде тие пари да се даваат за нас Христијаните,бидејќи меѓу нас има толку хендикепирани и смртно болни на кои им се неопходни тие пари за операција,протези и слично а не да возите џипови од минимун 60.000 евра,и онаа Коза Ностра да ви завидува''.

Треба да се плаќа,затоа што Поповите кога ќе влезат во маркет да купат леб,нив не им го даваат безплатно поради нивната професија.Туку на каса им кажуваат цена.

Ова е НЕ ЕДУЦИРАНОСТ или НЕМАЊЕ ЖЕЛБА ЗА ДА СЕ СМЕНАТ РАБОТИТЕ ? мене ова второво ми изгледа ќе да е.

Последно уредено:
Oва што го наведуваш е вистина. Кај нас поставија едно младо попче. Доколку немаш пари, не прави никаков проблем, плус човекот пее на македонски јазик, за да можат сите да го разберат.

Кај католиците имаш верски данок, кај протестантските заедници одвојуваш една десетина од личната заработка за нивната црква. Кај нас дава кој колку има и пак се наоѓаат луѓе на кои тоа не им чини.

Кај нас верниците се големи лицемери. Не е проблем за некој што е сиромав и нема пари. Но највеќе се буни оној кој вели дека му е скапа венчавката, но затоа без никаков проблем ќе фрли 500 евра во кафеана за моминска или ергенска вечер. Или ќе организира свадба на која ќе покани 200 гости. А најголем дел од тие гости не го сфаќаат значењето на свадбата и дека тоа е настан во кој се прославува венчавањето како круна на љубовта помеѓу невестата и младоженецот, туку гледаат како на згодна прилика за да се прејадат и опијат и ако ним не им се види доволно богата трпезата тогаш ќе ги оговарат домаќините дека не знаеле да направат свадба (!).

Или ќе каже домаќинот дека му е скапо осветувањето на колачот за Слава или Служба за светителот, ама затоа ќе направи манџи од пет врсти, колачи од десет вида, со гостите ќе се напијат, најадат и ќе пеат соблазнувачки песни. Многумина ќе се опијат и ќе се степаат итн. Ни ваквиот домаќин, ниту неговите гости не ни знаат кој е светецот и кои се неговите заслуги чија Слава слават, туку на гостите најважно им е да се најадат и напијат, а на домаќинот да се покаже со разни јадења и пијачки и со што повеќе пречекани гости.

Slava kod Srba:
http://www.alo.rs/vesti/reportaza-srbija/slavlje-u-dvoristu-vrtica-uz-go-go-igracice-video/61722

Или за оној кому погребните трошоци му се скапи. Таквиот без никаков проблем ќе даде илјадници евра за најмодерна надгробна плоча. Иако вистинските верници знаат дека за починатиот последното пеење од свештеникот е од непроценлива важност за упокоениот. И единствена работа што може да ѝ помогне на неговата душа на патот низ поднебесието, кадешто не му помага ни златен гроб опсипан со бесценети камења.
Убаво рече, ќе фрли пари за свадба ама ќе најаде 200 души. А за да го венчаат 3 попа (нез шо разлика прави дали 1 или 3) ќе плати 7000 и ниш од тоа...

А и ниту свадба е задожителна ниту венчавање пред поп.

Искрен да бидам,од пола па до крај ништо не те разбрав.Дали поентата ти е да ја акцентираш моќта на нечив индивидуален интелект,дали сакаш да кажеш дека Христијанството е митови и бајки,дали е митологија општо,дали ми објаснуваше социологија,или па влијанието на мирграциите стварно не разбрав.Но,викаш народот не е крив што е глуп,крив е што не е едуциран.Ова е исто како да кажеш,пример на некој човек му се запалува дома електричната инсталација,му гори она како сандаче со прекинувачи и осигурувачи,и он зема кофа вода и истура врз тоа со цел да го изгасне пожарот.Резултатот фатален нормално.И сега поентата е, крива е државата,бидејќи кога бил основно одделение,кога се предавала лекција по Физика за Електричната енергија и можните последици по човечкиот живот он избегал тој ден од час,ТРЕБАЛО ДРЖАВАТА ВО ЛУДАЧКА КОШУЛА ДА ГО ВРЖЕЛЕ за да го следи он тој час.За тој ден,место кофа вода да истури врз запалената електрична инсталација,да ако има против-пожарен апарат со него да го гасне или во краен случај да викне пожарна.Значи ПОТПОЛНО ист пример и иста поента.

Што не е едуциран народот ? да зборува ? за да каже ,,Еј луѓе,не сме ние Норвешка со минимална плата од 3.000 евра па ајде,што се 7.000 денари за нас'' или ,,Еј свештеници,Исус вели ,,Безплатно ви е дадено безплатно и давајте'' а ако треба да даваме,дај да направиме хиерархија по углед на Католицизмот или Протестантите,па да бидеме среќни и ние верниците и вие свештенство''.Или пак ако веќе се толкави цените да рече народот ,,Добро,нека бидат,ама ајде тие пари да се даваат за нас Христијаните,бидејќи меѓу нас има толку хендикепирани и смртно болни на кои им се неопходни тие пари за операција,протези и слично а не да возите џипови од минимун 60.000 евра,и онаа Коза Ностра да ви завидува''.

Треба да се плаќа,затоа што Поповите кога ќе влезат во маркет да купат леб,нив не им го даваат безплатно поради нивната професија.Туку на каса им кажуваат цена.

Ова е НЕ ЕДУЦИРАНОСТ или НЕМАЊЕ ЖЕЛБА ЗА ДА СЕ СМЕНАТ РАБОТИТЕ ? мене ова второво ми изгледа ќе да е.
Се е во ред дека и поповите како секој човек кога ќе влезе во маркет плаќа,дека му се потребни и пари за комуналии,за струја и вода.Но во Македонија како мултиетничко и мултирелигиско општество истотака и оџите,и католичките свештеници,и протестантските пастори,сите тие плаќаат исто како поповите во маркетите,ама досега не се кренала толкава врева,дека сите тие живееле премногу луксузен живот,дека трошеле за мерцедеси,за куќи со базени,со џакузи и еден куп разноразни материјални раскоштва.Не е поентата дали треба да се плаќа или не,туку каде и за што се трошат тие пари.И дали е угодно во очите на верниците,кои 70 % од нив живеат со скромни 8000 денари,нивните пастири од сите тие давачки земаат по 3000 евра?[DOUBLEPOST=1425587412][/DOUBLEPOST]
Убаво рече, ќе фрли пари за свадба ама ќе најаде 200 души. А за да го венчаат 3 попа (нез шо разлика прави дали 1 или 3) ќе плати 7000 и ниш од тоа...

А и ниту свадба е задожителна ниту венчавање пред поп.
Во право си,само љубовта е доволна и желбата за заеднички живот,се друго е непотребно.

Искрен да бидам,од пола па до крај ништо не те разбрав.Дали поентата ти е да ја акцентираш моќта на нечив индивидуален интелект,дали сакаш да кажеш дека Христијанството е митови и бајки,дали е митологија општо,дали ми објаснуваше социологија,или па влијанието на мирграциите стварно не разбрав.Но,викаш народот не е крив што е глуп,крив е што не е едуциран.Ова е исто како да кажеш,пример на некој човек му се запалува дома електричната инсталација,му гори она како сандаче со прекинувачи и осигурувачи,и он зема кофа вода и истура врз тоа со цел да го изгасне пожарот.Резултатот фатален нормално.И сега поентата е, крива е државата,бидејќи кога бил основно одделение,кога се предавала лекција по Физика за Електричната енергија и можните последици по човечкиот живот он избегал тој ден од час,ТРЕБАЛО ДРЖАВАТА ВО ЛУДАЧКА КОШУЛА ДА ГО ВРЖЕЛА за да го следи он тој час.За тој ден,место кофа вода да истури врз запалената електрична инсталација,да ако има против-пожарен апарат со него да го гасне или во краен случај да викне пожарна.Значи ПОТПОЛНО ист пример и иста поента.

Сакам да ти кажам дека религиозните книги не треба да ги сфаќаш буквално по слово, бидејќи сите работи се со преносно значење, со компарации и треба да ги читаш меѓуредови и се толку добро напишани што разни стереотипи на луѓе различно ги толкуваат, па така имаш луѓе што читаат од една книга и повикуваат на мир, а други луѓе од истата книга повикуваат на војна.

Не бранам да им се плаќа на поповите, ама тоа да е на доброволна основа, а не по ценовник. Тие се единствена институција што не е подложна на данок, а има ценовник. Луѓето се гневни, затоа што од нивните пари за плати, се одбива данок, додека на поповите ништо иако сме сите исти.
Крај краева, ако некој не е задоволен како живее како поп, може слободно да си го прекине тој живот и да почне да живее како сите други, никој со сила не го тера да биде поп.
Може не го тера со сила, но сигурно во вакви услови парата го тера да биде поп. Народот каков таков, повеќето од срам што ќе кажат комшиите/роднините отколку од верба во бога ги практитува овие обреди, што се во спротивност со религиозните книги т.е да се наплаќа за нивното изведување.

Се е во ред дека и поповите како секој човек кога ќе влезе во маркет плаќа,дека му се потребни и пари за комуналии,за струја и вода.Но во Македонија како мултиетничко и мултирелигиско општество истотака и оџите,и католичките свештеници,и протестантските пастори,сите тие плаќаат исто како поповите во маркетите,ама досега не се кренала толкава врева,дека сите тие живееле премногу луксузен живот,дека трошеле за мерцедеси,за куќи со базени,со џакузи и еден куп разноразни материјални раскоштва.Не е поентата дали треба да се плаќа или не,туку каде и за што се трошат тие пари.И дали е угодно во очите на верниците,кои 70 % од нив живеат со скромни 8000 денари,нивните пастири од сите тие давачки земаат по 3000 евра?[DOUBLEPOST=1425587412][/DOUBLEPOST]
Во право си,само љубовта е доволна и желбата за заеднички живот,се друго е непотребно.
Во ред е тоа што го пиша,се сложувам.Јас истото го пишав само со други зборови во предходниот пост со болдирано.Но пак ќе се вратам,дали суштината на Христијанството е оправањето за луксузот во Православната црква и негодувањето од верниците а во поново време и сатанистите и атеистите(што е шокантен социо-религиски феномен) или потребата секој човек да живее поеднички и достоинствен живот(да не мисли дали утре има за јадење,за децата,за школувње итн) со Господ Исус Христос.
Ова второто е,само за жал го нема,сите се верници само на уста,ама затоа кога МПЦ ќе дигне цени сите кој од кој поголем бунотвник.
Еве измина цел еден месец,моето прашање е,што направивте цел минат месец за да ја докажете вашата верност и покорност кон Господ,отворивте ли Библија ? или еве најпросто,одвоивте ли 5 минути во денот да кленкете и да се помолите за нешто ? 99,9% не.. и како сега ние ВЕРНИЦИТЕ(се обраќам кон Хриситијаните) ги судиме овие во МПЦ а ние самите ДОМА немаме време за Бог и неговиот Збор ?
Заклучокот е,ни они нас ни ние нив немаме право да ги судиме затоа што сме сите луѓе.Целта е како што реков да застанеме и да видме што се случува со нас.Ако не застанеме,тоа води прво кон индивидуален пропаст на секој поединец,вкулучувајќи ги и Хриситијаните,па после,ете вака бунтови во нашата црковна заедница - МПЦ и раскол меѓу нас.[DOUBLEPOST=1425588490][/DOUBLEPOST]
Сакам да ти кажам дека религиозните книги не треба да ги сфаќаш буквално по слово, бидејќи сите работи се со преносно значење, со компарации и треба да ги читаш меѓуредови и се толку добро напишани што разни стереотипи на луѓе различно ги толкуваат, па така имаш луѓе што читаат од една книга и повикуваат на мир, а други луѓе од истата книга повикуваат на војна.

Не бранам да им се плаќа на поповите, ама тоа да е на доброволна основа, а не по ценовник. Тие се единствена институција што не е подложна на данок, а има ценовник. Луѓето се гневни, затоа што од нивните пари за плати, се одбива данок, додека на поповите ништо иако сме сите исти.
Крај краева, ако некој не е задоволен како живее како поп, може слободно да си го прекине тој живот и да почне да живее како сите други, никој со сила не го тера да биде поп.
Може не го тера со сила, но сигурно во вакви услови парата го тера да биде поп. Народот каков таков, повеќето од срам што ќе кажат комшиите/роднините отколку од верба во бога ги практитува овие обреди, што се во спротивност со религиозните книги т.е да се наплаќа за нивното изведување.
Па и не ги сфаќам буквално,имам доста такви книги прочитано,што ако ги сфаќам буквално ќе не знаев што да пишам овде.Се сложувам со тебе,но прочитај го убаво болдот што го напишав во постот.Тоа е многу подобра варијанта.Со тоа најмногу ќе се докаже дека сме Христијани.

Последно уредено:
Колку отприлика трае ангажманот на попот при погреб, крштевка или свадба? Колку време одземаат овие обреди и на какви ризици при работата е изложен попот? Промаја? Може ќе заврне? Колку е сложена неговата служба, која најчесто се сведува на овие неколку обреди, при што се менуваат имиња и презимиња, но се` друго останува исто, одамна научено напамет и изрецитирано/отпеано со тон и отсуство на духовност на којa и машина би позавидела?

Никогаш не се заборава кога таков ќе дојде на погреб на некој близок и притоа не може да го запамти ни името ни презимето на покојниот, па на секое загледува за да се потсети на чиј погреб е дојден, кога ќе заглави и ќе се заборави и ќе почне да тропа глупости, оти не му текнува како оди сценариото понатаму. Неспособен? Пијан? Глуп? Не е важно. Мајмунот очекува да биде платен. Ни срам, ни перде.
jesus_clears_temple.jpg

Јас не памтам кога последен пат сум бил во црква, па сакам да поставам едно прашање. Каква е таа венчавка со три попа, и во што се разликува од венчавка со еден поп? Другите два попа се пратечки вокали?

Има,ама нема право да критикува ако ИВЗ направи некој ценовник сличен на МПЦ и он сега да се побуни зошто сунетот е 6 или 7.000 денари.Муслиман е ? не е,па што се буни ? ти и овие другиве атеисти и сатанисти,идете во црква,верувате во Господ Исус Христос ? не,па што тогаш се буните!?

Тоа е разликата.
Јас не се бунам, напротив, прочитај што напишав предходно - Не се криви свештениците, дури и малку земаат! Зошто да не стрижат кога нашле овци?

Јас не памтам кога последен пат сум бил во црква, па сакам да поставам едно прашање. Каква е таа венчавка со три попа, и во што се разликува од венчавка со еден поп? Другите два попа се пратечки вокали?
Зависи од тоа како ќе се договорите и која е песната. Може да се пратечки вокали, може да се менуваат, може како класично трио ко оние трите тенори. Гарант и "О соле мио" ќе ја испеат за пари.

Јас не се бунам, напротив, прочитај што напишав предходно - Не се криви свештениците, дури и малку земаат! Зошто да не стрижат кога нашле овци?
Ги читам моите постови на оваа тема,и не приметив дека некаде тебе те посочив како пример или го спомнав твојот ник.Посочи ми ако случајно овде некаде те спомнав тебе дикретно.
Се изразив во множина алудирајќи на тие што имаат слични или исти ставови како тебе за Бог,а на оваа тема и на Кајгана генерално се бунтуваат за вакви работи.
Не ти го разбирам прашањето од две причини,ДА НЕ СТРИЖАТ викаш,ти како сатанист односно окултист се чуствуваш истрижен од МПЦ ? а другата причина,општо што сакаш да кажеш со прашањето ? мислам на што алудираш.

Не си во право, овој аргумент Мики го пласираше пред неколку години. Зошто не си во право? Сопствените пари заработени со мој личен труд се моја лична сопственост. Како јас ќе ги потрошам е мое лично право загарантирано со Устав и сите меѓународни конвенции за човекови права. Јас како индивидуа одлучувам моите пари каде ќе ги потрошам. Нема систем кој може да ги распредели моите пари. Освен јас за моите лични пари неможе никој да одлучува.

Toчно. Во право си за тоа дека ти и само ти одлучуваш каде ќе ги трошиш сопствените пари. Само не ми е јасно зашто луѓето во Македонија се бунат зошто се кренале цените на црковните обреди кога овде им е оставена можност и да не платат, и да не се крштеваат во црква и да не се венчаваат во црква.

Ти живееш во Германија, така? Дали Германецот исто како и Македонецот треба да има можност да одлучи каде ќе ги троши своите пари или не? Или граѓаните на државите каде што Црквата се финансира од државата може да бираат дали дел од својот данок ќе дадат на Црквата или не?

Дали е вистина дека секој Германец кој званично е регистриран како католик, протестант или Евреин плаќа верска такса од 8 до 9 % на данок на добивка?

http://www.kamatica.com/novcanik/nemacka-ko-ne-placa-crkvi-nema-prava-na-sahranu/3413

Или во Австрија, кадешто од секој деклариран верник се одзема процент од неговата месечна заработка како црковен придонес. На католиците им се одзема 1.1%, со годишен минимум кој не може да биде понизок од 47 евра, а на евангелистите им одземаат 1.5%, со годишен минимум кој не може да биде понизок од 44 евра.

Во Грција, Православната црква е финансирана од државата.

Во Англија, Англиканската црква е финансирана од Парламентот.

Во Данска, Шведска и Норвешка, Лутеранската црква е финансирана од државата.

Во Холандија, и католиците и протестантите плаќаат надокнада во износ 1-3% проценти од својата заработка врз основа на уговор склучен помеѓу општината и црквата.

Во Италија, не само католиците, туку и останатите конфесии кои склучиле договор со државата, добиваат од истата 0.8% од данокот на добивка.

Во Белгија и Португалија, црквата е финансирана од државата.

Можеби најдобар пример за да се угледаме е Франција кадешто Католичката црква сама го обезбедува своето финансирање. Околу 3/4 заработува од прилози и подароци, а околу 1/4 од прилози за време на богослужбата. Бидејќи овие извори не се поуздани, многу свештеници паралелно се занимаваат со уште некој занает.

Но ние го следиме примерот на Шпанија (дали поради јужњачкиот темперамент), кадешто иако финансирањето на Католичката црква е со доброволни прилози, 2/3 третини од граѓаните одбиваат тоа да го извршат. На богослужбите доаѓаат несфатливо мал број на верници, а стотици илјади Шпанци повеќе не се венчаваат пред олтар.

http://www.danas.rs/dodaci/nedelja/gradjani_nerado_placaju_crkvenu_taksu.26.html?news_id=152788

Што е проблемот кај нас, знаеш ли? Погледни ги двата црвени болда. Не можеме ние како верници да се угледуваме на Шпанците, а од свештенството да очекуваме да се однесуваат како Французи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom