Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

• Креатор на темата Креатор на темата Myers
  • Време на започнување Време на започнување
Барам совет за протеин што има голема протеинска вредност и кој не би морало да пијам повеќе од 1 дозерка во денот, односно што подолго да ми трае а не за 2 недели нов да купувам.

Барам совет за протеин што има голема протеинска вредност и кој не би морало да пијам повеќе од 1 дозерка во денот, односно што подолго да ми трае а не за 2 недели нов да купувам.
Каков совет бараш? Скоро секој протеински додаток, ако си рекреативец и имаш ја имаш средено исхраната, немаш потреба од повеќе од една дозерка во текот на денот, како дополнување. Ќе трае онолку колку што е пакувањето. Имаш пакувања од 500 гр. па до 4-5 кг.

Среди ја исхраната, види колку ти треба протеини и калории.
Направи план и ако имаш потреба купи протеин.
Ако ти треба помош слободно пиши ми :)

Каков совет бараш? Скоро секој протеински додаток, ако си рекреативец и имаш ја имаш средено исхраната, немаш потреба од повеќе од една дозерка во текот на денот, како дополнување. Ќе трае онолку колку што е пакувањето. Имаш пакувања од 500 гр. па до 4-5 кг.

Среди ја исхраната, види колку ти треба протеини и калории.
Направи план и ако имаш потреба купи протеин.
Ако ти треба помош слободно пиши ми :)

Средена ми е исхраната, него не се доизјаснив, намерата ми е да ја подигнам мускулната маса за едно 4-5 кила затоа побарав совет за протеински суплемент, а исхраната на дневна база ми се состои од -

400 гр. месо +ориз/компир/салата
4-5 јајца/туна
чинија овесни снегулки
овошје,апетисани,мед,млеко како ужинка

е сеа не би знаел да пресметам колкав внес од протеини,јх и масти имам количински но откако почнав да вежбам од сеп. доста се исчистив, не изгубив на мускулатура зошто и ја немав така што поставував основа за да сега целта ми е како што реков да подигнам килажата од 78 на 81/82 во чиста мускулна маса... иначе сум висок 188.

значи прашањето ми е каков протеин ми е потребен според горе кажаното, или па можда шејк или гејнер поим неам.

Мала помош од поискусните.

Како ги следите нутритивните вредности на храната? Обработена ( печена или варена) или сурова ( пазар, продавница)?

Дали со обработувањето на храната се додаваат или губат нутритивни вредности/калории?

Јас за вечера имам бел ориз ( кафеав многу често) и следам на интернет 77 јагленохидрати на 100 грама, но не кажуваат дали на печено или суров? А, ако е на сурово дали со печење додава или губи од овие вредности?

Моментално сум на намалување на body fat, па дали е препорачливо да се јаде помалку чоколадо, крем без рафиниран шеќер се дур ми е вклопен во дневниот внес?

Дали да внесувам после 20 часот јагленохидрати или последните оброци да ми се протеински? Поздрав

Мала помош од поискусните.

Како ги следите нутритивните вредности на храната? Обработена ( печена или варена) или сурова ( пазар, продавница)?

Дали со обработувањето на храната се додаваат или губат нутритивни вредности/калории?

Јас за вечера имам бел ориз ( кафеав многу често) и следам на интернет 77 јагленохидрати на 100 грама, но не кажуваат дали на печено или суров? А, ако е на сурово дали со печење додава или губи од овие вредности?

Моментално сум на намалување на body fat, па дали е препорачливо да се јаде помалку чоколадо, крем без рафиниран шеќер се дур ми е вклопен во дневниот внес?

Дали да внесувам после 20 часот јагленохидрати или последните оброци да ми се протеински? Поздрав
Myfitnesspal ги следам калориите и макронутриентите.

За да ослабнеш треба да си во калориски дефицит, нема разлика дали ќе ги јадеш јаглехидратите пред или после 8 часот.

Телото не познава време, со тек на време ако ти е стабилен внесот на калориите и јаглехидратите ќе слабееш прогресивно.

Ако намалиш на јаглехидратите ќе намалиш на гликогенот, за секој грам јаглехидрат се врзува уште 4 грама вода.

Дали се губи енергија при апсорбција?

Да се губи за апсорбција на храната и тоа се вика ТЕХ( термички ефект на храната)
Највеќе се губи при апсорбција на протеини, јаглехидрати и масти.

Дали може да конзумирам чоколадо, леб и сл?

Се може да се стави во еден режим за исхрана ако ги задоволиш целите за макронутриенти.

Ако ти треба нешто повеќе слободно пиши ми пп.

Последно уредено од модератор:
^^
И како му помогна сега ? Ако те мрзи да дадеш одговор воопшто не пишувај

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom