Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
Член од
21 мај 2008
Мислења
11.025
Поени од реакции
11.666
Kakvi pretstavnici lugje, razberete go nacinot kako funkcionira Plenumot. Od ovie sto gi gledate nema nieden od onie sto najmnogu se eksponiraa vo javnost. Duri mislam deka nikoj od niv ne daval oficijalna izjava. Nejse, ne bi znael da zboram za partiska orientiranost, no ideoloski sekakvi ima vo Plenumot.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.271
Поени од реакции
23.874
Kakvi pretstavnici lugje, razberete go nacinot kako funkcionira Plenumot. Od ovie sto gi gledate nema nieden od onie sto najmnogu se eksponiraa vo javnost. Duri mislam deka nikoj od niv ne daval oficijalna izjava. Nejse, ne bi znael da zboram za partiska orientiranost, no ideoloski sekakvi ima vo Plenumot.
Дали ти се сметаш за портпарол на студентскиот пленум тука на форумот. Те прашувам онака официјално за да не си играме мижитатара пошто најчесто од тебе тука на ова тема добиваме информации во врска со активностите на пленумот, ги оправдуваш неговите постапки и одлуки, па да не испадни дека ти уставри немаш некоја битна функција или влијание во одлуките туку само споделуваш твое мислење.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Идеолошка ориентираност со многу мали исклучоци кај нас е рамна на партиска определеност, со оглед на тоа дека имаме поларизирана политичка слика. Токму непосредната поврзаност на идеологијата и партијата го политизира до таа мера општеството.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.025
Поени од реакции
11.666
Дали ти се сметаш за портпарол на студентскиот пленум тука на форумот. Те прашувам онака официјално за да не си играме мижитатара пошто најчесто од тебе тука на ова тема добиваме информации во врска со активностите на пленумот, ги оправдуваш неговите постапки и одлуки, па да не испадни дека ти уставри немаш некоја битна функција или влијание во одлуките туку само споделуваш твое мислење.
Koga se raboti za oficijalen stav/soopstenie akcija protest/marsh, gi prenesuvam zatoa sto sum od retkite na forumot koj e del od plenumot.

A mnogu od moite pisuvanja se licni stavovi, go iam potencirano toa bar 5-6 pati.

A site nie 150 dusi ili kolku i da sme imame pravo da glasame. Normalno nekoj ima povekje idei nekoi pomalku.

@dzonyb Ne bi rekol deka nema apartiski lugje. Ako gledame ideoloski jas bi trebalo da sum pripadnik na LDP (spored tvoeto kazuvanje) a ne sum na niedna. Iako spored mnogumina pa delumno i spored mene ideologijata vekje ne igra golem faktor kako nekogas (da ne ideme of topik druga tema e).

A na tretiov sto me citiral...ok tvoe mislenje.

Izvinete za latinica, polesno mi e taka na mobilen.

GordonGoldader

Brother Nature
Член од
18 јануари 2014
Мислења
445
Поени од реакции
599
Koga se raboti za oficijalen stav/soopstenie akcija protest/marsh, gi prenesuvam zatoa sto sum od retkite na forumot koj e del od plenumot.

A mnogu od moite pisuvanja se licni stavovi, go iam potencirano toa bar 5-6 pati.

A site nie 150 dusi ili kolku i da sme imame pravo da glasame. Normalno nekoj ima povekje idei nekoi pomalku.

@dzonyb Ne bi rekol deka nema apartiski lugje. Ako gledame ideoloski jas bi trebalo da sum pripadnik na LDP (spored tvoeto kazuvanje) a ne sum na niedna. Iako spored mnogumina pa delumno i spored mene ideologijata vekje ne igra golem faktor kako nekogas (da ne ideme of topik druga tema e).

A na tretiov sto me citiral...ok tvoe mislenje.

Izvinete za latinica, polesno mi e taka na mobilen.

Чекај, 150 души сте само во тој пленум? Имате членарина, нешо списоци, ова она?
Како да влеземе во тој пленум и ние обичните студенти. Или јок не бива за нас само мала одбрана групичка ќе биде и ќе го насочува кон целите на една партија.

Член од
21 ноември 2007
Мислења
10.753
Поени од реакции
9.520
@true blue
Не ми е јасна една работа. Дали Пленумот има направено некаков план претходно во која насока би се одвивале акциите кои ги демонстрираат неговите претставници (подржувачи како било) и при тоа врз основа на тој план на делување истите да имаат слобода во своите акции што ги превземат. Малце ми е глупаво да нема план кој би ги насочувал акциите. Аматерски би било доколку нема таков план искрено после 3 месеци делување.
Друга работа. Ако секој има слобода во свое делување, зошто секој што би нанел штета би биле поединци и не би се поистоветиле со телото? Каква одговорност сносија тие во Пленумот? Се огради Пленумот со тоа дека не стојат зад таков тип на акции??

Многу голема нелогичност е според мене тоа. Значи секој што би нанел штета...тој го прави тоа на своја одговорност, не е тоа став на Пленумот и ние не се поистоветуваме со тоа, ама доколку придонесоа истите некој попродуктивен чекор во целото движење ќе им се лепеше Пленумот во стил...да да, тоа е идејата на Пленумот и такви акции. Значи тие што грешат тоа го прават на своја одговорност и си прават се по свое и сето тоа со цел да не се валка името на Пленумот, ама кога се добри, поените ги добива Пленумот. Тоа е несериозно според мене.

Разбирам, можеби е и стварно ваков начинот на организација и делување, ама ако е таков е доста несериозно и низ општеството секој за своето однесување се оценува соодветно и е одговорен за тоа однесување. Пленумот прерасна во тело кое претставува добра група студенти и треба да биде одговорно за делувањето без разлика кој го спровел. Сега сакале или не секое однесување на поединци кои се поистоветуваат со него, го оценуваат директно тоа тело, поготово кога нема хиерархија или група на лица кои ќе бидат во права смисла на зборот претставници и одговорни за се што би се случило. Секое сериозно движење треба да има добропознати лидери кои ќе го претставуваат тоа движење и кога нивните подржувачи би се поистоветиле со нив, а истите би ги спроведувале тие делувања и не би дозволиле секој да си игра и да се претставува во име на тоа движење...барем јас така размислувам, што не мора да значи дека е така.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.025
Поени од реакции
11.666
Чекај, 150 души сте само во тој пленум? Имате членарина, нешо списоци, ова она?
Како да влеземе во тој пленум и ние обичните студенти. Или јок не бива за нас само мала одбрана групичка ќе биде и ќе го насочува кон целите на една партија.
Koga ke prestanes da provociras i da lepish etiketi ke ti kazam kako mozesh da stanesh del od plenumot (t.e. interniot plenum na tvojot fakultet, ako voopsto studirash).
A patem kazano povikuvani bile studentite da se priklucat kon rabotata na Plenumot.

Inace @ziak92 sfakjam sto sakas da kazesh. Svesen sum deka na nekogo mu se dopadna ova, na nekogo ne. Inache ne se soglasuvam deka treba da ima hirearhija i lideri. Zosto? Zatoa sto treba da im se dade zbor na site tie koi sakaat da kazat nesto, treba da se razviva kritickata misla megju mladite sto e mnogu zdravo za sekoe opstestvo. Fakt e deka so hirearhija ova nema da go ima ili kje go ima mnogu ograniceno. Plus, i drugi prednosti ima vakvoto ureduvanje. Najgolema maana e efikasnosta i brzinata.

Последно уредено:

GordonGoldader

Brother Nature
Член од
18 јануари 2014
Мислења
445
Поени од реакции
599
Ајде, ангелче сум (и не знам коа ти имам лепено етика) и студирам на УГД.
Ај кажи ми сеа како би можел да станам дел од пленумот? :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.271
Поени од реакции
23.874

.
Тогаш да те прашам дали студентскиот пленум се оградува и ги осудува ваквите постапки на дел од студнетите било да се тие дел од истиот или најобични рандом студенти или ги поддржува. Мислам на официјалниот став на студнетскиот пленум со кој Ти секако би требало да си запознаен. Секако се очекува студенстскиот пленум да завземе став( ако го немал досега) и јавно да се прозинесе дали стои позади овие студенти и ги поддржува или се оградува од нивните постапки.
После можеш ако сакаш секако и ти лично да се произнесеш со твој личен став, но повеќе ме интересира официјалниот став на пленумот.

Stojna7

професорка пред хотел
Член од
2 декември 2013
Мислења
69
Поени од реакции
89
. Inache ne se soglasuvam deka treba da ima hirearhija i lideri. Zosto? Zatoa sto treba da im se dade zbor na site tie koi sakaat da kazat nesto, treba da se razviva kritickata misla megju mladite sto e mnogu zdravo za sekoe opstestvo. Fakt e deka so hirearhija ova nema da go ima ili kje go ima mnogu ograniceno. Plus, i drugi prednosti ima vakvoto ureduvanje. Najgolema maana e efikasnosta i brzinata.
таман сега ќе ви дојде критичкото размислување кога ќе треба да го полагате екстерното. е сега јебига, може нема брзо и ефикасно да го положите, ама важно е да се учествува, не да се положи.

GordonGoldader

Brother Nature
Член од
18 јануари 2014
Мислења
445
Поени од реакции
599
Мхм значи од една страна е овој дечко шо е страшно интелигентен и испадна ептен фраер шо на Каракамишева и упадна на предавање и ја „прашувал во врска со некои си закони“ (за кое нема видео доказ) и на крај испадна мангуп и тролололол шо ја зезнал и сите го тапшкаа по грб и му викаат браво цар, што се преставува од име на пленумот.

Од друга страна има 2 фаци шо у фокус изјавувале дека „ УНИВЕРЗИТЕТОТ Е НАШ, НЕ Е НА ВЛАСТА“ (пошо очигледно со нивни пари е граден и е приватна сопственост)

И сеа ја тука можам комотно да идам да го шутнам министерот за образование у јајца и да викам дека сум од студентски пленум.

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Мхм значи од една страна е овој дечко шо е страшно интелигентен и испадна ептен фраер шо на Каракамишева и упадна на предавање и ја „прашувал во врска со некои си закони“ (за кое нема видео доказ) и на крај испадна мангуп и тролололол шо ја зезнал и сите го тапшкаа по грб и му викаат браво цар, што се преставува од име на пленумот.

Од друга страна има 2 фаци шо у фокус изјавувале дека „ УНИВЕРЗИТЕТОТ Е НАШ, НЕ Е НА ВЛАСТА“ (пошо очигледно со нивни пари е граден и е приватна сопственост)

И сеа ја тука можам комотно да идам да го шутнам министерот за образование у јајца и да викам дека сум од студентски пленум.
Сакаш да бидеш? Ќе те усмериме таму по интерни по секции, работни групи, групички и слично а?

Член од
21 ноември 2007
Мислења
10.753
Поени од реакции
9.520
Inace @ziak92 sfakjam sto sakas da kazesh. Svesen sum deka na nekogo mu se dopadna ova, na nekogo ne. Inache ne se soglasuvam deka treba da ima hirearhija i lideri. Zosto? Zatoa sto treba da im se dade zbor na site tie koi sakaat da kazat nesto, treba da se razviva kritickata misla megju mladite sto e mnogu zdravo za sekoe opstestvo. Fakt e deka so hirearhija ova nema da go ima ili kje go ima mnogu ograniceno. Plus, i drugi prednosti ima vakvoto ureduvanje. Najgolema maana e efikasnosta i brzinata.
Ефикасноста е ограничена премногу на ваков начин. Ама и сериозноста на секое тело кое зема таква одговорност да биде водич на масовна група студенти. Не е зафрканција сепак и треба да се свати сериозни, а очигледно некои не го сватиле тоа така. Сепак и искуството игра тука улога...Сериозноста на целата ситуација ја бара потребата од лидери (не еден, може и повеќе), ама тогаш нивното излагање во јавноста е ставот на телото, а не вака кога секој има право да прави што сака, а да се очекува дека телото не би сносило одговорност од однесувањето на поединците...

Не мора да ми реплицираш, знам дека спремаш испит за деновиве (така барем прочитав поназад)...така да терај си, да не те замараме многу....може оваа дискусија да остане и за понатака.

GordonGoldader

Brother Nature
Член од
18 јануари 2014
Мислења
445
Поени од реакции
599
Сакаш да бидеш? Ќе те усмериме таму по интерни по секции, работни групи, групички и слично а?
А од кај знаеш дали сум или не сум член на пленумот. Се води ли евиденција?

Ама пошо не сум, ептен би сакал да бидам. ^_^ звучи забавно ^_^

Kajgana Shop

На врв Bottom