Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Види на сајтот на ДАБЧ све си пишува.

Член од
30 ноември 2014
Мислења
469
Поени од реакции
948
SSEEKKOOJJAAA TI CEST,neveruvam deka ke vidam podobro objasnuvane,upatstvo mnogu KORISNO..i uste za kraj MALKU MALKU SE LUGETO KAKO TEBE SO MOZOK,za zal....poz. i se najdobro
Што има тука корисно демек се разбра и сега си спремен да завршиш работа со едно одење во Софија. А што ако го промашиш денот за малку не си стасал некој документ да го завериш или не си знаел некоја такса што требало да се плати па така до Софија неколку пати колку ќе ве чини тоа ? Не е проблемот во посредниците проблемот е кај нас за некое евро плус минус душата ќе ни пукне. Нема полесно завршена работа освен преку посредник секако треба да го погодите вистинскиот. На пример мојот посредник во министерство влага како таму да работи јас кога поднесував за интервју не пренесе меѓу сто луѓе право на шалтер. За происход поднесов во Мај месец а дополнителни документи однесов на крајот од август иако беше пробиен рокот происход земав за 30 дена а недела дена после тоа закажав за интервју и на интервју бев после исто така недела дена. Во целата постапка јас требаше да се појавам за потпис и толку. Па сега вие направете споредба што е подобро патот да го барате нацртан на карта или со навигација.

Член од
11 јуни 2014
Мислења
47
Поени од реакции
20
Посредниците немаат ама баш никакво влијание врз крајниот исход на постапката. Посредниците во ДАБЧ се безгласни букви. Разликата меѓу овој посредник и останатите е во тоа што тој реално ја прикажува сегашната состојба, не ги заблудува луѓето да имаат очекувања кои земајќи ги во предвид сегашните околности нема да се остварат. Твојот посредник може и 10 пати месечно да оди во Софија, вистината е една, а тоа е дека происходи сега се издаваат само со доказ за директна роднинска врска со Бугарин т.е мајка, татко, (пра)баба или (пра)дедо. Само кај овој посредник 70 луѓе чекаат со месеци за происход од братучеди и чичковци, а кај друг 200 луѓе со истиот статус. 270 со документи од браќа, сестри, братучеди и чичковци не поминале досега, а ти ќе поминеш? :) Па тоа не е лотарија или тркало на среќата.
Pa prvo ne ja znaes ulogata na posrednikot i ne znaes deka posrednicite ne mozat da nosat dokumenti vo DABC ili vo MIN za pravosudie i deka sekoj aplikant mora licno da si gi predava dokumentite. Posrednicite se eden vid olesnuvaci ili oteznuvaci zavisi koj kakvo iskustvo imal so niv i edinstvena korist e sto go organiziraat prevozot i si naplakaat za toa i ako zavrsat uspesno da ti zame uste 50-tina evra (i sam da si odes komplet do zemanje na pasos ispaga okolu 350 evra) i isto taka sto imaat kontakti so svoite kolegi i si razmenuvaat informacii kolku da cini eden prevod dali 50 ili 100 evra E sega covek koga e na maka ke gi dade i tie pari misleki deka e ispravno toa Jas ovaa go pisuvam od licno iskustvo zatoa sto bivsiot posredni mi pobara i mu dadov 50 evra za prevod na eden izvod koj sto do den denes ne e dostaven vo min za pravda. So mojot nov posrednik jas ne plakam prevodi i pat i ako uspee so dokumentite sto gi prevede vo min za pravda vo Sofija (a garantira deka ke uspee) bidejki so tie dokumenti im odobrile na negovi klienti a jas bukvalno nisto so toa ne gubam

Член од
22 октомври 2014
Мислења
1.187
Поени од реакции
694
Pa prvo ne ja znaes ulogata na posrednikot i ne znaes deka posrednicite ne mozat da nosat dokumenti vo DABC ili vo MIN za pravosudie i deka sekoj aplikant mora licno da si gi predava dokumentite. Posrednicite se eden vid olesnuvaci ili oteznuvaci zavisi koj kakvo iskustvo imal so niv i edinstvena korist e sto go organiziraat prevozot i si naplakaat za toa i ako zavrsat uspesno da ti zame uste 50-tina evra (i sam da si odes komplet do zemanje na pasos ispaga okolu 350 evra) i isto taka sto imaat kontakti so svoite kolegi i si razmenuvaat informacii kolku da cini eden prevod dali 50 ili 100 evra E sega covek koga e na maka ke gi dade i tie pari misleki deka e ispravno toa Jas ovaa go pisuvam od licno iskustvo zatoa sto bivsiot posredni mi pobara i mu dadov 50 evra za prevod na eden izvod koj sto do den denes ne e dostaven vo min za pravda. So mojot nov posrednik jas ne plakam prevodi i pat i ako uspee so dokumentite sto gi prevede vo min za pravda vo Sofija (a garantira deka ke uspee) bidejki so tie dokumenti im odobrile na negovi klienti a jas bukvalno nisto so toa ne gubam
Druze daj mu polnomostvo na tvojot posrednik i se ke bide kako podmackano a ti samo treba za potpis i da se slikas da se pojaves tamu.znaci od samio start do zemanjeto na pasosot odev samo 4 pati i na kraj pasosot i licnata karta mi gi donese do vratata.

S

Sukhoi-27

Гостин
Полесно е со посредник да се заврши работата ,инаку на сајтот од ДАБЧ и на Министерството на правосудието пишува кои документи се потребни.Треба да се преведат на бугарски и да се легализираат.Во Софија поефтино тоа чини и превод и легализација него кај нас во амбасада ако се оди.Мислам дека легализација во Софија и превод по докуемнт е 5 евра т.е. 10 евра за превод и легализација, ама плус тука оди патот плус оди лутање , сакал некел човек дур научи која институција каде е ке плати повеќе......

Член од
2 септември 2012
Мислења
322
Поени од реакции
93
Drustvo,kako da najdam dokument od osnovno uciliste pred 1945?stanuva zbor za strumickata okolina.Imam baba koja ucela 1 i 2 odelenie vo bugarsko vreme,ama gi nema dokumentite i sviditelstvata.mala pomos okolu toa?pozz i izvinete za latinica

Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Ke ti dadat 100%...[DOUBLEPOST=1422800993][/DOUBLEPOST]

100% tocno i mojot posrednik ni kaza deka sega veke nema sansi da ti dadat proizhod bez direktni koreni..voopsto ne ti praat muabet..za zal..

taka ke e koga si praea do vcera fala pasosi..ova ona .
И јас можам да потврдам уште еднаш дека за жал сето ова е точно.Произход,барем за сега,може да се добие само ако имате стари документи од пра/баба.пра/дедо.За во иднина може ќе биде подобро, ако се сменат некои работи.[DOUBLEPOST=1422825798][/DOUBLEPOST]
sega odam prv pat za podnesuvanje za proishod ke mi kazi nekoj osven stari dokumenti od dedo baba dali treba sega da nosam za ne osuduvan i lekarsko ili od ko ke go dobijam proishodot fala odnapred
Кога поднесуваш за происход не ти треба уверение за неосудуваност и лекарско(ќе ти требаат за во Министерството на правосудие т.с откога ќе ти го издадат произходот).За произход кога поднесуваш ти требаат стари документи од баба/дедо,извод од тебе и од лицето/та за да се поврзеш со него преведени и легализирани на Бугарски.

Последно уредено:
S

Sukhoi-27

Гостин
Член од
8 јануари 2015
Мислења
28
Поени од реакции
11
И јас можам да потврдам уште еднаш дека за жал сето ова е точно.Произход,барем за сега,може да се добие само ако имате стари документи од пра/баба.пра/дедо.За во иднина може ќе биде подобро, ако се сменат некои работи.[DOUBLEPOST=1422825798][/DOUBLEPOST]
Кога поднесуваш за происход не ти треба уверение за неосудуваност и лекарско(ќе ти требаат за во Министерството на правосудие т.с откога ќе ти го издадат произходот).За произход кога поднесуваш ти требаат стари документи од баба/дедо,извод од тебе и од лицето/та за да се поврзеш со него преведени и легализирани на Бугарски.
fala dugar

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Што има тука корисно демек се разбра и сега си спремен да завршиш работа со едно одење во Софија. А што ако го промашиш денот за малку не си стасал некој документ да го завериш или не си знаел некоја такса што требало да се плати па така до Софија неколку пати колку ќе ве чини тоа ? Не е проблемот во посредниците проблемот е кај нас за некое евро плус минус душата ќе ни пукне. Нема полесно завршена работа освен преку посредник секако треба да го погодите вистинскиот. На пример мојот посредник во министерство влага како таму да работи јас кога поднесував за интервју не пренесе меѓу сто луѓе право на шалтер. За происход поднесов во Мај месец а дополнителни документи однесов на крајот од август иако беше пробиен рокот происход земав за 30 дена а недела дена после тоа закажав за интервју и на интервју бев после исто така недела дена. Во целата постапка јас требаше да се појавам за потпис и толку. Па сега вие направете споредба што е подобро патот да го барате нацртан на карта или со навигација.
RABOTAM I SO BUGARI POZNATO MI E.....[DOUBLEPOST=1422836453][/DOUBLEPOST]ИСКРЕНО веке не верувам на никого овде во МКД.премногу посредници сменив сички ми ветуваја КУЛИ И ПЛАНИНИ, ДОЛИНИ,РЕКИ и за на крај да заглавам тука овдека,ке пробам уште со адвокат од софија велат дека можело да се заврши работа и преку нив...ништо негубам само уште неколку атоми на сила и некое ЕВРО повеке (да го е****м нека оде)

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
Спас Ташев, 47г., докторант по демографија и статистика к'м БАН, магист'р по международно икономическо с'трудничество от УНСС, зав'ршен курс по дипломација от Дипломатическија университет к'м МВНР, била е директор на б'лгарскија Културно-информационен цент'р в Скопие, бил е зам.председател на ДАБЧ, автор на множество публикации.

http://frognews.bg/news_85081/S-Tashev-kandidat-za-shef-na-DABCH-za-Frog-Koruptsiiata-i-skandalite-shte-sprat!

"Не е нормално по-голјамата част от персонала на ДАБЧ да е с'средоточен в обштата администрација и се занимава с издаване на удостоверенија за б'лгарски произход. Бих с'здал две специализирани дирекции: териториална и функционална, за да се подобри качеството на изв'ршваните от ДАБЧ услуги, с'образени с'с специфичните нужди на б'лгарите в чужбина.
Освен това дејността на ДАБЧ по удостоверјаване на б'лгарскија произход отнема огромен ресурс, св'рзана е с противоречиви резултати, като в с'штото време провокира обштествено напрежение и периодични медијни скандали. Именно тук корупционнијат риск е нај-голјам. При наличието на специализирана дирекција „Б'лгарско гражданство” к'м Министерството на правос'дието, е логично в'просното удостоверение да отпадне от зад'лженијата на ДАБЧ.

Последно уредено:
Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
При наличието на специализирана дирекција „Б'лгарско гражданство” к'м Министерството на правос'дието, е логично в'просното удостоверение да отпадне от зад'лженијата на ДАБЧ.
Ова го пропушти, а мислам дека е важно:
ДАБЧ трјабва да се вклјучи по-активно при управлението на имиграционните потоци к'м Б'лгарија, т'ј като заселването на лица от б'лгарски произход е елемент от обштија имиграционен поток.

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Здравејте на всички,ако може едно прашање до сите,ДАЛИ може да се зачленам во ВМРО-БНД и ако може каде можам тоа да го направам ЗНАМ СО СИГУРНОСТ во сегашна или иднина може да биде од помош...МЕРСИ на било каков одговор

Член од
30 ноември 2014
Мислења
469
Поени од реакции
948
Има ново соопштение до 15000. Бројчињата се доста изретчени се надевам дека така ќе остане и дека тие кои не се на списокот ќе им продолжи нормално процедурата или можеби преписките се редовни бидејќи од тој период почнаа да бараат дополнителни документи па ќе оди поглатко процедурата.

Член од
1 декември 2014
Мислења
217
Поени од реакции
247
Има ли некој на кој му се сменил статусот деновиве..односно да му е уважена молбата ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom