Орочување на пари ?

• Креатор на темата Креатор на темата TheChosenOne
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 мај 2014
Мислења
121
Поени од реакции
58
Здраво...
Сакам да штедам пари и да можам да ги ставам на некоја сметка (пример за орочување во период од 6 месеци), не ми е толку важно колку би добил од банката за орочување, туку најважно ми е, во тој период да можам да ставам уште пари а да неможам да извавам. Имам околу 200€ моментално, а добивам по околу 100€ месечно, кој ако ги тргнам настрана успевам пак да ги потрошам.. :S
Фала ви друштво.

Не дека се разбирам од економија којзнае колку, ама најважно е сега парите да не се орочуваат во евра.

Не дека се разбирам од економија којзнае колку, ама најважно е сега парите да не се орочуваат во евра.
Зошто мислиш така? Баш еврото е постабилно некако... Убаво е во УСД , оти предвидуваат дека ќе го стигни и еврото...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Зошто мислиш така? Баш еврото е постабилно некако... Убаво е во УСД , оти предвидуваат дека ќе го стигни и еврото...

Незнам јас така имам чуено. Еве некој со поголемо знаење може поубаво да ти објасни.
А како што разбрав, демек денарот бил постабилен и од еврото, моментално.[DOUBLEPOST=1422876663][/DOUBLEPOST]
Незнам јас така имам чуено. Еве некој со поголемо знаење може поубаво да ти објасни.
А како што разбрав, демек денарот бил постабилен и од еврото, моментално.
Мислам дека @Inglourious Basterd е економист, ако не се лажам.

Последно уредено:
Мислам дека на орочување секогаш давале подобра камата на денари одколку на странска валута. Не сум сигурен ама така мислам беше.

Мислам дека на орочување секогаш давале подобра камата на денари одколку на странска валута. Не сум сигурена ама така мислам беше.
Најмногу на денари, после евра, с најмалку во долари

Ако си полнолетен појди во било која банка и отвори си штедна сметка. Лична карта со тебе и тоа е тоа.
Tочка 2 е она што тебе ти треба
http://stb.com.mk/vidovi-paricni-depoziti.nspx
Полнолетен сум, и се распрашав во стопанска банка, но ова под точка 2 не ми дава можност да додавам пари... Барем така ми кажаа во стопанска..

Полнолетен сум, и се распрашав во стопанска банка, но ова под точка 2 не ми дава можност да додавам пари... Барем така ми кажаа во стопанска..
Рече дека камата не те интересира. Зошто не си отвориш обична штедна сметка. Не барај дебитна картица или забрани во договорот интернет трговија/исплата/купување и решен проблем. Стави парите и за да извадиш ќе треба да одиш во банка. Ако сам себе не може да се контролираш и не стапнеш во банка/на шалтер за да вадиш туку само за да клаваш јас не знам како подобро да си забраниш да трошиш од твоите пари. :)

На обична девизна штедна немам загуба, пр. за оддржување на сметка?

Рече дека камата не те интересира. Зошто не си отвориш обична штедна сметка. Не барај дебитна картица или забрани во договорот интернет трговија/исплата/купување и решен проблем. Стави парите и за да извадиш ќе треба да одиш во банка. Ако сам себе не може да се контролираш и не стапнеш во банка/на шалтер за да вадиш туку само за да клаваш јас не знам како подобро да си забраниш да трошиш од твоите пари. :)
Проблем му е што не може да се контролира. И да ги орочи после 6 месеци кога ќе може да вади сите ќе ги потроши.
Сметка без картичка за банкомат не е лоша идеја. Јас вака имам заштедено плата од две години. Немав време да одам во банката да си ги извадам на шалтер по што работното време ми беше до 17:00, па си се собираа на сметката. :D

Проблем му е што не може да се контролира. И да ги орочи после 6 месеци кога ќе може да вади сите ќе ги потроши.
Сметка без картичка за банкомат не е лоша идеја. Јас вака имам заштедено плата од две години. Немав време да одам во банката да си ги извадам на шалтер по што работното време ми беше до 17:00, па си се собираа на сметката. :D
Ако не може да се контролира и во Швајцарија да го однесе и заклучи во некој сеф утре ќе фати авион и ќе оди да ги земе. До карактерот е тоа не е банката...

И на неорочени пари имаш некоја си минимална камата кога ти ја одржува сметката. За затворање на сметка се плаќа а за одржување си се одржува самата од себе. Тоа е она што јас знам. Ако немаш картичка туку само штедна книшка немаш загуба од типот годишна чланарина.

Значи со штедна ништо немам трошоци за оддржување, така?

denar si e denar,ako gi urocuvas samo vo denari spored mene podobro e
inaku ako mislis deka ke zemis kamata za 6 meseci se lazis.Za 200 eur nema ic da zemis kamata :D

denar si e denar,ako gi urocuvas samo vo denari spored mene podobro e
inaku ako mislis deka ke zemis kamata za 6 meseci se lazis.Za 200 eur nema ic da zemis kamata :D
јас не ни мора да добијам од нив, мене најважно ми е да можам да ставам на сметка и да не ми земаат тие за оддржување пари, а плус би било да неможам да извавам пари во одреден рок а да можам да ставам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom