Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
3 декември 2014
Мислења
140
Поени од реакции
124
i jas go imam istiot problem PrincessofChina mojot pradedo bil bo bugarskata armija no nemam nikakov dokument,prasav eden posrednik no mi rece samo deka za da go najdele trebalo da znaes premnogu podatoci,mislam deka me izlaza........I JAS BI ZAMOLIL DOKULKU IMA NEKOJ ISKUSTVO SO OVA NEKA GO SPODELI....se e ova nekako bez vrska,ni baraat dokumenti STARI po EDEN VEK.....
ne te izlazal vo arhivata baraat mnogu podatoci. Ime, prezime, godina na raganje i sl nema da zavrsat rabota. Baraat kade se borel, nekakov plok kade sto e borel od koja data do koja data itn

Член од
19 јануари 2015
Мислења
1
Поени од реакции
1
Ве молам за информација, мојот дедо е бугарски државјанин скоро 20 години и живее во Бугарија. Како што прочитав во темава за да се стекнам и јас со бугарско државјанство треба прво да добијам бугарски происход. Како и каде да ја започнам постапката, кои документи ќе ми бидат потребни од мојот дедо и кои лични документи за мене. Исто така дали за происход морам да одам до Софија или може преку амбасада во Скопје.

Член од
1 декември 2014
Мислења
217
Поени од реакции
247
edno prasanje,dokolku dobijam bg drzavjanatvo kakva e procedurata za mazot mi,dali i toj ke dobie preku mene ili mora da ja projde i toj celata procedura?ako imate takvo iskustvo sekoe mislenje ke mi bide od korist
Данче, твојот сопруг може да добие бугарско државјанство доколку по добивањето на твоето државјанство живеете во Бугарија (колку години не знам), а ако одите во друга земја на ЕУ, сопругот може да добие виза за престој но ти мора да си во редовен работен однос и да имаш постојано живеалиште. Секоја земја има свој закон со кој го регулира престојот на брачните другари и на децата.
Поздрав

Член од
5 јули 2008
Мислења
224
Поени од реакции
197
Ве молам за информација, мојот дедо е бугарски државјанин скоро 20 години и живее во Бугарија. Како што прочитав во темава за да се стекнам и јас со бугарско државјанство треба прво да добијам бугарски происход. Како и каде да ја започнам постапката, кои документи ќе ми бидат потребни од мојот дедо и кои лични документи за мене. Исто така дали за происход морам да одам до Софија или може преку амбасада во Скопје.
Имаше и онлајн аплицирање да ти закажат за произход да отидеш во Софија, само неможам да го најдам сајтот, јас би ти препорачал да отидеш преку Софија за побрзо, а за документите кои ти требаат имаш човек спроти Бугарската амбасада кои ги знае сите потребни документи, човекот има огромно искуство и многу се поминале низ неговите раце, не наплаќа за информации.

Член од
21 јули 2010
Мислења
352
Поени од реакции
320
Член од
20 јануари 2015
Мислења
1
Поени од реакции
1
Zdr
moze li nekoj da mi kazete,
Eden drugar saka da se ozeni so bugarka dali moze da gi dobie dokumentite vo bulgaria no albanec e toj .moze da mi kaze nekoj vistinata

S

Sukhoi-27

Гостин
Здраво на сите.Сакам да прашам дали некој знае дали во министерството на
Правосудието во Софија дали работат во петок т.е. дали примаат дополнителни документи тогаш?поздрав

Член од
17 јануари 2015
Мислења
15
Поени од реакции
6
Данче, твојот сопруг може да добие бугарско државјанство доколку по добивањето на твоето државјанство живеете во Бугарија (колку години не знам), а ако одите во друга земја на ЕУ, сопругот може да добие виза за престој но ти мора да си во редовен работен однос и да имаш постојано живеалиште. Секоја земја има свој закон со кој го регулира престојот на брачните другари и на децата.
Поздрав
Fala za odgovorot,soprugot e makedonec no nema nikavi rodnini za proishod i toj segs djabe bi konkuriral, a dali mozes vo anglija so bg pasos legalno da rabotis ili skandinavskite zemji?

Член од
26 декември 2014
Мислења
36
Поени од реакции
63
i jas go imam istiot problem PrincessofChina mojot pradedo bil bo bugarskata armija no nemam nikakov dokument,prasav eden posrednik no mi rece samo deka za da go najdele trebalo da znaes premnogu podatoci,mislam deka me izlaza........I JAS BI ZAMOLIL DOKULKU IMA NEKOJ ISKUSTVO SO OVA NEKA GO SPODELI....se e ova nekako bez vrska,ni baraat dokumenti STARI po EDEN VEK.....
И јас имам прадедо што бил во бугарска војска. Им напишав маил и тие од Воениот архив за 1 ден, фино ми вратија дека треба да знаеш: Име, татково име и Презиме, дата на раѓање, место и општина во која живеел, во кој вод/девизија служел војска или од кога до кога. И на крај ми напишаа дека треба да поседуваш полномоштво или доказ дека тоа лице ти е дедо/прадедо. Да им го испратиш и потоа тие можат да ти достават уверение за лицето, дека служело бг. војска, на твоја домашна адреса.... во суштина многу работи бараат, не ве излажал посредникот. Особено е тешко ако знаеш само име и презиме, како јас. еве го маилот: dvia@archives.government.bg

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom