Библиотека на научна фантастика, фантазија и хорор литература во Академска книга

• Креатор на темата Креатор на темата Max Legend
  • Време на започнување Време на започнување
Затоа реков дека не познавам таков ниеден, а дека имаме такви автори - имаме. А дека не се читало такво нешто кај нас нека лажат други. Да беше така, немаше странски наслови да носат овде.

И јас имам неколку незавршени дела, но веројатно ради истите причини нема да ги објавам. Може да знам како се вика насловот на делото/што се работи?

Кромијански приказни - Куќата

Од ТРИ ми рекоа - дечко ако не си ја плаќаш не замарај и ми затворија.
Други не ни сакаа да слушнат.

Наместо сам да плаќаш тука одвои пари на страна, преведи ја на англиски и презентирај ја кај странска издавачка куќа. Кој ги ебе тие овде. Ако е успешна книга на крај они ќе ти плаќаат за македонски превод (обично така иде тоа). Ова зборам ако имаш услови и финансии за да го сториш, ако не здравје. И онака е тешко за автори овде, за овие жанрови ич муабет да не се прави па.

Ако дозволи модератор може да оставам линк со мноооооогу sc-fi книги на српски јазик. Исак Асимов, Филип К. Дик, Урсула Ле Гуин, Даглас Адамс, Станислав Лем и други. Ако не пишете пп.
Форум Стрипотека? :)

Па, како што Шкорпи предложи можеш на англиски да ја преведеш и можеш да ја ставиш достапна на интернет. Барем така можеш да стигнеш до повеќе луѓе.

Ја издадов еднаш, со своја мака и во свое место, пошо издавачите рекоа дека не се читало такво нешо кај нас.

Исто како и другите овде, и јас мислам дека најубаво е да се направи убав, квалитетен превод на англиски. А потоа е полесно. Би можел да ја препорачаш на странски издавач, а такви издавачи има многу. И читатели има многу повеќе. Не е неверојатно некој да се нафати да ја издаде. Не е неверојатно и да ќариш нешто :).

А кај нас издаваштвото е такво какво што е. Доцниме со преводи со години и пак преводите најчесто не се добри. Дотогаш се е прочитано, ако не на англиски - тогаш на српски или хрватски, па нормално е дека не се исплатува. И мене не ми се исплатува да купам извесен лош превод, на книга која ја имаме дома веќе дваесет години, а која можам и да ја симнам во електронска форма бесплатно. Има кај нас и за ваква литература многу читатели, но нема издавачи кои би имале финансиски интерес (изгледа дека откупување права за преводи и објавувања светски хитови не е евтино, ни исплатливо, оти реално, не сме голем пазар), за нешто такво, а нашето, како и секогаш, често без основа се потценува.

Какви се цените на овие книги? Дали парираат на тие со познатите web страни или да множам пута два?
Пошто искрено не ми е проблем да чекам 3-4 недели да ми звони поштарот на врата :)
И еве да прашам дали го има таму Necronomicon best Weird Tales хардковер верзијата и која цена?

Какви се цените на овие книги? Дали парираат на тие со познатите web страни или да множам пута два?
Пошто искрено не ми е проблем да чекам 3-4 недели да ми звони поштарот на врата :)
И еве да прашам дали го има таму Necronomicon best Weird Tales хардковер верзијата и која цена?

За една книга, од 350 до 500 денари, сетови во кутија варираат. Сега има попусти па Песна за мразот и огнот е 2000 денари, Хари Потер сите дела е 3500. Класичните хорори се по 200. Таа верзија ја нема, ама ако ја сакаш, можеш да ја нарачаш на нивен и-мејл. Оди на нивната страница akademska kniga.mk, во контакт секцијата.

Браво за темава и информацијава, има добри автори и доста избор. Како што гледам има и книги во hardcover и следен пат кога ќе земам некој наслов прво тука ќе проверам.

На Facebook им пишува "Специјализирани продавници за странска стручна литература на англиски јазик од врвни американски, британски и германски издавачи." што објаснува зашто сликите се со книги на англиски јазик.

Пријателски совет :D гледам има и книги базирани на видео игри (Blizzard главно) не се залетувајте за тие наслови. Еднаш се заебав и купив Warcraft книга, фан јебига, и се каам. Стилот на пишување, приказната и ликовите на овие автори споредено со гигантите Tolkien, Stephen King, GRR Martin и сл. се разликува како ден и ноќ.

Пријателски совет :D гледам има и книги базирани на видео игри (Blizzard главно) не се залетувајте за тие наслови. Еднаш се заебав и купив Warcraft книга, фан јебига, и се каам. Стилот на пишување, приказната и ликовите на овие автори споредено со гигантите Tolkien, Stephen King, GRR Martin и сл. се разликува како ден и ноќ.

Да, добро е да се знае. Станува збор за дела кои отпосле (по игрите, евентуално и по некој попознат, главно SF филм) се пишувани. Едноставно авторот го има светот на дланка, подарен му е значаен дел од приказната, а му останува да создаде по некој лик, да пополни некоја празнина и ете книга за Diablo, за WOW итн.
Јасно е дека се работи за нарачани дела, за да се исцеди се што може од фановите на игрите (или филмовите), при што се ангажирани писатели чии најпознати дела се баш од овој тип, што јасно укажува за квалитетот.

На темата - убаво е што книгиве се полесно достапни.

Имаш прочитано нешто од Magic: The Gathering?

Браво за темава и информацијава, има добри автори и доста избор. Како што гледам има и книги во hardcover и следен пат кога ќе земам некој наслов прво тука ќе проверам.

На Facebook им пишува "Специјализирани продавници за странска стручна литература на англиски јазик од врвни американски, британски и германски издавачи." што објаснува зашто сликите се со книги на англиски јазик.

Колку ми е фан што не сум хардкор фан на ништо од WOW,Star Wars или Стар Трек...илјадници книги ги има бе...машала правење пари од лиценца :D

Имаш прочитано нешто од Magic: The Gathering?
Не, само ја играв Theros едицијата. Why?

Абе види, не дека немаат добра приказна и измислена историја (lore) игрите, ама не е тоа тоа. Прозата и начинот на раскажување на приказната им подфрла. Јебига, Tolkien целиот свој живот го посветил на 1 свет, смислувал, пишувал и преправал. Овие авториве кои вадат книги базирани на игри штанцаат книги секоја година, по 200-300 странички со еднодимензионални ликови и предвидливи настани. Секоја чест на исклучоци, еве оставам простор дека someone out there се издвојува.

Реално само фанови како нас би купиле Star Wars, Diablo, Warhammer итн. Ти се допаѓа игра/филм и сакаш more of the same, да навлезеш подлабоко во светот.

Исто така и тинејџерскиве Eragon, Harry Potter, Twilight и сл. штом ги поминеш тие години ти изгледаат апла детцки и cheesy. Замисли после читање на A Song of Ice and Fire ја прочиташ Harry Potter, тоа ти е како симнување од коњ на магаре.

Не сакам да се најде некој навреден, секоја книга си има своја старосна и таргет група. Друга ми беше поентата, она објективниот квалитет не персоналните преференци.

Мислам дека земав едни наслови на српски од Агата од оваа издавачка куќа. Не беше лош преводот, уствари дури можам да речам дека беше солиден. А за тоа дека нема многу хорор книги преведени на македонски - нема. Последниот пат мислам дека барав нешто од Стивен Кинг и немаше ништо на македонски, најдов нешто од Вулкан ама цените беа изгор. За книга од двеста и нешто страни околу 700 ден беше цената. Океј, кориците им се стварно закон ама седумсто?!
А да, кога прашав зошто не се преведуваат автори како Кинг на македонски одговорот беше: Тој е многу стар автор, ние преведуваме само нови книги.
Се додека објавуваат срање книги како 50 нијанси на сиво, ќе си читам на српски и англиски :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom