Кој windows да го користам?

Линукс е одличен за секојдневна употреба, брз и ефикасен. Не зборам за наменски дистрибуции, нормално. Не ти врши работа само за некои специфични ствари како аудио продукција и сл.
Ги знам скоро сите линукс верзии не дека е лош али за домашна употреба windows-от е каде каде подобар. Линкус во некоја фирма да не ти бараат лиценца

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Ги знам скоро сите линукс верзии не дека е лош али за домашна употреба windows-от е каде каде подобар. Линкус во некоја фирма да не ти бараат лиценца

Е баш за домашна употреба за повеќето луѓе е подобар. :)
Од повеќе причини... самиот фајлсистем на Линукс не е подложен на фрагментација за разлика од Windows, не се успорува со текот на време. Не ти треба антивирус, не ти требаат програми за чистење регистри... во однос на класичните потреби на обичниот човек ( Facebook, youtube, филмови... ) нема разлика со Windows и е драстично побрз.

Е баш за домашна употреба за повеќето луѓе е подобар. :)
Од повеќе причини... самиот фајлсистем на Линукс не е подложен на фрагментација за разлика од Windows, не се успорува со текот на време. Не ти треба антивирус, не ти требаат програми за чистење регистри... во однос на класичните потреби на обичниот човек ( Facebook, youtube, филмови... ) нема разлика со Windows и е драстично побрз.
Гледам дека си на информатика (ако не сум разбрал погрешно) и ова ме чуди. Линукс е побрз, постабилен, побезбеден...ама е тежок за корисник кој знае само за фб, јутуб и скајп да речеме. Ако почнам да пишувам што се "знаат" на windows, а истото не знаат дека постои на линукс ќе треба цела страна од мене да биде. Windows е најпрост ОС и затоа е најраспространет. Во него не се замараш за она што се случува во позадина. Имаш клик клик клик, чао. Кај линукс, која сакаш дистрибуција е обратно. Тоа gui во windows ги прави корисниците мрзливи, без желба за учење. Ако одиме по логиката - јас сум обичен корисник и баш ми е гајле што се драјвери, адаптери и др - тоа е одлична работа. Ова е слично и кај телефоните. Iphone е продаван токму поради ова. Еден телефон, еден оперативен систем, чао пријатно. Андроид корисници знаат повеќе што има во Iphone од оние што го имаат во раце.
На кратко уште ова. Линукс е кола со рачен менувач, windows е автоматик. Не може да очекуваш секој возач да биде и автомеханичар ;)

gw-itcrowdmosspopcorn.gif

Гледам дека си на информатика (ако не сум разбрал погрешно) и ова ме чуди. Линукс е побрз, постабилен, побезбеден...ама е тежок за корисник кој знае само за фб, јутуб и скајп да речеме. Ако почнам да пишувам што се "знаат" на windows, а истото не знаат дека постои на линукс ќе треба цела страна од мене да биде. Windows е најпрост ОС и затоа е најраспространет. Во него не се замараш за она што се случува во позадина. Имаш клик клик клик, чао. Кај линукс, која сакаш дистрибуција е обратно. Тоа gui во windows ги прави корисниците мрзливи, без желба за учење. Ако одиме по логиката - јас сум обичен корисник и баш ми е гајле што се драјвери, адаптери и др - тоа е одлична работа. Ова е слично и кај телефоните. Iphone е продаван токму поради ова. Еден телефон, еден оперативен систем, чао пријатно. Андроид корисници знаат повеќе што има во Iphone од оние што го имаат во раце.
На кратко уште ова. Линукс е кола со рачен менувач, windows е автоматик. Не може да очекуваш секој возач да биде и автомеханичар ;)
Не дека не си во право, ама повеќето дистрибуции се многу едноставни и начинот на употреба ( за фејсбук и сл. ) скоро и да не се разликува од Windows. :)
Ретко да мора некој да чепка во терминал.

Не дека не си во право, ама повеќето дистрибуции се многу едноставни и начинот на употреба ( за фејсбук и сл. ) скоро и да не се разликува од Windows. :)
Башка линукс пати од истото што пати и мек, а тоа е гејминг :)

Нема потреба со излевање на Vista на времето многу работи се смениа од корен, на пример сега виндовсот исто го менаџира рамот како кај линукс не е како на xp, пак ке кажам за домашна употереба window ти е незаменлив многу подобри програми има на windows платформа одколку на линукс на линуксот се како деца од 10 години да го програмирале башка гејминг и слично за мултимедија гејминг е не заменлив

Нема потреба со излевање на Vista на времето многу работи се смениа од корен, на пример сега виндовсот исто го менаџира рамот како кај линукс не е како на xp,
Не е точно, има големи разлики во меморискиот менаџмент кај Windows и Linux, како во податочните структури на меморијата, страничење, алгоритми и адресна структура.
пак ке кажам за домашна употереба window ти е незаменлив многу подобри програми има на windows платформа одколку на линукс на линуксот се како деца од 10 години да го програмирале башка гејминг и слично за мултимедија гејминг е не заменлив

Не знам како може воопшто да споредуваш мултимилијардерска корпорација со open-source развој ама ај. :)

P.S. околу инсталација на програми... не знам за вас, ама според мене далеку поедноставно е да apt-get install нешто него да барам на нет по сомнителни сајтови и торенти и рачна инсталација. :)

Не е точно, има големи разлики во меморискиот менаџмент кај Windows и Linux, како во податочните структури на меморијата, страничење, алгоритми и адресна структура.

Не знам како може воопшто да споредуваш мултимилијардерска корпорација со open-source развој ама ај. :)

Нема големи разлики имаше на времето сега е истиот дури и подобро е на windows, изгледа одамна немаш користено windows

open-source ? Што има веза ова

Што се однесува на линукс има многу работи кој заостанува зад windows

Нема големи разлики имаше на времето сега е истиот дури и подобро е на windows, изгледа одамна немаш користено windows
И двата ги користам. :)
Најприметлива разлика во меморијата е тоа што Линукс поефикасно го користи рамот, но затоа и повеќе троши батерија.
open-source ? Што има веза ова
Како што има веза? Има разлика во проекти со буџет од милијарди и проекти чиј напредок се базира чисто на волјата на девелоперите.
Што се однесува на линукс има многу работи кој заостанува зад windows

Да де, и vice versa. Секој си има свои предности.

Windows, како што рече, е подобар за мултимедија, гејминг и некои слични дисциплини, додека Linux како сервер и за некои одредени професии како компјутерска безбедност е далеку подобар.

Дискусијата е околу секојдневна употреба, не зборам за работа како звучен инженер, што за повеќето луѓе значи фејсбук и скајп, а тука според мене Линуксот има некои минимални предности.

И двата ги користам. :)
Најприметлива разлика во меморијата е тоа што Линукс поефикасно го користи рамот, но затоа и повеќе троши батерија.

Како што има веза? Има разлика во проекти со буџет од милијарди и проекти чиј напредок се базира чисто на волјата на девелоперите.

Да де, и vice versa. Секој си има свои предности.

Windows, како што рече, е подобар за мултимедија, гејминг и некои слични дисциплини, додека Linux како сервер и за некои одредени професии како компјутерска безбедност е далеку подобар.

Дискусијата е околу секојдневна употреба, не зборам за работа како звучен инженер, што за повеќето луѓе значи фејсбук и скајп, а тука според мене Линуксот има некои минимални предности.

Window-oт се користи и за дијагностика на автомобили,дијагностика на хардвер ислично,линукс само за сервер и не е течно дека е по безбеден, мене повеќе ми е сигурно што мајкрософт се грижи за корисникот што пушта редовни апдејти,хардерот што го имаш најдобро ке го искористиш на windows одколку на линукс, пробај windows на SSD и линукс па ке правиме муабет кој подобро ке го искористи

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Факт е дека Linux е побрзо со послаби конфигурации.
Имам тестирано на повеќе машини со 1 core и 2-3 GB Ram Linux дистрибуции (Ubuntu, Crunchbang, ElementaryOS итн ) vs Windows 8/8.1 и секогаш Linux е побрз.

За жал фактот дека е побрз на спори машини не значи ништо за повеќето, посебно во периодот кога повеќето компјутери имаат по 4-8GB Рам и 2-4 јадра на процесорот.
Linux е направен од компјутерџии за компјутерџии. Колку и да сакаат со секакви дистрибуции да убедат што повеќе луѓе да почнат да користат...ain't gonna happen. Премногу комплексен е дури и за секојдневни активности, инсталирање, бришење апликации и менаџирање ствари од оперативниот систем.

За другарот што прашува што да инсталира, би препорачал Windows 8.1. На слични машини имам инсталирано и работи ок. Единствениоот проблем е рамот, google chrome, skype трошат многу рам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom