Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
А тоа дека Иванов можеби ќе употреби право на вето... :D :D Како што имам чуено, он си цели на некое амбасадорско место, така да гајле му е за факултетот. ;)
Плус, кај нас ветото на претседателот е никакво. Законов мислам дека се носи со обично, т.е. просто мнозинство, а доколку Хорхе употреби суспензивно вето, се враќа во собраниска процедура и ако се изгласа со апсолутно мнозинство ќе мора да го потпише указот. :)

Добро бе, интелектуалци вие излагате на протест или у театар. Па ајде бар да имаше некој што ќе не слушне од другата страна да останевме пристојни. Ама брат ти си излегол на протест, не си дојден тука научни трудови да пишуваш. Интелектуалец биди си ти по дома или каде и да сакаш. Не знам како го разбирате поимот протест, не ми звучи мене на топол и добар збор, па уште ве понижил средниот прст не ви е на ниво, па треба уште поагресивно уште по вулгарно, да се пцујат и мајки и шајки, да се гледа израз само на лути лица, да те понесат емоции, буквално треба да го извадиш тоа од себе и да ти се исполни душата. Те понесува моментот и тоа е тоа. Што не отиде некој да го сопре Џака и му каже, немој бе брат не ни е на ниво, или сите фрлија поглед натаму и дигнаа раце у вис. Доаѓаат луге за да го изразат револтот и ако си одат дома а тој уште остане во нив, за следниот протест веќе ќе кроиме планови како тие 200 интелектуалци што останале да ги распределиме по раскрснициве. Никој не бара да се испоубиеме меѓу себе како во Украина, Грција или не знам уште каде, ама реално протест е има револт и треба да се најде некоја средина на начинот на кој што ќе дејствуваме.

Иначе, според мене, ароганција и тоа како треба да се покаже. Со досегашното игнорирање, потценување, заокружување и ништо помалку не заслужија.

Со оглед на сериозноста на предложените измени, и потребата од активно вклучување и придонес на Универзитетот во процесот на креирање на Законите кои се однесуваат на високото образование, Универзитетот „Св.Климент Охридски“ – Битола смета дека е неопходно одложување на предложените закони од областа на високото образование и нивно процесуирање во редовна постапка. Во таа смисла, со прифаќањето на овој предлог би се дало доволно време за темелно разгледување и анализа на предложените закони, и активно и креативно вклучување на целокупниот потенцијал на Универзитетот во изнаоѓањето на оптимални решенија.

Колената црвени им се изгледа на овие. Какво одложување, нормални ли сте вие бре?! Ова у старт, без дискусија треба да се отфрли, а не одложување.

А тоа дека Иванов можеби ќе употреби право на вето... :D :D Како што имам чуено, он си цели на некое амбасадорско место, така да гајле му е за факултетот. ;)
Плус, кај нас ветото на претседателот е никакво. Законов мислам дека се носи со обично, т.е. просто мнозинство, а доколку Хорхе употреби суспензивно вето, се враќа во собраниска процедура и ако се изгласа со апсолутно мнозинство ќе мора да го потпише указот. :)

Во право си, во Р.М ветото е такво, нема некој ефект, но постои и уште еден вид вето, непишано, своевидна дупка во законот, иако не сум 100% сигурен, така да не ми го земајте тврдењето за апсолутно точно.
Имено, Претседателот може воошто ништо да не прави со законот, ниту да употреби вето, ниту да го потпиште, ќе го држви во статус-кво засекогаш, дури законот не се повлече. Но, секако со овој „претседател“ нема шанси такво нешто да се случи.

Во право си, во Р.М ветото е такво, нема некој ефект, но постои и уште еден вид вето, непишано, своевидна дупка во законот, иако не сум 100% сигурен, така да не ми го земајте тврдењето за апсолутно точно.
Имено, Претседателот може воошто ништо да не прави со законот, ниту да употреби вето, ниту да го потпиште, ќе го држви во статус-кво засекогаш, дури законот не се повлече. Но, секако со овој „претседател“ нема шанси такво нешто да се случи.
Си се смешал малце со ветото на америчкиот претседател. :D
Кај нас, едноставно, не се потпишува указот во рокот (уф, мислам беше 15 дена, или можно е и помалце да беше) и според тоа е ставено вето. Он не става вето на указот, туку не го потпишува истиот.

Да се разбереме, во понеделник нема да се гласа законот бидејќи е првото од трите читања. Ама негде, до крајот на јануари ќе биде. :)

Е ова е малку нејасно. Пример, ја сум на три годишни студии и се запишувам на мастер (под претпоставка дека тука ќе запишувам матер) во учебна 2016/17. Мастерот го завршувам 2017/18 и треба да полагам државен испит за тие 2 години на мастер. Други викаат вака: дека државен испит за мастерот ќе полагаат тие што ќе се запишат 2017/18. Не ми е јасно околу тоа, но како и да е, опфаќа голем дел од сегашните студенти.

Е сега, дури и да завршиш 4-годишни студии за 5 години, не би требало да полагаш државен испит затоа што тоа би било ретроактивно важење на законот кое со Устав е забрането (ок, досега не им пречеше да го кршат Уставот како сакаат). Тоа е така затоа што ти кога се запишуваш на факултет во прва година, потпишуваш договор со високообразовната институција според постоечките прописи во Законот за високо образование (а во тој момент истиот не го содржи државниот испит). Е сега, мислам дека прочитав негде, нели, ако завлечкаш малку поише, те префрлуваат во најновата програма и мислам дека ќе треба да полагаш државен испит, ама не сум сигурен за ова.
Знаеш дека сега ке нема 3 годишни студии т.е ке има ама нема да дипломиран или незнам што профисионални студии ли или како и да ги нарече министерот и за магистар две години ке биде, плус ке биде задолжително усното пак...?[DOUBLEPOST=1419683700][/DOUBLEPOST]бтв

Mirjana Najchevska
Јас сум против професорскиот пленум заради тоа што мислам дека во моментов нема место за отворање на јавна расправа со власта. Во моментов има место само за рушење на оваа власт.
Треба или да си многу наивен или свесно и намерно да сакаш да ја отапиш острицата на протестот, па да се залагаш за преговори и договори со авторитарен режим.
Што значи тоа - барање за учество во расправата на комисиите на Собранието? Кое Собрание? Она од кое излезе опозицијата? Или она кое се гордее дека е послушник на Груевски? Или она кое ги носи ситезакони по скратена постапка?
Ма ајде немој да си играте играчки и немој да дозволувате да бидете заведени.
Ќепреговарате со власта која во 21 век сака да воведе гумени куршуми? Ќе се договарате со кецарошчето кое ја одзеде автономијата на универзитетот?
Мора да се концентрираме на симнување од власт на узурпаторите на власта и воспоставување на елементарни услови за воспоставување на демократијата, а не за преговарање и договарање околу нивото на прифатливост на диктатурата.

Не ми е јасно каде беа досега професорите да излезат со идеи за подобрување на квалитетот на високото образование? Зошто мораше владата да го покрене оваа прашање? Зошто се молчеше до сега? Кога веќе се независни нели е нивна одговорност што го донесоа образованието до овој ќорсокак?

Или убаво им е вака како до сега ќути си, трај си и зимај си плата и плус разно разни приходи од страна а притоа да немаш како професор ниту еден релевантен научен труд.
Дали сте свесни дека во Македонија на годнишно ниво има едвај 4 илјади научни трудови иако за тоа добиват навистина солидна финансиска мотивација од друга страна Словенија има 30 илјади научни трудови на годишно ниво. Е тоа се нашите професори (се разбира не сите но веројатно повеќето).

Од друга страна и на студентите очигледно им било супер да бидат образовани од неспособни проесори а како награда добиваат оценка без труд. Така и тие си молчеле и траеле.

Е сега кога владата реши да ги размрда работите сите се дигнаа очигледно ги исместија од удобната позиција.

Според мене државниот испит не е најсреќно решение и убеден сум дека има подобри решенија и верувам дека државниот испит таков каков што е ќе доживее промени и ќе се прилагоди на секој факултет посебно. Паралелно со тоа потребни се и други реформи кои пред се ќе бидан насочени кон професорите. Иако ова е многу деликатно прашање со оглед на независноста на универзитетите. Но факт е дека нешто мора и во тој правец да се превземе.

На крај ќе завршам со почетокот. До сето ова не мораше да дојде. Најдобро ќе беше да имаме квалитетни кадри во универзитетите кои само ќе седнеа и ќе направија внатрешни реформи. Во тој случај ќе немаше потреба владата да реагира,

Претседателот може? како може бе МОРА да го потпише инаку ќе го бесат, вака ќе фати уште еден мандат претседател и после уште 4-5 години ќе се брука пред студентите и то е то - пензија.
Арно рекле - Every generation need a new revolution

Ај па оваа Најчевска, само да збори нешто у пм више. А зошто да не се бара прием на седница во Собрание? Па Филип Петровски можеше да добие во 97ма, без опозиција, сега пак нема опозиција, така да зошто и ние да не бидеме примени?

Иначе, знам за 3-годишните студии, тоа е огромна глупост. Врска нема со ЕКТС. Нека се решат, или кажете чао на Болоња или не мешајте баби и жаби..

Џони, :D. Ај нема да ти одговорам...колку студенти добиваат оценка без труд?! Ете, нека извади некоја статистика, анализа Владата, да видиме што точно не чини. Проблемот е што не се прави детална анализа за наоѓање проблемот, али ЕУРЕКА, го имаме решението! А нели, пошто Владата работи 24/7, има и кадар и ФИНАНСИИ да спроведе цело вакво истражување. Но, не истото да трае 2 недели.

Претседателот може? како може бе МОРА да го потпише инаку ќе го бесат, вака ќе фати уште еден мандат претседател и после уште 4-5 години ќе се брука пред студентите и то е то - пензија.
Арно рекле - Every generation need a new revolution
Последен мандат му е овој, нема право веќе да се кандидира. :) Причина повеќе да биде понезависен и да решава како што треба, а он самиот знае дека не чини ова. Али ко што реков, веројатно претендира на некое амбасадорско место. :D

Еј лигушче едно. Он ќе ми збори за некакво помагање, а во 97ма кога „штрајкуваа со глад“ и лапаа од еден ресторан близу Жена Парк, убаво му беше, стока неваспитана. Бината и озвучувањето беа дадени за користење, мислам дека преку една професорка ги најдовме, не бев упатен за тоа. Пеачите биле платени случајно?! :D Ко прво, дел од Визија се дел од Пленумот, а второ, Џака прифати бесплатно да испее 3-4 песни. Зошто би наплаќал, сулуда работа. Автобусите беа самоорганизирани, имаше од Тетово знам 1 или 2 автобуси со студенти од ДУТ и од Струмица требаше да дојдат луѓе, не знам што се деси, дали дојдоа, прочитав информација дека биле застанати на патарина.

Последно уредено:
Претседателот има право на вето. Првиот пат, вториот пат кога ќе се изгласа МОРА да го потпише указот.
Значи може само да го одложи, но и тоа е нешто. Ако се случи.

Иначе, според мене, ароганција и тоа како треба да се покаже. Со досегашното игнорирање, потценување, заокружување и ништо помалку не заслужија.

Со оглед на сериозноста на предложените измени, и потребата од активно вклучување и придонес на Универзитетот во процесот на креирање на Законите кои се однесуваат на високото образование, Универзитетот „Св.Климент Охридски“ – Битола смета дека е неопходно одложување на предложените закони од областа на високото образование и нивно процесуирање во редовна постапка. Во таа смисла, со прифаќањето на овој предлог би се дало доволно време за темелно разгледување и анализа на предложените закони, и активно и креативно вклучување на целокупниот потенцијал на Универзитетот во изнаоѓањето на оптимални решенија.

Колената црвени им се изгледа на овие. Какво одложување, нормални ли сте вие бре?! Ова у старт, без дискусија треба да се отфрли, а не одложување.
Решителност, а не ароганција.

Претседателот има право на вето. Првиот пат, вториот пат кога ќе се изгласа МОРА да го потпише указот.

Сериозно мислиш дека има шанси претседателот да не потпише ? :LOL:

Инаку чисто да си знаете..
покрај сите убедувања и ветувања дека сегашните студенти нема да бидат опфатени со новиот закон, последните измени на законот велат поинаку. Според член 30 студентите запишани според студиските програми до денот на влегувањето во сила на овој закон можат да ги завршат студиите под услови кои важеле при уписот, но најдоцна во рокот определен за завршување на студиската програма продолжен за две години за студиите за прв циклус, односно за една година за студиите за втор и трет циклус. Сегашните студенти имаат рок предвиден од Владата во кој мораат да дипломираат, во спротивност санкцијата е државен испит

Ете ако не праша утре некој зошто требало да бираме претседател од друга партија да знаеме да одговориме.

Еј Крејзи додека сум во правото, како е возможно да се кандидира некој за пратеник со средно образование и истиот тој да носи одлука наменето за високото образование? По која правна логика неписмениов Ѓорчев, Алил Билали со средно медицинско човече и убер најнеписмената во овие редови Силвана Бонева која патем неможе да се декларира ни како македонка има пишано дека завршила 1 степен на Правен, а дипломирала на Европски универзитет чија акредитација на правни науки е добиена во 2006! Родена е 1959 година, дипломирала кога дојде на власт на Европски на 50 и кусур години. Ова не е купена диплома? Што е ова? Оваа утре ќе кликне да за државен?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom