Кабала и нејзината симболика

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
...
Иако не разбирам што има „Тајната доктрина“ со кабала... нешто пропуштам изгледа... Демек сега Блаватски е авторитет за кабала? Или пак Теозофското друштво? :)
...
Е да, сега нема ништо, демек двајца рабинчики не ја имаат подучувано. Многу ми вртите и мењате ставови. Кога ви одговара - има, кога не- не.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Си можеме бре, така се владее со светот - ти што мислиш, така е тоа? Боцни посади?
Глупости... :)

Двајца рабини?
Мислев дека биле 11 на број... не сум сигурен да ти кажам право.
Сигурно знаеш дека има разлика од херметичка кабала и ортодоксната нели?
Знаеш тоа?

Друго...
Види го Елифас Леви и тој има зборувано за Луцифер бидејќи тоа е баш „кабала“. o_O
Има кај мене на блогот за тоа, да дооформиш слика.
Исто и Алберт Пајк има зборувано за Луцифер... бидејќи ако се зборува за луцифер тоа е Кабала!

:facepalm:

Све ово твоје је собрано од борбу за веру и теории на заговори...
Лудници :)
Јас пак се обидувам да објаснувам на човек кој што православието му е целата вистина а сите други се сатанисти и зло.
Бегај ајде не ми досадувај со глупости. (n)

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Него работава беше прво филозофија, па малку магија, не магика, па после нема кабала ама има кабала у ото, па нема луцифер, па има ама не како вие што викате, па и Пајк користи ама вие не знаете за на крај да еволуира мислата во па го славиме и шо ве боли вас уво за тоа. Дарвин на вас ја ослањал цела теорија на еволуција на апокрифистите. така требала да се вика книгата а не на животните. Как да е, кој признаје пола му се прашта. Живи били па видели!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Во О.Т.О. има иницијанти. Тие го прават Редот. И што има О.Т.О. со темава? Те чешкаат виугите во мозокот, не се заборава нешто како О.Т.О. и Телема нели? :)
Ќе мислиш долго ти на нас, не бери гајле.
И рековме: доста со теории на заговори, почни да се занимаваш сериозно со работи кои планираш да ги критикуваш.
Ако сум можел јас да се занимавам со робските и умирачки богови распнати на крст (како симбол) и кои дале крв за да кукавици ја зачуваат својата крв - можеш и ти да потрошиш време да научиш нешто повеќе во животот, освен кога се слави Василица и што се носи во црква!

О.Т.О. како Ред во својот манифест покажува што содржи! Треба само некој да прочита и размисли.
Но за тоа имаш официјални документи.

Туку назад на Кабалааа :)
„The 7 Double Letters(Beth, Gimel, Daleth,Kaph, Peh, Resh, Tau) are rather confused and can be pronounced in a hard way and in a soft way. Because they can't make up their minds, they symbolize seven opposites: Life-Death, Peace-War, Wisdom - Folly, Wealth-Poverty, Beauty-Ugliness, Fruitfulness-Sterility, and Dominion-Slavery.

The 7 Double Letters also stand for the six dimensions (that were created when the Three Famous Dimensional Twins did their act and
stretched themselves out). Beth for Above, Gimel for Below, Daleth for East, Kaph for West, Peh for North, Resh for South, and the hardworking Tau stands in the center and holds the whole thing together.“

--- The Chicken Qabalah

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Јако, нема што. Кабалата била за кокошки. No comment! :cuc:
Ти велам јас дека си само едно арогантно, неуко и тотално игнорантно човечко суштество, заслепено од она што го нарекува вера, која му го испрала и умот, а најстрашно и човечноста - па затоа само трча наоколу и оправдувајќи се пред сите како „ја брани својата вера“ - ги навредува сите со својата неукост и простачки муабет.
Јаз'к.
Кај ти се делата, кој знае...

Туку за Чикен Кабала :)
Why do I call it Chicken Qabalah? Actually, the term "Chicken Qabalah" issued from the mouth of an arrogant and hateful old man who attended my New York City YOU-CAN-FORGET-90-PERCENT-OF-WHAT- YOUKNOW-ABOUT-THE-QABALAH seminar. After my talk he approached me, so obviously infuriated that he could hardly speak.
He said, "Sir, you speak blaspheme!You are no Kabbalist! You don't even pronounce the word correctly-it is Kahbbah-'law! Kahb-bah-' law! What you teach is not Kabbalah!
It is...it is..."
The poor man's face turned bright red and his whole body began to shake as he searched his mind for a word fowl [sic] enough to describe my work.
"It is-it is-Chicken! Chicken Kahb-bah- 'law!"

И да, Chicken има бројна вредност 93. А 93 е интересен број со кој би требало да се позанимаваш ако сакаш да коментираш на темата за Телема. ;)

И на крај:
Chicken Qabalah is the deceptively self-effacing term given to those aspects of the Holy Hebrew Qabalah that are of practical value to
practitioners of the Western Hermetic spiritual tradition.

Оди читај и образувај се. Не се само „старците“ од света гора. Има и друго по светот. Ако сакаш толку да го критикуваш светот, мора да го знаеш истиот.

Последно уредено:
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.520
Поени од реакции
18.368
Најпрво би те замолил да користиш кирилица бидејќи тоа е политиката и правилото на форумов. Како второ знаеш дека суштината на кажаното е точно (покрај тоа што тврдешше спротивно) а се фаќаш за страните, но ок. Идеме -
Тhus Lucifer - the spirit of Intellectual Enlightenment and Freedom of Thought—is metaphorically the guiding beacon, which helps man to find his way through the rocks and sand-
banks of Life, for Lucifer is the Logos in his highest, and the “Adversary” in his lowest aspect — both of which are reflected in our Ego...Book II., c. viii., “Qabbalah,” 116
. (the secret doctrine стр. 162)

...but that actually the “Serpent” was “ the Lord God” himself, who, as the Ophis, the Logos, or the bearer of divine creative wisdom, taught mankind to become creators in their turn ... (the secret doctrine стр. 215)

...In this case it is but natural — even from the dead letter standpoint — to view Satan, the Serpent of Genesis, as the real creator and benefactor, the Father of Spiritual mankind. For it is he who was the “Harbinger of Light,” bright radiant Lucifer, who opened the eyes of the automaton
created by Jehovah, as alleged; and he who was the first to whisper “in the day ye eat thereof ye shall be as Elohim, knowing good and evil” — can only be regarded in the light of a Saviour. An
“adversary to Jehovah" the “ personatingspirit,” he still remains in esoteric truth the ever-loving “Messenger” (the angel), the Seraphim and Cherubim who both knew well, and
loved still more, and who con-ferred on us spiritual, instead of physical immortality — the latter a kind of static immortality that would have transformed man into an undying “Wandering Jew.” (the secret doctrine стр. 243)
Во ред е сето тоа, само сакав да ти посочам дека премногу ги земаш информациите здраво за готово без претходно да ги провериш и на погрешни места црпиш информации за Кабалата, а за која има сешто пишувано на нетов и воглавно се невистини и небулози. Што пак, е сосема нормално кога ќе се земе во предвид дека тој материјал потекнува од неиницирани кои мислат дека нешто научиле и дознале. За промена, наместо "борба за веру", "православје" и слични извори, земи прочитај нешто од некој автор кој има пишувано за Кабала и има извршено иницијација во некое друштво, зашто единствено тој го има потребниот авторитет за да сподели некоја работа. Како можеш ти лично да бидеш сигурен што означува на пример Луцифер и за што пишувала Блаватска, мајката на Теозофското Друштво (која пак јас лично не ја сметам а и она никогаш не тврдела за себе дека е авторитет кога е Кабалата во прашање), кога за тебе Луцифер е татко на лагата, противникот на Бога, а немаш минато иницијација? Ама да, според тебе Евреите го обожуваат Сатаната лично и веруваат дека заедно ќе го победат непобедливиот и семоќен Бог:facepalm: Кој парадокс, кажи, а?:icon_lol:

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Во ред е сето тоа, само сакав да ти посочам дека премногу ги земаш информациите здраво за готово без претходно да ги провериш и на погрешни места црпиш информации за Кабалата, а за која има сешто пишувано на нетов и воглавно се невистини и небулози. Што пак, е сосема нормално кога ќе се земе во предвид дека тој материјал потекнува од неиницирани кои мислат дека нешто научиле и дознале. За промена, наместо "борба за веру", "православје" и слични извори, земи прочитај нешто од некој автор кој има пишувано за Кабала и има извршено иницијација во некое друштво, зашто единствено тој го има потребниот авторитет за да сподели некоја работа. Како можеш ти лично да бидеш сигурен што означува на пример Луцифер и за што пишувала Блаватска, мајката на Теозофското Друштво (која пак јас лично не ја сметам а и она никогаш не тврдела за себе дека е авторитет кога е Кабалата во прашање), кога за тебе Луцифер е татко на лагата, противникот на Бога, а немаш минато иницијација? Ама да, според тебе Евреите го обожуваат Сатаната лично и веруваат дека заедно ќе го победат непобедливиот и семоќен Бог:facepalm: Кој парадокс, кажи, а?:icon_lol:
А што ако сум поминал долги години окултизам па сум се откажал? Тоа не ви поминало низпамет. Не е битно. ЈАс знам дека секој што е доволно навлезен знае дека е тоа Луцифер и тоа никој не го крие. Поготово во највисоките сптепени. Блавацка ја криете кога е ок, а кога не поради фактот што открила доста од кабалата. А кој ја учеше госпоѓата Ротенстајн на кабала?

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.520
Поени од реакции
18.368
А што ако сум поминал долги години окултизам па сум се откажал? Тоа не ви поминало низпамет. Не е битно. ЈАс знам дека секој што е доволно навлезен знае дека е тоа Луцифер и тоа никој не го крие. Поготово во највисоките сптепени. Блавацка ја криете кога е ок, а кога не поради фактот што открила доста од кабалата. А кој ја учеше госпоѓата Ротенстајн на кабала?
Веројатно целата дискусија би ни се свела на меѓусебно убедување, секој според своите сознанија и донесени заклучоци врз основа на истите. Не исклучувам дека можеби си се бавел со окултизам, иако се сомневам, но и така тоа не е толку важна работа.

Сепак, зошто некој, при здрава памет и свест, би се впуштал во авантура наречена "обожување на Сатаната" и би се ставил на тој начин, на однапред предодредената "губитничка страна" со своето пркосење на Бог? Зарем ти навистина помислуваш дека сите личности чија сфера на интерес е окултизмот и езотеријата се една група на изгубени лунатици кои решиле да му се спротивстават на семоќниот, небитно поради кои цели (теориите велат натчовечки моќи и материјална корист). И кој е двигателот на омразата и демонизирањето на езотеријата од која најголемиот дел од човештвото е лишено благодарение на Црквата кога стекнала политичка моќ, а истата езотерија ниту го негира постоењето на Бог, напротив го осветлува патот кон спознавањето на божественоста на се што постои во Универзумот со крајна цел - спознавање на Бог?

Инаку, животното дело на мадам Блаватска "Тајна Доктрина" е веројатно врвниот труд кој ги синтетизира Западната и Источната Школа пронаоѓајки заеднички особености и сознанија.

Кој ја учеше г-ѓа Блаватска?

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Веројатно целата дискусија би ни се свела на меѓусебно убедување, секој според своите сознанија и донесени заклучоци врз основа на истите. Не исклучувам дека можеби си се бавел со окултизам, иако се сомневам, но и така тоа не е толку важна работа.

Сепак, зошто некој, при здрава памет и свест, би се впуштал во авантура наречена "обожување на Сатаната" и би се ставил на тој начин, на однапред предодредената "губитничка страна" со своето пркосење на Бог? Зарем ти навистина помислуваш дека сите личности чија сфера на интерес е окултизмот и езотеријата се една група на изгубени лунатици кои решиле да му се спротивстават на семоќниот, небитно поради кои цели (теориите велат натчовечки моќи и материјална корист). И кој е двигателот на омразата и демонизирањето на езотеријата од која најголемиот дел од човештвото е лишено благодарение на Црквата кога стекнала политичка моќ, а истата езотерија ниту го негира постоењето на Бог, напротив го осветлува патот кон спознавањето на божественоста на се што постои во Универзумот со крајна цел - спознавање на Бог?

Инаку, животното дело на мадам Блаватска "Тајна Доктрина" е веројатно врвниот труд кој ги синтетизира Западната и Источната Школа пронаоѓајки заеднички особености и сознанија.

Кој ја учеше г-ѓа Блаватска?
Во право си.Најголемиот виновник за создавањето на Сотоната е Црквата.Потеклото на тој дуализам влече корени од Митраизмот,таму била строга поделбата на добро и зло.Тоа многу повлијаело на христијанската теологија која создавала оцрнувања на сите останати како следбеници на Сотоната,а додека самите тие се сметале дека се на Божјата страна.Послем со големата шизма,доаѓа до меѓусебно анатемисување помеѓу православните и католиците.Едните другите ги сметале за следбеници на Сотоната.Потоа се е разводнето со појавата на протестантите и националните цркви.Веќе не се знаело кој против кого е.Никој кој е припадник на езотеризмот отворено не обожува Сотона,се заради да му се противстави на Бог.Апсурдно е тоа,поимањето на природата на работите и нивниот меѓусебен сооднос е поинаков.Ако се промени видокругот,секој човек сваќа поинаку.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298

За оние кои ги интересира, може да му ги прочитате делата на Гершом Шолем, истакнат истражувач на кабалата.
Има напишано интересни дела: Кабала, Потекло на Кабалата, За Кабалата и нејзиниот симболизам...

Вреди да се разгледаат размислите на овој човек.

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Во право си.Најголемиот виновник за создавањето на Сотоната е Црквата.Потеклото на тој дуализам влече корени од Митраизмот,...
Црквата, дури и онаа старозаветната е многу постара од Митраизмот па така да дуализмот само може да се сведе на некое гностицистичко извитоперување на учењето на Црвата, што како последица на логиката го сведува фактот дека истото е поново од учењето на Црквата. Исто така, тој факт го докажува и основното учење на истата дека гностицизмот, како и подоцнежната окултистичка кабала е само лага и извитоперување на истата!

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Црквата, дури и онаа старозаветната е многу постара од Митраизмот па така да дуализмот само може да се сведе на некое гностицистичко извитоперување на учењето на Црвата, што како последица на логиката го сведува фактот дека истото е поново од учењето на Црквата. Исто така, тој факт го докажува и основното учење на истата дека гностицизмот, како и подоцнежната окултистичка кабала е само лага и извитоперување на истата!
Не постои такво нешто како старозаветна црква.Многу подоцна кога христијанството го придобива Рим,со макотрпната работа на апостол Павле,тогаш се формираат засебни заедници(ecclesia),иако Апостолите во Јудеја се собирале во синагоги,тие биле дел од Јудаизмот.Никогаш не го присвојувајте тоа што не е ваше,не одете по стапките на исламот кои истотака присвојуваат се што припаѓа на Израилот.Израилот е жив.

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Не постои такво нешто како старозаветна црква.Многу подоцна кога христијанството го придобива Рим,со макотрпната работа на апостол Павле,тогаш се формираат засебни заедници(ecclesia),иако Апостолите во Јудеја се собирале во синагоги,тие биле дел од Јудаизмот.Никогаш не го присвојувајте тоа што не е ваше,не одете по стапките на исламот кои истотака присвојуваат се што припаѓа на Израилот.Израилот е жив.
Ако си толку упатен кажи ми ја разликата меѓу Старозаветен Пророк и Старозаветен ЛАЖЕН Пророк? Израилот е жив - тоа е Православната Црква. Стариот Израил отпадна од дрвото и сувите гранки беа фрлени во оган да изгорат.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Ако си толку упатен кажи ми ја разликата меѓу Старозаветен Пророк и Старозаветен ЛАЖЕН Пророк? Израилот е жив - тоа е Православната Црква. Стариот Израил отпадна од дрвото и сувите гранки беа фрлени во оган да изгорат.
Живи смешки,само ти надевај се.Полни сте со идолопоклонство,пагански ритуали затскриени со христијанство.Наследници,какви наследници,кога Израилот има континуитет илјадници години.Тоа вие што го правите нема никаква врска со Стариот завет,а најмалку со Новиот.Грчките-римски култови ниту биле ниту ќе имаат некаква основа во јудаизмот.

Kajgana Shop

На врв Bottom