Шкорпион
Corvus oculum corvi non eruit?
- Член од
- 16 октомври 2009
- Мислења
- 7.349
- Поени од реакции
- 7.606
Не мора да постои хиерархија, не знам зошто сите ја форсираат како аргумент.Проблемот е уредувањето и организацијата у анархизмот, пошо ако се постави хиерархиска структура која мора да постои, се губи идејата на целиов концепт.
Анархијата не признава хиерархија. Не знам зошто да се оди во таа насока која ја сугерираш. Но барем мило ми е што економскиот аспект се согласуваме дека ќе биде подобар во такво уредување.Економскиот бенефит и стабилност ќе е следствен по тоа шо го напиша, ама индиректно нема да биде резултат на концептов што го збориме, дури и да е, со тек на време групите на вишите хиерархиски редови полека ќе се делат од обичниот народ и ќе се диференцираат од секаков аспект заради поцизијата на која се, и ете формирање на систем/концепт спротивен на анархијата.
Не се многу правила, нема зошто да бидат пишани. Ако основните работи некој не ги знае или уште полошо - признава, тогаш нема што да бара во цивилизираниот свет воопшто, не па анархизам. Имаме и денес пишани правила и закони па луѓе пак ги кршат. Тоа што ќе се на хартија не ги прави посилни или послаби во сила.Реагирање и однесување на индивидуите у едно такво општество чисто по некој кодекс, без пишан закон и правила кои ќе биде гарантирани од државни институти, не е возможно, барем мене не ми стои.
Во ред е и да го браниш, не ти земам за лошо , само ти викам мааните кои ги покажал до сега, и насоката во која тера мене лично исто така не ми се допаѓа и само ќе следи со многубројни жртви кај мнозинското население поради лоши избори и одлуки, и/или поради непокорлива суета, алчност и себичност на малобројното население на власт.Не ми е овдека целта да го бранам капитализмот како и да е, досега е најдобар како систем, не велам дека е совршен како шо имплицираш, јасни ми се негативните елементи, тие се резултат на слабата адаптација на општествените промени од страна на извршната власт, и мањакот истиот да се коректира на време т.е да биде динамичен.
Сигурен сум дека ќе најдеш многу истомисленици кои тоа го гледаат остварливо во да речеме анархо-капитализам, иако тоа е оксиморон за мене, ама сепак има луѓе кои цврсто веруваат во него како јас во други форми на анархизам, затоа и го почитувам тоа. Така да нема зошто да те убива некој. Се дур не се обидуваш да направиш монопол или да оствариш власт (што луѓе со големо его најчесто и го правеле порано, па и денес). И јас имам диктаторски идеи, ама најчесто тоа е идеолошки бунт против етаблираниот режим и систем, и чим ја имам палката и сум ја постелил постелата за анархизам да цути, би се симнал од власт . Немам интерес да владеам. Барем не понатака штом анархизам како уредување е постигнат. Али ти викам, ова е онака зезанција. Немам желба дури и да можам, да дејствувам со екстремизам.Ne, ali eve iam golemo ego i sakam besnotiluk u zhivotot. Dali i mene kje me ubiete u imeto na revolucijata ko sho planirala Ema Goldman so dechko i?
Ebate slobodata u koja gi ubivate tie sho ne vi se po vkus.
Ема Голдман била јака цура, ќе сме виткале џоинт и ќе сме пиеле абсинт заедно да беше денес жива, ама лично малце у некои ставови ми е прерадикална за мене. Јас не сум до толку
Али нешто да ти посочам - една битна разлика - Јас никого нема да усмртам, за да дојде на ред мојот тип на уредување кој го сакам. Не, сум останал оптимист, и ќе бидам до крај на животот дека може да се случи таков пресврт и без крвопролевање, само по себе, доколку човекот во меѓувреме осозрее малце со свеста. Но, НО! ... Еден капиталист нема да се двоуми да ми свирне метак у глава ако му претставувам опасност во форма на крах на системот кој го обожава и од кој зависи. И за многу помалку убиваат луѓе денес друже. А еве, Агда може да ти каже што се случи со некои анархисти у Грчка, еве не мора да идеме подалеку од Балканов. Тоа е битната разлика. Јас верувам во разум и човечност, а другиве ги имаат изгубено истите многу, многу одамна.
За темава - да. Не морам да те разглабам подетално. Се гледа дека си неук за истата за разлика од другиве дискутанти (барем добар дел од нив, ако не сите останати).Така е ти немаш ништо изградено за мене а се стрча да ме осудиш дека летам во облаци.
И сеа кој кого суди ? Знаеш дека подфорумот Мистерии (и паранормалното) беа причините што воопшто се регистрирав на форумов? Да, сум какал за одредени работи. На тебе лично? Не. Или барем не се сеќавам. Инаку сум подржувач на доста од тие феномени, на еден начин или друг.Не е битно... Со ова виде како е кога на тема која пишувам јас паранормални работи трчате да се покакате на начин што сите тролачи ке изнапшете некоја реченица во смисла на измевање а појма немате околу тоа... Не ми беше лоша намерата ставот за анархијата си го задржувам а дека не сум читал околу Анархијата признавам многу малку имам читано и воопшто не ме заинтересира.
Еве, викаш многу малку си читал + не те заинтересирала - зошто тогаш пиша на темава воопшто? Ако не е за проширување на хоризонти околу тематиката за што беше тој коментар? Буцкање да предизвикаш реакции? Знаеш дека за тоа се добиваат казнени поени?