Протест против законските измени за плаќање придонеси за хонорарите

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Бре мајката не ти биле редовни приходите а викаш дека склучуваш договори за работа
Не плаќај придонеси па оди приватно направи панорамска снимка за 800-1000 денари,ама ако плаќаш придонеси во државна за истата снимка ќе платиш 40 денари.
Види сега кој е во загуба
Последен пат ова сум го искористил далеееечната 1990 година, после тоа нема ништо од 40ден.
Ако пошто си протагонист ЗА законот, кажи каде ќе идат тие придонеси од фриленсерите? Или од хонорарците? Да ти одговорам? Секаде, ама не каде што би требало.
Од една страна дупло плаќање на придонеси, а тој што ги плаќа не гледа никаков аир од тоа. Да не му се зголеми пензијата случајно ако е вработен и има по некоја тезга од страна? НЕ, само ќе се полни нечиј џеб.
Понатаму, другата страна, мислиш дека луѓето работат тезги/фреленсерски/хорнорарно затоа што сакаат да се отепуваат од работа или затоа што немаат избор, едноставно економијата е катастрофа и ни две плати не стигнуваат да се прехраниш ко човек, а да не зборам за некој “луксуз“ од типот на неделен ручек во ќебачилница. Пази, со ќебапчилница споредувам.
Трето, ако е само фриленсер, ............ погледни ја претходната забелешка, ...... нема работа, а и таа што ја има НЕ е доволно платена.
Зошто тогаш една здраво-разумна личност за која државата ја боли стојко да ја подржува државата? Дали ти се грижиш за оној кој сака да ти ги земе парите? НЕ, нели? Е па исто и со нас обичните луѓе.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Кој концепт бе Брутус? Да му умри козата на комшијата- концепт?
Ти плаќаш придонеси и си во редовен работен однос, за тоа си добиваш одредени бенефиции.
Јас плаќам данок не добивам бенефиции. Која солидарност е тука?
како не добиваш не те разбирам? За новиот закон зборуваш? Сега ќе ми речеш дека не си покриен здравствено ако плаќаш придонеси како хонорарец. А не за одморот се фати :) А тоа што можеш да работиш 10 дена по ред 5 да одмараш тоа не се бенефиции?

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
како не добиваш не те разбирам? За новиот закон зборуваш? Сега ќе ми речеш дека не си покриен здравствено ако плаќаш придонеси како хонорарец. А не за одморот се фати :) А тоа што можеш да работиш 10 дена по ред 5 да одмараш тоа не се бенефиции?
Човеку ти си отиден со паметот еј!!! 10 работам- 10 ми се платени, 5 одмарам 5 не ми се платени! Ти легнуваш болен, имаш боледување, ја болна- јок пари. Али капацитети се во прашање, убаво зборат Познат и Факерот :cenzura:

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Човеку ти си отиден со паметот еј!!! 10 работам- 10 ми се платени, 5 одмарам 5 не ми се платени! Ти легнуваш болен, имаш боледување, ја болна- јок пари. Али капацитети се во прашање, убаво зборат Познат и Факерот :cenzura:
Затоа ти плаќаш помали давачки, вработените плаќаат повеќе. Ама добро терај што да ти кажам. Вработените во Македонија би си отсекле лев тестис за да имаат таква работа како твојата и ти пак ќе плаќаш помалку и пак не ти чини.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
689
Поени од реакции
671
Може Емка забега од темата, но врти сучи- на сите ни е скурца од све.
Зошто јас ќе излезам на протест? Еве ти проста математика.
Работам како фриленсер и просек заработувам 400-500 долари месечно. Ќе идеме со 500.
Данокот што досега го плаќам изнесува 10% од сумата, односно 50 долари. Трансферот на пари (банките) ми зема уште 50 долари. Се на се- 100 долари изгубени пари во старт. Остануваат 400 долари.
Плаќам кирира од 150 евра. Остануваат 200 долари. Сметка за струја 3000-4000 денари. Близу 600 денари. Вип 600 денари. топлификација (што не ја користам а плаќам) 500 денари, вода 300-500.
Сега направи ја истава математика со 35% данок и види зашто ќе бидам во први редови на протест.
Може нешто да прашам, не сум го прочитал законот така не сум многу компетентен да коментирам. Прашањето ми е пошто претпоставувам работиш
со странство и рече дека сакаш да се иселиш од Македонија, да не знаеш во ЕУ фриленсерите како тебе дали плаќаат придонеси?

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Може нешто да прашам, не сум го прочитал законот така не сум многу компетентен да коментирам. Прашањето ми е пошто претпоставувам работиш
со странство и рече дека сакаш да се иселиш од Македонија, да не знаеш во ЕУ фриленсерите како тебе дали плаќаат придонеси?
Ајде вака, па ти сфати после- зашто македонските фриленсери отвараат нерезидентни сметки во европски земји?[DOUBLEPOST=1418670949][/DOUBLEPOST]Н
Затоа ти плаќаш помали давачки, вработените плаќаат повеќе. Ама добро терај што да ти кажам. Вработените во Македонија би си отсекле лев тестис за да имаат таква работа како твојата и ти пак ќе плаќаш помалку и пак не ти чини.
Не бе човеку- тебе и да ти се нацрта нема да сфатиш. Тоа е... сечи тестисот сега.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
http://www.irs.gov/Businesses/Small-Businesses-&-Self-Employed/Self-Employment-Tax-Social-Security-and-Medicare-Taxes
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2285690/Self-employed-face-having-pay-tax-rise-National-Insurance-inevitable-MPs-warned.html

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Ајде вака, па ти сфати после- зашто македонските фриленсери отвараат нерезидентни сметки во европски земји?[DOUBLEPOST=1418670949][/DOUBLEPOST]Н

Не бе човеку- тебе и да ти се нацрта нема да сфатиш. Тоа е... сечи тестисот сега.
Ти си отидена скроз ја не знам кој ти дава 500 долари....[DOUBLEPOST=1418671233][/DOUBLEPOST]
е па кога веќе го стави линкот, а претпоставувам не си го прочитал баш-
the self-employment tax rate is 15.3%. The rate consists of two parts: 12.4% for social security (old-age, survivors, and disability insurance) and 2.9% for Medicare (hospital insurance).
Го читам да ама ова се однесува на селф емплојд. Кај нас законски ова не е решено. Ти реков извади ми го делот од предлог законот кој се однесува на селф емплојд фриленсерс што работат со странство. Башка како што гледаш се плаќа за здравствено и социјално.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Ти си отидена скроз ја не знам кој ти дава 500 долари....[DOUBLEPOST=1418671233][/DOUBLEPOST]
Го читам да ама ова се однесува на селф емплојд. Кај нас законски ова не е решено. Ти реков извади ми го делот од предлог законот кој се однесува на селф емплојд фриленсерс што работат со странство. Башка како што гледаш се плаќа за здравствено и социјално.
Се плаќа 15% не 35% и не важи за веќе вработени! Доволно изџвакано за тебе?
Воедно саатнината им е 40 долари плус, за разлика од кај нас, што ти е едвај 200-300 денари!

Член од
13 декември 2011
Мислења
504
Поени од реакции
816
Тоа е извртување на фактите. Сите хонорарци редовно САМИ си плаќаат данок секоја година.
Другите придонеси не ги уплатуваат, и затоа не им следуваат придобивките. Многу просто.
Плус, ти кога добиваш работа како постојано вработено лице, со газдата/ директорот се договараш за нето износ кој веќе однапред тие го пресметале и за кој заклучиле дека можат да ти го исплаќаат без последици за фирмата.
Во случајот со хонорарците тие веќе работат со целосната сума за исплата и одеднаш ОП владата решава да ги натовари и работодавачите и хонорарците со додатни 40% кои можеби немаат да ги платат.
И што следува потоа? Или хонорарци што ќе трпат за леб или работодавци чии фирми ќе пропаднат зашто имаме неспособна лоповска влада што не знае да размисли пред да донесе некој закон.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Со тоа што вработените плаќаат 7%. http://www.moneychimp.com/features/fica.htm
Златен мој, ти ја споредуваш Македонија со Америка- што повеќе да зборам и да се објаснувам со тебе?
Иди слушај Шител, барем на истомисленици ќе налеташ и се розево ќе ви биде.

Kajgana Shop

На врв Bottom