Анархија

Член од
7 ноември 2014
Мислења
444
Поени од реакции
1.007
Значи под анархисти подразбираш наркомани. Браво. Те лажеле.
Ако секој си ја гледа работата, тоа е дел од анархијата. Анархијата е хоризонтална демократија. Сите се еднакви. Денес живееме во демократија, но вертикална. Имаш шефови, министри, премиери, претседатели. За анархистите нема граници. Ако ја погледнеш планетата од вселената, нема да видиш граници.
Нз од каде тоа анархистичко тврдење го поткрепувате дека територијалната поделба на луѓето не е природна?Biology 101 потврдува дека територијата е една од најбитните работи во суштествата особено кај предаторите.Секој си го чува својот дел со ресурси и всушност така најчесто настанува конкуренцијата за храна а преку тоа и еволуирањето на одредени видови.Аргументот дека од вселена не глеам граници е ист како,јас не гледам бактерии,не постојат

Член од
12 април 2010
Мислења
10.059
Поени од реакции
15.028
Нз од каде тоа анархистичко тврдење го поткрепувате дека територијалната поделба на луѓето не е природна?Biology 101 потврдува дека територијата е една од најбитните работи во суштествата особено кај предаторите.Секој си го чува својот дел со ресурси и всушност така најчесто настанува конкуренцијата за храна а преку тоа и еволуирањето на одредени видови.Аргументот дека од вселена не глеам граници е ист како,јас не гледам бактерии,не постојат
Епа и јас не го гледам претседателот, ама постои. И јас правам што сакам, ама џандарот ќе те казни.

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Епа еве јас прашувам.Дали ти сметаш дека Анархијата ќе ги преброди овие проблеми?Мислиш дека таа солидарност и волонтерство ќе трае многу,пред некој паметен да се најде и да рече кој ве ебе сите и да проба да ја земе судбината на другите во свои раце?
Ако на работава гледаш од гледна точка на член на унија на млади сили , сигурно дека идејата е неостварлива ! Не се работи за тоа дали јас сметам дека нешто е остварливо или не . Сетики анархијата е поим кој со денешен ментален склоп тешко дека ке го свариш.
А твојата идеа за лимитирана власт ја гледам само како чекор кон Анархија !

M

mar30

Гостин
Диво животно пуштено од кафез е адекватна аналогија на анархично општество зато и во историјата има само инцидентни случаеви во кои тие се остварени само за одредени агенди на поединци или групи проследени мегудругото со примери како човек/трибунал кој фино лепо си одлучује кој денес треба да оди на стрејање и сл.
но има примери како Швајцарија која е посебен вид на демократија која е прифатлива замена на еден вид на анархија во која било кој граганин може многу лесно да си поткрене иницијатива за крупни промени во оштеството а сепак да се има некаква контрола.УСофА има исто така интересен не до толку добар ко демократијата на Швајцарците но дефинитивно бољи систем од нашиот во кој има сенат и конгрес нешто како кај нас влада и парламент но со таа разлика што таму имаат иста тежина во однос на влијание кое го имаат кон носење одлуки и сл.
На вид анархија може да се гледа и на Палестина,ИД(Ирак Сирија) и источна Украина во кои наводно има власт хиерархија но фактички таму има анархија која неможе да опстојува на долг рок.

Последно уредено од модератор:
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.229
Тебе како поединец не ти е потребна толкава територија за да преживееш. Значи не станува збор за преживување, туку за човечка алчност.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Тебе како поединец не ти е потребна толкава територија за да преживееш. Значи не станува збор за преживување, туку за човечка алчност.
А зошто да преживувам? Зошто да не живеам во палата, возам бесни коли, ебам бесни жени и бесно јадам во најјаките ресторани?

Член од
7 ноември 2014
Мислења
444
Поени од реакции
1.007
Алчноста не е човечка особина,туку е и чисто животинска.Зарем мислиш дека нема алчни животни?И како што членот погоре наведе,зошто да преживувам?Зошто има толку лошо во тоа да сакам нешто повеќе?Тоа е и проблемот што го иам со колективизмот.Кој е тој да каже колку на сите ни е доволно и дека мора сите исто да иаме?Ако работам повеќе сакам повеќе да иам од тебе.Или пак од чист мерак ако некој има еден мобилен ја можеби сакам да иам 5(секако доколку имам ресурси)

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.229
Алчноста не е човечка особина,туку е и чисто животинска.Зарем мислиш дека нема алчни животни?И како што членот погоре наведе,зошто да преживувам?Зошто има толку лошо во тоа да сакам нешто повеќе?Тоа е и проблемот што го иам со колективизмот.Кој е тој да каже колку на сите ни е доволно и дека мора сите исто да иаме?Ако работам повеќе сакам повеќе да иам од тебе.Или пак од чист мерак ако некој има еден мобилен ја можеби сакам да иам 5(секако доколку имам ресурси)
Кое животно е алчно? Гледам цело време се споредуваш со животните, што и не е така негативно. Едно прашање, вршиш физиолошка потреба додека шеташ по улица? Не? Тоа е тоа што те двои од нив, поразвиена свест.

Кој рече дека ако работиш повеќе од мене ќе имаме исто?
Реално, би имал потреба од пет мобилни?

Член од
7 ноември 2014
Мислења
444
Поени од реакции
1.007
Кое животно е алчно? Гледам цело време се споредуваш со животните, што и не е така негативно. Едно прашање, вршиш физиолошка потреба додека шеташ по улица? Не? Тоа е тоа што те двои од нив, поразвиена свест.

Кој рече дека ако работиш повеќе од мене ќе имаме исто?
Реално, би имал потреба од пет мобилни?
Секое,особено поразвиените цицачи.Мачката моја не знае кога и е доста од јадење,или пак кучиња кои ги полнат устите со 5 топчиња само за сите да бидат нивни.
Се споредувам со животни бидејќи сметам дека така полесно може да се сфатат работите кои ние како луѓе ги правиме.И секако дека тоа нас не двои од нивниот свет и дека не секогаш треба да гледаме што они прават.Но во тој контекст дали би рекла дека аргументот zа хомосексуалноста е природна дека ја има кај животните,може да кажеме дека еј тоа не дели нас од нив,иаме поразвиена свест,затоа хомо јок?

А за мобилните никој не рече дека иам потреба.Ама постои една работа наречена Мерак.Поради тој мерак јас сакам да иам ново кимоно за тренинг,да читам книги кои Мене ми се интересни,да носам облека која мене ми е убава.Се ова е Мерак,а не потеба.Реално потребите се бројат на прсти другото се е тоа што ние преферираме за да иаме подобар живот а не да преживуваме,сепак..тоа е тоа што не дели од животните,нели? :)

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Го правиш ли тоа?
Не, ама сакам да ја имам опцијата да можам доколку се потрудам. Пак ќе те прашам пошто не ми одговори, зошто да преживувам со bare minimum?
И како одлучуваш колку ми е мене "потребно"? Јас сакам ферари пеер. Ама многу сакам ферари. И палата сакам. Со јаки пичици во неа кои ќе можам да ги рокам како сакам и кога сакам.
Јас искрено, од се срце го сакам тоа. Што е со моите емотивни потреби?

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.229
Секое,особено поразвиените цицачи.Мачката моја не знае кога и е доста од јадење,или пак кучиња кои ги полнат устите со 5 топчиња само за сите да бидат нивни.
Се споредувам со животни бидејќи сметам дека така полесно може да се сфатат работите кои ние како луѓе ги правиме.И секако дека тоа нас не двои од нивниот свет и дека не секогаш треба да гледаме што они прават.Но во тој контекст дали би рекла дека аргументот zа хомосексуалноста е природна дека ја има кај животните,може да кажеме дека еј тоа не дели нас од нив,иаме поразвиена свест,затоа хомо јок?

А за мобилните никој не рече дека иам потреба.Ама постои една работа наречена Мерак.Поради тој мерак јас сакам да иам ново кимоно за тренинг,да читам книги кои Мене ми се интересни,да носам облека која мене ми е убава.Се ова е Мерак,а не потеба.Реално потребите се бројат на прсти другото се е тоа што ние преферираме за да иаме подобар живот а не да преживуваме,сепак..тоа е тоа што не дели од животните,нели? :)
Примерот со мачките и кучињата ти е лош. Станува збор за хранење, што е повторно поврзано со инстинктот за преживување.
Примерот со хомосексуалноста исто така ти е лош, затоа што истата ти е во негативен контекст.

Имај си мерак, креирај, створи....

Не, ама сакам да ја имам опцијата да можам доколку се потрудам. Пак ќе те прашам пошто не ми одговори, зошто да преживувам со bare minimum?
Никој не ти брани, труди се.
Зборувавме за преживување на територии, колкава територија му е навистина потребна на човек. Во никој случај не станува збор за преживување со bare minimum, тоа го имаме и во денешниов систем. :)

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Никој не ти брани, труди се.
Зборувавме за преживување на територии, колкава територија му е навистина потребна на човек. Во никој случај не станува збор за преживување со bare minimum, тоа го имаме и во денешниов систем. :)
Паралела пеер. Наместо мене имаш институција ко држава, наместо коли и жени имаш територија. Територија со себе носи ресурси. Нафта, рудници, обработлива почва итн.
Јас/државата и те како сакаме да имаме фазла од овие работи пошто ни е убаво коа ги имаме во резерви.
Потребно е концепт кој не е универзално апликативен. Затоа ти викам, што е со моите емотивни потреби. Јас сакам ферари и тоа ќе ме исполни на кратко, после ќе сакам нешо друго али мањебитно, јас имам емотивна потреба.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.229
Паралела пеер. Наместо мене имаш институција ко држава, наместо коли и жени имаш територија. Територија со себе носи ресурси. Нафта, рудници, обработлива почва итн.
Јас/државата и те како сакаме да имаме фазла од овие работи пошто ни е убаво коа ги имаме во резерви.
Потребно е концепт кој не е универзално апликативен. Затоа ти викам, што е со моите емотивни потреби. Јас сакам ферари и тоа ќе ме исполни на кратко, после ќе сакам нешо друго али мањебитно, јас имам емотивна потреба.
Ти си решлив проблем, нема ни да постоиш тогаш. Или ќе те скине времето, или револуцијата. :icon_lol:

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Ти си решлив проблем, нема ни да постоиш тогаш. Или ќе те скине времето, или револуцијата. :icon_lol:
Ти фали есенцијалниот брк пред да почнеш да зборуваш за револуции. :icon_mrgr:

Kajgana Shop

На врв Bottom