Македонија ќе добие нов државен грб

Член од
24 март 2010
Мислења
15.278
Поени од реакции
26.153
ПО ПРЕДЛОГОТ ЗА НОВ ГРБ

ДУИ: Лавот бил дел од грбовите на многу стари албански семејства

И министрите на Демократската унија за интеграција се согласиле со предлогот за нов државен грб.

Од ДУИ потврдија дека се согласуваат со изгледот на предложениот грб и дека сите министри гласале за.

„Лавот е прифатлив да биде во центарот на државниот грб. Прво, затоа што како хералдика е застапен на грбовите на многу стари и големи албански семејства, впрочем, лавот го има и во грбот на градот Тирана. Второ, прифатлива е и круната, бидејќи го одразува старото скопско кале“, велат во ДУИ.
http://www.mkd.mk/makedonija/partii/dui-lavot-bil-del-od-grbovite-na-mnogu-stari-albanski-semejstva
Овие од ДУИ ненормални, нигде не го споменале Александар, како што овде стручњаците им смислија. Можеби затоа победуваат на избори. :/

Член од
17 јануари 2009
Мислења
687
Поени од реакции
662
Со што докажуваш дека е Кораб и Вардар ? Мене ми личи на истиот грб од Н:Р Македонија само малку видоизменет заради x причини .
Ако приметуваш на грбот на НР Македонија е Пирин планина, а истата планина не е на сегашниов грб и на грбот на СР Македонија, а Егејот никаде го нема впрочем еве ти и опис на грбот на НР Македонија кога е донесен.
grbot2.jpg

Член од
12 април 2010
Мислења
10.058
Поени од реакции
15.027
Извини другар јас весниците на службата не ги читам навистина,во право си .
Која служба бре?
The current emblem is a revised version of the one adopted on July 27, 1946 by the Assembly of the People's Republic of Macedonia. The original version of 1946 represented the Pirin Mountains which are part of the region of Macedonia in order to symbolize a future United Macedonia as part of a new Balkan Federation. The Emblem was created by Vasilije Popovic-Cico. After Yugoslavia broke with the Soviet Union in 1948, the Soviet Union did not compel Bulgaria and Albania to form a Balkan Federation with Yugoslavia and the concept of a United Macedonia as part of such a federation was no longer realistic.

Овој е на НРМ со Пирин и Егеј. Гледаш дека е море а не река.
Овој е на СРМ, со Кораб и Вардар.
Овие од ДУИ ненормални, нигде не го споменале Александар, како што овде стручњаците им смислија. Можеби затоа победуваат на избори. :/
Ќе ќутат за грбот, а ќе добијаат јазик.

Член од
6 август 2012
Мислења
174
Поени од реакции
77
Која служба бре?
The current emblem is a revised version of the one adopted on July 27, 1946 by the Assembly of the People's Republic of Macedonia. The original version of 1946 represented the Pirin Mountains which are part of the region of Macedonia in order to symbolize a future United Macedonia as part of a new Balkan Federation. The Emblem was created by Vasilije Popovic-Cico. After Yugoslavia broke with the Soviet Union in 1948, the Soviet Union did not compel Bulgaria and Albania to form a Balkan Federation with Yugoslavia and the concept of a United Macedonia as part of such a federation was no longer realistic.

Овој е на НРМ со Пирин и Егеј. Гледаш дека е море а не река.

Овој е на СРМ, со Кораб и Вардар.

Не знам која ,ти кажав не читам службени списи ,а еве па види и сам и одлучи .На првата слика е врвот на Пирин ,а на другата Кораб.Сосема обратно од тоа што си го читал ти.

Attachments

Член од
12 април 2010
Мислења
10.058
Поени од реакции
15.027
Не знам која ,ти кажав не читам службени списи ,а еве па види и сам и одлучи .На првата слика е врвот на Пирин ,а на другата Кораб.Сосема обратно од тоа што си го читал ти.
Па и реката Вардар не е права, и 4-5 афиони не се поголеми од сонцето.
И Триглав не е ист ко на грбот.

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2009
Мислења
687
Поени од реакции
662
А вака од подалеку ти изгледа на Пирин 36671172.jpg

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.782
Поени од реакции
11.336
Се носи нов грб, секој различно си го присвојува и толкува и на крај се надевам сите среќни и задоволни. Вие што серете и плачете по југославија, одете кренете револуција, наместо да цитирате познати револуционери. Другите, скријте се, зошто вие ја растуривте оваа мочана држава и му го посравте идентитетот на глупиот Македонец да не знае кој пат да го фати.
Моментално сме најранливи во цел свет, има матер да ни ебат. А најакото допрва почнува, спремајте се.
Јас ги спремив пуканките!

Член од
6 август 2012
Мислења
174
Поени од реакции
77
Не е ни битно на крај на краиштата...Битно е што сакаме ние да претставува и како тоа ние го чувствуваме.За мене е Пирин зошто така сакам да ми биде и Егеј.Макот или Афионот исто така е наше обележје како и Житото и не знам зошто сето тоа би го променил за Лав и Круна.Секој има свое мислење па така и јас.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.348
Поени од реакции
13.239
Се носи нов грб, секој различно си го присвојува и толкува и на крај се надевам сите среќни и задоволни. Вие што серете и плачете по југославија, одете кренете револуција, наместо да цитирате познати револуционери. Другите, скријте се, зошто вие ја растуривте оваа мочана држава и му го посравте идентитетот на глупиот Македонец да не знае кој пат да го фати.
Моментално сме најранливи во цел свет, има матер да ни ебат. А најакото допрва почнува, спремајте се.
Јас ги спремив пуканките!
Ма каква Југославија, овие се подобри од болшевиците, НКВД може вода да и носи на ДБК, се надевам дека толку успешни ќе бидат како болшевиците да ја средат државава :)

Член од
12 април 2010
Мислења
10.058
Поени од реакции
15.027
Не е ни битно на крај на краиштата...Битно е што сакаме ние да претставува и како тоа ние го чувствуваме.За мене е Пирин зошто така сакам да ми биде и Егеј.Макот или Афионот исто така е наше обележје како и Житото и не знам зошто сето тоа би го променил за Лав и Круна.Секој има свое мислење па така и јас.
Стариот државен грб ќе се менува оти бил комунистички.
http://24vesti.mk/stariot-drzhaven-grb-kje-se-menuva-oti-bil-komunistichki
Очекувам да ја срушат цела МК, бидејќи цела Македонија е изградена во крвавиот комунизам. Ќе остане само барокно Скопје.

Член од
6 август 2012
Мислења
174
Поени од реакции
77
Никој не плаче по Југославија,си имаме држава и треба сложно да ја градиме ,а не без никаков обзир према народот преку ноќ да осамнуваат нештата.[DOUBLEPOST=1417913838][/DOUBLEPOST]Македонија е на сите македонци ,а не само на дпмне па од нејзе да си прави што сака,тоа право никој не им го дал.Ова самоволие ги преминува сите граници и ако така продолжат историјата ќе им суди.

Последно уредено:
Член од
15 мај 2012
Мислења
16
Поени од реакции
8
Член од
17 февруари 2013
Мислења
233
Поени од реакции
93
секоја чест.За два дена кај нас може се да се смени

Туку предлагам да се стави и некој турски симбол на грбов.

Ако толку си ја бараме нашата историја,редно е да ставиме нешто турско.
500 години не ебеле и се изигравале со нас,а сега гледам владава пак ни ги носи.

Вива ла турска македонија.Се повеќе станува јасно дека проблемот е во предавниците македонци,а не во Грција или други соседи.

Член од
1 декември 2014
Мислења
52
Поени од реакции
68
Албанците имаат орел за знаме, па тоа значи ли дека Србите, Црногорците, Русите, Бугарите треба да го избришат орелот кој веќе активно со векови го употребуваат само колку да не потсетуваат на ова кавказко племе денес што егзистира на словенските земји?

Што да рече Албанија денес што пола и повеќе од топонимите, националните херои, црквата им е словенска?

Член од
6 август 2012
Мислења
174
Поени од реакции
77
Пошто ние македонците сме биле неписмени нека излезат првите луѓе во државата да ја објаснат оваа појава или ќе ќутат и сега како за работниот наслов “Воинот на Хорс“

Kajgana Shop

На врв Bottom