Русија - смена во надворешната политика?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
И најбитното е тоа што Путин суптилно и направи проблем на ЕУ, а посебно на односите на унијата со балканов. Посеа семе од кое што може да никне големо анти ЕУ расположение и поделба во самата унија.

Искрено многу се радувам дека е така, можеби најпосле и ние ќе чариме од сето ова.
Me iznenaduvash so ovie komentari What's happening????

Јас напишав дека планот на русите е НЕСИГУРЕН, а не дека нема да се оствари. Сигурно ќе има притисок врз Грција како што имаше врз Бугарија. Грција ќе е во неповолна ситуација, да треба да бира. Јас се надевам дека повторно ќе изиграат против интересите на САД и ЕУ.

Во секој случај оваа ситуација е подобра за Македонија, отколку Јужен Тек за кој се трескавте од земја на форумов.
На кратки патеки оваа варијанта е доста поволна за Македонија, но на подолги патеки може да биде проблем, поготово што тоа може да значи отстапки на Балканот во корист на Турција. Ако се знае кои се пулени на Турција на балканот, тоа значи дека во пазарот ќе биде опфатена и Македонија. Се надевам дека Путин не си пука во нога со овој потез.

На кратки патеки оваа варијанта е доста поволна за Македонија, но на подолги патеки може да биде проблем, поготово што тоа може да значи отстапки на Балканот во корист на Турција. Ако се знае кои се пулени на Турција на балканот, тоа значи дека во пазарот ќе биде опфатена и Македонија. Се надевам дека Путин не си пука во нога со овој потез.

Геополитичката игра нема крај, наизглед кога сите мислеа дека ги ранија, Русите извадија нова карта. Исто се случува и на обратната страна, еден куп надмудрувања.
Ова е само една класична лекција за нашите уанаби политичари и предупредување да играат многу претпазливо, наместо категорично заземање на страни, кои потоа можат скапо да не’ чинат.

Мене лично многу ме се интересни овие потези и треба многу напор за да се разберат вистински одредени изјави, одлуки и сл.[DOUBLEPOST=1417905056][/DOUBLEPOST]Еве, одма стига и потврда за резултатот:
Европската унија ги ублажи санкциите кон руските банки и нивните филијали.

http://mk.rbth.com/news/2014/12/06/eu_gi_ublazi_sankciite_kon_ruskite_banki_39417.html

Последно уредено:

Во овој случај Русија е притисната. Очигледно кога Русија би можела да бира, ние не бевме приоритет и прифатлив партнер. Мораше да молиме да ни пуштат едно цевче од Србија или Бугарија.

Сега Русија нема избор, не може низ Бугарија, не може низ Албанија, Романија, па мора преку Македонија. Тоа значи дека доколку планот им се оствари, македонските политичари ќе имаат доста добра позиција за ценкање.

Второ, гасоводот ќе завршува на грчко-турска граница, што значи дека жешкиот костен ќе е во рацете на грците. Па, ќе има внатрешни раздори, за и против; во случај да одат контра ЕУ законите, можни се и казни, санкции.

Последно уредено:
Се разбира, покренато е и прашањето за нуклеарното оружје и уништување, во што Западот значително предничи, но Русите можат да се одбранат со ракети на авионите, бродовите и подморниците, кои се способни за гаѓање на која било цел во Европа, вели веб-сајтот. Овие експерти посочуваат дека нивните противници им даваат предност на полувоените методи, комбинации на политичко насилство со акции на диверзантски групи, така што на НАТО воопшто не му е потребна голема војна.

„Русија контролира поголем дел од светските ресурси, има огромна територија, најголем нуклеарен потенцијал. Кога би постоела таква желба, ние би можеле да ги уништиме и Европа и САД. Сталин немал таква можност, а ние ја имаме“, вели тој.

„Според мене, настојувањето на Западот да удри на Русија стана очигледно. Во прашање е само карактерот на војната. Тоа е облик на војна опишан во концепцијата на американската национална безбедност. Тоа е ‘светска граѓанска војна’“, изјавил потпретседателот на Академијата за геополитички промени, Константин Соколов.

Соколов објаснува дека во оваа војна нема да се судрат Русија и Западот, туку разни светски социјални групи. Тој истакнува дека Русите можат да се заштитат на духовно и морално ниво така што ќе се трудат да ги зачуваат традиционалните вредности.

„Мора да сфатиме дека нашиот противник не е обичниот Американец или Англичанец, туку сопствениците на финансискиот капитал. Тие одлучиле меѓусебно да ги скараат народите. Светската олигархија не треба да мисли дека таа е безбедна. Тоа е она што треба да го сфатат жителите на Русија и на Западот“, порачал Соколов.

http://www.mkd.mk/svet/analizi/rusk...-trgame-so-10000-tenka-od-ural-kje-go-osvoime

Светската олигархија не треба да мисли дека таа е безбедна. Тоа е она што треба да го сфатат жителите на Русија и на Западот“, порачал Соколов.

http://www.mkd.mk/svet/analizi/rusk...-trgame-so-10000-tenka-od-ural-kje-go-osvoime

Oва, без претерување, е најдоброто нешто што сум го слушнал во последно време.

Конкретна и недвосмислена порака, и до банкарската олигархија, и до човештвото.
Дури и ако не доаѓа од официјален функционер, оваа порака е почеток на решавање на најголемиот егзистенционален проблем со кој се соочува човештвото уште од почетокот на историјата.

Од каде тоа дека гасоводот ќе поминува низ Македонија? Според мене би било одлично за Македонија но сепак се уште е многу рано за радување.

1. Алексеј Милер изјави дека Гаспром повеќе нема да работи со крајните потрошувачи во Европа и дека гасот ќе го достави до границите на ЕУ. Русија ќе го продава гасот на Турција а таа на ЕУ. Кој тогаш ќе го гради гасоводот низ ЕУ? Не верувам дека Русија ќе дозволи да го изгради ЕУ или Турција. Што би ги спречило утре кога ќе постојат услови нивниот гасовод да го исклучат од Плавиот ток и да го приклучат на Набуко? Сепак дали ќе минува низ Македонија или не директно ќе зависи од тоа кој ќе го гради.

2. Што ако Јужниот ток не е пропаднат? Никој не знае што потпишаа Путин и Ердоган во Турција. Голема е веројатноста да се работи за прелиминарен договор кој ништо не обврзува, а чија главна цел е да ја освести ЕУ. Ниту во интерес на ЕУ,а ниту во интерес на Русија е Турција да ги има вентилите за рускиот гас.

3. Што мислите, како ќе реагира Русија доколку во меѓувреме во Бугарија се создадат услови за изградба?

4. Главното, зошто сметате дека нашите политичари па и Србите нема да подлегнат на притисокот од САД?

Spored mene, gasovod niz Makedonija za tranzit na ruskiot gas, ne znaci povolna polozba na drzavava za cenkanje, tuku za zal edinstveno mozeme da staneme nov poligon na sudir na ruskite i zapadnite interesi. A Zapadot veke ima karta za zaplasuvanje i ucena, sto nam voopsto ne ni e vo prilog. Sepak, vo seta ovaa situacija da ne ja zaboravime i Turcija, cii interesi bi se poklopile so ruskite a cie vlijanie na Zapadniot Balkan e poveke od evidentno.

Oва, без претерување, е најдоброто нешто што сум го слушнал во последно време.

Конкретна и недвосмислена порака, и до банкарската олигархија, и до човештвото.
Дури и ако не доаѓа од официјален функционер, оваа порака е почеток на решавање на најголемиот егзистенционален проблем со кој се соочува човештвото уште од почетокот на историјата.

Е па за тебе и е наменета, за љубителите на теории на заговор и на лево ориентираните, да има на што да маструбираат.

Инаку многу е јако, една олигархија и се заканува на друга, дека ќе работи за доброто на народот.[DOUBLEPOST=1417944328][/DOUBLEPOST]
Spored mene, gasovod niz Makedonija za tranzit na ruskiot gas, ne znaci povolna polozba na drzavava za cenkanje, tuku za zal edinstveno mozeme da staneme nov poligon na sudir na ruskite i zapadnite interesi. A Zapadot veke ima karta za zaplasuvanje i ucena, sto nam voopsto ne ni e vo prilog. Sepak, vo seta ovaa situacija da ne ja zaboravime i Turcija, cii interesi bi se poklopile so ruskite a cie vlijanie na Zapadniot Balkan e poveke od evidentno.

Што знам дали ќе биди така. Мислам дека најпосле ќе почни да се придвижува македонското прашање.
ЕУ и НАТО, можеби тука имаат карта, ама во околните земји немаат. Македонија им треба оти е во центарот.

Во крајна линија, ние не сме членка на НАТО, па дури и да дојдат русите овде, нас исто ни се фаќа, затоа што ќе имаме пак друга корист.

Последно уредено:
Spored mene, gasovod niz Makedonija za tranzit na ruskiot gas, ne znaci povolna polozba na drzavava za cenkanje, tuku za zal edinstveno mozeme da staneme nov poligon na sudir na ruskite i zapadnite interesi. A Zapadot veke ima karta za zaplasuvanje i ucena, sto nam voopsto ne ni e vo prilog
Жижата на интересите се сели преку Турција на балканот. Како одговор на западот би можело да се очекува дестабилизација на Балканот.

http://forum.kajgana.com/threads/Надворешни-односи-на-Македонија.73041/page-10#post-6989802

Жижата на интересите се сели преку Турција на балканот. Како одговор на западот би можело да се очекува дестабилизација на Балканот.

Или ќе се обидат да ја вшмукаат Македонија набрзина, за да нема вакум за Русија, а Србија ќе ја масираат после од сите страни.

Или ќе се обидат да ја вшмукаат Македонија набрзина, за да нема вакум за Русија, а Србија ќе ја масираат после од сите страни.
Во тој случај не би било чудно дестабилизацијата да се иницира од другата страна.

Разузнавачи на НАТО: Москва не сака ескалација на конфликтот!
tocka-144789.jpg

08.12.2014 | 14:37
Извор: Точка
Прочитано: 1334 пати
icona-pismo.png
Испрати на пријател
icona-a.png
Зголеми го фонтот
icona-a.png
Намали го фонтот

Москва повеќе пати изјавувала дека не е дел од внатрешниот украински конфликт и дека апсолутно не е одговорна за случувањата на југоистокот на Украина.

Разузнавачката служба на државите членки на НАТО ги предупредиле владите на западните земји дека имаат неправилно гледиште на политиката на Русија кон Украина, наведувајќи дека Москва не сака ескалација на конфликтот, пишува Spiegel.

"Политиката на Москва е насочена кон тоа Доњецката и Луганската Народна Република да станат административни единици кои ќе можат да функционираат во составот на федеративна Украина во случај на постигнување на договор со Киев", наведува весникот, повикувајќи се на неименуван извор.

Москва повеќе пати изјавувала дека не е дел од внатрешниот украински конфликт и дека апсолутно не е одговорна за случувањата на југоистокот на Украина.

nato-razuznavacka-sluzba-spiegel-01.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom