Русија - смена во надворешната политика?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Сигурен сум дека Кремлин ќе поддржи референдум на Чеченците како што го поддржа тој во Донбас. :свиркам:
Чеченците имаат своја република, власт, религија. Да видиш само какви џамии има во Грозни. Држава во склоп со Русија. Што сакаш повеќе? Чеченија не би можела надвор од Русија. Плус е под руски чадор на одбрана.

ЕУ почна да ги слабее санкциите.

ЕС смјагчил санкционныј режим в отношении россијских банков

Руските банки ќе бидат овозможени да земаат кредит од европските банки на подолг рок од 30 дена. Привлекување на долгорочните кредити е возможно доколку финансиските средства бидат наменети за подржување на кредитната способност и зголемување на ликвидноста.

Целата регулатива ја има на сајтот на ЕУ.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2014.349.01.0020.01.ENG

Ова (берем делумно) се однесуваше на мене.
Морам да се обидам ти укажам дека ја осиромаши дискусијава со сувопарното бришење на постот заради технички кршења на форумските правила.

Свесно го пренесов целиот текст, за што на почетокот однапред се извинив и објаснив дека се работи за исклучително важен и трезвен текст со критики кон двете страни во конфликтот САД - РФ, текст кој едноставно мора целосно да се пренесе во изворен облик. Не бев во можност да го преведам целиот текст на американскиот колумнист и целото обраќање на министерот за надоврешни работи на Р.Ф. Сергеј Лавров. Малкумината што ја следат темава и не знаат англиски беа покриени со линк кон рускиот конскрипт на обраќањето на Лавров (или со користење на гугл транслате сервисот).

Правилата се правила, ама некогаш треба да постојат исклучоци. А ако не можеме да се обидеме да го доведеме во прашање авторитетот на еден форумски модератор/администратор кога истиот можеби ќе погреши... тогаш што правиме со истото кога се работи за другите офцијални државни авторитети во Македонија.
Јасно ми е колкава и колку неблагодарна работа е модерирање на форум. Затоа се надевам дека нема погрешно да ме разбереш, а јас лично стојам на располагање за натамошно објаснување... ако постои потреба од тоа.

Во интерес на тие што како мене, на темава се во потрага по вистината, повторно го поставувам (овој пат само) линкот кон текстов кој сметам дека сите што држат до себе треба внимателно да го прочитаат:
http://libertyblitzkrieg.com/2014/1...ze-remarks-by-foreign-minister-sergey-lavrov/

Наместо да пишуваш елаборати, можеше да сумираш во кратки црти на македонски и да дадеш линк.
Тоа беше се’, а администрацијата исто така може да размисли за поригорозна примена на сите правила, доколку продолжи трендот на драматизирање и бескрајно полемизирање поради вообичаените форумски правила кои се приспособени на минимум форумска култура и педантност.

Нема никаква додадена вредност во прекумерно постирање на странски јазични содржини, кога форумот првенствено служи за размена на мислења, кои ќе се изгубат помеѓу 5 минутно скролање на странски текстови.

Тоа „5 минутно скролање„ требаше да биде неколку часовно читање и размислување за моменти кои извесно ќе бидат круцијални во нашата историја.
Jaс искрено напишав се што мислев за нешто што го сметам за важен момент за темава. Но од тебе наместо конкретни критики за наведеното добивам само уште еден генерички сувопарен одговор на некој што има досадни административни обврски.

Јас лично сум разочаран, но тоа е твое право. Од друга страна страна, мое право е да го наведам моето лично мислење дека и покрај незавидните услови во кои си ги извршуваш обврските, сепак често овака го осиромашуваш квалитетот на дискусијата од повеќе аспекти на истата.

Тоа „5 минутно скролање„ требаше да биде неколку часовно читање и размислување за моменти кои извесно ќе бидат круцијални во нашата историја.
Jaс искрено напишав се што мислев за нешто што го сметам за важен момент за темава. Но од тебе наместо конкретни критики за наведеното добивам само уште еден генерички сувопарен одговор на некој што има досадни административни обврски.

Јас лично сум разочаран, но тоа е твое право. Од друга страна страна, мое право е да го наведам моето лично мислење дека и покрај незавидните услови во кои си ги извршуваш обврските, сепак често овака го осиромашуваш квалитетот на дискусијата од повеќе аспекти на истата.

Абе која дискусија, само етикети лепиш и глупости тропаш.

Имаш среќа што не те санкционираат за навредите што ги изнесуваш тука.

Финскиот парламент даде зелено светло за изградба на Руска нуклеарна централа во Финска.

Finns green light $8.7bn Russian nuclear plant order
[DOUBLEPOST=1417827520][/DOUBLEPOST]@Bratot

Во ред е да се бришат постови, но во ред и да се санкционираат некои мајмуни од темиве, кои ништо конретно и критички издржливо не придонесуваат на темиве.

Не знам како другачије треба да ти се објасни дека форумов не е за еднонасочна комуникација, во случај да ти треба алатка ко Амазон Киндл или пак размисли за отварање на блог.
Истото неколку часовно читање (без дискусија) може да се прави на сајтот од кој е превземена содржината.

Овде ќе дискутираме за тоа што сме прочитале на било кој друг медиум, референци во линкови се за поголема веродостојност или доколку некој сака нешто повеќе да дознае. [DOUBLEPOST=1417858026][/DOUBLEPOST]
@Bratot

Во ред е да се бришат постови, но во ред и да се санкционираат некои мајмуни од темиве, кои ништо конретно и критички издржливо не придонесуваат на темиве.

Тоа е најлесна опција, мислам дека ако нема екстремни испади подобро е да се научите да живеете меѓусебно на темиве и да развиете свест за самоодржување на дискусијата, без потреба од модерирање бидејќи станува збор за сериозни теми, мнозинството од вас се на плус 20 години и се очекува зрел пристап, а не мајмунлаци.

Ја имате постојано таа шанса да воспоставите зрела дискусија, па немојте да ја усерете.

Последно уредено:
Не знам како другачије треба да ти се објасни дека форумов не е за еднонасочна комуникација, во случај да ти треба алатка ко Амазон Киндл или пак размисли за отварање на блог.
Истото неколку часовно читање (без дискусија) може да се прави на сајтот од кој е превземена содржината.

Овде ќе дискутираме за тоа што сме прочитале на било кој друг медиум, референци во линкови се за поголема веродостојност или доколку некој сака нешто повеќе да дознае. [DOUBLEPOST=1417858026][/DOUBLEPOST]

Тоа е најлесна опција, мислам дека ако нема екстремни испади подобро е да се научите да живеете меѓусебно на темиве и да развиете свест за самоодржување на дискусијата, без потреба од модерирање бидејќи станува збор за сериозни теми, мнозинството од вас се на плус 20 години и се очекува зрел пристап, а не мајмунлаци.

Ја имате постојано таа шанса да воспоставите зрела дискусија, па немојте да ја усерете.

Да така? Ајде нека биде така.

Назад на тема.

Шефот на Газпром,Алексеј Милер, ја објаснил новата стратегија на Русија во врска со снабдувањето за ЕУ и порача дека кога крајниот корисник не сака да му биде доставен производот до неговиот дом, тоа значи дека е спремен да облече повеќе слоја облека за да презими. :)

"Гаспром", истакна дека руското запирање на "Јужен тек" не се должи на барањата на Европската комисија за третиот енергетски пакет, но поради недостаток на градежни дозволи од бугарска страна. Според Милер, "Газпром" има инвестирано во "Јужен тек" 4 милијарди евра, а од оваа сума, "ништо не е загубено" - "Ќе бидат пренасочени за проектот инвестиции за прекуморски гасовод во Турција"

Според Милер, ЕУ со својата одлука да го блокира "Јужен тек" всушност решила да ја награди Турција давајќи и’ можност таа да биде "вентилот за гас", аргумент кој Турција сигурно ќе може да го искористи во дијалогот со ЕУ. :)

http://top.rbc.ru/economics/06/12/2014/5482d8f5cbb20fa43d20d45d

Назад на тема.

Шефот на Газпром,Алексеј Милер, ја објаснил новата стратегија на Русија во врска со снабдувањето за ЕУ и порача дека кога крајниот корисник не сака да му биде доставен производот до неговиот дом, тоа значи дека е спремен да облече повеќе слоја облека за да презими. :)

"Гаспром", истакна дека руското запирање на "Јужен тек" не се должи на барањата на Европската комисија за третиот енергетски пакет, но поради недостаток на градежни дозволи од бугарска страна. Според Милер, "Газпром" има инвестирано во "Јужен тек" 4 милијарди евра, а од оваа сума, "ништо не е загубено" - "Ќе бидат пренасочени за проектот инвестиции за прекуморски гасовод во Турција"

Според Милер, ЕУ со својата одлука да го блокира "Јужен тек" всушност решила да ја награди Турција давајќи и’ можност таа да биде "вентилот за гас", аргумент кој Турција сигурно ќе може да го искористи во дијалогот со ЕУ. :)

http://top.rbc.ru/economics/06/12/2014/5482d8f5cbb20fa43d20d45d

Не е сигурен планот на русите. Истите правила што важеа за Бугарија, важат и за Грција.
Добро е што Грција се става во позиција да бира помеѓу Западот и Русија.

Не е сигурен планот на русите. Истите правила што важеа за Бугарија, важат и за Грција.
Важат и за Унгарија па пак се најцврстиот подржувач на проектот. Голема е разликата помеѓу Бугарија и Грција, а особено ќе биде интересно ако на следните избори победи Ципрас.

Isti pravila za sekoja chlenka na EU ne vazhat. Edni se poveke a drugi pomalku ramnopravni. Germanija nemashe problem so Severniot Gasovod preku Baltikot.

Важат и за Унгарија па пак се најцврстиот подржувач на проектот. Голема е разликата помеѓу Бугарија и Грција, а особено ќе биде интересно ако на следните избори победи Ципрас.

Јас напишав дека планот на русите е НЕСИГУРЕН, а не дека нема да се оствари. Сигурно ќе има притисок врз Грција како што имаше врз Бугарија. Грција ќе е во неповолна ситуација, да треба да бира. Јас се надевам дека повторно ќе изиграат против интересите на САД и ЕУ.

Во секој случај оваа ситуација е подобра за Македонија, отколку Јужен Тек за кој се трескавте од земја на форумов.

Една од основачките идеи позади постоењето на Европска Унија, е дека сите членки ќе задржат слобода да носат индивидуални одлуки за работи што се од важност за нив.
Од тој аспект, не гледам како Унијата може да спречи некоја од членките да воспостави економска соработка со друга држава, на пример учество во изградба на гасовод.

Како што наведе и @Pina, како тоа северниот гасовод е легален/дозволен, исто и централниот (преку Украина), а токму јужниот гасовод не е легален/дозволен?

Глупости, целата работа се сведува на купување/контолирање на локалните политичари. Придружено со социјален инжинеринг и силен маркетинг за локалното население да се хипнотизира дека сето тоа е за нивно добро. Господ знае дека тоа не е тешко деновиве, посебно со рајата од Балканот.

Јас напишав дека планот на русите е НЕСИГУРЕН, а не дека нема да се оствари. Сигурно ќе има притисок врз Грција како што имаше врз Бугарија. Грција ќе е во неповолна ситуација, да треба да бира. Јас се надевам дека повторно ќе изиграат против интересите на САД и ЕУ.

Во секој случај оваа ситуација е подобра за Македонија, отколку Јужен Тек за кој се трескавте од земја на форумов.

И најбитното е тоа што Путин суптилно и направи проблем на ЕУ, а посебно на односите на унијата со балканов. Посеа семе од кое што може да никне големо анти ЕУ расположение и поделба во самата унија.

Искрено многу се радувам дека е така, можеби најпосле и ние ќе чариме од сето ова.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom