Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
O

ob1

Гостин
Добар аргумент. :D Ех да можев моиве дома за секој паднат испит да ги излажам со таа фора, дека професорот не ми предавал убаво, затоа паднав. :D

Ако не можеш факултет да завршиш, не е секогаш професорот крив што неубаво предавал, туку ти што не си научил доволно за да положиш испити. Не може професорот со инка да ти тури знаење, мора сам малку да се потрудиш.

Ако си паднал на испит бидејќи професорот не ти предавал убаво, како тогаш останатите твои колеги положиле? Нели и тие заедно со тебе присуствувале на исти предавања? :D

Ако има корумпиран професор, во смисла да ти бара пари за да те пушти на испит, таков случај се пријавува во полиција, ти даваат обележани банкноти и крај. :D

Ако НЕМА државен испит, на крај и ти со 8ца (заслужена) и тој со 10ка (со препис) ќе имате диплома. И пак тој ќе има предност пред тебе, пошто има повисок просек. :D

Ако ИМА државен испит, тој со 10ка (со препис) може да не го положи испитот, пошто е дрво и сака факултетот да го заврши на препис, а не со учење. Ова значи дека ти со заслужената оценка имаш предност пред него (побрзо ќе го завршиш факултетот, побрзо ќе се вработиш (lol)), а тој ќе кисне на факултет мачејќи се да положи. Државниот испит е во твоја корист, бидејќи си поштен човек, си учиш редовно, сите оценки ти се заслужени. Нека му ја мисли тој што полага на препис. :D

Па тоа е целата поента на државниот испит, да те натера да научиш барем нешто, колку-толку... да не бидеш дрво што цел факултет го завршил на препис, без никакви познавања од својата професија. :D
Едно е да имаш научено барем 500 прашања од цел факултет, друго е да не знаеш ништо, дрво декор.

Точно така, дојдете на протестов, да покажеме дека не ни се учи, дека убаво ни беше да полагаме испити со бубица, на препис. :D

Иначе, за тие што не знаат, ќе има одговорени прашања кои ќе ви бидат однапред дадени. На испит ќе ви се паднат по 5 за секој предмет (до втора година). Испитот може да се полага се додека не се положи, нема услов колку пати може да го полагаш. Се додека не научиш барем минимално, нема полагање. :D

Да не се лажеме, на студентите не им се учи. :D
Студент како студент, никој не сака дополнителни тестирања и испити, сите сакаат со полесно да поминат. Многу нормално.

Disclaimer: Не сум од партија платен, не се мачете да ми реплицирате за тоа и да ме етикетирате. Само сум реален и некомформист. I fuckin' love realism. :D
Подобро да беше од партија. Ќе си кажев, ај му го испрале мозокот, ограничен е со размислувањата, некако ќе пробав да те оправдам за глупостиве кои ги истреска.
Ама вака чим своеволно имаш вакви размислувања, стварно нема спас за тебе.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Уште полагате со заокружување на понудените одговори ДА, НЕ или МОЖЕБИ? :)
шала на страна ја мислам дека протестов ќе биде послаб, затоа што се искристализираа некои работи а најбитно е што не се предвидува да полагаат актуелните студенти. Значи сега ако некој е засегнат тоа се средношколците. Од лично искуство до сега се што намерила државата да направи направила. Јас полагав испит и за во средно и за на факултет, па ништо не ми фали :). Идејата беше океј, тие тестирања се еден вид сумаризиран материјал од тоа што си го учел до тогаш. Материјалите ги имаш и учиш пак. Ако стварно го имаш знаењето е лесноИСепак ги разбирам и дел од студентите. Тоа е период во кој сакаш да бидеш бунтовен. Јас лично сум присуствувал на газилион протести:) Убаво искуство онака ќе се издуваш, малку и ќе се разочараш (пошто до сега не памтам дека нешто прифатила било која влада после протест мада некогаш имало ефект во смисла имаше извесни промени во законите или идеите). И првиот протест имаше ефект иако владата сега пробува да изврти малце, затоа што никој не сака да признае дека подлегнал на притисок. Нели прво беше екстерно па државен па за актулени студенти па сега испадна за идни. Ама јас мислам дека тоа е тоа и нема да има екстра промени. Првиот протест беше неутрален 99% сега веќе ќе се активираат и други структури и ќе биде помалку неутрален (жалосно е што опизицијата во својата немоќ се обидува да се шлепа на незадоволство на било која група граѓани а жалосно е и власта во се да гледа заговор од опозицијата) Ова студентски пленум е очигледно финансирано од некоја таква структура. Мислам сега гледав профи клип на јутуб направен од нив, па повици сите да излезеле старо и младо машко и женско на улица а за што? За државен испит пошо ќе имале студентите, малку е смешно нели? Како и да е кој ќе присуствува убаво да си помине.

Последно уредено:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Уште полагате со заокружување на понудените одговори ДА, НЕ или МОЖЕБИ? :)
Ова као некоја доскочица треба да биде или?

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.031
Поени од реакции
7.145
Испратено писмо за подршка од страна на Американски студенти до Студентски племиум.
Накоро очекувајте од Сарма цело сценаријо од 10 минути на вести како е тоа масло на семоќниот Заев и СДСМ.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Испратено писмо за подршка од страна на Американски студенти до Студентски племиум.
Накоро очекувајте од Сарма цело сценаријо од 10 минути на вести како е тоа масло на семоќниот Заев и СДСМ.
Ако е под влијание на Сорос универзитетот зошто да не :).

Член од
14 декември 2013
Мислења
4.157
Поени од реакции
10.994
Добар аргумент. :D Ех да можев моиве дома за секој паднат испит да ги излажам со таа фора, дека професорот не ми предавал убаво, затоа паднав. :D

Ако не можеш факултет да завршиш, не е секогаш професорот крив што неубаво предавал, туку ти што не си научил доволно за да положиш испити. Не може професорот со инка да ти тури знаење, мора сам малку да се потрудиш.

Ако си паднал на испит бидејќи професорот не ти предавал убаво, како тогаш останатите твои колеги положиле? Нели и тие заедно со тебе присуствувале на исти предавања? :D

Ако има корумпиран професор, во смисла да ти бара пари за да те пушти на испит, таков случај се пријавува во полиција, ти даваат обележани банкноти и крај. :D

Ако НЕМА државен испит, на крај и ти со 8ца (заслужена) и тој со 10ка (со препис) ќе имате диплома. И пак тој ќе има предност пред тебе, пошто има повисок просек. :D

Ако ИМА државен испит, тој со 10ка (со препис) може да не го положи испитот, пошто е дрво и сака факултетот да го заврши на препис, а не со учење. Ова значи дека ти со заслужената оценка имаш предност пред него (побрзо ќе го завршиш факултетот, побрзо ќе се вработиш (lol)), а тој ќе кисне на факултет мачејќи се да положи. Државниот испит е во твоја корист, бидејќи си поштен човек, си учиш редовно, сите оценки ти се заслужени. Нека му ја мисли тој што полага на препис. :D

Па тоа е целата поента на државниот испит, да те натера да научиш барем нешто, колку-толку... да не бидеш дрво што цел факултет го завршил на препис, без никакви познавања од својата професија. :D
Едно е да имаш научено барем 500 прашања од цел факултет, друго е да не знаеш ништо, дрво декор.

Точно така, дојдете на протестов, да покажеме дека не ни се учи, дека убаво ни беше да полагаме испити со бубица, на препис. :D

Иначе, за тие што не знаат, ќе има одговорени прашања кои ќе ви бидат однапред дадени. На испит ќе ви се паднат по 5 за секој предмет (до втора година). Испитот може да се полага се додека не се положи, нема услов колку пати може да го полагаш. Се додека не научиш барем минимално, нема полагање. :D

Да не се лажеме, на студентите не им се учи. :D
Студент како студент, никој не сака дополнителни тестирања и испити, сите сакаат со полесно да поминат. Многу нормално.

Disclaimer: Не сум од партија платен, не се мачете да ми реплицирате за тоа и да ме етикетирате. Само сум реален и некомформист. I fuckin' love realism. :D
Сите што пишуваме овде сме веќе студенти и нема да го полагаме испитов така да не ти држи вода ништо од напишаново,а и да го полагавме пак бладаш

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Јас искочив на првиот протест и бев 90% сигурен дека мене нема да ме фати екстерното оценување (е овој термин ќе го користам бидејќи и екстерен испит и државен испит во ваква форма=екстерно оценување). И што, тогаш требаше да си речам, еј па за 10% сеа да искочам, нема шанси. Ако по природа си гледаш само за себе, можам да сфатам зошто не сакаш да искочиш ти или некој друг. Еве да не гледам и за другите, да не гледам и за државата? Па јас имам желба да ја направам поубаво место за живеење, а тоа се почнува од вакви, навидум „ситни“ работи.

Како да ти објаснам дека е погрешно, против целиот концепт на кој е заснован нашиот високообразовен систем, погрешно е затоа што ја нарушува автомонијата на универзитетите, погрешен е зошто го нарушува Уставот. Неам намера повеќе да објаснувам, доволно е објаснето, Студентски пленум има десетици аргументи против ваквата мерка, МОН нема ниеден (барем не слушнавме досега). Подобрување на квалитетот на високото образование и зголемување на знаењето не се аргументи. Во ниедна држава нема ваков начин на тестирање. Да, има за одредени професии (па и сега го има тоа кај нас за правници, доктори, фармацевти и што ти ја знам друго), има за работење во државна администрација (во САД, па и кај нас има еден вид на таков испит), но сите тие се после дипломирање! А не некој да те условува да положиш некаков глуп испит за да можеш да го продолжуваш школувањето за кое двоиш и до 400-500 евра годишно на државен универзитет и кое е незадолжително!

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.350
Поени од реакции
21.743
Сите што пишуваме овде сме веќе студенти и нема да го полагаме испитов така да не ти држи вода ништо од напишаново,а и да го полагавме пак бладаш
Хаха, јасно дека не е за нас, за тие што е го пишав постот. И држи вода од збор до збор. Да не се лажеме самите себе си, не ни се учи, тоа е работата. Не е проблемот некој ебан испит каде што треба да одговараш со ДА и НЕ на веќе познати прашања и одговори. Сите прашања со ДА да ги одговориш, ќе положиш. :D

Таков испит да не може да положи некој, треба стварно да е дрво декор. Некој таков не ни заслужува диплома да му дадеш. Оваа мерка за наводно подобрување на високото образование, е премногу мека. Јас да сум уште поригорозни мерки би вовел.

Мора некако да се намали џганот што излегува од факултетиве. Нема човек што нема диплома.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Хаха, јасно дека не е за нас, за тие што е го пишав постот. И држи вода од збор до збор. Да не се лажеме самите себе си, не ни се учи, тоа е работата. Не е проблемот некој ебан испит каде што треба да одговараш со ДА и НЕ на веќе познати прашања и одговори. Сите прашања со ДА да ги одговориш, ќе положиш. :D

Таков испит да не може да положи некој, треба стварно да е дрво декор. Некој таков не ни заслужува диплома да му дадеш. Оваа мерка за наводно подобрување на високото образование, е премногу мека. Јас да сум уште поригорозни мерки би вовел.

Мора некако да се намали џганот што излегува од факултетиве. Нема човек што нема диплома.
Ама од основно треба да почнат. А можда и од јасли :)

Член од
14 декември 2013
Мислења
4.157
Поени од реакции
10.994

Значи сите гледаме дека од меркава нема никаква корист.И јас мислам дека сите ќе положат,дека е дебилно да дадат однапред прашања,ќе биде бетер од екстерново во средно и основно ако знаеш какво е.Убаво рече еден член тука,мислам беше @Chemical Angel ако сакате да не се воведе екстерното треба вие да дадете предлози како би го подобриле високото образование

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
@Brutus

А што е толку жално ако опозицијата го користи граѓанското незадоволство, зарем тоа и не е една од нејзините методи на дејствување. Прашањето е општо, важи за нормалните демократски држави, не за оваа вукојебина.

Kajgana Shop

На врв Bottom