Кабала и нејзината симболика

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
И лажното сведочење ли е дар од Бога според тебе?
Одговори ми еве ти "христијанину", пошто гледам дека многу ти се стручни одговорите.[DOUBLEPOST=1417542565][/DOUBLEPOST]
Нема да одговарам на сето бесмислие што беше наведено горе аамо ќе повторам дека Хростос е ЈЕХОШУА а не јехешуа како што сакате да го наведете и престанете со извитоперувањее на све и свешто. Само за тоа ве бива, за ентерејнмент... нема сериозност во вашата магија, све е ЛАЖ...[DOUBLEPOST=1417544159][/DOUBLEPOST]
... сега за сега - додека не се најде постар извор.
Постар извор немало и ќе нема. Све е тоа новотарија евреска за да се бори против Христијанството.

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Но ти навистина не го знаеш името на евреинот во кој што веруваш и го познаваш под името Исус Христос?
Пишувај си го Исус, немам против, а за еврејскиот концепт на божественост слободно користи го зборот Татко.
Јас имам други имиња и тие ги користам. Секој по својот пат. :)
Сите оние еврејски зборови отфрлете ги, од пуста омраза и страв.

Ти си од оние христијани кои мислат дека кабалата е од XII век и со тоа се обидуваат да го оправдаат христијанството и неговата догма со барање кривица кај евреите?
Не, не е од XII, само тогаш решија да запишат нешто повеќе за тие работи, па се дозна малку повеќе за тоа...

За 1500 години од сега, за кабалата ќе се мисли дека започнала од 1830 година...
Ти со сет ум сакаш да го натераш светот да заборави дека од еврејскиот закон произлезе твојата религија која си ја наследил од некој твој предок кој што се откажал од неговата тогашна вера негирајќи ги изворите?
Евреинот не се обидува да го турне твојот закон, тој не се заморува со тоа.
Кабалата не е за „туркање“.

Од кога е започнато зборувањето на евреите за божественоста на Земјата, од тогаш е и кабалата. Тоа мора да ви биде јасно.

Но бидејќи имате одбивност кон еврејската мисла од која ви дојде законот во кој што верувате и преку кој ги судите другите, нема никогаш да се сложите со тоа дека евреите од памтивек ја користат кабалата како начин за опишување и општење со божественото.
„Новотарија еврејска за да се бори против христијанството...“ само покажува до кој степен е омразата која ти ја даде православното христијанство кон сите други.
Сите неверници, што да правиш освен македонските православни христијани.
Не оди некако...

Но, да се вратиме на кабалата и гематрија - ете ми даде ти идеја.
Ете пример кој што може да го најдете и на нет:
Мешија Јехешуа ... Спасителот Исус или Исус Христос (еврејско-грчка кованица од зборови).

Мешија или спасител има иста бројна вредност со зборот змија. 358.
Да знаете за во иднина.
Пробајте да најдете зборови со иста вредност како реченицата Мешија Јехешуа.
Видете кои букви се, поврзете со дрвото на живото...

Побарајте во речници и пресметајте зборови и пробајте да поврзете она што е скриено од окото што не гледа.
Без учење, секој коментар или прашање е тотално безвредно.

Последно уредено:

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Имаш доказ дека кабалата постои пред 13- 14 век? Кои се списите доказите за спротивно? Докази барам, ДОКАЗИ!!! Според еволуција на кабалата се гледа дека не е постара од тогаш. И нели рековме ЈЕХОШУА? Нешто незнаете за вашиот Бог...очигледно

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Ти воопшто не ме читаш... види го горниот мој пост.

Ти си од оние христијани кои мислат дека кабалата е од XII век и со тоа се обидуваат да го оправдаат христијанството и неговата догма со барање кривица кај евреите?
Не, не е од XII, само тогаш решија да запишат нешто повеќе за тие работи, па се дозна малку повеќе за тоа...

За 1500 години од сега, за кабалата ќе се мисли дека започнала од 1830 година...

Ти со сет ум сакаш да го натераш светот да заборави дека од еврејскиот закон произлезе твојата религија која си ја наследил од некој твој предок кој што се откажал од неговата тогашна вера негирајќи ги изворите?
Евреинот не се обидува да го турне твојот закон, тој не се заморува со тоа.
Кабалата не е за „туркање“.

Од кога е започнато зборувањето на евреите за божественоста на Земјата, од тогаш е и кабалата. Тоа мора да ви биде јасно.

Докази имаш, но бидејќи верата ти ги заслепува очите - нема да можам јас ниту било кој да ти покаже, мора самиот.

Само за Берашит בְּרֵאשִׁית ете на пример, или „На почетокот“, може да се изнапишат книги што означува тој прв збор од СЕДУМ букви!
Зошто една света книга започнува така? Никогаш не те интересирало?

Кога е тоа запишано?
Многу подоцна од реалното настанување на целиот систем на бројки, шифри, скриени пракси кои даваат клуч кон божественото со кое се заморувале и се заморуваат евреите :)

Вие и многу други се дрзнавте да крадете размисли и системи од други кои не ги разбирате и немате пристап до нивната вистинска вредност, и сега со тоа ваше не знаење ги покажувате со прст како сакаат да турнат нешто или како тие нивни пракси и знаења не постоеле од памтивек?

Доказ барал. Отвори го твоето „Битие“ и читај. ;)

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Ти воопшто не ме читаш... види го горниот мој пост.

За 1500 години од сега, за кабалата ќе се мисли дека започнала од 1830 година...... ;)
Читам битие и читам Пророци ама нигде за кабала. Немањето ДОКАЗИ дека кабалата е постара докажува дека е ПОНОВА! Нели е тоа сосема логичен заклучок?!!! Како е можно Пророците да го потврдуваат моето верување Православно, додека ни трага од вашето? Сето тоа се подоцнежни извитоперени тумачења кои се нелогички и во краен случај смешни и неосновани. Тачка!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Читам битие и читам Пророци ама нигде за кабала. Немањето ДОКАЗИ дека кабалата е постара докажува дека е ПОНОВА! Нели е тоа сосема логичен заклучок?!!! Како е можно Пророците да го потврдуваат моето верување Православно, додека ни трага од вашето? Сето тоа се подоцнежни извитоперени тумачења кои се нелогички и во краен случај смешни и неосновани. Тачка!
И ти со твоето незнаење за темава, дојде до заклучок дека биле извитоперени тумачења кои се нелогички и во краен случај смешни и неосновани.
Зошто на секој предизвик да дискутираш со нас за кабала одбиваше? Во верување ќе побиваш нешто кое не го разбираш?

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
И ти со твоето незнаење за темава, дојде до заклучок дека биле извитоперени тумачења кои се нелогички и во краен случај смешни и неосновани.
Зошто на секој предизвик да дискутираш со нас за кабала одбиваше? Во верување ќе побиваш нешто кое не го разбираш?
А како вие ќе ми ДОКАЖЕТЕ дека постои пред 13ти век? ВЕРУВАТЕ дека постои? Пошто факти немате!!1[DOUBLEPOST=1417550685][/DOUBLEPOST]Вашето ВЕРУВАЊЕ дека постои е базирано на што?

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
А како вие ќе ми ДОКАЖЕТЕ дека постои пред 13ти век? ВЕРУВАТЕ дека постои? Пошто факти немате!!1
Ајде за последен пат:
Од кога е започнато зборувањето на евреите за божественоста на Земјата, од тогаш е и кабалата. Тоа мора да ви биде јасно.Докази имаш, но бидејќи верата ти ги заслепува очите - нема да можам јас ниту било кој да ти покаже, мора самиот.

Само за Берашит בְּרֵאשִׁית ете на пример, или „На почетокот“, може да се изнапишат книги што означува тој прв збор од СЕДУМ букви!
Зошто една света книга започнува така? Никогаш не те интересирало?

Кога е тоа запишано? Многу подоцна од реалното настанување на целиот систем на бројки, шифри, скриени пракси кои даваат клуч кон божественото со кое се заморувале и се заморуваат евреите :)

Самиот текст кој што ти го знаеш како стар завет е кабалистички текст. Само тотално неук би рекол дека не е.
Си забележал некаде во тој текст (стариот завет), во некој збор дека во средина на зборот е користена форма на буквата која се користи само ако таа се наоѓа на крајот? Си се запрашал зошто е тоа така?
Тоа е интересна работа во кабалата, никој не ги гледа деталите.

Не си забележал нели, бидејќи ти и не се заморуваш со оригиналниот текст и оригиналната еврејска размисла.
Ти си запнал за христијанството, а темата е нели кабала и божественоста.

Ако мислиш дека кабалата е од XII век, нека ти биде така. Ти си убеден дека кабалата како езотериска наука се обидува да ти го урне православието. Тука не можам ништо... не ја знаеш ниту разбираш кабалата, затоа толку страв и омраза.

Кабала сепак значи „да се прими“, не насила да се дава.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А како вие ќе ми ДОКАЖЕТЕ дека постои пред 13ти век? ВЕРУВАТЕ дека постои? Пошто факти немате!!1[DOUBLEPOST=1417550685][/DOUBLEPOST]Вашето ВЕРУВАЊЕ дека постои е базирано на што?
Немам јас ни потреба ни намера да ти докажувам од кога постоела кабалата. Тотално ми е небитно од кога постои. Јас друго те прашав, зошто одбиваш дискусија за кабалата? Нели ти ја знаеш? Нели си упатен во неа?

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Ајде за последен пат:
Од кога е започнато зборувањето на евреите за божественоста на Земјата, од тогаш е и кабалата. Тоа мора да ви биде јасно.Докази имаш, но бидејќи верата ти ги заслепува очите - нема да можам јас ниту било кој да ти покаже, мора самиот....
Докази кои се? Само по толкувањето Берешит кое може да е и од вчера? Ајде, признајте си дека според ВЕРАТА верувате дека кабалата постоела одамна. Без факти... само по рекла казала од увце на увце демек... У време кога постоеле писанија ниедно за кабала - наравоучение? Не постоела...[DOUBLEPOST=1417551678][/DOUBLEPOST]
Немам јас ни потреба ни намера да ти докажувам од кога постоела кабалата. Тотално ми е небитно од кога постои. Јас друго те прашав, зошто одбиваш дискусија за кабалата? Нели ти ја знаеш? Нели си упатен во неа?
Не, напротив! докажи ми!!! Те МОЛАМ!!! (ако можеш)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не, напротив! докажи ми!!! Те МОЛАМ!!! (ако можеш)

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
МА има потреба. Тоа е и ЦЕЛТА на дискусијата. Факт е дека немате факти. Факт!!!

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Објасни ми на кој начин и во што е потребата да знаеш од кога потекнува кабалата?
За да го докажам фактот дека егзистенцијата на самата Кабала се наоѓа во нејзината борба против Христијанството и извитоперување на христијанското учење за Христос! Тоа е мој став. На вас е сепак дека не постои и дека се базирате на некакви наводни реинкарнација на некој рабин кои што само по ВЕРА може да ги земете за озбилно и во секој СЛУЧАЈ немат врска со РЕАЛНОСТА!!! мислам се смее сиот свет!!!

Член од
20 мај 2014
Мислења
27
Поени од реакции
24
Gnasotija i bljuvotina na 21 vek e kabalata ... Stana moderen trend kaj degenericite od zapad inaku demonite od Israel si ja praktikuvaat dolgo vreme no ke dojde red i toa ke zavrsi .

Kajgana Shop

На врв Bottom