Кабала и нејзината симболика

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Една лага и 100 пати да си ја повториш ,никогаш нема да стане вистина.Христијанството и Исламот се на исто ниво,колку и да си антисемит,сепак пред да ги осудуваш Евреите сети се на зборовите на Павле. Послание до Римјаните.11 глава(Подобро е да ја прочиташ целата глава).Ете заради вашиот антисемитизам на Православните и на Католиците вашите системи на верување доживуваат крах,а сепак почитувачите на Израилот(Евангелските протестанти )ќе напредуваат.Вашите религии се мртви,без плодови веќе од 1947 година,од создавањето на земниот Израел.
Неможе Семит да биде Антисемит (во случајот со арапите), како второ јас не сум антисемит туку разобличувам една лага на еден народ гој воглавном станал ционистички настроен (воглавном после WW2 затоа што секој кој што не бил ционист загинал во аушвиц и сличните кампови од самите евреи ционисти). Како трето земи читај литература пред да тропнеш нешто безвезе, тука се говори за кбалата а ти измеле предходно оф топик. Благодарам на аргументите. Четврто, протестантите започнаа како антиеврејски настроени откако истите го измамија Лутер да се одвои. Има дури напишано и слово против евреите. Прочитај го, многу е добро и реално. итн...[DOUBLEPOST=1417223799][/DOUBLEPOST]
Ima avtori koi tvrdat deka Isus bil dobar poznavac na Kabalata, duri i vo molitvata " Oce nas " e zapazen hermetickiot princip " As above, so below ", zasto molitvata veli: " Kako na neboto, taka i na zemjata". I da, se soglasuvam so tvrdenjeto deka Hristijanstvoto sodrzi kabalisticki elementi.
Не постоела кабала во времето на Исус.
И не само херметичкиот принцип, туку и кабализам има во неа (Кралство, Сила, Слава).
Тоа е вистината која мнооогу подоцна беше изобличена и употребена од кабалата за да се промени учењето на Вистинското Христијатство, исто како што се извитоперува целото Свето Писмо кое е јасно дека е извор на тоа измислено бесмислено "учење"[DOUBLEPOST=1417224079][/DOUBLEPOST]
Има разни патишта за разни типови на луѓе
Сите луѓе не се исти.
Црковната догма е најсигурниот пат, соодветен за огромните маси. Јас го прифаќам учењето на црквата. Кабалата и Христијанството се поклопуваат и надополнуваат.
Егзотерното Христијанство е како Кетер - Кралот кому се гледа само едната страна од лицето. Тоа што ние додека сме во инкарнација/Малкут, не можеме да ја видиме другата страна, тоа не го прави него ништо помалку Крал.
Ти пријателу воопшто и не си христијанин. Вистинското Христијанство е Живо и секој кој што го живее истотот го сфаќа неговото величие преку искуството кое го прима. Тоа вековно искуство представува и Догмата на Православнотот учење. Мило ми беше, терај си го патот по малкут големкут и какви ти кутови и адами сакаш ама не се нарекуј христијанин. не ти личи да се "валкаш" со такво нешто, освен ако не ти е за да измамиш одредени луѓе со своето божемно христијанство.[DOUBLEPOST=1417224130][/DOUBLEPOST]
E ова е веќе соодветен одговор на она што го кажав. Факт е дека на форумов само Телемитите се најблиску до исправна адреса на која може некое прашање од оваа област да се постави. Знам дека и некои масони, кои беа тука изучуваа Кабала (Ѕидарски спомна дека на своја иницијатива изучувал), но нив/него ги нема сега.
Опааа автогол, пријателе...[DOUBLEPOST=1417224194][/DOUBLEPOST]
Ако бе, нема ништо страшно тука.
Од друга страна, кој сметаш дека е доволно стручен да даде одговор?...
Можеби некој кој пто ја проучувал долги години???[DOUBLEPOST=1417224255][/DOUBLEPOST]
Sum cul za kabalava deka ja praktikuvaat mnogu poznati licnosti no neznam koj se dobri a koj losi strani bidejki e zboruvano vo mediumite i ima polno informacii
Све е лошо пријателе... бегај...[DOUBLEPOST=1417224306][/DOUBLEPOST]
Кабалистичката литература е достапна за сите, за тој што сака да дознае, нема мистерии. Се што треба е да почне самиот да истражува, да чита да се информира.
Фала, то го правиме веќе доооолги години...[DOUBLEPOST=1417224371][/DOUBLEPOST]
Може слободно да се консултираш со кабалисти и да ги споредиш нивните одговори со нашите. Ако најдеш еден единствен што ќе ти потврди дека Берашит е историски настан, Адам човек и слично, јас гол ќе трчам низ скопје....
Трчај гола колку ти душа сака, уште од сега...

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.365
Поени од реакции
84.594
Ти пријателу воопшто и не си христијанин. Вистинското Христијанство е Живо и секој кој што го живее истотот го сфаќа неговото величие преку искуството кое го прима. Тоа вековно искуство представува и Догмата на Православнотот учење. Мило ми беше, терај си го патот по малкут големкут и какви ти кутови и адами сакаш ама не се нарекуј христијанин. не ти личи да се "валкаш" со такво нешто, освен ако не ти е за да измамиш одредени луѓе со своето божемно христијанство.
Добро е што имаме тука некој кој ќе ни каже кој е, а кој не е Христијанин. Што е секта, а што не. Кој треба на каде да продолжи и сл.
Како се стекнува таква привилегија?
Хатаб Христијанин ли е?
А Спанџ Боб?

Добро е што те има, баш на форумов ни фалеше христијански Хептаграм, кој ќе им дели ум на останатите.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Само се жалиш од мене... а не ти зборувам ништо лошо. Ти мислеше дека ако си протестант ќе знаеш кабала, езотерија, магика и ќе може да зборуваш за тоа...

Ете сега, договорете се вие што припаѓате на различни христијански цркви, школи и не знам што се друго - има или нема кабала во христијанството како старо-еонска религија или не.
Или поделете се уште повеќе...

П.С. Ти реков дека ќе те распне некој христијанин за твоите размисли, не ме читате, џабе пишувам. :(

Член од
14 август 2006
Мислења
45.365
Поени од реакции
84.594
Ти мислеше дека ако си протестант ќе знаеш кабала, езотерија, магика и ќе може да зборуваш за тоа...

Ете сега, договорете се вие што припаѓате на различни христијански цркви, школи и не знам што се друго - има или нема кабала во христијанството како старо-еонска религија или не.
Тоа баш и го зборев, баш ни фали ваков (ама Христијанин) кој ќе ни кажува што мислиме, што сме ние по уверување, што треба да правиме и сл. Пошто вака, без просветлено водство ништо не правиме.

П.С. Ти реков дека ќе те распне некој христијанин за твоите размисли, не ме читате, џабе пишувам. :(
Може било кој да дојде и да напише било што за мене, а ти тоа да го опишеш како - Христијанин го распнува Берик.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Ако чекаш некој со Шем Јехешуа(666) да те покаже со прст и обвини - нема. Но затоа секој христијанин и муслиман на Земјата ќе мава по тебе со камења!
Јас вашето меѓусебно непријателство како христијани го опишувам како непознавање на божественоста, ништо друго.
Хептаграм, што да правиш.

Туку, додека сме тука во овие ниски мрачни простори, повелете прочитајте за „лушпите“ и оние човечки тајни сили кои го туркаат човека да биде против својот брат.

„Клифот или Келипот (еврејски קליפות, различниот изговор се однесува на Херметичката и Еврејската Кабала, соодветно) буквално значи “Лушпи”, “Школки” или “Кори”, во еднина: קליפה, Клифа или Келипа, “Кора”). Како што видовме погоре од древната и подоцна Луријанската Кабалистичка космологија, Келипот се метафорички “школки” кои го обвиткуваат светото. Тие се духовни пречки кои го примаат своето постоење од Бог само на надворешен, наместо внатрешен начин.“
Повелете, повеќе за лушпите или клифоти!

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Па нормално дека формата без суштина е празна и води кон заблуда. Затоа кабалата не е само теорија, туку и пракса подеднакво, пракса која вклучува медитација, визуелизација, дивинација.
Koи техники за медитација ги дава ако не е тајна?
Инвокација не спаѓа тука?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Koи техники за медитација ги дава ако не е тајна?
Инвокација не спаѓа тука?
Индивидуално си е тоа. Според мене најдобра е дивинацијата, бидејќи е увид, контемплирање на терминот, ситуацијата или концептот на кој се однесува конкретниот случај.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Индивидуално си е тоа. Според мене најдобра е дивинацијата, бидејќи е увид, контемплирање на терминот, ситуацијата или концептот на кој се однесува конкретниот случај.
И како изгледа тоа, гледам во реченициве како теле во шарена врата.....објасни малку повеќе, ако не те мрз и ако сакаш. Сега, сте се нафатиле да одговарате на темава :D

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Само се жалиш од мене... а не ти зборувам ништо лошо. Ти мислеше дека ако си протестант ќе знаеш кабала, езотерија, магика и ќе може да зборуваш за тоа...

Точно е дека протестанството подпаднало под еврејски апокрифизам, исто како што подпаднал и католицизмот. Затоа Православието е единственото автентично Христијанско учење. Што се однесува до распнувањето, секој сам се распнува по слободна воља.[DOUBLEPOST=1417515758][/DOUBLEPOST]
Тоа баш и го зборев, баш ни фали ваков (ама Христијанин) кој ќе ни кажува што мислиме, што сме ние по уверување, што треба да правиме и сл. Пошто вака, без просветлено водство ништо не правиме.

Може било кој да дојде и да напише било што за мене, а ти тоа да го опишеш како - Христијанин го распнува Берик.
Разобличувањето е дар од Бога и секој вистински Христијанин го познава тој факт![DOUBLEPOST=1417516083][/DOUBLEPOST]
Ако чекаш некој со Шем Јехешуа(666) да те покаже со прст и обвини - нема. Но затоа секој христијанин и муслиман на Земјата ќе мава по тебе со камења!
Јас вашето меѓусебно непријателство како христијани го опишувам како непознавање на божественоста, ништо друго...
Она ШЕМ ЈЕХЕШУА го дотеравте да ви значи 666 иако нема врска со вистинското име на Христа, нели? Ако ако, само си ја откривате лагата ваша вековна. Не е битно, на лагата и се кратки нозете. Што се однесува до вториот дел, никој не фрла камења по никого, освен секој сам по себе, како вие на пр. Лагата е за да биде разобличена а таа се разобличува само со вистината. Затоа Христос рекол ЈАС СУМ ПАТОТ, ВИСТИНАТА И ЖИВОТОТ![DOUBLEPOST=1417516203][/DOUBLEPOST]
... Сега, сте се нафатиле да одговарате на темава :D
Кој си нема друга работа и свој живот, ќе оговара други. Тоа кај некои е окарактеризирано како завист!!!

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
И како изгледа тоа, гледам во реченициве како теле во шарена врата.....објасни малку повеќе, ако не те мрз и ако сакаш. Сега, сте се нафатиле да одговарате на темава :D
Медитираш на одреден поим, се обидуваш да навлезеш во неговото значење и суштина. Го бараш значењето на подлабоко, суштинско ниво.[DOUBLEPOST=1417524408][/DOUBLEPOST]
Кој си нема друга работа и свој живот, ќе оговара други. Тоа кај некои е окарактеризирано како завист!!!
Како на пример тебе?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Медитираш на одреден поим, се обидуваш да навлезеш во неговото значење и суштина. Го бараш значењето на подлабоко, суштинско ниво.
И што е тука genuine кабалистичко? :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кабалата е мистичка интерпретација на еврејскиот закон - Тората. Самиот збор потекнува од еврејскиот поим за примање, и се базира на два основни принципи - примање и давање. Апсолутот или бесконечната Светлина е онаа вечна прапричина, додека се што потекнува од него е примател на таа "Светлина".
Еве ти еден пост по твој вкус, се спомнува матрикс, Mорфеус и слично :) Пoвели: За Клифот (קליפות)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
И православното христијанство попадна под празните ветувања и надежи.
Старо-еонските концепти ми се туѓи мене... вашите расправии за „вистинска религија“ се бесцелни.
Секој за секој може да каже дека е погрешна религија.
Но ние не се заморуваме со религиите, тие доаѓаат и си одат.
2000 години се ништо за окото кое што не спие! Мртвите исчезнуваат заедно со нивните верувања. ;)

Шем значи име, од еврејски на македонски.
Јехешуа или Јуд Хе Шин Вав Хе е твојот Исус (не сакаме да го мешаме со Исус Навин и не го мешајте и вие), на македонски што сте решиле да го запишувате. А е еврејски збор инаку. Додадено Шин во YHVH :)
Шин е оган... и тоа чуден оган што гори во срцето на секоја Ѕвезда.

Заедно даваат 326 за Јехешуа + 340 за Шем и ете ти Името Исус = 666.
А 666 е лош број само за христијаните, кои немаат воопшто кабала во нивните учења, или барем така им велат нивните свештеници.

Христос пак е грчки. Не знам кој неук грчки преведувач од IV век ги споил овие две работи.
Можеби и не бил неук, ами наследниците, подоцна наречени христијани биле неуки и ништо не разбрале зад скриените грчки и еврејски букви дадени да ги користат!

Вековното егзистирање со создавање на непријатели е масло на твојата религија.Тука нема ништо кабалата. Има само лакомоста на луѓето кои што наместо да шират мудрост, шират страв.
Не знам која е потребата да обвинуваш се и сешто за да ја оправдаш твојата вера. Оди - верувај - не заморувај како овој или оној не ја знае вистината.
За вистината - лага е дека треба само вера. Треба и работа. Треба напредување, разбирање, мудрост...
Зборувањето со божественоста за божествени работи - не е за секој, никогаш и не било за секој според мое мислење.

Не знам зошто верата кон нешто за кое што велиш дека е совршенство, те тера да имаш толку омраза во тебе. Премногу се заморуваш со земски проблеми. Почни со кабала, за да се издигнеш над овие работи што те мачат ;)
[DOUBLEPOST=1417532870][/DOUBLEPOST]
Системот на хиероглифи и прорпоциите на кои се темели истиот.
Тоа е genuine и може да се препише на евреите кабалисти, кои имале многу време за да смислат толку комплексен и еластичен систем со сите тие алатки, сега за сега - додека не се најде постар извор.

Kajgana Shop

На врв Bottom