Чудни македонски зборови

• Креатор на темата Креатор на темата anaveno
  • Време на започнување Време на започнување
Старобугарскиот не е словенски јазик. Само, Бугарите, источно-македонското наречје си го крстиле како “старобугарски“ јазик, па одтаму испаѓа дека “старобугарскиот“ јазик припаѓа во словенската група на јазици.
Инаку, “старите“ Бугари кога дошле на Балканскиот полуостров не говореле на јазик што припаѓа на словенската група јазици.[DOUBLEPOST=1416851277][/DOUBLEPOST]Ешта = желба, сакање, потреба, желуда (иштав - апетит)...
Иктиза = јака потреба од нешто.

А КАРПА[DOUBLEPOST=1416853175][/DOUBLEPOST]
Старобугарскиот не е словенски јазик. Само, Бугарите, источно-македонското наречје си го крстиле како “старобугарски“ јазик, па одтаму испаѓа дека “старобугарскиот“ јазик припаѓа во словенската група на јазици.
Инаку, “старите“ Бугари кога дошле на Балканскиот полуостров не говореле на јазик што припаѓа на словенската група јазици.[DOUBLEPOST=1416851277][/DOUBLEPOST]Ешта = желба, сакање, потреба, желуда (иштав - апетит)...
Иктиза = јака потреба од нешто.
СОСЕМ ТОЧНО[DOUBLEPOST=1416853483][/DOUBLEPOST]ЧИФУТИ - евреи
ЈАУДИИ - евреи

ЦРЕП - стара ќерамида
БРУТ - стари дебели шајки во коцкеста форма
КААЛЏИЈА - човек што прави малтер на мајсторот
КЛАКОЈНА - помија за свињи
РИПАЈ - скокај
ДУТКА, ДУДИНКА - црница
ГУЛАК - говедо за тов[DOUBLEPOST=1416858611][/DOUBLEPOST]ОКОКОРЕНИ - широко отворени[DOUBLEPOST=1416859069][/DOUBLEPOST]ЦРЕПЊА - земјен сад за печење леб

Македонско ли е потеклото на зборовиве и кое е нивното точно значење:
-Завалија
-Заврзалами-се користи Кавардаци,Гевгелија
-Забезекнат

КРЕВКО - нежно[DOUBLEPOST=1416866706][/DOUBLEPOST]
@dusan silni од каде доага зборот ЧИФУТИ за Евреи !?!?
во делата на Јован Цвииќ, Андрија Јовичевиќ и др.
зборот ЧИФУТИ го имам слушано уште како мал од дедо ми и татко ми за да потоа разберам дека се однесува за евреите но птеклото на зборот не го знам[DOUBLEPOST=1416866867][/DOUBLEPOST]ШТРИГА - вештерка
СТИЈА - вештерка

Последно уредено:
Чифут ако се сеќавам добро идеше од арапски или некој од тие семитските јазици, преку турскиот. Памтам ја барав етимологијата еднаш, но сега не можам да проверам, попосле. Инаку не сум го сретнал во разговор, само низ пишани извори (песни, приказни и сл.).

Чифут ако се сеќавам добро идеше од арапски или некој од тие семитските јазици, преку турскиот. Памтам ја барав етимологијата еднаш, но сега не можам да проверам, попосле. Инаку не сум го сретнал во разговор, само низ пишани извори (песни, приказни и сл.).
Во домашна расправија (нели секаде тоа го има) се велеше ЧИФУТ ЕДЕН за некој кој нема милост према некого некој кој не попушта во ниедна расправија за да подоцна разберам всушност дека се работи за ЕВРЕИН ЛИХВАР
ЧИФУТ = ОНОЈ КОЈ НЕМА МИЛОСТ

КЉАНКО - влечко
СЕ КЉАНКАТ - се влечкат[DOUBLEPOST=1416952200][/DOUBLEPOST]ПАСТУФ- несмасник човек кој нонстоп се прља[DOUBLEPOST=1416952263][/DOUBLEPOST]
чифутка се користи и за ... еден збор кој се римува со него.
биди прецизен и дециден

ЛИЧЕН - убав
КАЛЕШИ - бели убави (ако грешам поправите ме)
СКИСНАТ - натажен или застрамен
НАКИСНАТ - изводенет
АЗДИСАН - збеснат човек кој многу троши пари и не почитува никого

Ќе те корегирам само за “калеши“. Мислам дека зборот “калеши“ значи луѓе со кафеава коса и очи (светло-кафеави).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom