Кабала и нејзината симболика

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не се лажам еве што прочитав, или погледај го клипот.

Ереф Шабат, кога човекот добил самостојност и се исправува.Тој исто така се дели на множество периоди, кои во текот преминале многу, секакви препреки, за да дојдат во нашата историја, до последната наша состојба. Тоа е тука кое по наше се нарекува 1995 година. Кога ние навистина влегуваме во ера на нашата поправка. Кога сите луѓе ќе се обединиме. Постои таа можност, ние да се поправиме.

Како што се појавуваат услови во првиот, вториот и третиот ден, да се појавуваат пупки на земја-на животен степен.Така на 4от-5от ден го подготвил за човекот 6от ден, тој да почне да се воздигнува кон Создателот. Ако го разложиме, ова тука е целата наша историја. Ако го поделиме на делчиња ќе видиме дека ние со вас сега се наоѓаме во состојба која се нарекува "Ереф Шабат". Затоа и нашата состојба се дели на 6000 години. Затоа што 1000 години се нарекува "Ден" на Создателот. “И ќе биде ден во твоите очи како 1000 години“. Така е кажано во Библијата. Почнувајќи од Адам, тука, до нас, до крајот на нашата поправка, треба да поминат 6000 години. Така како оваа историјата се смета за други 6000 години, свемирски. Од кога ние ќе се исправиме, влегуваме во состојба која се нарекува 7000 години. Но, ако вие прашате како тоа ние да се исправиме, кога нам ни останало, почнувајќи од 5770 година уште 230 години? Тоа би било 2239 година.Тоа ќе се совпаѓа со 6000 година.Треба ли ние да ја чекаме оваа година кога ќе биде точно крајот на светот или не?

Јас ќе ви кажам: Не треба да се чека. Затоа што во принцип Шабат почнува 18 минути пред неговиот почеток. 18 минути, тоа се 9те сефирот од Обратната Светлина. Покрај тоа можно е со него да се почне во кое и да било време. Кога тебе ти се дадени сите усови на исправување, ти можеш да ја достигнеш оваа состојба на целосно исправување. 7000 година. Дури и побрзо пред завршувањето на овие 6000 години. Покрај тоа ние со вас во принцип веќе се наоѓаме во ова дејствие.

http://www.kabbalah.info/mk/зохар/разоткривање-на-книгата-зохар/разоткривање-на-книгата-зохар-“пупките-на-цветовите“
И каде виде ти овде второ доаѓање на Исус?!

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
И каде виде ти овде второ доаѓање на Исус?!
Дел од текстот

почнувајќи од 5770 година уште 230 години? Тоа би било 2239 година.Тоа ќе се совпаѓа со 6000 година.Треба ли ние да ја чекаме оваа година кога ќе биде точно крајот на светот или не?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дел од текстот

почнувајќи од 5770 година уште 230 години? Тоа би било 2239 година.Тоа ќе се совпаѓа со 6000 година.Треба ли ние да ја чекаме оваа година кога ќе биде точно крајот на светот или не?
Чекај ако немаш друга работа.

Последно уредено:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Доказ за Лилит се Германците кои се нејзините синови. Тие се народ демонизиран. Адам бил совршенство, ариевска раса. Самиот збор Адам значи нескршлив, непобедлив. Можеби и затоа германците викаат дека се над другите народи, дека се супериорни.
Заеби ти Германците, дај кажи ние чии синови сме.

Браќа ли сме со Германците по мајчина линија?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.366
Поени од реакции
84.599
Христијанството има многу Кабала во себе.
Кабалата ги потврдува христијанските догми (како и дел од муслиманските и јудаистичките).
Кога Христијаните би ја познавале барем малку Кабалата, би се откриле, пред нив многу битни информации, кои само ќе го потврдат христијанското учење.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Христијанството има многу Кабала во себе.
Кабалата ги потврдува христијанските догми (како и дел од муслиманските и јудаистичките).
Кога Христијаните би ја познавале барем малку Кабалата, би се откриле, пред нив многу битни информации, кои само ќе го потврдат христијанското учење.
Може да објасниш што се за тебе тие догми и како ти го разбираш христијанското учење? Дали за тебе Битие е историски настан, Адам е човек итн?

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Сеуште нема одговор, па јасно дека ќе нема. Хепта ја бива само за тутурутутууу и бла бла до дескрај без суштина во кажаното. Како и да е, тоа е доказ дека кабалата е ИЗМИСЛЕНА од крај на 13ти до почеток на 14ти век. И сеа? Затоа и кабалистчкиот "крст" го има Адам Кадмон (т.е. сатаната, луцифер) како симбол замена за Христос кај Христијаните. Се во кабалата е извитоперување на Христијанството поради пустата желба на евреите да си го оправдаат чинот на распнување на нивниот ветен Месија и заменување на Бога со сатаната, исто како со пророкот Мојсеј кога чекаа под планината Хорив да им ги донесе Божјите заповеди па тие се завртеа кон обожување на златното теле. Толку со таа превара... идеме понааму.
Една лага и 100 пати да си ја повториш ,никогаш нема да стане вистина.Христијанството и Исламот се на исто ниво,колку и да си антисемит,сепак пред да ги осудуваш Евреите сети се на зборовите на Павле. Послание до Римјаните.11 глава(Подобро е да ја прочиташ целата глава).Ете заради вашиот антисемитизам на Православните и на Католиците вашите системи на верување доживуваат крах,а сепак почитувачите на Израилот(Евангелските протестанти )ќе напредуваат.Вашите религии се мртви,без плодови веќе од 1947 година,од создавањето на земниот Израел.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.366
Поени од реакции
84.599

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Чисто онака ми текна, дали и Enuma Elish и Popol Vuh се шифрирани кабалистички четива?
Не сум запознаен со тие текстови.
Јас лично не сум запознаен дали се или не, ниту пак сум запознаен со системот - ако постои истиот со неговите алатки кон божественото. :)
Митот е различна работа од еден кабалистички текст!

Така да јас би рекол: Енума Елиш е мит кој што ја крие големата потреба на човештвото да напредува.
Но кабалистичките учења се формули за напредување!
Тоа го нема во митот. Митот крие порака, но не и формули како да се постигне нештото... ;)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399

Јас лично не сум запознаен дали се или не, ниту пак сум запознаен со системот - ако постои истиот со неговите алатки кон божественото. :)
Митот е различна работа од еден кабалистички текст!

Така да јас би рекол: Енума Елиш е мит кој што ја крие големата потреба на човештвото да напредува.
Но кабалистичките учења се формули за напредување!
Тоа го нема во митот. Митот крие порака, но не и формули како да се постигне нештото... ;)
Ок, да оставиме другото....од овде се издвојува едно логично прашање: Кој стои позади пораката? :)
Мора да е свесно битие како нас, нели?[DOUBLEPOST=1416683565][/DOUBLEPOST]
Не сум запознаен со тие текстови.
http://www.sacred-texts.com/ane/enuma.htm
http://www.sacred-texts.com/nam/pvuheng.htm
Moжеш и сам да прогуглаш ама не е битно :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.298
Да требаше да знаеш, ќе знаеше кој стои и каде да одиш и како, нормално. :)
Нешто правиш што не треба. Или ништо не правиш.
Не знам.

Но нели „има начини и начини“ :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Да требаше да знаеш, ќе знаеше кој стои и каде да одиш и како, нормално. :)
Нешто правиш што не треба. Или ништо не правиш.
Не знам.

Но нели „има начини и начини“ :)
Прашање е дали системот и треба да го знаеш, а онака догматски поставен како што е некако не ми е по ќејф......барем таков впечаток имам. Не ме интересираат принципите...ме интересира суштината, а како таква е скоро невозможно да се осознае. Арно ама ми се чини дека цела вечност е пред мене :)
Moже некои работи не треба да ги знаеш :D
Гледај....дај малку напор :)

Kajgana Shop

На врв Bottom