Дали љубомората е болест? Може ли да се искорени?

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
Веројатно одредена мала доза на љубомора е здрава.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
Уф, еве што е голема љубомората, посесивност... Или лудило.
Разочаран љубовник ја прегазил саканата

[09.08.2009] 38-годишниот П.Т од светиниколското село Ерџелија вчера околу 14:45 часот со автомобилот што го управувал „Фиат дукато“ на патот во селото кај Пензионерскиот дом удрил во Д.Д (33) и Д.О (33), двете од Ерџелија, поминал преку нив и продолжил со движење.
Саканата :nesvest:

M

MIL

Гостин
Љубоморен сум да ама во граници делам мислење дека претерана љубомора е болест и дека сето тоа може да загуши

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
претерана и опсесивна љубомора е болест...и тешко да се излечи:toe:
имам видено љубоморни луѓе:nesvest:
невозможни се,дури и налудничави.

I

Intex

Гостин
Љубомората е прекрасна особина на човекот. За да му бидеме љубоморни на некого, треба да ни претставува конкуренција, а конкуренцијата е најдоброто нешто што може да го има човекот, зошто тоа ни дава можност да се бориме во животот, инспирација и желба за успех. Така да љубомората е позитивна.

K

Kicky

Гостин
Љубомората е прекрасна особина на човекот. За да му бидеме љубоморни на некого, треба да ни претставува конкуренција, а конкуренцијата е најдоброто нешто што може да го има човекот, зошто тоа ни дава можност да се бориме во животот, инспирација и желба за успех. Така да љубомората е позитивна.
Хммммм......Прекрасна особина....( А што е со алтруистите, оптимистите, храбрите? )

Што со незаснованата љубомора на пример во една врска? Ако мојот дечко е без причина љубоморен ( таква особина има ) јас треба да му речам: “Прекрасен си, особинава ти е многу позитивна, ме тера да те сакам повеќе“ нели?
И милион други примери.
Љубомората не знам дали воопшто може да ја контролира човекот што ја има ( без разлика дали е мала или како што велите во одредени граници ). Можеби таа љубомора која што е во одредени граници е и прв симптом на патолошката љубомора.
Опсесивната, патолошка љубомора го нарушува интегритетот на самата личност и неговото нормално функционирање.

C

Cool Hand Luke

Гостин
Да нема љубомора ќе нема ни љубов како ни други емоции кои се сите составен дел. Љубомората треба да се контролира со разум, само памет во глава треба да си рече човек кога таа ќе се јави до точка на полудување. А причината за тоа е најчесто нереална, последица на некое наше лично уфилмување на саканата личност со некој друг. Како што вели Борис Новковиќ во една песна - бол је јача и од истине. А вистината не е толку болна ако добро се погледне во очи, ако таа има друг - има друг, нема што тука, крај и готово, но нема потреба од љубомора и болка до лудило. А не мора да значи и дека има некого, може сме биле скарани со саканата личност, долго не сме ја виделе и одеднаш еве ја со друг, кој што и е само пријател, но ние тоа не го знаеме и влегуваме у филм. И Здравко Чолиќ имаше една песна - мрачна снага љубомора. Што ти е човечко его...

InSuLaNeR

A man who never was a boy.
Член од
13 јули 2009
Мислења
878
Поени од реакции
107
Ако е болест според мене е неизлечлива и неможе да се искорени,јас се гордеам од тоа што го имам и носам и не ми треба ништо туѓо!!!

Член од
27 јануари 2009
Мислења
1.044
Поени од реакции
40
vo odredeni granici na normalata e normalna i treba da e prisutna, no se sto gi preminuva tie granici, veke e bolest, dokolku ste so nekogo vo odreden vremenski period, toa ne znaci deka mozete da go poseduvate i da imate celosno vlijanie vrz negovite misli i sfakanja, i sekogas pred da napravite ljubomorna scena ili ispad nekoj stavete se vo uloga na drugiot i razmislete kako bi vi biloo na vas.

Член од
28 октомври 2009
Мислења
38
Поени од реакции
2
Ljubomorata e kako solta... dokolku ja ima malku taa zacinuva, no dokolku ja ima vo pregolema doza taa e nevkusna..

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
љубомора во врска = недостаток на доверба
љубомора на пријател = комплекс на пониска вредност
љубомората е страв да не се изгуби она што се сака или желба да се добие она што го имаат другите

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
љубомора во врска = недостаток на доверба
љубомора на пријател = комплекс на пониска вредност
љубомората е страв да не се изгуби она што се сака или желба да се добие она што го имаат другите
како ја објасни љубоморава, звучи како добра да е :)
интересно :)

Член од
17 март 2009
Мислења
194
Поени од реакции
22
Bas mi e milo koga ke vidam deka nekoj mi ljubomori bez razlika za sto stanuva zbor,toa moze da me ohrabri za da si go ostvaram zamislenoto i da napravam uste taa licnost da se custvuva ljubomorna.Onoj sto te saka i onoj sto ti e prijatel nema da ti lubomori ama izgleda vreminjata se menuvaat pa nema da najdes nekoj bez ljubomora,takvite se denes malce....:wink:

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
а, дали може некој поискусен и поупатен во темава да даде мислење како да се справиме со љубомората на саканата личност, како да си помогнеме себе...? на некои им треба оваа помош, па ако има некој, ве молам пишете...

Kajgana Shop

На врв Bottom