Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Треба ли да ти преведувам од српски или англиски за да разбереш!?
Treba li sea prasanjevo da ti go postavam pak...Ili sakas da te prasam so link...? Hint:Crveniot text

Daj objasni\dokazi deka dusata (ako postoi) e cetri ili povekedimenzionalen obejkt
ps:so tvoi zborovi...

@121314 Ај сега образложи како тоа душата Е четиридимензоинална???
Душата воопшто не е ни дефинирана, а камоли уште и да и се даде атрибутот “четиридимензионална“
Пробај пак;)

После толкав пост,бар да го преведеше.Ова како да е од таа Хрватската емисија.

Вчера ти преведував од бугарски, денеска сакаш да ти преведувам и од српски. Не биди алчен.

@kooperativa, @SuBZerO и @Murugan, не си ласкајте!

Како вие воопшто мислите дека четиридимензионален или повеќедимензионален објект како што е душата може да се проектира или манифестира во тродимензионален простор?

Како се проектира тродимензионално тело во дводимензионална рамнина? Да речеме шестострана пирамида?
Еве ги нејзините проекции во дводимензионална рамнина.

Drawing6.6.png

Што гледате? Само триаголници, нели? Триаголникот претставува дводимензионална геометриска фигура но во исто време претставува и дводимензионална проекција на пирамида или конус, но не е самата пирамида или конус. И никако, ако претходно не си видел пирамида или конус, не можеш да го насетиш нивниот изглед.
Така е и со душата. Teлото, разумот и свеста може само да претставуваат тродимензионална проекција на четиридимензионалната или полидимензионалната душа, но тоа не значи дека тие самите по себе се душа. Исто како што и триаголникот не претставува сам по себе пирамида или конус. Јасно?

Поднебесното царство (Астралната рамнина) низ која што мора да помине душата претставува Четврта димензија.

The Fourth Dimension and the Bible

There are many passages in the Bible that can be interpreted to prove the existence of higher dimensions. Disappearances can be explained by the escape into a physical fourth dimension. William Anthony Granville, author of The Fourth Dimension and the Bible, explains, "A man (three-dimensional being) who has been translated from our space into a higher-dimensional space will remain invisible to earthly beings until he returns again to our space." (44) Genesis 5:24 and Hebrews 11:5 describe Enoch walking with God and then disappearing because God took him. Jesus inexplicably escapes from threatening multitudes twice- John 8:59 and 10:39. It seems most logical that Jesus used the fourth dimension to elude his would-be captors.
Similar to the power to disappear from three-dimensional beings, anyone who could move in a fourth physical dimension could also transport himself/herself anywhere in our three-dimensional world instantly. The Bible also contains examples of appearances which also are easily explained with the use of the Fourth Dimension. Twice, Jesus entered the room of the disciples without using a door (John 20:19-23, 26-29). Entering a room through its walls is only possible via the Fourth Dimension. Another example of movement only possible in the Fourth Dimension is contained in Acts 8:39-40. Philip baptized an eunuch on a road and then was swept up by the Lord and found later that day at Azotus- which was several days journey from where Philip baptized the eunuch.
God is considered to be omnipotent, omniscient, omnipresent and infinite to human beings. These characteristics seem impossible for humans to understand. Many people base their spiritual faith on this lack of understanding and attribute to God characteristics that are impossible for three-dimensional humans to understand. However, the existence of God as a higher-dimensional being explains these characteristics simply. God- as a higher-dimensional being- is only omnipotent, omniscient, etc. to lower dimensional beings. The existence of higher dimensions clearly explains all of these powers attributed to God. It is interesting to consider God's dimensionality. While some people believe that God exists in the fourth dimension, many others place God in a higher dimension.

Јован 8:59

Тогаш зедоа камења, за да ги фрлат на Него; Исус се сокри и излезе од храмот, и минувајќи помеѓу нив, така си отиде.

Joвaн 10:39

Сакаа пак да Го фатат, но Он им се истргна од рацете нивни,

Јован 20:19-23

19. А вечерта во истиот ден, првиот ден од седмицата, кога вратата, каде што беа учениците Негови собрани, беше затворена поради страв од Јудејците, дојде Исус, застана насреде и им рече: „Мир вам!”
20. И ова како го рече, им ги покажа рацете и нозете и ребрата Свои. Се зарадуваа тогаш учениците, штом Го видоа Господа.
21. А Исус пак им рече: „Мир вам! Како што Ме прати Отецот, така и Јас ве праќам.”
22. И кога им го кажа ова, дувна и им рече: „Примете Дух Свети!
23. На кои ќе им ги простите гревовите, ќе им се простат, а на кои ќе им ги задржите, ќе им се задржат.”

Јован 26:29

26. А по осум дена учениците Негови пак беа собрани, и Тома со нив. Дојде Исус, кога вратата беше заклучена, застана помеѓу нив и рече: „Мир вам!”
27. Потоа му рече на Тома: „Дај го прстот свој овде и види ги рацете Мои; дај ја раката своја и стави ја во ребрата Мои; и не биди неверлив, но верлив!”
28. Одговори Тома и му рече: „Господ мој и Бог мој!”
29. Исус му рече: „Тома, ти поверува, оти Ме виде; блажени се оние, кои не виделе, а
поверувале!”
Зар така учеле светите отци?Зар Апостол Павле и апостол Петар кажувале дека има повеќе димензии.Прв некој што кажува за четвртата димензија е Ајнштајн.Како Црквата гледала дотогаш?Само не бидете како оние што го проповедаат исламот,се што ќе се открие ново од современите научници,тие веднаш кажуваат дека тоа го пишувало во Куранот.Уште малку ќе наоѓате и наноботи во настаните од Библиските времиња

@121314 Ај сега образложи како тоа душата Е четиридимензоинална???
Душата воопшто не е ни дефинирана, а камоли уште и да и се даде атрибутот “четиридимензионална“
Пробај пак;)

Душата е видлива во Четвртата димензија што не ја исклучува можноста таа самата да поседува и повеќе димензии.

Вчера ти преведував од бугарски, денеска сакаш да ти преведувам и од српски. Не биди алчен.
А да почнеш за промена да пишуваш ТИ, ТВОИ мисли, ТВОИ заклучоци, ТВОИ размислувања. Нема да биде лошо, нели?
Discussion
* One element of conversation is discussion: sharing opinions on subjects that are thought of during the conversation. In polite society the subject changes before discussion becomes dispute. For example, if theology is being discussed, no one is insisting a particular view be accepted
** an act or instance of discussing; consideration or examination byargument, comment, etc., especially to explore solutions; informaldebate.

Тешка тема за разглабање, интересни сте за читање и алал да ви е за нервите и трудот (y)
Мене ми се чини дека најблиску до разбирање (несоодветен збор, тоа повеќе би било како интуиција) на/за овие чуднодимензионални религиозно-спиритуалистички доктрини би била комбинација на квантните науки со окултизмот (посебно кабалата) плус некој старогрчки филозоф и на крај Јунг. Многу за разглабање ама вредно мајке ми.

Душата е видлива во Четвртата димензија што не ја исклучува можноста таа самата да поседува и повеќе димензии.
E ok de ajde obrazlozi deka dusata postoi...a drugo deka postoi 4 dimenzija.
PS: Bez linkovi.

Чек, чек, ај прво да дефинираме која е 4 димензија?
Потоа, Дали е дефинирана душата??
Трето, каде и кој докажал дека е видлива таму во 4-та димензија
Четврто, за да не ја исклучува можноста за повеќе димензии, треба да бидат претходните поткрепени со докази.
Бујрум докажи

Ало,ние живееме во четвртата димензија,ако е така секој ќе може да ја гледа душата,три димензии плус времето,сваќаш.

Зар така учеле светите отци?Зар Апостол Павле и апостол Петар кажувале дека има повеќе димензии.Прв некој што кажува за четвртата димензија е Ајнштајн.

Зарем ти мислиш дека Апостол Петар и Апостол Павле ќе им држат лекции по квантна физика на своите современици кои не знаеле дека постои Сибир и дека постои Кина иако до нив можело да се пристигне по копнен пат од Израел, додека Либија, Египет и Етиопија им ја претставувале целата Африка? А ич да не зборуваме за Австралија и Америките.

Последно уредено:
Тешка тема за разглабање, интересни сте за читање и алал да ви е за нервите и трудот (y)
Мене ми се чини дека најблиску до разбирање (несоодветен збор, тоа повеќе би било како интуиција) на/за овие чуднодимензионални религиозно-спиритуалистички доктрини би била комбинација на квантните науки со окултизмот (посебно кабалата) плус некој старогрчки филозоф и на крај Јунг. Многу за разглабање ама вредно мајке ми.
Ааааа не, немој да го заборавиш и Фројд ;) кој е најбудала од сите (јбга, не е лесно да си гение)

Sedi sea ti ...:icon_mrgr: Neli osekas deka merime intelegencija u 4 dimenzija...pred da presaltame u astralna ramnina so trapozoiden dvodimenzionlaen triagolnik.

Ало,ние живееме во четвртата димензија,ако е така секој ќе може да ја гледа душата,три димензии плус времето,сваќаш.
Druze... vremeto ne e dimenzija..parametar e!

Леле, дај бре остај го сам да се запетка, ќе има на што да се смееме
Уништувач на забави ......... лошко

Ние живееме во три просторни димензии. Овде станува збор за четвртата просторна димензија, не за времето.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom