Ало будали, ќе се запалите бе!
Додека утрово ги читав на мојот смартфон кусите извештаи на моите колеги од Плусинфо за драмата пред Владата, да ви кажам право, вриев од лутина. „Пожарникарите го кршеа скапиот барок“. „Причинета е значителна материјална штета“. „Причина за пожарот е електрична инсталација“...
Ало дечки, кај видовте бе вие „скап барок“? Овој од кур-пена што може да се стопи со запалена цигара за вас е „скап барок“? Кај видовте вие „кршење“? Како што слушнав подоцна, секирите на пожарникарите во фасадата влегувале како во лајна. Шљап! Проблем било како да се извадат назад.
Каква „значителна материјална штета“? Целиот овој пенест ејакулат на малоумен кич, со кој е обложена владата, не вреди ни денар повеќе од артефактите што можат да се купат на Пластичарската улица. И каква „електрична инсталација“? Абе чадел кабел! Како дома кога ќе ви се запали кабелот од пеглата. Пожарот избил поради неспособноста на луѓето коишто треба да се грижат за безбедноста на објектот, со прирачните противпожарни апарати (што мора да ги има секое гранапче, а камоли владата), да изгасат едно банално пламенче.
Од авион се гледа дека овде станува збор за катастрофална негрижа и неспособност на луѓето задолжени да се грижат за безбедноста и на објектот и на самата Влада. И да ви кажам нешто што можеби не сте го знаеле - наспроти сите легенди дека нашиот премиер го чуваат стотици телохранители и мајстори на својот занает, јас ви тврдам и сведочам дека тоа воопшто не е така.
Ако утре, не дај боже, се случи да зачади некое кабелче во зградата во која живее Груевски, противпожарните возила нема ни да можат да се приближат до неа, зашто резидентниот паркинг каде што и јас се паркирам (со премиерот сме комшии), секој ден е преполн со возила на разноразни натрапници кои влегуваат „со врска“. Постојано се карам со полицајците од обезбедувањето поради таа фрапантна неодговорност. Последниот пат ми се заканија дека ќе ме пријават поради моето однесување. Сега чекам пријава и шанса да дадам официјална изјава.
Да сум јас на местото на Груевски, веднаш би поделил едно дваесеттина откази. Некои луѓе, едноставно, се заебаваат. А безбедноста на премирот лично, на владата и на државните објекти е прашање кое го засега него, ама и сите нас – не е пријатно да се живее во земја во која зградата на владата ја гранатира кој како ќе му текне и која може да пламне од едно глупаво кабелче, па нејзината судбина да зависи од нашиот фајармен Сем, популарниот и фотогеничен пожарникар Менковски.
^Не верував дека ќе дојде ден кога со оваа протува ќе се сложам за нешто.
Патем, овие не сфаќаат дека ни кожни гаќи не ги вадат више:
СВЕШТЕНИЦИ ЌЕ БРКААТ ЗЛИ ДУХОВИ ОД ВЛАДАТА
По инцидентите во кои беше оштетен објектот на Владата во последните недели, Владата сериозно ја разгледува идејата да се освети објектот за да се истераат лошите и зли духови и да се заштитат луѓето што живеат таму.
Како што информираат македонските медиуми, идејата на МПЦ ја изнел свештеникот Александар Цандовски, кој покажал почит и кон функционерите од друга вероисповед кои работат во Владата, објави Алсат М.
„Се осветуваат темелите и работните простории. Конкретно, во овој случај, тешко би било да се осветат сите простории, бидејќи во нив работат и нехристијани. Затоа е добро осветувањето да го прави секој по своја желба. Тоа се прави со темјан. Се верува дека ѓаволот бега од темјан. Оттука се и верувањата дека се истеруваат злите сили и ѓаволските работи“, се вели во изјавата на свештеникот Цандовски.
Дека иницијативата е сериозна потврдува и владиниот портпарол, Александар Ѓорѓиев. Тој за весникот “Вест“ изјавил дека можноста за осветување на владиниот објект сериозно се разгледува.
„Сериозно ќе ја разгледаме можноста за осветување на зградата, бидејќи станува збор само за реновирање, а не за градење од почеток“, рекол Александар Ѓорѓиев